غذا های کپک زده به چند دسته قابل خوردن و غیر قابل خوردن تقسیم می شوند و شما باید طبقه بندی این موارد کپک زده را بلد باشید تا در صورت مواجه شدن با یک غذا بدانید که می توانید آن را بخورید یا خیر. در ادامه عوارض خوردن غذای کپک زده را برای شما عزیزان بررسی می کنیم و آگاهی های شما را در این رابطه بهبود می بخشیم.
آشنایی با عوارض خوردن غذای کپک زده
داشتن تغذیه ای سالم می تواند نقش بسیار زیادی بر سلامتی شما داشته باشد از این رو باید سعی کنید همیشه غذا های سالم میل کرده و از خوردن غذا های کپک زده و نا مناسب دوری نمایید. کپک ها معمولا در غذا هایی رشد می کنند که شرایط برایشان مهیا باشد و سالم ترین راه این است که این غذا ها را به صورت کامل دور بریزید.
کپک ها یکی از میکروارگانیسم ها می باشند و نسبت به سایرین دارای مقاومت بالا تری اند و شما گاها ممکن است آن را روی میوه ها و غذا ها مشاهده کرده باشید. این موجودات می توانند در بسیاری از شرایط به رشد خود ادامه دهند و زندگی خوبی داشته باشند. برخی از لکه های سبز و سیاهی که روی میوه ها و نان ها و یا سایر غذا ها مشاهده می کنید ممکن است کپک باشند و شما تنها بخشی از آن ها را مشاهده می کنید و باید بدانید که ریشه این موجودات به درون مواد غذایی نفوذ کرده است و از این طریق به رشد خود ادامه می دهد.
به صورت کلی این موجودات به دو دسته مفید و غیر مفید تقسیم بندی می شوند و مردم عادی که دانشی در این زمینه ندارند نمی توانند به راحتی متوجه مفید و مضر بودن آن ها شوند از این رو نیاز است تا هر غذایی که کپک زده می شود را دور بریزید زیرا ممکن است عارضه های بسیار بدی را با خود به همراه داشته باشد. در ادامه شما را با تمامی عارضه هایی که خوردن غذا های کپک زده ایجاد می کند آشنا می کنیم.
آسیب های کبدی
استفاده از برخی از کپک ها می تواند منجر به آسیب های شدید کبدی شود از این رو بهتر است از خوردن این غذا ها به صورت کامل اجتناب کنید. سمی که درون کپک ها وجود دارد می تواند بیماری های جدی دیگری را مانند استفراغ و حالت تهوع و حتی اسهال را نیز برای فرد ایجاد کند و همه این عارضه ها بستگی به سیستم ایمنی فرد و سن و سال او دارد.
با این وجود باید بدانید که سمی ترین ماده ای که در این میکروارگانیسم ها وجود دارد سم آفلاتوکسین می باشد و این ماده برای سلامتی انسان بسیار خطرناک می باشد. این سم می تواند منجر به ایجاد سرطان شود و باید بدانید که این موضوع در مورد تمامی کپک ها صدق نمی کند. این سم را می توان در بادام زمینی ها و ذرت بیش تر یافت می شود و شما هرگز نباید از این مواد کپک زده استفاده کنید. یکی دیگر از مواد غذایی مضر در کپک ها مایکوتوکسین می باشد و می تواند منجر به ایجاد واکنش های شدید آلرژیکی شده و مشکلات شدید تنفسی را به همراه داشته باشد. این سم معمولا در کپک های غلات، سیب، خشکبار و آب انگور دیده می شود.
تحریک شدن مسمومیت غذایی
از دیگر عوارض خوردن غذای کپک زده این است که این باکتری ها می توانند منجر به تحریک مسمومیت های غذایی شوند و باید بدانید که گاها کپک ها به خودی خود مضر نمی باشند و ممکن است احتمال ابتلا به بیماری در شما بسیار کم باشد. با این حال باکتری هایی که در کنار آن ها رشد می کنند می توانند به شدت منجر به بیماری زایی شوند و نشانه هایی مانند استفراغ، اسهال و حالت تهوع را تجربه خواهید کرد. با این حال باید بدانید که شدت این مشکلات به سن و قدرت سیستم ایمنی شما بستگی دارد.
آلرژی داشتن به کپک ها
برخی از افراد به کپک ها حساس می باشند از این رو توصیه می شود که به هیچ عنوان از کپک ها در غذا های خود استفاده نکنید. اگر فکر می کنید که اشتباها غذای کپک زده مصرف کرده اید باید با پزشک خود تماس بگیرید. نشانه های آلرژی داشتن به این مواد شامل آبریزش چشم ها، خارش چشم ها، کهیر های پوستی، انواع بثورات، خس خس کردن سینه و آبریزش بینی و همچنین گرفتگی بینی باشد.
هضم شدن کپک توسط بدن
یک سری از کپک ها هستند که به راحتی در بدن هضم می شوند و می توانید از آن ها به راحتی استفاده کنید با این حال باید بدانید که اگر به این مواد حساس هستید هم نباید از آن ها استفاده کنید. کپک هایی که در بسیاری از پنیر ها یافت می شود معمولا سالم می باشند و توسط بدن هضم می شوند.
یک سری از مواد غذایی هستند که شما می توانید با جدا کردن بخش کپک زده آن ها را مورد استفاده قرار دهید و این مواد عبارت اند از :
- ژامبون های سالم و خشک
- بخش کپک زده میوه
- بخش کپک زده سبزیجات
- نان
- آجیل ها
- کره بادام زمینی
جدا کردن کپک ها
باید این موضوع را به یاد داشته باشید که هر چند اگر بخش های کپک زده را از مواد غذایی جدا کرده و دور بریزید باز هم امکان دارد ریشه های کپک در بخش های سالم مانده نیز وجود داشته باشد از این رو نمی توان اطمینان صد در صد در این مورد داشت.
الته قرار دادن نان در دمای بسیار زیاد می تواند باعث از بین رفتن کپک روی آن شود ولی باز هم تا زمانی که نان را در دمای بالا قرار ندهید این مورد رخ نمی دهد و از طرفی این دما می تواند منجر به سوختن نان شده و در این صورت نیز ممکن است نتوانید این میکروارگانیسم ها را از بین ببرید.
حفظ سلامت مواد غذایی
برای این که بتوانید از کپک زدن مواد غذایی پیشگیری کنید نیاز است تا اطلاعاتی در مورد نحوه نگهداری از مواد غذایی داشته باشید تا از فاسد شدن سریع آن ها پیشگیری نمایید.
- در اولین قدم بهتر است برای این که مواد غذایی شما سالم بماند از ظرف های در دار استفاده کنید و حتما غذا ها را بعد از سرد شدن در یخچال و یا فریزر قرار دهید.
- اگر غذا های کنسروی را استفاده می کنید باید حواستان باشد که بعد از باز شدن درب آن ها سه الی چهار روز انقضا دارند و بعد از آن دیگر قابل استفاده نمی باشند.
- قبل از این که نان ها را درون یخچال قرار دهید بهتر است رطوبت آن را بگیرید تا از کپک زدنش پیشگیری کنید.
در ادامه به شما توصیه می کنیم تا از مطالب دیگری که در زمینه دانستنی های علمی نوشته شده است مانند سم آفلاتوکسین و عوارض آسپارتام دیدن کنید و آگاهی های خود را افزایش دهید.
منبع : آرگا