شاسی بلند جادار و هفت نفره کیا موهاوی با بدنه تنومند و عضلانی به پیشرانه قدرتمندی مجهز می باشد و قابلیت آفرود که طرفداران فراوانی دارد را با خود همراه کرده است. رقبای این شاسی بلند خودروهایی نظیر میتسوبیشی اوتلندر و کیاسورنتو می باشند.
بررسی شاسی بلند قدرتمند کیا موهاوی
طی دو دهه اخیر شاهد عرضه محصولات فوق العاده ای از برند قدرتمند کیا موتورز در کشور بوده ایم که از جمله آن ها خودرو هایی نظیر کیا موهاوی، کیا کادنزا و کیا اپتیما می باشند. در این بین شاسی بلند سایز متوسط کیا موهاوی باطراحی جذاب و موتور قدرتمندش در بازار ایران و جهان به شهرت بی نظیری دست یافت. واردات این خودرو به ایران طی سالهای ۲۰۰۹-۲۰۱۳ در نسخه های ۶ و ۸ سیلندر صورت گرفت. هیوندای وراکروز، میتسوبیشی اوتلندر، کیا سورنتو و تویوتا پرادو رقبای کیا موهاوی در بازار کشور هستند که همگی طرفداران پرشوری دارند.
کمپانی کیا موتورز از باسابقه ترین خودروسازی های کشور کره می باشد و بزرگترین سهامدار آن شرکت هیوندای می باشد. خودروی موهاوی از محصولات شاسی بلند سایز متوسط کیا بوده که اولین بار در سال ۲۰۰۸ معرفی شد. این شاسی بلند با ظرفیت هفت سرنشین در این رده بزرگترین محصول کیا محسوب می شود. کیا موهاوی با دو پیشرانه ۶ و ۸ لیتری توسط شرکت اطلس خودرو به بازار کشورمان وارد شد که با استقابل خوبی نیز روبرو شد و در حال حاضر در بازار دست دوم به فروش می رسد.
قابل ذکر است نسخه ۶ سیلندر کیاموهاوی تا مدل ۲۰۱۱ به دست مشتریان ایرانی رسید و همزمان با منع واردات خودروهای بالای ۲۵۰۰ سی سی عرضه نسخه هشت سیلندر تا سال ۲۰۱۳ ادامه داشت. نسخه ۸ سیلندر با توان خوب حرکتی به همراه ارزش خرید و ظاهر تنومند شبه امریکایی توانست با استقبال بالایی در بازار ایران روبرو شود. عمده موهاوی های موجود در ایران توسط اطلس خودرو وارد شده اند و اکثرا فول شرکتی می باشند به این مفهوم که از یازده ویژگی مهم بهره می برند. این ۱۱ ویژگی شامل تنظیم ارتفاع، پدال برقی، کنترل پایداری(ESC)، صندلی برقی جلو با حافظه، دوربین عقب با مانیتور آینه ای، کیلس استارتر، آینه تاشو برقی، وکیوم صندوق، سانروف، چهار گرمکن و چراغ شور می باشد.
طراحی ساده و باوقار
با اندکی آشنایی با دنیای خودروسازی هر کسی می تواند با نگاهی گذرا به کیاموهاوی متوجه شود که این خودرو ذات شاسی بلندهای آمریکایی را درون خود نهفته است. اولین موردی که در بررسی طراحی ظاهر کیا موهاوی جلب توجه می کند بدنه تنومند و عضلانی خودرو می باشد که از مزایای این شاسی بلند نیز محسوب می شود.
طراحی نمای کلی خودرو ساده بوده و در بدنه خطوط زیادی به کار نرفته است. هدف کیا این بوده ظاهر موهاوی را همانند یک خودروی آفرود واقعی به نمایش بگذارد از این رو قسمت تحتانی درب و سپرها را خاکستری رنگ نموده که با رنگ بدنه تفاوت دارند. سپرهای کوتاه و ارتفاع بلند موهاوی موجب شده زاویه ورود و خروج این شاسی بلند در معابر بیرون از جاده کاملا مناسب باشد.
به طور کلی موهاوی طراحی هیجان انگیز چندانی ندارد به ویژه در قسمت چراغ و جلوپنجره ای طراحی ساده و کسل کننده شده است. در نمای روبرو جلوپنجره ای ذوزنقه ای شکل با سه نوار کرومی براق و نشان کیا در وسط آن حضور به هم رسانده اند. دو چراغ لوزی شکل با اندازه نه چندان زیاد با سطح تخت طراحی ساده ای دارند. در بخش پایین پلاستیک سیاه رنگی تعبیه شده که دور تا دور خودرو کشیده شده و به کیاموهاوی ظاهری اسپرت بخشیده است. گارد تعبیه شده روی سپر نیز محل نصب پلاک بوده و دو چراغ مه شکن نیز در دو سمت سپر خودنمایی می کنند.
در نمای کناری شاهد برآمدگی بالای گلیگر و پلاستیک سیاه رنگ دور خودرو، روف ریل و کشیدگی موهاوی به دلیل سه ردیفه بودن هستیم. در نمای عقب نیز چراغ ترمز سوم، آنتن، چراغ دو بخشی که یک بخش آن روی درب صندوق عقب و بخش دیگر روی بدنه قرار گرفته مشاهده می شود.
با توجه به بررسی ها می توان گفت کیا موهاوی در نمای جلو به محصولات فورد شباهت داشته و در نمای عقب مشابه کیاسورنتو هم نسلش می باشد که در ترکیب با چهره بی آلایش نمای جانبی خودرویی ساده ولی باوقار را به ارمغان آورده است. در مجموع طراحی کیا موهاوی خیلی ساده و بدون هیجان ارزیابی می شود.
کابین جادار
بررسی ها نشان می دهد هنگامی که وارد کابین کیا موهاوی می شوید فضای خودرو های امریکایی دو دهه پیش تداعی می شود. شاهد سه ردیف صندلی و فضایی بزرگ خواهید بود که مناسب و کاربردی تلقی می شود. با توجه به بررسی ها می توان گفت طراحی کابین کیا موهاوی اندکی قدیمی به نظر می رسد ولی در موقع خودش مناسب و کارا خواهد بود.
فضای بزرگ و جادار، تریم تیره رنگ و دکمه های کنترلی فراوان از مشخصات اصلی کابین خودرو محسوب می شوند. در ورکز کابین در پایین دریچه های هوا نمایشگر هفت اینچی دیده می شود و بر روی بخش کنسول مرکزی و فرمان دکمه های کنترلی متعددی قرار دارند. فضای داخلی خودرو برای هفت سرنشین مناسب بوده و صندلی ها با روکش چرمی ارگونومی خوبی نیز دارند.
با توجه به بررسی ها قابل ذکر است بیشتر نمونه های کیاموهاوی وارد شده به کشورمان صفحه نمایش ندارند و به جای آن حجم گسترده ای از کلیدهای کنترلی مرتبط با سیستم تهویه و صوتی قرار گرفته این موضوع حال هوای دهه نود را به کابین موهاوی تحمیل می کند. متریال استفاده شده در سرتاسر کابین از جنس پلاستیک فشرده بوده که کیفیت قابل قبولی دارد و این موضوع سبب شده تا موهاوی انتظارات مشتریان را در استفاده از چرم و قطعات طرح چوب نتواند براورده نماید و به این خاطر برخی افراد بعد از خرید حس نارضایتی پیدا کنند.
پیشرانه قدرتمند
در بررسی ها مشخص شد شاسی بلند کیا موهاوی با دو پیشرانه ۶ و ۸ سیلندر روانه بازار کشورمان شده است. موتور ۶ سیلندر حجمی ۳.۸ لیتری داشته و قادر است توانی برابر با ۲۷۶ اسب بخار تولید نماید و حداکثر گشتاور حاصله آن ۳۶۲ نیوتن بر متر می باشد. این نیروی تولیدی از طریق جعبه دنده ۵ سرعته اتوماتیک به همراه سیستم دو دیفرانسیل ۳ حالته (۴L,4H,AUTO) به همه چرخ ها منتقل می شود. شتاب صفر تا صد ۹ ثانیه و مصرف سوخت ترکیبی ۱۲.۷ لیتر از مشخصات دیگر کیاموهاوی شش سیلندر در بخش فنی می باشد.
مدل های قدرتمند تر کیاموهاوی به پیشرانه ۸ سیلندر ۴.۶ لیتری مجهز هستند که حداکثر توان ۳۳۷ اسب بخار و حداکثر گشتاور ۴۳۸ نیوتن بر متر را در اختیار راننده می گذارند. سیستم دو دیفرانسل ۳ حالته در مدل هشت سیلندر نیز حضور دارد ولی جعبه دنده آن به شش سرعته ارتقا پیدا کرده است. شتاب صفر تا صد حدود ۸ ثانیه و مصرف سوخت ترکیبی ۱۳. ۴ لیتر از اطلاعات فنی دیگر کیا موهاوی در نسخه هشت سیلندر است.
امکانات رفاهی فراوان
با توجه به بررسی های صورت گرفته به طور معمول خودروهای کره ای از امکانات مختلف و فراوانی بهره می برند و کیا موهاوی که جزو بهترین ساخته های کیاموتورز می باشد از این قاعده مستثنی نیست. از جمله این امکانات می توان به سیستم تهویه مطبوع اتومات دو منطقه ای، تنظیم برقی صندلی های جلو، آینه تاشو برقی، سیستم کروز کنترل، صندلی راننده همراه با مموری، سنسور پارک، کنترل حرکت در سرازیری، سیستم تنظیم ارتفاع الکترونیکی تعلیق عقب، سیستم کنترل ایستایی در سربالایی، سیستم ورود و استارت بدون کلید، چراغ های ال ای دی طیفی عقب، مه شکن، کول باکس، روشنایی جلو با مه شکن، سیستم تنظیم خودکار نور چراغ ها، سانروف دو حالته، سیستم یخ زدایی شیشه های جلو، شیشه بالابر جلو و عقب برقی، تنظیم برقی اینه ها همراه با گرمکن، صندلی های عقب مجهز به سیستم تاشوندگی همراه با سیستم گرمکن و سردکن، سیستم جمع شوندگی آینه ها، سیستم پشت سری های فعال در صورت بروز تصادف، غربلیم فرمان مجهز به کلیدهای کنترلی صوتی از روی فرمان اشاره کرد.
تجربه رانندگی لذت بخش
این شاسی بلند فضایی مشابه با خودروهای امریکایی را در اختیار قرار می دهد و با توجه به عدم حضور گسترده ای نوع خودروها در کشور تجربه رانندگی با آن قطعا تجربه ای لذت بخش را به ارمغان خواهد آورد. با این که کیا موهاوی رقیب تویوتا پرادو به حساب می آید ولی به خاطر ارتفاع زیاد از سطح زمین می توان این شاسی بلند را با تویوتا لندکروز برابر تلقی کرد. تسلط راننده به اطراف کاملا مناسب بوده و این امر در عبور از مسیرهای بیرون از جاده ای کارا می باشد. پیشرانه خودرو در دو نسخه ۶ و ۸ سیلندر صدایی روح نواز داشته ولی عایق بندی مناسب کابین اجازه ورود صدای چندانی را به داخل خودرو نمی دهد. شتاب و کشش موهاوی در هر دو نسخه قابل قبول بوده ولی اگر طرفدار شتاب فوق العاده هستید بهتر است نسخه هشت سیلندر را خریداری کنید.
گیربکس خودرو هم عملکرد قابل قبولی ارائه می دهد اما با توجه به وزن زیاد موهاوی و قدرت بالای پیشرانه برای تعمیر و نگهداری جعبه دنده دقت کافی مبذول گردد. عملکدر مناسب گیربکس موهاوی در نسخه های ۶ سرعته هشت سیلندر به همراه دو دیفرانسیل ۳ حالته و قفل الکترونیکی سبب می شوند موهاوی به خوبی از پس جاده های ناهموار و صعب العبور بر اید. چنانچه مصرف سوخت بالای موهاوی را نادیده بگیریم نقطه ضعف اصلی خودرو به سواری خشک آن مرتبط می شود. سواری خشک همراه با کوبش های شدید نکته ای رایج در شاسی بلندهای سایز متوسط بوده و با وجود تلاش کیاموتورز برای بهره گیری از کمک فنرهای قدرتمند اما تکان های شدید و کوبش های پی در پی تا حدودی خستگی سرنشینان را در مسافت های طولانی به همراه دارد.
ایمنی کیا موهاوی
کیا موهاوی در بخش ایمنی توانست در سال ۲۰۰۹ در تستهای موسسه آمریکایی IIHS نمرات قابل قبول را کسب کند. ضمنا از موسسه ایمنی NHTSA نیز پنج ستاره ایمنی را دریافت کرده که به خوبی نشان از امنیت سطح بالای این شاسی بلند کره ای می باشد. کیاموهاوی از لحاظ تجهیزات ایمنی به مواردی همچون ۶ عدد ایربگ، سیستم های ترمز و پایداری ABS,ESP,EBD,TCS,BAS مجهز شده است. به این ترتیب می توان گفت کیا موهاوی یکی از مجهزترین شاسی بلندهای در بین همرده ای های خودش محسوب می شود. این خودرو در هشت اسفند سال ۱۳۹۸ در بازار دست دوم قیمتی حدود ۴۰۰-۷۰۰ میلیون تومان تحت خرید و فروش بوده است.
ارزش خرید خودرو
با اعمال محدودیت های مختلف واردات خودرو به تدریج ماشین های با پیشرانه حجیم در بازار کاهش یافتند و خودروهایی با موتور کم حجم و مجهز به توربوشارژ جایگزین آن ها شدند. بررسی ها نشان می دهد کیا موهاوی به همراه هیوندای وراکروز از آخرین شاسی بلندهای کره ای با موتور حجیم هستند که به شکل رسمی وارد بازار کشور شدند و در حال حاضر اگر کسی به خرید خودروی قدرتمند و فول سایز علاقمند باشد این دو برادر تنها انتخاب های موجود در باشگاه شاسی بلندهای کره ای خواهند بود. شاسی بلند موهاوی با قابلیتهایی همچون موتور قدرتمند، توانایی آفرود، کابین خوب و جادار ، فضای زیاد صندوق عقب، هماهنگی گیربکس با پیشرانه و بازار دست دوم خوب می تواند انتخاب مناسبی برای افراد علاقمند به آفرود باشد. ولی توجه داشته باشید کیاموهاوی به خاطر قدیمی بودن در نسخه های دست دوم قابل خریداری بوده از این رو از سلامت فنی خودرو موقع خرید اطمینان حاصل کنید.
ضمنا این خودرو مصرف سوخت بالایی دارد و احتمال دارد در تامین قطعات یدکی آن با دشواری روبرو شوید. از نکات قوت این خودرو گفتیم به نقاط ضعف آن نیز اشاره می کنیم. از جمله نقاط ضعف موهاوی مصرف سوخت بالا در هر دو نسخه شش و هشت سیلندر، سواری و سیستم تعلیق خشک، شتاب پایین، وزن زیاد ، استهلاک بالا و هزینه نگهداری قابل توجه آن می باشد. به طور کلی با توجه به پرمصرف بودن خودرو و افزایش قیمت سوخت کیا موهاوی انتخاب مناسبی برای استفاده روزمره نیست. اما این شاسی بلند هفت نفره با پیشرانه قدرتمند می تواند برای افراد علاقمند به آفرود جذاب باشد و در حال حاضر در نسخه دست دوم در بازار داخلی کشور قابل خریداری بوده و با خودروهایی همچون هیوندای وراکروز، میتسوبیشی اوتلندر ، کیا سورنتو و تویوتا پرادو به رقابت می پردازد.
منبع : آرگا