یکی از بزرگترین مسائل تربیتی که والدین بر عهده دارند نحوه رفتار با کودک حاضر جواب می باشد. حاضر جوابی در هر سنی میتواند رخ دهد و تقریبا از همان زمانی که کودکان نه گفتن را شروع میکنند حاضر جوابی نیز به قسمتی طبیعی از رشد آنها مبدل میشود ولی این موضوع موجب نمیشود که برخورد با حاضر جوابی کودک آسان شود.
نحوه رفتار با حاضر جوابی کودک
در ارتباط با دلیل گستره کودکان لازم به ذکر است حاضر جوابی میتواند به علل های متعددی در کودک شکل بگیرد امکان دارد کودک بخواهید از طریق این رفتار را از زندگی خود کنترل داشته باشد و امکان دارد ناشی از گرسنگی یا خستگی او با شده است علت این مسئله لازم است با آن به سرعت و به صورت موثری مقابله نمایید. یکی از آموزش های مفید والدین برای کودکان این است که با آنها بیاموزند خواسته های خود را به صورت محترمانه و سازنده بگویند.
۱. ایجاد رفتار مورد انتظار در کودک
در ارتباط با شیوه برخورد با کودک گستاخ اهمیت دارد با فرزند خود در این باره صحبت کنید که ابراز افکار و احساسات خود به چه شیوه قابل قبول میباشد به صورت خاص در این باره صحبت کنید برای مثال کلماتی که برای شما قابل قبول نمی باشد را به او بگویید همین امر درباره رفتار های بی ادبانه مثل ادا در آوردن، نگاه خیره و غیره صادق است. امکان دارد برای بچه های کم سن ضروری باشد که چند بار یادآوری کنید تا یاد بگیرند چطور رفتار کنند. بنابراین با آنها فرصت بدهید تا رفتار بد خود را اصلاح نماینده در زمان زمانی که حاضر جوابی بچه رخ داد او را صدا کنید و برای مثال به او بگویید: ” وقتی به تو میگم اسباب بازی هایت را کنار بگذار به من نگو تو اجازه نداری به من بگی چه کار کنم چه کار نکنم.” بعد از فرزندتان بخواهید که دیگر این رفتار را انجام ندهد.
۲. آرام بمانید
یک دلیل بی ادبی کودکان نبود الگوی مناسب میباشد نحوه پاسخگویی شما و رفتار با بچه حاضر جواب شکل تعامل شما با او را تعیین میکند. کودکان می توانند در عصبی کردن والدین خود بسیار مهارت داشته باشند بنابراین امکان دارد وسوسه شوید که وقتی بچه ۵ ساله تان به شما می گوید: “تو رئیس من نیستی!” جواب بدهید: “در حقیقت، من رئیس تو هستم.” اگر نمی خواهید فرزندتان یاد بگیرد که درگیری لفظی شیوه مناسبی برای کنترل بهساز تا وقتی که نمی توانید آرام واکنش نشان دهید اصلا واکنشی نشان ندهید.
اتاق دیگری بروید و برای جلوگیری از بدتر شدن اوضاع هر کاری که ضروری است را انجام دهید کودکان از والدین خود الگو می گیرند پس اگر می خواهید به فرزند خود نشان دهید که چطور رفتار کند لازم است اول خودتان همانگونه رفتار کنید. هنگام تعامل با همسر، دوستان، اعضای خانواده و غریبه ها به خاطر داشته باشید گوشهای کوچک فرزندتان، حرف های شما را می شنوند حتی اگر از این مسئله اطلاعی نداشته باشید.
۳. فکر کردن عمیق تر
توجه داشته باشید که قالب وقتی بچه حاضر جوابی میکند چیزی که واقعا ابراز میکند ترس، ناکامی، عصبانیت یا آسیب دیدن است. وقتی شما به فرزندتان واکنش نشان می دهید در حقیقت به او توجه می کنید و از دیدن فرزندتان عکس العمل منفی از نشان ندادن عکس العمل شما بهتر است. این رفتارها بیشتر مواقعی دیده میشود که در زندگی بچه تغییر اتفاق افتاده باشد به عنوان مثال جابجایی خانه، تغییر برنامه کاری والدین یا اتفاقاتی که در مدرسه اتفاق میافتد میتواند موجب این رفتار فرزندان شود در این موقعیت و کودکان دارد احساس کنند نادیده گرفته می شده بهتر شده و برای جلب توجه والدین از حاضر جوابی استفاده کند وقتی بدون علت رفتار طفل چیست بهتر می توانید آن را حل کنید.
۴. اجرا پیامدها
در ارتباط با رفتار با طفل حاضر جواب ضروری است بدانید نادیده گرفتن رفتار بی ادبانه و حاضر جوابی بچه می تواند این رفتار او را تقویت نماید بنابراین ضروری است در رفتار با بچه گستاخ محکم بایستید اطمینان داشته باشید که پیش از رخ دادن حاضر جوابی او را از پیامد رفتارش آگاه کرده اید وقتی بچه ها بدانند که رفتار نامناسب آنها چه عواقبی به دنبال دارد بیشتر تلاش میکند که خود را کنترل کنند.
محرومیت متناسب با سن برای فرزندتان در نظر بگیرید (تعداد دقایق باید به تعداد سن کودک باشد.) افزودن کارهای بیشتر برای کودک یا گرفتن امتیازات از مدتی محدود نیز میتوانید یکی دیگر از این شیوهها باشد وقتی تصمیم میگیرد که پیامبر را برای فرزندان اجرا کنید به علت آن اشاره کنید اگرچه انجام مداوم این روش می تواند سخت باشد ولی تنها راهی است که کودکان از طریق آن پیامدها را جدی میگیرند.
۵. احترام گذاشتن و احترام خواستن
وقتی فرزندتان درباره موضوعی نظرات خود را ابراز میکند این مسئله خوبی است مطالعات نشان میدهند کودکانی که افکار و نظرات خود را بیان میکنند کمتر در معرض سوء مصرف الکل و مواد مخدر قرار میگیرند بنابراین اهمیت دارد که در رفتار با کودک حاضر جواب تعادل را رعایت کنید. کودکان باید آگاه باشند در عین حال که اجازه ندارند بی احترامی کنند یا حاضرجواب باشند میتوانند نظرات خود را بیان کنند و مادر و پدرشان احساس امنیت لازم برای این کار را برای آنها تامین می کنند. حتماً برای پیام تاکید کنید که تا وقتی کودک مودبانه و همراه با احترام حرف میزند شما به حرفهایش گوش میکنید.
۶. دنبال الگو ها باشید
درخواست مرد قبلی وقتی که فرزندتان بیشتر حاضر جوابی میکنه را پیدا کنید. آیا پسرتون پس از مدرسه تحریک پذیر است یا بعد از کلاسهای فوق برنامه اش؟ وقتی این زمان را پیدا کردید تلاش کنیم در آن مدت مراقب باشید که رفتار شما موجب برانگیختن حاضر جوابی کودک نشود و در نهایت از این رفتار او جلوگیری کنید. مطمئنا کودکتان باید یاد بگیرد که هر احساسی که دارد باید مودب باشه با این وجود اگر کمتر فرصتی برای حاضر جوابی او فراهم شود بهتر می توانید رفتارهای مناسب را به صورت موثر به او بیاموزید.
حال که این مطلب خاتمه یافت برای آشنایی بیشتر با مطالبی در حوزه کودک و والدین بر لینک های برچسب زدن به کودک و تربیت کودک مقاوم کلیک فرمایید.
منبع : آرگا