دسته ها
جمعه ۱۴ دی ۱۴۰۳

عوارض آسپارتام و ممنوعیت مصرف آن

  • شقایق ایران دوست
  • ۱۲ خرداد ۱۴۰۱
  • ۰

در این مطلب قرار است شما را با عوارض آسپارتام آشنا کنیم و این شیرین کننده مصنوعی را برایتان معرغی خواهیم کرد. در واقع استفاده از این شیرین کننده ها برای یک سری از افراد ممنوع می باشد که باید به آن ها نیز آگاهی داشته باشید.

آسپارتام یکی از مهم ترین شیرین کننده هایی می باشد که تا کنون مورد استفاده بسیاری از کارخانه ها می باشد و کارخانه از این شیرین کننده های مصنوعی برای تولید نوشابه های رژیمی و آدامس ها استفاده می کنند. بهتر است بدانید که استفاده از این شیرین کننده مصنوعی می تواند مشکلات بسیار زیادی برای بدن ایجاد کند. عوارض آسپارتام را در ادامه برای شما عزیزان مورد بررسی قرار می دهیم.

تاثیرات آسپارتام برای بدن

عوارض آسپارتام و میزان ایمنی آن

آسپارتام یکی از شیرین کننده های رژیمی پر خطر می باشد و بر روی سلامت انسان تاثیرات بسیار بدی می گذارد و می تواند مشکلات بسیاری ایجاد نماید. این شیرین کننده دارای کالری بسیار کمی نسبت به سایر شیرین کننده ها می باشد و در نوشیدنی های رژیمی بیشترین استفاده را دارد. این شیرین کننده علاوه بر نوشیدنی های رژیمی درون بسیاری از داروها نیز استفاده می شود.

با توجه به محبوبیتی که این شیرین کننده دارد و بسیاری از افراد استفاده از آن را ترجیح می دهند یک سری عارضه هایی را برای بدن ایجاد می کند که بهتر است آن ها را بشناسید. از مهم ترین تاثیراتی که این شیرین کننده می تواند داشته باشد تاثیر بر روی دارو های دیگر و یک سری از بیماری ها می باشد و افرادی که دارای بیماری های خاص می باشند بهتر است بدون نظر متخصص از این شیرین کننده و موادی که حاوی آن می باشند استفاده نکنند.

ایمنی آسپارتام

این شیرین کننده یکی از بهترین شیرین کننده ها برای افرادی می باشد که دوست دارند لاغری را تجربه کنند ولی شیرینی را از رژیم خود حذف نکنند. طبق تحقیقاتی که در سال ۲۰۱۳ انجام شده است اگر روزانه به اندازه نیاز از آن استفاده شود و میزان آن بیش تر از ۴۰ میلی گرم تجاوز نکند برای بدن بی ضرر می باشد و هیچ خطری برای انسان به همراه ندارد. سازمان غذا و دارو نیز بیان کرده است استفاده روزانه و به اندازه هیچ مشکلی ندارد ولی میزان استفاده روزانه افراد از این ماده بسیار زیاد می باشد و باید کنترل شود در غیر این صورت سلامتی انسان به خطر می افتد.

ایمنی آسپارتام

کاهش وزن

آسپارتام یکی از مواد شیرین کننده مصنوعی می باشد و مشابه قند کالری دارد ولی حدودا ۲۰۰ برابر آن شیرین تر می باشد. از این ماده برای شیرین کردن غذا ها و نوشیدنی های رژیمی استفاده می شود و بسیاری از مردم آن را دلیلی بر کاهش وزن می دانند و دوست دارند با استفاده از آن لاغر شوند که بحثی اشتباه می باشد و تنها تفاوتی که آسپارتام با قند دارد میزان شیرین بودن آن می باشد.

بر اساس تحقیقاتی که در سال ۲۰۱۷ انجام شده است هیچ مدرکی مبنی بر این که آسپارتام می تواند منجر به کاهش وزن شود وجود ندارد و اگر برای این مورد قرار است از این ماده مصنوعی استفاده کنید به شما توصیه می کنیم که این کار را انجام ندهید. جالب است بدانید که شرکت کنندگانی که در تحقیقات بودند بعد از مدتی افزایش وزن پیدا کردند و دور کمر آن ها به شدت افزایش یافت بنابراین بهتر است به صورت منظم از این شیرین کننده ها استفاده نکنید.

