دسته ها
جمعه ۱۸ آبان ۱۴۰۳

بررسی صدک رشد جنین در هفته های مختلف بارداری

  • ملیحه بال افکن
  • ۲۸ بهمن ۱۴۰۱
  • ۰

در واقع بررسی صدک رشد جنین در طول بارداری از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده که معمولا در سونوگرافی مقدار این صدک ها مشخص شده و شما می توانید با مطالعه این مقاله با میانگین صدک های رشدی جنین و همچنین اهمیت آن آشنا شوید با ما همراه باشید.

به طور کلی صدک های رشد جنین در واقع اعدادی هستند که در هر سه ماهه بارداری از جنین شما با توجه به نتیجه سونوگرافی ها به دست خواهد آمد. پزشک شما موارد مختلفی را به همراه شاخص های رشدی در یک فرمول از پیش تعیین شده قرار می دهد و با عنوان صدک رشد جنین مطرح می کند.

آشنایی با صدک رشد جنین

بهتر است بدانید زمانی که سونوگرافی اتجام می دهید این تنها حجم مایع آمنیوتیک و یا وضعیت جفت یا جنسیت و موقعیت جنین نیست که مورد ازریابی قرار می گیرد بکه پزشک انجام دهنده سونوگرافی بر اساس شاخص های رشدی مختص به هر سه ماهه بارداری و ترکیب این پارامتر ها در یک فرمول از پیش تعیین شده، وزن جنین شما را محاسبه می کند و سپس با مقایسه آن با وزن سایر جنین ها در هفته بارداری مشابه به عدد مشخصی می رسد که با عنوان صدک رشد جنین بیان خواهد شد.

اهمیت صدک رشد جنین

سپس بر همین اساس سونولوژیست علاوه بر وزن برای هر یک از شاخص های رشد جنین شامل بزرگ ترین قطر سر جنین، دور سر، دور شکم، طول استخوان ران و اندازه بازو اعداد منتسب به صدک رشدی جنین را به دست آورده و گزارش می دهد.

اهمیت ارزیابی صدک رشد:

در واقع پزشک به کمک شاخص های صدک رشدی جنین است که می تواند اطلاعات مهمی را در رابطه با روند رشد و سلامت دلبند درون رحم شما به دست بیاورد. در واقع پیشگیری صدک رشدی جنین در طول بارداری می تواند به پزشک شما کمک کند تا از وقوع تغییرات مختلف آکاه شده و در نتیجه بتواند به مواقع مداخلات لازم را به منظور جلوگیری از شدت پیدا کردن مشکلات احتمالی انجام دهد.

بنابراین در پاسخ این مسئله که صدک رشدی جنین چه اهمیتی دارد می توان گفت که از مهم ترین شاخص های رشد جنین بوده که پزشک ب اساس روال مراقبتی بارداری در مراحل و هفته های بعدی را مشخص نموده و توجه به آن نیز تضمین کننده سلامت دلبند شما خواهد بود.

اهمیت ارزیابی صدک رشدی جنین

صدک های رشدی جنین در هفته های بارداری:

در ادامه صدک های رشد جنین را به صورت هفته ای در طول دوران بارداری بیان کرده ایم:

  • هفته هشتم بارداری:

پوست کودک شما خیلی نازک و تقریبا شفاف است. انگشتان کوچک دست و پای کودک شما از جوانه های تیتوی به رقم واقعی شروع به تغییر خواهند کرد. نوزاد شما تقریبا ۲ سانتی متر طول دارد و حدودا نیز اندازه زیتون خواهد بود. دیافگرام کودک شما که او را قادر به نفس کشیدن و سکسکه زدن می کند اکنون در حال توسعه است. تا بیست هفتگی نوزاد شما از بلای سر تا پایین باسن اندازه گیری خواهد شد.

  • هفته نهم بارداری:

جنین پس از نه هفتگی شروع به لگد زدن می کند البته که این تکان خوردن ها در طول ۱۶ تا ۲۲ هفتگی احساس نخواهند شد. محققان دریافته اند که پسر بچه ها یک ماده شیمیایی تولید می کنند که موجب می شود مادر در طول بارداری بیشتر غذا بخورد. در این دوران نوزاد شما شروع به بلعیدن مایعات و تولید آب گوارشی خود می کند.

رشد جنین در هفته نهم بارداری

  • هفته دهم بارداری:

کودک شما شروع به استفاده از یک دست بیش از دست دیگر می کند. یعنی همان دستی که ترجیح می دهند پس از تولد استفاده نمایند. تمام اعضای اصلی کودک شما شامل قلب، ریه، کلیه، مغز و روده شکل گرفته و عملکرد اندکی خواهند داشت.

در حال حاضر کودک شما قادر به خم نمودن انگشتان خود است. همچنین ابروهای کودک نیز شروع به رشد می کند و کودکتان ۳۰ برابر وزن می گیرد و سه برابر قد خواهد کشید.

  • هفته دوازدهم بارداری:

در حال حاضر نوزاد شما ادرار تولید خواهد کرد که به داخل مایع آمنیوتیک اطراف می رسد. کودک کوچک شما اکنون به صورت کامل تشکیل شده و تقریبا بین ۴ تا ۵ سانتی متر خواهد بود. در حالی که ان ها در اطراف حرکت می کنند مچ های کوچک و آرنج نوزاد شما خم خواهند شدو

ناخن انگشت کودک و ناخن های پا تشکیل می شوند و همچنین به عنوان یک اسکلت در حال رشد، اندام و روده کودک شما نیز در حال توسعه است.

رشد جنین در هفته نوزدهم

  • هفته چهاردهم:

نه تنها این امر بلکه حرکت های مغزی نیز موجب می شود تا آن ها در حال لوچ بودن، اخم کردن و شکلک درآوردن باشند که به عبارت دیگر موجب حرکت عضلات صورت به شکل واقعی خواهند شد. از نظر اندازه ی کوچولوی شما در حدود ۳.۸ سانتی متر قد خواهد داشت و یا به اندازه یک لیموست به وزن ۴۳ گرم خواهد بود.

بهتر است بدانید یک جنین پسر می تواند از هفته شانزدهم در رحم نعوظ داشته باشد. همچنین اثر انگشتان دست نیز بر روی دستان کوچک کودکتان شکل گرفته است.

  • هفته شانزدهم بارداری:

در این هفه عضلات صورت کدوک شما هم اکنون می توانند حرکت کنند به این معنی که علامت های صورت ظاهر خواهند شد گرچه کوچولوی شما هنوز کنترل آن ها را ندارد. ان ها ممکن است به بند ناف خود چنگ بزنند و یا با آن بازی کنند زیرا توانایی گرفتن را بیشترتوسعه می دهد.

همچنین پوست آن ها در حال حاضر کاملا شفاف است و اگر شما بتوانید با دقت به جنین نگاه کنید قادر به دیدن رگ های خونی زیر پوست خواهید بود. همچنین اگر نور روشن بر روی شکم مادر بتابد جنین چهار ماهه از آن دور خواهد شد. بچه ها در رحم خمیازه می کشند و در حال حاضر چشم های کودک شما شروع به حساسیت نسبت به نور خواهند کرد.

رشد جنین در هفته شانزدهم

جنین شما حدودا ۶.۱۱ سانتی متر قد دارد و به اندازه یک پرتقال خواهد بود. کودک در این هفته می تواند دست خود را مشت کند و آن را بخورد. پلک های کودک هوز هم بسته هستند اما اکنون می تواند چشم خود را به اطراف حرکت دهد.

  • هفته هجدهم بارداری:

اندام تماسلی نوزاد شما در حال حاضر شکل گرفته و در محل خود قرار می گیرد. اگر شما یک پسر دارید ممکن است در اسکن سونوگراغی بیست هفتگی آلت تناسلی او قابل مشاهده باشد اگرچه ممکن است بسته به موقعیت کودک دیدن آن ممکن نگردد.

در ۱۸ هفتگی جنین تقریبا ۲.۱۴ سانتی متر طول دارد و وزن آن نیز تقریبا ۱۹۰ گرم و اندازه یک پیاز خواهد بود. جنین در این هفته عضلات خود را خرکت می دهد و انواع مختلف حرکت حتی لگد زدن را تمرین می کند.

  • هفته بیستم بارداری:

جابه جایی کم جفت که آن را به قسمت انتهایی رحم متصل می کند ممکن است در اسکن ناحیه ی شناسایی گردد. در این دوران نباید بیش از حد نگران باشید زیرا در ۹۰ درصد با پیشروی رشد نوزاد شما رحم گسترش یافته و به صورت طبیعی جفت را از گردن رحم دور خواهد کرد.

صدک رشد جنین در هفته بیستم

در برخی از زنان نیز پس از ۲۰ هفتگی جفت در پایین رحم قرار خواهد داشت. در حال حاضر جنین می تواند ضریان قلب و صداهای خارج از آن مانند موسیقی را به خوبی بشنود. در این هفته موهای کودک شروع به رشد می کنند و جنین اکنون شکل گرفته و با پشتک زدن می چرخد. از ۲۰ هفتگی به بعد قد نوزادان از بالای سر تا پاشنه ی پا اندازه گیری خواهد شد.

  • هفته بیست و چهارم بارداری:

جنین در این هفته می تواند صداهای شما را بشنود بنابراین مطمئن شوید که گاه به گپ زدن و خواندن با او بپردازید. صورت کودک شا اکنون به صورت کامل با مژه، ابرو و مو تشکیل شده است. بدن شما در حاملگی مخاط بیشتری تولید خحواهد کرد که می تواند منجر به گرفتگی بینی، سینوزیت و سردرد شود. همچنین ریه های کوچک جنین در حال حاضر بلوغ می کنند تا بتوانند هوای واقعی را به جای مایعات نفس بکشند.

  • هفته بیست و هشتم:

کودک شما هم اکنون می تواند چشمک بزند و بینایی آن ها تا جایی که می تواند چهره شما را در هنگام شیر دادن تشخیص دهند، توسعه پیدا کرده است. مغز کودک همچنان پیشرفت خود برای آماده شدن برای جهان خارج از رحم ادامه می دهد و مجتمع تالاموکورتیک شروع به فعالیت خواهد کرد.

چگونگی ارزیابی رشد جنین

در واقع این مسئله را می توان بخشی از ذهن است که مسئولیت آگاهی را بر عهده داشته و بخش مهمی از رشد مغزی خواهد بود. در این هفته کودک شما در حا چنبر زدن است و به سرعت در حال افزایش وزن است. اگرچه در حال حاضر یک کودک کامل به نظر می رسد اما تا پیش از تولد بایستی چندین کیلو وزن اضافه نماید

  • هفته سی و دوم بارداری:

کودک شما اکنون از دوره های استراحت و تکاپو لذت می برد و در حالی که او چرت می زند، رویاهایی خواهد داشت. واقعا دانشمندان کشف کرده اند که نوازدان در این مرجله از بارداری رویا می بینند و الگو های خواب آن ها مشابه شبیه به الگوی خواب بزرگسالان است.

  • هفته سی و ششم بارداری:

کودک شما در ۳۶ هفتگی وزن حدود ۶ پوند خواهد داشت. اغلب موهای نازک که بدن کودک شما را پوشانده است، می ریزند. حالا دیگر کودک شما واقعا اماده است تا با شما ملاقات نماید. آن ها در حال حرکت به سمت پایین لگن خاصره ی شما و آماده برای تعامل هستند و در حال اضافه نمودن اونس های اخر وزن خواهند بود.

این هفته موهای باقی مانده او می ریزند که با مایع آمنیوتیک باقی مانده ترکیب خواهند شد. کودک هر دوی این مواد را با بقایای مواد دیگر مانند صفرا و مخاط می بلعد. این وضعیت که به نام مکونیم نیز شناخته می شود و اولین حرکت روده آن ها خواهد بود.

رشد جنین در هفته بیست و هشتم

  • هفته سی و هشتم بارداری:

در حال حاضر اعضای بدن جنین به صورت کامل تشکیل شده و اماده برای زندگی در خارج از خانه نه ماهه پیشین خواهند بود. یک تغییر باقی مانده تغییر رنگ چشم نوزاد است که هنوز هم به دلیل عدم وجود رنگدانه تغییر خواهد کرد. این شایع است که نوزادان با چشم های آبی یا خاکستری متولد می شوند اما پس از تولد رنگ چشم شان سبز یا قهوه ای خواهد شد.

  • هفته چهلم بارداری:

توجه داشته باشید تنها پنج درصد از نوزادان در تاریخ دقیق محاسبه شده متولد می شوند بنابراین زیاد روی آن حساب باز نکنید. استخوان جمجنه نیز هنوز هم کاملا سفت نشده و به آن ها اجازه می دهد تا کمی تغییر حالت داشته باشند و برای خروج از طریق کانال تولد در طول زایمان مناسب باشند.

مقدار طبیعی صدک های رشد:

در هر یک از شاخص های رشدی و همچنین وزن جنین، صدک آن ۵۰ و به عنوان میانگین در نظر گرفته می شود. این بدان معنی است که در مقایسه با ۱۰۰ جنین در همان هفته بارداری تقریبا ۵۰ جنین بزرگ تر از او و ۵۰ جنین کوچک تر از او هستند.

مقدار طبیعی صدک های رشد جنین

  • اگر صدک رشد جنین بالاتر از حد میانگین باشد:

اگر صدک رشد بزرگ تر از ۵۰ و به عنوان مثال ۷۵ باشد به این معنا است که در مقایسه با ۱۰۰ جنین در همان هفته بارداری، جنین شما از ۷۵ جنین دیگر بزرگ تر بوده و از ۲۵ جنین دیگر نیز کوچک تر است. اگرچه به طور معمول تا صدک ۹۰ طبیعی در نظر گرفته می شود اما در طول دوران بارداری نیازمند ارزیابی و دقت بیشتری است تا مطمئن شوید که جنین بنا به دلایلی از جله دیابت بیش از حد رشد نمی کند.

در مقابل در موردئ جنین هایی که صدک رشد آن ها بالتتر از ۹۰ گزارش می شود مراقبت ها و پیگیری های بیشتر نیاز خواهد بود زیرا ممکن است در معرض خطر ماکروزومی یعنی شرایطی که در آن وزن جنین در هنگام تولد بیش از ۴۵۰۰ گرم باشند نیاز به سزارین را افزایش داده و با احتمال وقوع عوارض جین و بعد از زایمان نیز برای مادر و جنین همراه خواهد بود.

  • اگر صدک رشد جنین پایین تر از حد میانگین باشد:

اگر صدک رشد پایین تر از ۵۰ و به عنوان مثال ۳۰ باشد به این معنا است که در مقایسه با ۱۰۰ جنین در همان هفته بارداری، جنین شما از ۳۰ جنین دیگر بزرگ تر بوده و از ۷۰ جنین دیگر کوچک تر است. در چنین شرایطی نیز اغلب تا صدک ۱۰ طبیعی در نظر گرفته می شود.

علل مهم بو.دن صدک های رشد جنین

اما هرچه صدک رشد جنین کمتر باشد نگرانی ها در رابطه با محدودیت رشد داخلی رحمی جنین افزایش پیدا خواهد کرد. همچنین در مورد جنین هایی که صدک رشد آن ها پایین تر از ۱۰ محاسبه می شود درست مانند جنین های با صدک رشد بالای ۹۰ مراقبت و پیشگیری جدی تری ضروری خواهد بود.

به طور کلی مهم ترین عواملی که می توانند موجب شوند تا صدک های رشدی کمتر از حد میانگین باشد مواردی مانند تغذیه نامناسب مادر، کوچک بودن ژنتیکی جثه جنین، بیماری دوران بارداری، مصرف برخی داروها توسط مادر، مواجهه با مواد آسیب رسان و مضر مانند استعمال سیگار، مواد مخدر، قلیان و همچنین بارداری  دوقلو یا چند قلویی هستند اما مهم ترین عاملی که در این میان می تواند نگران کننده باشد، اختلال در خونرسانی جفتی و پیر شدن زودهنگام جفت خواهد بود.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *