بهترین ویتامین برای ریزش مو بیوتین (B7)، نیاسین (B3)، ویتامین B12، فولیک اسید (B9)، ویتامین A، ویتامین C و ویتامین E است. اگر با مشکل ریزش مو دست و پنجه نرم میکنید، قبل از اینکه سراغ درمانهای تهاجمی بروید، باید مصرف این ویتامینها را در برنامه غذایی خود قرار دهید. در ادامه درباره خواص و فواید هر کدام برای درمان ریزش مو و داشتن موهای سالم و قوی توضیح خواهیم داد.
بیوتین یا ویتامین B7
اولین و مهمترین ویتامینی که برای تقویت فولیکول مو و جلوگیری از ریزش مو باید در رژیم غذایی شما باشد، بیوتین یا ویتامین B7 است. مطالعات آکادمیک زیادی در مورد تأثیر بیوتین بر ریزش مو و رویش مجدد موها انجام شده است. این مطالعات ثابت کردهاند که مصرف روزانه ۳۰ میکروگرم بیوتین میتواند از فرآیند تولید کراتین به عنوان مهمترین پروتئین ساختار مو محافظت کند.
یکی از نشانههای کمبود ویتامین B7 ریزش مو، کم پشت شدن موها، کاهش حجم موها، خشک و شکننده شدن تارهای مو و مو خوره است. برای درمان این مشکلات فقط کافی است رژیم غذایی شما با خوراکیهای حاوی بیوتین مانند تخممرغ، سویا، مغزهای خوراکی و سبزیجات غنی شود. در موارد شدید ریزش مو، میتوانید قرص پریورین که یکی از مکملهای غذایی عالی برای درمان ریزش مو است، مصرف کنید. پریورین حاوی مقادیر کافی بیوتین برای رفع نیاز روزانه بدن است و تأثیر فوری و قوی روی درمان ریزش مو دارد.
نیاسین یا ویتامین B3
یکی از ویتامینهای بسیار ضروری برای داشتن موهای سالم، نیاسین یا B3 است که کمتر درباره آن صحبت میشود. نیاسین به بهبود گردش خون در پوست سر کمک کرده و خطر ریزش یا نازک شدن مو را کاهش میدهد. مطالعات دانشگاهی نشان میدهند که نیاسین میتواند به عنوان یک درمان مؤثر برای آلوپسی یا ریزش موی ارثی عمل کند و روند ریزش مو را متوقف کند.
ویتامین B12
وقتی صحبت از ویتامینهای ریزش مو میشود، یکی از گزینهها کوبالامین یا B12 است. کمبود ویتامین B12 در اغلب خانمها و افراد مسن شایع است و میتواند منجر به ریزش موی شدید یا ضعیف و خشک شدن موها شود. خانمهایی که مشکل کم خونی یا فقر آهن دارند، اغلب کمبود ویتامین B12 هم دارند. یکی از بهترین منابع برای تأمین این ویتامین، مصرف گوشت، ماهی، تخم مرغ و جگر است. البته مصرف مکمل آهن مانند فروگلوبین یا فیفول هم میتواند نیاز روزانه بدن شما به B12 را تأمین کند.
فولیک اسید یا ویتامین B9
با هم ببینیم که علاوه بر B3، B7 و B12 دیگر چه ویتامینی برای ریزش مو خوبه! اگر سابقه کم خونی داشته باشید، حتماً متوجه شدهاید که پزشک در کنار ویتامین B12 به شما فولیک اسید هم تجویز میکند. کمبود ویتامین B9 میتواند باعث ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن، کم خونی ناشی از فقر آهن و به دنبال آن ریزش مو شود.
وقتی ذخایر فولیک اسید در خون کاهش پیدا کند، خون رسانی به فولیکولهای مو کاهش پیدا کرده و موها شروع به ریزش میکنند. ولی اگر رژیم غذایی شما حاوی مواد غذایی غنی از فولیک اسید و قرصهای حاوی این ویتامین، مانند مکمل فیتو باشد، میتواند به جلوگیری از ریزش مو کمک کند. فیتو علاوه بر B9 حاوی اسیدهای چرب ضروری و آنتیاکسیدانهای گیاهی برای تقویت ریشه و ساقه موها است.
ویتامین A
ویتامین A هم درست مانند بیوتین جزو مواد ضروری برای سنتز کراتین است و کمبود آن به ضعیف شدن تارهای مو، مو خوره، چربی بیش از حد کف سر، ریزش موهای ضعیف و کم پشت شدن موها منجر شود. در واقع ویتامین A بهطور غیرمستقیم روی سلامت موها تأثیر دارد. دوز توصیه شده برای مصرف روزانه ویتامین A از ۷۰۰ تا ۹۰۰ میکروگرم است. این ویتامین به وفور در مواد غذایی مانند هویج، سیبزمینی، اسفناج و کدو تنبل یافت میشود.
ویتامین C
ویتامین C به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی شناخته میشود. این ماده به محافظت از موهای شما در برابر آسیب رادیکالهای آزاد، نور خورشید و استرس کمک میکند. ویتامین C فرآیند خون رسانی به فولیکولهای مو را هم تسریع میکند. مصرف روزانه قرص مکمل ویتامین C یا مرکبات و سبزیجات میتواند راهی عالی برای تقویت رشد مو و جلوگیری از ریزش مو باشد.
ویتامین E
در پاسخ به سؤال کدام ویتامین برای ریزش مو خوب است، لازم است از ویتامین E هم نام ببریم. ویتامین E هم دقیقاً مانند ویتامین C عمل میکند، اما مؤثرتر است! مطالعات دانشگاهی نشان داده است که مصرف قرص ویتامین E میتواند به افزایش انعطافپذیری، درخشندگی و براقیت موها کمک میکند. حتی میتواند تا ۳۰ درصد به رویش بیشتر موها کمک کند. ویتامین E از مو در برابر مواد شیمیایی، گرما و سایر محصولات حالت دهنده مانند اتوی مو، سشوار و برس حرارتی هم محافظت میکند.
چه مکملهای دیگری میتوانند از ریزش مو جلوگیری کنند؟
تا این بخش از مطلب در مورد ویتامینها صحبت کردیم. اما چندین ماده معدنی دیگر هم وجود دارد که برای ریزش مو مفید است. به عنوان مثال، آهن و روی!
فقر آهن یکی از شایعترین دلایل ریزش مو در خانمها است. خانمهایی که به انواع کم خونی مبتلا هستند، معمولاً ریزش موی شدیدتری را تجربه میکنند. برای درمان فقر آهن فقط کافی است مصرف گوشت قرمز، عدس، اسفناج، پسته و جگر را در برنامه غذایی خود قرار دهید. روی هم یکی دیگر از مواد معدنی است که به تقویت فولیکول موها، تقویت و رویش بهتر آنها کمک میکند.
با توجه به اینکه مصرف هر کدام از ویتامینها و مواد معدنی که معرفی کردیم نیاز به در نظر گرفتن دوز مشخص و استاندارد دارد، توصیه میکنیم به جای مصرف خودسرانه تکتک آنها از مکملهای تخصصی و کامل جلوگیری از ریزش مو مانند پریورین یا فیتو استفاده کنید که تمامی ویتامینهای ضروری برای جلوگیری از ریزش مو را در خود جای داده است.
منبع : آرگا