دسته ها
شنبه ۱۵ دی ۱۴۰۳

علائم مسمومیت آلودگی هوا و نحوه جلوگیری از این مسمومیت

  • شیوا فهیمی
  • ۱۱ دی ۱۴۰۳
  • ۰

آلودگی هوا عارضه ای است که افراد در شهرهای بزرگ به ویژه صنعتی بسیاری از روزهای سال با آن روبرو هستند. در این مطلب پیرامون علائم مسمومیت آلودگی هوا و نحوه رفع آن صحبت می کنیم.

آلودگی هوا می تواند مشکلات خفیف تا شدید تنفسی و مسمومیت را ایجاد کند. اگر مایلید تا با علائم مسمومیت آلودگی هوا و روش های جلوگیری از بروز این عارضه آشنا شوید، با ادامه مطلب همراه ما باشید.

آشنایی با علائم مسمومیت آلودگی هوا

آلودگی هوا عارضه ای است که افراد در شهرهای بزرگ و صنعتی روزهای بسیاری از سال را با آن روبرو هستند. آلودگی هوا می تواند سبب بروز مشکلات خفیف تا شدید تنفسی، مشکلات قلبی عروقی و مسمومیت و حساسیت های پوستی گردد.

اثرات آلودگی هوا بر سلامت انسان در طولانی مدت شامل بیماری های ریوی، زایمان زودرس، عفونت ها، آلرژی، تشدید آسم، تحریک پوست و … می باشد. در ادامه مطلب قصد داریم به بررسی علائم مسمومیت آلودگی هوا و روش های جلوگیری از بروز این عارضه بپردازیم.

همچنین می توانید در صورت تمایل از مقالات قبلی پیرامون تاثیر آلودگی هوا بر مو و تاثیر آلودگی هوا بر پوست با کلیک روی کلیک بازدید نمایید.

مسمومیت آلودگی هوا چه علائمی دارد؟

این عارضه وقتی اتفاق می افتد که در معرض آلودگی شدید هوا قرار بگیرید. بیشتر تاثیرات آلودگی هوا که پیشتر به آن اشاره شد ناشی از تماس طولانی مدت با آلودگی هوا می باشد. ولی مسمومیت آلودگی هوایی که در کوتاه مدت و بعد از چند ساعت روی می دهد عبارت است از:

  • درد قفسه سینه
  • سرفه
  • آبریزش بینی
  • خشکی گلو
  • احساس زخم و خارش در گلو
  • تنگی نفس
  • سردرد
  • تاری دید
  • تهوع و استفراغ
  • خارش و سوزش چشم
  • سرگیجه
  • ضعف و خستگی

علائم آلودگی هوا در گلو شایع بوده و معمولا اولین علامت مسمومیت آلودگی هوا خارش و خشکی گلو است.

آلودگی هوا بر بیماری تنفسی چه تاثیری دارد؟

آلودگی هوا در کوتاه مدت موجب بروز برخی علائم می شود و هر چه فرد بیشتر در معرض آلودگی هوا قرار بگیرد تاثیر آلودگی هوا بر بیماری های تنفسی شدیدتر می شود. آلودگی هوا سبب تشدید بیماری های ریوی مثل بیماری انسداد مزمن ریه و آسم می گردد.

افراد مبتلا به این مشکلات بایستی تا حد ممکن از آلودگی هوا دور باشند. زیرا علائم در آن ها تشدید شده و ممکن است به صورت بالقوه ای زندگی آن ها را تهدید نماید. فرد مبتلا به بیماری بینابینی ریه که در آن بافت ریه از بین رفته یا بافت فیبروز جایگزین آن شده اگر در معرض آلودگی هوا باشند تنگی نفس و تشدید علائم را تجربه می کنند.

مواد آلاینده هوا ترکیبات مختلفی دارند که برای برخی خیلی حساسیت زا بوده و سبب تنگی راه های هوایی و سختی تنفس می شود.

چگونه از مسمومیت آلودگی هوا جلوگیری کنیم؟

وقتی آلودگی هوا به وضعیت بحرانی رسید بهتر است برخی نکات ضروری را رعایت تا سلامتی خود را به خطر نیندازید. روش هایی وجود دارد که می تواند موجب کاهش صدمات جانی ناشی از آلودگی هوا گردد. در هوای آلوده بایستی برخی مواد غذایی را استفاده نمود که خاصیت خنثی کنندگی مواد سمی هوا را دارد.

از جمله مواد غذایی که می توانند سلامت بدن را در برابر آلودگی هوا حفظ کنند عبارت است از:

  • مواد غذایی حاوی بتاکاروتن و آنتی اکسیدان

مصرف غذاهای حاوی آنتی اکسیدان های سلنیوم و بتاکاروتن مثل سبزیجات و میوه هایی مانند طالبی، انبه، فلفل، کدو تنبل، اسفناج، کلم و زردآلو غنی از بتاکاروتن هستند. سلنیوم نیز در غذاهای دریایی، نان، مرغ، آجیل و غلات سبوس دار یافت می شود.

  • ویتامین های ای، ث و دی

سبزیجات و میوه هایی مثل کرفس، گوجه فرنگی، اسفناج، لیموشیرین، پرتقال، نارنگی، برگ سبز کاهو غنی از ویتامین ث می باشند. مصرف جوانه گندم، روغن های گیاهی، بادام، گردو، زیتون، سبزیجات برگ سبز و جگر غنی از ویتامین ای بوده را در رژیم غذایی خود داشته باشید به ویژه اگر شغل شما به شکلی است که باید در هوای آزاد قرار گیرید.

شیر، کره و زرده تخم مرغ نیز می توانند ویتامین دی مورد نیاز برای مقابله با آلودگی هوا را تامین کنند. به طور کلی ویتامین های ای، ث و دی می توانند مسمومیت ناشی از آلودگی هوا را رفع کنند.

  • مواد غذایی حاوی پکتین

مواد غذایی غنی از پکتین می توانند سرب موجود در هوا را جذب و مانع از نفوذ سرب به سلول های بدن گردند. مصرف روزانه یک عدد سیب می تواند عوارض ناشی از آلودگی هوا را تقلیل دهد و میوه هایی مثل پرتقال، توت فرنگی نیز غنی از پکتین هستند که برای کاهش عوارض آلودگی هوا موثر می باشند.

  • مصرف لبنیات کم چرب

در هوای آلوده بایستی بیشتر شیر، ماست و دوغ مصرف کرد. چرا که حاوی فسفر، منیزیم و کلسیم بوده و این عناصر خنثی کننده سموم می باشند. برای کاهش صدمات سیستم تنفسی و التهاب دستگاه گوارش ناشی از آلودگی هوا، بایستی مصرف شیر، لبنیات را افزایش دهید.

استفاده از شیر و فرآورده های آن موجب نرم شدن مخاط تنفسی فوقانی، مری و معده شده و به علت وجود ترکیبات مناسب برای رشد باکتری های مفید در دستگاه گوارش باعث کاهش التهابات و بیماری های گوارشی می شوند.

شایان ذکر است افرادی که کمبود کلسیم داشته باشند، بیشتر در معرض خطر آلودگی با سرب هستند. زیرا گیرنده های فلزات دو ظرفیتی در بدن انسان به طور رقابتی عمل کرده و اگر این گیرنده ها قبلا با فلزات مورد نیاز بدن مثل آهن و کلسیم اشباع شده باشند، بدن کمتر در معرض آلودگی با سرب قرار خواهد گرفت.

از این رو به منظور جلوگیری از مسومیت آلودگی هوا بهتر است لبنیات بیشتری استفاده که منبع غنی از کلسیم هستند.

  • کاهش مصرف غذاهای چرب

در روزهایی که آلودگی هوا شدید است از مصرف غذاهای چرب به ویژه چربی های حیوانی و چربی های جامد پرهیز کنید. زیرا این کار سبب تشدید کاهش توان ذهنی و بدنی در طول روز می شود. استفاده از تنقلات با ارزش غذایی کم مانند چیپس، پفک و نوشابه های گازدار را فراموش کنید.

این خوراکی ها موجب اختلال در جذب عناصر مفید در بدن می شوند و سبب تشدید اثرات منفی آلودگی هوا می شوند. مصرف سوسیس و کالباس هم به خاطر داشتن مواد شیمیایی و نگهدارنده، برای افرادی که در شهرهای با آلودگی هوای زیاد زندگی می کنند اصلا مناسب نیست.

  • نوشیدن آب فراوان

نوشیدن آب فراوان به کلیه ها کمک کرده تا املاح اضافی بدن را تخلیه نماید و ذرات آلاینده مدت کمتری در بدن باقی بمانند. از این رو نوشیدن آب کافی به بهبود مسمومیت آلودگی هوا کمک موثری می کند.

  • استفاده از ماسک بهداشتی

برای حضور در فضای سبز در شرایط هوای آلوده حتما از ماسک بهداشتی استفاده کنید. با این کار آلاینده های کمتری راهی ریه های شما می شوند.

  • مصرف سیر و پیاز

سیر، پیاز و تره فرنگی حاوی میزان زیادی گوگرد هستند که می توانند از مخاط سیستم تنفسی محافظت کنند.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *