دسته ها
یکشنبه ۱۶ دی ۱۴۰۳

همه چیز درباره واکسن آنفولانزا در دوران بارداری

  • شیوا فهیمی
  • ۱۳ دی ۱۴۰۳
  • ۰

آنفولانزا یکی از بیماری های رایج در فصل سرما می باشد که می تواند برای مادران باردار عوارض جدی به همراه داشته باشد. در این مطلب با فواید واکسن آنفولانزا در بارداری آشنا می شوید.

با شروع فصل سرما بیماری هایی مانند سرماخوردگی و آنفولانزا در میان افراد به ویژه مادران باردار شیوع می یابد. از این رو واکسن آنفولانزا در بارداری می تواند از عوارض مختلفی جلوگیری کرده و سلامت مادر را تامین نماید. برای کسب اطلاعات بیشتر با ادامه مطلب همراه ما باشید.

فواید و اهمیت واکسن آنفولانزا در بارداری

بارداری یکی از مراحل حساس زندگی هر خانمی به شمار می رود. در این دوران، سلامت مادر و جنین به هم مرتبط بوده و به مراقبت خاصی از جمله واکسن های دوران بارداری نیاز است. به عبارتی یکی از مهمترین مسائلی که در بارداری باید به آن توجه کرد جلوگیری از ابتلا به بیماری های واگیردار و مزمن مثل سرماخوردگی و آنفولانزا می باشد.

آنفولانزا یکی از بیماری های رایجی است که با شروع فصل سرما همه گیر شده و عوارض جدی و آزاردهنده ای برای مادر باردار و جنین به دنبال دارد. از این رو با تزریق واکسن آنفولانزا در بارداری می توان از عوارض زیادی جلوگیری کرد. در ادامه مطلب در مورد فواید و اهمیت واکسن آنفولانزا در بارداری بیشتر صحبت می کنیم.

آیا ابتلا به آنفولانزا در بارداری خطرناک است؟

سیستم ایمنی بدن خانم باردار به علت تغییرات هورمونی و فیزیولوژیکی نسبت به افراد عادی ضعیف تر و حساس تر می باشد. این مسئله سبب می شود خانم باردار بیشتر مستعد ابتلا به عفونت های ویروسی مثل آنفولانزا باشد.

ولی در دوران بارداری علاوه بر مادر جنین هم به مراقبت بیشتری نیاز دارد. ابتلا به آنفولانزا در بارداری می تواند با عوارضی همچون زایمان زودرس، وزن کم نوزاد هنگام تولد و التهاب ریه همراه شود. واکسن آنفولانزا در حاملگی می تواند در این شرایط اهمیت پیدا کند.

تزریق این واکسن در بارداری بی خطر بوده و در واقع مراکز کنترل و پیشگیری بیماری هم استفاده از واکسن آنفولانزا را توصیه می نمایند. بدون توجه به سه ماه بارداری تمام خانم هایی که در فصل شیوع آنفولانزا باردار هستند می توانند این واکسن را تزریق نمایند.

تزریق واکسن آنفولانزا در حاملگی چه فوایدی دارد؟

یکی از بهترین راه های پیشگیری از آنفولانزا برای مادران باردار تزریق واکسن می باشد. این واکسن حاوی ویروس غیر فعال شده آنفولانزا بوده و موجب ایجاد ایمنی در بدن می شود. با تزریق واکسن آنتی بادی هایی در بدن تولید شده و از مادر باردار در مقابل ویروس آنفولانزا محافظت می کند. از جمله فواید تزریق این واکسن عبارت است از:

  • دریافت واکسن آنفولانزا می تواند به پیشگیری از ابتلا به بیماری آنفولانزا در بارداری کمک کند. ضمنا تزریق واکسن احتمال بستری شدن خانم باردار را تا ۴۰ درصد کاهش می دهد.
  • تب ناشی از آنفولانزا در ابتدای بارداری ممکن است خطر ابتلا جنین به بیماری های مادرزادی و دیگر بیماری ها را افزایش داده و سلامت جنین را تهدید کند. از این رو واکسن آنفولانزا از این موارد پیشگیری می کند و سلامت جنین حفظ می شود.
  • ضعف سیستم ایمنی نوزاد او را در معرض ابتلا به علائم جدی آنفولانزا قرار می دهد. آنتی بادی هایی که از طریق واکسن آنفولانزا در دوران بارداری در بدن مادر ایجاد می شود از جفت عبور کرده و از طریق شیر مادر منتقل می گردد. از این رو به محافظت از نوزاد در مقابل آنفولانزا بعد از تولد کمک می کند.

واکسن آنفولانزا برای خانم باردار و جنین چه خطراتی دارد؟

باید اشاره کرد واکسن آنفولانزا برای خانم باردار در طول دوران بارداری کاملا بی خطر بوده و حتی توصیه نیز می شود. مطالعات نشان می دهد واکسن مذکور هم برای مادر و هم برای جنین بی ضرر است و منجر به بروز عوارض خاصی نمی شود.

با تزریق واکسن آنفولانزا قبل از حاملگی و حین حاملگی می توان مادر و جنین را در مقابل عوارض خطرناک آنفولانزا محافظت کرد. البته پیش از استفاده از هر دارو و واکسنی باید با پزشک مشورت نمود تا اطلاعات کافی را دریافت کرد.

شدت بیماری آنفولانزا در خانم های باردار نسبت به خانم هایی که باردار نیستند بیشتر می باشد. پژوهش ها نشان می دهد دریافت واکسن آنفولانزا سبب کاهش شدت بیماری تا ۴۰ درصد میزان بستری خانم باردار می شود. شایان ذکر است تب در مراحل ابتدایی بارداری ممکن است خطر نقص مادرزادی جنین را ارتقا دهد.

با واکسن آنفولانزا می توان پس از تولد کودک از او محافظت کرد. نوزادان در معرض خطر نوع شدید آنفولانزا بوده و تا شش ماهگی نمی توان به کودک واکسن آنفولانزا تزریق کرد. بنابراین اگر در دوران حاملگی واکسن تزریق شود آنتی بادی هایی که توسط بدن تولید می شود از جفت عبور و به جنین می رسند.

تزریق این واکسن خانم باردار را در مقابل بیماری کرونا نیز محافظت می کند. انجام واکسیناسیون آنفولانزا می تواند از بار استرس بکاهد و زمان مراجعه برای واکسیناسیون حتما به واکسن تزریقی تاکید نشود نه اسپری واکسن ها.

ضمنا اسپری بینی برای خانم باردار اکیدا ممنوع است. از جمله عوارض واکسن آنفولانزا مانند هر واکسن و داروی دیگری عبارت است از:

  • تب و درد عضلانی
  • قرمز شدن محل تزریق
  • سردرد و خستگی
  • غش

قابل ذکر است عوارض واکسن آنفولانزا در حاملگی معمولا در مدت یک الی دو روز رفع می شود و نشانگر پاسخ سیستم ایمنی بدن به واکسن است. واکنش های آلرژیک شدید به این واکسن نادر بوده ولی در صورت داشتن سابقه آلرژی شدید به تخم مرغ یا هر یک از اجزای این واکسن حتما با پزشک در میان بگذارید.

به طور کلی فواید این واکسن برای گروه های پرخطر مانند خانم های باردار، سالمندان و افراد با بیماری های زمینه ای بیشتر از عوارض واکسن آنفولانزا می باشد.

چه زمانی برای تزریق واکسن آنفولانزا مناسب تر است؟

تزریق واکسن آنفولانزا در هر زمانی از بارداری و با مشورت پزشک مشکلی ایجاد نمی کند. اما برای حداکثر محافظت در مقابل این بیماری بهتر است پیش از شروع فصل سرما واکسن تزریق شود. این کار به بدن فرصت داده تا آنتی بادی لازم را تولید و نسبت به آنفولانزا مقاوم شود.

به این ترتیب چه در ماه اول حاملگی هستید یا در ماه آخر، تزریق واکسن در اواخر تابستان و اوایل پاییز توصیه شده است. بعد از تزریق نیز تغذیه سالم و متعادل از انواع میوه و سبزی و مصرف مایعات فراوان به همراه استراحت کافی توصیه می شود. در صورتی که تب یا درد عضلانی دارید با تجویز پزشک از مسکن های ساده استفاده کنید. همچنین می توانید از درمان خانگی آنفولانزا کمک بگیرید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *