زندگی مدرن و ماشینی امروزه سبب شده تا سالمندان کمتر مورد توجه قرار گیرند یا حتی به آن ها توجهی نشود. در حالی که تنهایی و تنها بودن برای سالمندان بسیار دشوار است. در این مطلب قصد داریم به موضوع بدرفتاری و بی توجهی به سالمندان بپردازیم. با ما همراه باشید.
بدرفتاری و بی توجهی به سالمندان
بدرفتاری یا سوء رفتار با سالمندان و بی توجهی به آن ها سبب آسیب رساندن یا احتمال آسیب به سالخوردگان می شود. نیاز فرد سالمند به کنار هم بودن بیشتر از سایر اقشار است. تنهایی برای این افراد دشوار بوده زیرا دوست دارند این همه سال تجربه را با دیگران در میان گذاشته و تجارب خود را منتقل کنند.
سالمند حرف می زند که آرامش پیدا کند. ولی متاسفانه امروزه نسل جوان کمتر برای قشر سالمند وقت می گذارد. به حرف های آن ها گوش می دهد. زندگی مدرن و ماشینی موجب شده اعضای خانواده کمتر کنار هم باشند و برای مسن تر ها وقت بگذارند. فرد سالمند همین که بداند طرف مقابل به حرف های او گوش می کند، لذت می برد و حس خوبی پیدا می کند.
در دهه های اخیر توسعه علم و رعایت مراقبت های بهداشتی و درمانی سبب افزایش طول عمر و امید به زندگی تا حدود سن ۹۰ سالگی شده است. به طوری که اگر شروع سالمندی را سن ۶۰ سالگی در نظر بگیریم، حدود یک سوم عمر انسان در سالمندی سپری می شود.
پژوهش ها نشان می دهد کشورهای توسعه یافته تر بیشترین آمار جمعیت سالخوردگان را دارند. به طوری که اروپا پیرترین قاره دنیا از این نظر بوده زیرا ۲۰ درصد جمعیت آن پیر می باشند. به این ترتیب با توجه به روند رو به رشد جمعیت پیری؛ برنامه ریزی طولانی مدت اقتصادی و اجتماعی ضرورت می یابد.
برنامه هایی که بایستی زندگی سالمندان را از ابعاد جسمی، روحی، روانی، فرهنگی مورد توجه قرار دهد. هر چند سالمندی جمعیت بر اساس نظر سازمان بهداشت جهانی نوعی موفقیت است ولی در صورت عدم برنامه ریزی و بی توجهی به سالخوردگان به یک چالش جدی تبدیل می شود.
از نظر پزشکی با بالا رفتن سن سالمندی به حدود ۳۰ سال از زندگی فرد، مراقبت های بهداشتی، درمانی و اجتماعی برای افراد سالخورده اهمیت زیادی پیدا می کند. زیرا در این سنین بیماری های مختلفی بروز می یابد که نیاز به مراقبت و درمان جدی دارد. به ویژه بیماری هایی مانند زوال عقل یا آلزایمر چالش اساسی سالمندان و خانواده ها می باشد.
در این راستا برخی بدرفتاری ها و سوء رفتار با سالمندان نیز صورت می گیرد. به طور مثال برنامه ریزی برای پول گرفتن از سالمند توسط همسایه. البته برخی سوء رفتارها به سالمند ممکن است یک واکنش ناخواسته باشد. مثلا فرسودگی شغلی پرستار موقعی که یک مراقب صبرش را از دست می دهد و به مادر خود ضربه می زند، می تواند سبب سوء رفتار گردد.
هر چند صحبت درباره بدرفتاری و بی توجهی به افراد سالمند می تواند ناراحت کننده باشد ولی از آنجا که تاثیر مهمی در ایمنی و کیفیت زندگی افراد مسن دارد، حائز اهمیت می باشد. یادگیری بیشتر درباره آزار و بدرفتاری با سالمندان می تواند آگاهی شما درباره انواع مختلف این رفتار بالا برده و کمک کند علائم را تشخیص داده و از مراحلی که می توان برای کاهش خطر بهره برد، استفاده نمایید.
انواع بد رفتاری و بی توجهی با سالمند
چندین نوع بدرفتاری و بی توجهی به سالمندان وجود دارد که ممکن است افراد سالخورده را تحت تاثیر قرار دهد. از جمله:
۱. آزار جسمی
آزار جسمی مانند ضربه، هول دادن، لگد زدن، سیلی، گاز گرفتن و دیگر خشونت های جسمی می باشد. خشونت خانگی سالمندان نوعی آزار جسمی بوده که در آن الگویی از خشونت فرزند نسبت به والد وجود دارد.
۲. غفلت سالمند از خود
گاهی اوقات خود سالمند سبب سوء رفتار به خودش می شود. مثلا به اندازه کافی از خود مراقبت نمی کند و داروها را سر وقت نمی خورد یا از خوردن غذاهایی که باید پرهیز کند، اجتناب نمی کند.
۳. آزار لفظی یا عاطفی
بدرفتاری کلامی یا عاطفی شامل استفاده از الفاظ تحقیر آمیز، تهدید کننده برای کنترل شخص دیگر و داد و فریاد زدن و توهین های کلامی می باشد.
۴. سو استفاده مالی
در این مورد بعضا سو استفاده از اموال سالمند صورت می گیرد. مانند استفاده از پول، وسایل و دارایی های فرد سالخورده بدون اجازه وی.
۵. غفلت از سالمند
غفلت از سالمند هم نوعی سوء رفتار محسوب می شود. این کار ممکن است عمدی یا سهوی باشد. به طور مثال فردی مراقبت از بیمار سالمند را بر عهده می گیرد و در این رابطه مثلا از دارو دادن به بیمار را غفلت کند یا فراموش کند به نوعی به وی آسیب می زند.
می توان این بی توجهی فرد مراقب را گزارش نمود حتی اگر قصد آسیب رساندن به سالمندان را نداشته باشد. غفلت از سالمند ممکن است عمدی باشد مثلا از دادن غذا یا داروها عمدا خودداری شود.
۶. ترک و رها کردن سالمند
ترک و رها کردن سالمندان نیز نوعی بی توجهی و سوء رفتار محسوب می شود. مثلا ممکن است سالمند را در فروشگاه یا مکانی رها کنند. شبیه به مواردی که فرزند را رها می کنند.
عوامل خطر سالمندی
- زن بودن
- انزوای اجتماعی
- وجود اختلال در سلامت جسم
- درآمد کم
- فقدان همسر
علائم و نشانه های بدرفتاری با سالمند
منبع : آرگا