افرادی که شاخص توده بدنی آن ها با استفاده از این شیرین کننده افزایش پیدا کرده بود بیش تر به بیماری های متابولیک مبتلا می شوند بنابراین استفاده از این شیرین کننده ها شما را در معرض بیماری های قلبی، دیابت، سکته مغزی و بیماری های این چنینی قرار می دهد و اگر به سلامت خود اهمیت می دهید بهتر است از آسپارتام استفاده نکنید.

اختلال متابولیسم با آسپارتام

آسپارتام و افزایش اشتها

جالب است بدانید که این شیرین کننده غیر مغذی می تواند بر روی اشتهای افراد تاثیر گذاشته و میزان آن را افزایش دهد و برخلاف باور عموم نمی تواند منجر به کاهش وزن شود و برعکس اشتهای افراد را زیاد می کند و از این رو میزان وزن آن ها را تا حدودی افزایش می دهد.

طبق تحقیقاتی که در سال ۲۰۱۳ روی حیوانات انجام شد نشان داد که استفاده از این شیرین کننده می تواند بر اشتهای آن ها تاثیر گذاشته و میل به خوردن را در آن ها افزایش خواهد داد. طبق این بررسی ها شیرین کننده های مصنوعی می توانند بر روی روند سیگنال های مغزی تاثیر گذاشته و اشتهای فرد را افزایش خواهد داد. در واقع زمانی که فرد شیرینی استفاده می کند بدنش انتظار دارد تا کالری بسیاری دریافت کند و با این شیرین کننده ها کالری کم تری دریافت می کند و در نتیجه میل به خوردن افزایش می یابد.

زمانی که از این شیرین کننده ها به صورت مداوم استفاده کنید بدن نمی تواند سیگنال های مربوطه را درک کند بنابراین با خوردن غذا های پر کالری سیری را درک نمی کند و منجر به پرخوری خواهد شد.

تاثیرات منفی آسپارتام

اختلال در متابولیسم بدن

استفاده از شیرین  کننده ها می تواند فرد را در معرض یک سری از بیماری های متابولیکی قرار دهد و خطرناک ترین و بی رمان ترین این بیماری ها دیابت می باشد. معمولا افرادی که بر اثر استفاده از این شیرین کننده ها دیابت می گیرند به دیابت نوع دو دچار می شوند و این بیماری نیز یکی از بیماری های متابولیکی است و درمان قطعی برای آن وجود ندارد و شما تنها می توانید با استفاده از یک سری از راه های ساده آن را کنترل کنید تا اختلال های دیگری برای بدن ایجاد نشود.

در واقع یکی دیگر از مشکلاتی که در بدن ایجاد می شود کاهش تنوع باکتری ها در روده می باشد و زمانی که شما بیش از حد از این شیرین کننده ها استفاده کنید به مرور زمان میزان تنوع باکتری ها در روده کاهش می یابد و در نتیجه مشکلاتی در اثر کاهش تنوع باکتریایی برای شما ایجاد می شود که درمانی ممکن است نداشته باشد. تحقیقاتی در سال ۲۰۱۶ انجام شده که نشان می دهد این شیرین کننده ها هیچ ارتباطی با کاهش وزن ندارند.

خطرات دیگر

یک سری از خطراتی هستند که شما با خوردن این شیرین کننده ها دچار آن خواهید شد. در نظر داشته باشید که این خطرات به صورت عمومی هستند و ممکن است یک یا چند مورد از آن ها را تجربه کنید. از دیگر عوارض آسپارتام می توان به موارد زیر اشاره کرد :

  • سردرد
  • سرگیجه های شدید
  • تشنج
  • افسردگی مزمن
  • اختلال ADHD
  • آلزایمر شدید
  • MS
  • انواع سرطان ها
  • لوپوس
  • ناتوانی های مادرزادی در جنین

خطرات استفاده از آسپارتام

ممنوعیت استفاده از آسپارتام

با توجه به عوارض آسپارتام یک سری از افراد باید از خوردن آن خودداری نمایند زیرا این شیرین کننده غیر طبیعی می تواند تاثیرات بسیار بدی بر روی بدن آن ها داشته باشد. در ادامه چرایی ممنوعیت های مصرفی برای یک سری از افراد خاص را برایتان بررسی می کنیم.

فنیل کتونوریا

این بیماری یکی از اختلالاتی می باشد که به صورت ارثی ممکن است مادر و پدری آن را به فرزند خود بدهند. در این اختلال متابولیک اسید آمینه فنیل آلانین در خون افزایش می یابد. در واقع فردی که بیمار می باشد نمی تواند این اسید آمینه را در بدن تجزیه کند و برای همین به مشکلاتی دچار می شود. فنیل کتونوریا یکی از بیماری هایی می باشد که اگر فردی آن را داشته باشد باید از خوردن موادی که دارای شیرین کننده های مصنوعی به خصوص آسپارتام هستند خودداری نماید. در واقع در تشکیل شدن آسپارتام فنیل آلانین نیز نقش بسیار زیادی دارد.

دیسکینزی تاردی

دیسکینزی تاردی یکی از اختلالات عصبی می باشد و می تواند منجر به ایجاد لرزش های ناگهانی در صورت و بدن شود. این حرکات غیر قابل کنترل می باشد و معمولا در افرادی مشاهده می شود که به مدت بسیار طولانی از دارو های ضد روان پریشی استفاده کرده اند. فنیل آلانین موجود در آسپارتام می تواند تحریک کننده این مشکل باشد و به بیماران توصیه می شود از این شیرین کننده مصنوعی استفاده نکنند.

 عوارض آسپارتام

محصولات دارای آسپارتام

حال که از عوارض آسپارتام آگاهی پیدا کردید بهتر است برخی از محصولاتی که دارای این ماده می باشد نیز آگاهی پیدا کنید. در واقع بسیاری از نوشیدنی ها و غذاهایی که روی آن ها برچسب فاقد قند خورده است احتمالا دارای این ماده می باشند. یک سری از محصولاتی که به صورت قطعی دارای آسپارتام هستند عبارتند از :

  • نوشابه های رژیمی
  • آدامس
  • آبنبات بدون قند
  • بستنی های بدون شکر
  • ماست های کم کالری
  • آب میوه های کم کالری
  • انواع دارو های ملین
  • دارو های ویتامین که به صورت جویدنی می باشد.

جایگزین های آسپارتام

آسپارتام یکی از شیرین کننده های مصنوعی می باشد که عوارض منفی بسیار زیادی بر روی بدن دارد و به شما توصیه می کنیم که از یک سری از محصولات دیگر به جای آن استفاده کنید و این محصولات عبارتند از :

  • عسل
  • شربت افرا
  • نکتار آگاو
  • برگ استویا
  • شیره چغندر

نکته : استفاده از این محصولات به جای آسپارتام بسیار خوب است ولی بهتر است در استفاده از آن ها کمی میانه روی داشته باشید زیرا دارای کالری بالایی می باشند و اگر به مقادیر بالا استفاده شود می تواند منجر به پوسیدگی های شدید دندانی شود و از عوارض آسپارتام بیش تر خواهد بود.

جایگزین های آسپارتام

نکات مهم

  • با توجه به این که ایمنی این ماده تایید شده است باز هم اختلافاتی در مورد آن وجود دارد و بهتر است تا زمان تایید قطعی از این شیرین کننده استفاده نکنید.
  • زمانی که شما از این شیرین کننده استفاده کنید و این کار برای شما به صورت روتین در بیاید ممکن است تاثیرات منفی آن را بر روی مدیریت وزنی خود مشاهده کنید.
  • استفاده از آسپارتام برای افرادی که مشکل خاصی ندارند مضر نمی باشد و این افراد نیز باید گاهی از این شیرین کننده ها استفاده کنند.
  • افرادی که دارای اضافه وزن می باشند بهتر است از این شیرین کننده ها استفاده نکنند زیرا امکان ابتلا به بیماری های متابولیکی در این افراد بیش تر از افراد عادی می باشد.

در ادامه می توانید سایر مطالبی که در زمینه دانستنی های علمی نوشته شده است را مانند عوارض نوشابه و عوارض شیرین کننده مصنوعی با کلیک بر روی لینک های داده شده مشاهده نمایید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *