به طور کلی آلزایمر یک بیماری پیش رونده در مغز می باشد که حافظه را به آرامی به زوال می کشاند و ادراک فرد را تحت شعاع قرار می دهد. عوامل مختلفی در ایجاد آلزایمر موثر هستند که این عوامل با سرعتی آرام در ابتدا بخش هایی از مغز را که به کنترل زبان و حافظه مرتبط می شوند را نابود می کند و سپس به تدریج بخش بیشتری را درگیر خواهد کرد.
آشنایی با عوامل موثر بر آلزایمر
بهتر است بدانید در واقع بیماری آلزایمر یک بیماری زوال عصبی محسوب می شود که معمولا به کندی آغاز می شود و به تدریج رو به وخیم شدن می رود. این بیماری علت بروز ۶۰ تا ۷۰ درصد موارد دمانس خواهد بود که رایج ترین نشانه ابتدایی آن اختلال در حافظه کوتاه مدت و مشکل در به یاد آوردن اتفاقات اخیر است.
با پیشرفت بیماری آلزایمر علائم آن می تواند شامل مشکلات زبانی، مشکل در آگاهی از موقعیت، نوسان خلقی، از دست دادن انگیزه، اهمال و بی توجهی نسبت به خود و مشکلات رفتاری باشد. این بیماری بسیاری از خصوصیات رفتاری و هیجانی افراد را نیز تحت تاثیر خود قرار داده و موجب بروز ناراحتی هایی از جمله علائم افسردگی و علائم روانی و همچنین رفتار هایی مانند آشفتگی و پرخاشگری در بیماران خواهد شد.
توجه داشته باشید با وخیم شدن آلزایمر، بیمار معمولا از خانواده و جامعه به مرور کناره گیری خواهد کرد. به تدریج فعالیت های بدنی از دست می رود که در ننهایت منجر به مرگ خواهد شد. هر چند سرعت پیشرفت آلزایمر می تواند متفاوت باشد اما امید به زندگی معمولا پس از تشخیص بیماری بین ۳ تا ۹ سال خواهد بود.
علائم اصلی آلزایمر:
کاهش توانایی در به خاطرسپاری و به یاد آوردن اطلاعات جدید که نشانه هایی از آن شامل موارد فوق خواهد بود:
- طرح سوالات و مکالمات تکراری
- گم کردن وسایل شخصی
- فراموش کردن حوادث یا قرار ملاقات ها
- گم شدن در یک مسیر آشنا
- اختلال در استدلال ها
- درک نادرست از خطرات ایمنی
- ناتوانی در مدیریت امور مالی
- تصمیم گیری ضعیف
- ناتوانی در برنامه ریزی و انجام فعالیت های پیچیده یا متوالی
همچنین اختلالات تجسمی که به علت برخی از مشکلات بینایی چشم وجود دارد و موجب ناتوانی در تشخیص چهره یا اشیای مشترک یا یافتن اشیاء در نمای مستقیم و ناتوانی در اسفاده از ابزار های ساده مانند پوشیدن لباس لباس اتفاق می افتد.
علاوه بر این موارد تغییر در شخصیت و رفتار افراد مانند آشفتگی، بی تفاوتی، اجتماع گریزی یا نداشتن علاقه و انگیزه یا ابتکار، از دست دادن حس همدلی، داشتن حس اجبار، وسواس یا رفتار اجتماعی غیر قابل قبول از دیگر علائم آلزایمر می باشد که شروع تدریجی، ماه ها تا سال ها به جای ساعت ها یا روز ها طول خواهد کشید و همچنین بدتر شدن سطح طبیعی شناخت فرد در موقعیت های خاص از نشانه های ابتلا به بیماری آلزایمر خواهد بود.
عوامل موثر بر ابتلا به آلزایمر:
همانطور که می دانید بیماری آلزایمر در اثر عوامل خطر بسیاری در افراد ایجاد می شود که در ادامه سعی داریم به بیان این عوامل موثر بپردازیم:
-
آلزایمر در سالمندان:
معمولا در افراد بالای ۶۵ سال این بیماری رخ می دهد و البته ممکن است در افراد کمتر از ۴۰ سال نیز دیده شود که احتمال آن بسیار کم خواهد بود و با عنوان آلزایمر زودرس شناخته خواهد شد.
-
وراثت:
خطر بروز بیماری آلزایمر در افرادی که یکی از اقوام درجه یک آن ها به این بیماری مبتلا شده باشد بیش تر خواهد بود. همچنین دانشمندان جهش های ژنی را کشف کرده اند که روی بروز و به تاخیر انداختن این بیماری نقش موثری خواهند داشت.
-
جنسیت:
بر اساس آمار احتمال ابتلای زنان در این بیماری به مراتب بیشتر از مردان خواهد بود.
-
سبک زندگی و سلامت قلب:
بر اساس تحقیات انجام شده عواملی که موجب بیماری قلبی می شوند در بروز آلزایمرنیز نقش به سزایی خواهند داشت. به صراحت می توان گفت که عواملی مانند چاقی، کم تحرکی، دیابت نوع ۲، چربی خون فشار خون بالا احتمال ابتلا به آلزایمر را افزایش خواهند داد.
-
مشارکت اجتماعی و یادگیری:
شرکت در فعالیت های اجتماعی و تجمعات احتمال ابتلا به شدت کاهش خواهند داد. فرآیند یادگیری احتمال ابتلا به کم تر و تحصیلات پایین تر احتمال ابتلا را بیش تر خواهد کرد.
-
ضربه به سر:
سابقه ضربه شدید به سر برای مثال در حدی که فرد به مدت طولانی کاهش سطح هوشیاری داشته باشد احتمال ابتلا به آن ها بیش تر و بیش تر خواهد شد.
-
خواب نامنظم:
بر اساس تحقیقات انجام شده اختلالات خواب احتمال ابتلا را بیش تر خواهد کرد. در شرایط فعلی کرونا که باید از رفتن به مراکز درمانی پرخطر پرهیز نمود.
-
افسردگی و سیگار کشیدن:
به صراحت می توان گفت که افسردگی و سیگار کشیدن نیز ممکن است درصد ابتلا به آلزایمر را دو چندان نماید.
تشخیص بیماری آلزایمر:
بهتر است بدانید برای تشخیص این بیماری بایستی متخصص مغز و اعصاب یا نورولوژیست فرد را با استفاده از ابزار ها و روش های متعدد معاینه نماید تا اطمینان حاصل شود که فرد به این بیماری مبتلا است یا خیر. معمولا روش هایی که برای تشخیص این بیماری مورد استفاده قرار می گیرد شامل موارد فوق خواهد بود:
- اسکن مغز با استفاده از سی تی یا توموگرافی کامپیوتری، ام آر آی یا تصویربرداری رزونانس مغناطیسی، پت یا توموگافی تابش پوزیترون
- انجام تست حافظه
- انجام آزمایش های پزشکی مانند آزمایش خون و ادرار
- بررسی سوابق بیماری فرد
- پرسش سوالاتی در حیطه زندگی شخصی
چگونگی درمان بیماری آلزایمر:
به صراحت می توان گفت که این بیماری هیچ درمانی ندارد و داروهایی که توسط پزشکان تجویز می شود صرفا از سرعت پیشرفت بیماری می کاهد و علائم آن را نیز به شدت کاهش خواهد داد. داروهای جدیدی که برای درمان علائم مورد استفاده قرار می گیرند دو نوع هستند که عبارت اند از:
-
مسدود کننده ممکانتین:
این دارو بر رو سلول های شبکه ارتباطات مغز تاثیر می گذارد و سرعت پیش روی را کاهش خواهد داد. هرچند که مصرف این دارو با عوارض جانبی مختلفی از جمله یبوست، درد و سرگیجه همراه خواهد بود.
-
کولین استراز:
این داروی مهارکننده علائم عصبی را کاهش می دهد تا از بی قراری و افسردگی بیمار جلوگیری نماید. این دارو اثر کمی داشته و مهم ترین عوارض جانبی آن شامل تهوع، اسهال، اختلال بی خوابی و بی اشتهایی خواهد بود. در افرادی که بیماری قلبی دارند عوارض با بلوک قلبی و کاهش ضربان قلب در آن ها نمایان خواهد شد.
منبع : آرگا