دسته ها
یکشنبه ۱۶ دی ۱۴۰۳

راهنمای تغذیه تکمیلی کودک

  • مهتاب علی پناه
  • ۷ دی ۱۴۰۳
  • ۰

همانطور که می دانید شروع تغذیه تکمیلی کودکان از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و نقش مهمی بر سلامت کودک دارد، که در این مقاله شما را با تغذیه تکمیلی کودک بیشتر آشنا می کنیم.

دستگاه گوارش کودک حدود چهار تا هفت ماه زمان نیاز می باشد تا آماده پذیرش غذای جامد شود. از این رو، شروع تغذیه تکمیلی کودک از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. بنابراین، اگر شما در مورد تغذیه تکمیلی غذای کودک اطلاعات کافی ندارید بهتر است تا پایان مطلب همراه ما باشید.

آنچه باید در مورد تغذیه تکمیلی کودک بدانید

آنچه باید در مورد تغذیه تکمیلی کودک بدانید

یکی از دغدغه والدین این است که چه زمان تغذیه تکمیلی کودک را آغاز کنند که بهتر است پیش از شروع غذای جامد به نوزاد، با پزشک تان مشورت نمایید که بهترین زمان هنگامی است که وزن کودکان دو برابر وزن زمان تولدش شده است و کودکان باید قادر به نشستن یا نگه  داشتن سر و گردنش باشد تا بتواند غذا را رد کرده یا بپذیرد و زمان استفاده از تغذیه تکمیلی زمانی می باشد. که کودکان قادر به سیر شدن با شیر مادر نمی باشد و نیازی به استفاده از دستور غذای خاصی نمی باشد. به طور مثال، می توان گفت به جای سرلاک از میوه ها و سبزیجات استفاده نمایید و بهتر است از غذاهای انرژی زا مانند تخم مرغ، ماهی و کره بادام رمینی استفاده نکنید.

زمان مناسب شروع غذاهای جامد به کودک

بسته به نیاز و آمادگی نوزاد زمان شروع غذاهای جامد متفاوت می باشد و می توان گفت آن دسته از نوزادانی که به اندازه کافی بزرگ شده باشند نسبت به شیر مادر یا شیر خشک به منبع کالری غلیظ تری نیاز دارند و به مصرف غذاهای جامد نیاز دارند و زمانی می باشد که نوزاد یک بطری شیر کامل می خورد و پس از زمان دو تا سه ساعت مجدداً گرسنه می شود که معمولاً در سن شش ماهگی می باشد و اما نوزادانی که از چهار ماه کمتر هستند به استفاده از غذای جامد نیازی ندارند و غذا دادن به نوزاد پیش از چهار ماهگی منجر به ایجاد بیماری سلیاک و آلرژی های غذایی می شود.

تغذیه تکمیلی کودک را با چه غذایی باید آغاز کرد؟

بهتر است ابتدا با حبوبات و غلات مانند برنج غنی شده با آهن آغاز کرد و بعد میوه و سبزیجات را بیفزایید و گوشت پوره شده که غنی از پروتئین، آهن و روی می باشد، بعد از هفت ماهگی باید به کودک داده شود که البته اکثر کودکان در ابتدا از خوردن گوشت امتناع می کنند، و باید با کمک قاشق به کودک تان غذا دهید تا به روش دیگر تغذیه آشنا شود که در سن شش تا نه ماهگی کودک قادر به غذا گرفتن و آن را به سمت دهانش بردن می باشد

هر ماه نوزاد باید چه غذاهایی استفاده کند؟

هر ماه نوزاد باید چه غذاهایی استفاده کند؟

از بدو تولد تا چهار ماهگی:  در این دوران نوزاد به منظور پیدا کردن غذای خود به سمت نوک سینه هدایت می شود و فقط با شیر مادر یا شیر خشک تغذیه می شود، و نباید در این دوران غذای جامد به نوزاد دهید. زیرا، دستگاه گوارش نوزاد در حال تکمیل شدن است.

چهار تا شش ماهگی : در این دوران نیز پیشنهاد می شود که نوزاد تا شش ماهگی با شیر مادر تغذیه کند اما، اگر تمایل دارید که استفاده از غذای جامد را در نوزادتان سریع تر آغاز کنید بهتر است با پزشک تان مشورت کنید.

شش تا هشت ماهگی : نوزاد در این دوران علاوه بر شیر مادر یا شیر خشک باید پودر میوه هایی مانند موز، گلابی، سیب، هلو و آووکادو و همچنین پودر سبزیجات مانند هویج پخته شده، کدو و سیب زمینی و پوره کوشت مانند مرغ، گاو و گوسفند و میزان کمی ماست شیر (که البته تا یک سالگی نباید به نوزاد شیر گاو دهید ) و پوره حبوبات مانند لوبیا، نخود، باقلا، نخود فرنگی و عدس و سرلاک غنی از آهن که در مورد میزان آن می توان گفت از یک قاشق چای خوری شروع کرده و به تدریج به دو تا سه قاشق افزایش دهید.

هشت تا ده ماهگی : در این دوران نیز علاوه بر شیر مادر یا شیرخشک مقدار کمی پنیر پاستوریزه، سبزیجات مخلوط شده، میوه های مخلوط شده، غذاهای کوچک شکل داده مانند سرلاک دایره ای شکل، قطعه کوچکی تخم مرغ، قطعاتی از سیب زمینی پخته شده و همچنین پروتئین و سرلاک غنی از آهن.

ده تا دوزاده ماهگی : علاوه بر شیرخشک و همچنین پنیر پاستوریزه باید از ماست (از شیر گاو تا یک سالگی استفاده نکنید)، مخلوط میوه ها. سبزیجات پخته شده و نرم و غذاهایی مانند ماکارونی و گوشت و همچنین پروتئین و غذاهای کوچک شکل داده شده  و سرلاک غنی از آهن ( جو و گندم).

چه غذاهایی برای کودک ممنوع می باشد؟

چه غذاهایی برای کودک ممنوع می باشد؟

۱. بهتر است تا بک سالگی تخم مرغ و بادام زمینی به کودک ندهید زیرا، کودک نسبت به آن حساسیت دارد.

۲. عسل امکان دارد دارای اسپور کلستریدیوم بوتولینوم  باشد. از این رو، تا یک سالگی از مصرف آن به کودک خودداری نمایید زیرا، منجر به مسمومیت غذایی حاد در نوزاد می شود‌.

۳. غذاهایی که منجر به خفگی نوزاد می شود از جمله آجیل، آبنبات های سفت، سویا، پاپ کورن، هات داگ، گوشت ( به جز مواردی که به صورت پوره باشد) و انگور.

سخن پایانی

کودک پس از یک سالگی می تواند مصرف شیر گاو را آغاز کند و در دو سالگی شیر کم‌چرب استفاده کند و رژیم غذایی او مانند دیگر اعضای خانواده می شود و البته باید والدین مقدار شیر مصرفی نوزاد را کاهش دهند. زیرا، آن دسته از کودکانی که مصرف شیر در آن ها زیاد است امکان دارد به مقدار کافی از دیگر مواد غذایی ضروری استفاده نکند و در نتیجه با کمبود آهن مواجهه شوند.

شما دوستان عزیز با کلیک بر روی فواید حمام برای نوزاد و کمبود وزن در کودکان می توانید در مورد این موضوعات اطلاعات کافی به دست آورید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *