یکی از نگرانی های زمان بارداری، مواجهه شدن با بیماری های ناخواسته و ناخوشایند است، از این رو مراجعه منظم به پزشک برای آگاهی از مشکلات و بیماری های احتمالی و اقدامات درمانی سریع در این زمینه از اهمیت زیادی برخوردار است، زیرا انجام این کار موجب می شود تا مادر و جنین از نظر سلامت در وضعیت پایدار و مناسبی قرار گیرند، در این مطلب می توانید با شایع ترین بیماری های دوران بارداری آشنا شوید.
آشنایی با بیماری های دوران بارداری
بارداری دوران حساسی است که خانوم ها در این زمان نیاز به مراقبت و توجه بیشتری دارند و باید به نیاز ها و سلامت آنها اهمیت ویژه ای داده شود، حال در صورتی که مادران باردار در این دوران به بیماری خاصی مبتلا شوند، این مشکل می تواند سلامتی جنین را نیز به خطر اندازد و حتی موجب زایمان زودرس، سقط جنین و یا تولد نوزاد با نقص و اختلالات مادرزادی شود، در ادامه این مقاله قصد داریم به معرفی انواع مشکلات و بیماریهای دوران حاملگی بپردازیم، بنابراین در ادامه همراه ما شوید.
کم خونی ناشی از فقر آهن
کم خونی در اثر کاهش تعداد گلبول های قرمز خون، هموگلوبین و هماتوکریت رخ می دهد و کم خونی ناشی از فقر آهن از شایع ترین انواع کم خونی می باشد، خانوم های حامله به نسبت دیگر خانوم ها نیاز به آهن بیشتری دارند، زیرا در این دوران, میزان خون بدنشان افزایش می یابد و نیز برای رشد و تکامل جنین به خون بیشتری نیاز دارند، از علائم کم خونی فقر آهن می توان احساس خستگی و ضعف، رنگ پریدگی، بی حالی، از حال رفتن و تنگی نفس را نام برد.
بنابراین پزشک می تواند با تجویز مکمل های آهن و اسید فولیک به حل این مشکل خانوم های باردار در دوران بارداری کمک نماید.
دیابت حاملگی
در صورتی که سطح قند خون زنان در دوران حاملگی بسیار بالا باشد، مبتلا به دیابت بارداری هستند، آمار دقیقی از تعداد خانوم های مبتلا به دیابت بارداری وجود ندارد زیرا عوامل خطر و ملاک های تشخیص متفاوتی برای آنها وجود دارد، با انجام یک روش دو مرحله ای این مشکل را می توان تشخیص داد.
دیابت حاملگی می تواند با خطراتی همچون بزرگ شدن بیش از حد نوزاد یا ماکروزومی، افزایش ناگهانی فشار خون مادر، پره اکلامپسی، وجود پروتئین در ادرار بعد از هفته بیستم حاملگی و زایمان سزارین همراه باشد.
اضطراب و افسردگی
مشکل شایع افسردگی زایمان در خانوم ها که بعد از تولد نوزاد اتفاق می افتد، تنها مربوط به دوران پس از زایمان نبوده و افسردگی صرف نیز نمی باشد.
خانوم ها در دوران بارداری و بعد از آن، با مشکلات و بیماری های زیادی از قبیل افسردگی و اضطراب درگیر هستند و وجود چنین شرایطی می تواند سلامت مادر و جنین را به خطر اندازد.
دلیل مشخصی برای افسردگی و اضطراب دوران حاملگی و پس از آن وجود ندارد، ولی به طور کلی استرس، تغییرات هورمونی، سابقه خانوادگی و نیز تغییر در مواد شیمیایی مغز و ساختار آن می تواند منجر به بروز علائم افسردگی شود.
خانوم هایی که طی دوران بارداری خود از مشکلات و بیماری های زیادی رنج می برند، بیشتر از سایر خانوم ها که مشکل خاصی در این دوران ندارند، در معرض افسردگی پیش از زایمان می باشند.
در صورتی که مادر بارداری مراقبت لازم را در این دوران نداشته باشد، ضمن اینکه از مراجعه منظم به پزشک خودداری کرده و از مصرف الکل و کشیدن سیگار در بارداری پرهیز نکند، افسردگی تاثیرات منفی زیادی در رشد و تکامل جنین وی خواهد داشت.
مادرانی که دچار احساس غم و اضطراب زیادی هستند باید حتما با پزشک خود تماس بگیرند، زیرا افسردگی و اضطراب از مشکلات جدی هستند که باید مورد توجه قرار گیرند، البته قابل درمان می باشند.
مشکلات جنین
برخی از این مشکلات شامل کوچک بودن جنین نسبت به اندازه طبیعی خود و نیز کاهش میزان حرکت آن بعد از هفته بیست و هشتم بارداری می باشد، در چنین شرایطی خانوم باردار باید تحت نظر باشد و مرتبا آزمایش های سونوگرافی و سایر آزمایش های لازم را انجام دهد، در این قبیل افراد احتمال زایمان زودرس نیز وجود دارد.
فشار خون بالا در بارداری
خانوم هایی که دچار فشار خون بالا در حاملگی هستند باید حتما تحت نظر مستقیم پزشک باشند، زیرا احتمال بروز پره اکلامپسی در این قبیل مادران وجود دارد.
استفراغ شدید در بارداری
عده ای از خانوم های باردار در دوران بارداری دچار مشکلاتی همچون حالت تهوع مداوم و استفراغ شدید هستند که اغلب در صبح اتفاق می افتد، برای درمان این مشکل اغلب دارو هایی تجویز می شود.
گاهی مواقع نیز برای درمان استفراغ شدید بارداری نیاز به دریافت مواد غذایی و مایعات به شکل وریدی بوده که در این صورت خانوم باردار نیاز به بستری شدن در بیمارستان دارد، البته این مشکل معمولا تا هفته بیستم بارداری برطرف شده و یا از شدت آن کم می شود.
سقط جنین
پایان بارداری تا پیش از هفته بیستم بارداری و در نتیجه دلایل طبیعی را سقط جنین می نامند، شایع ترین علت سقط جنین در سه ماهه اول بارداری به دلیل مشکلات کروموزومی اتفاق می افتد.
از جمله علائم سقط جنین می توان به پیچش و درد شدید شکم و نیز خونریزی اشاره کرد، وجود لکه بینی در اوایل بارداری معمولا رایج بوده و نباید به عنوان علائم سقط جنین در نظر گرفته شود.
جفت سر راهی
چنین شرایطی هنگامی رخ می دهد که جفت از داخل رحم، بخشی از ابتدای گردن رحم را بپوشاند، این خانوم ها خونریزی های دردناکی را در دو یا سه ماه اول بارداری خود تجربه می کنند، حال در چنین شرایطی پزشک استراحت مطلق برای مادر باردار را تجویز خواهد کرد و در شرایط خونریزی سنگین و ادامه دار نیاز به بستری بیمار خواهد بود، وجود عارضه جفت سر راهی حتی می تواند نحوه زایمان را نیز تغییر دهد.
دکلومان جفت (کندگی جفت)
در برخی زنان باردار، احتمال جدا شدن جفت از دیواره رحم وجود دارد که این جدایی می تواند خفیف، ملایم و یا شدید باشد، در حالت شدید , جفت نمی تواند اکسیژن و مواد مغذی مورد نیاز خود را دریافت نماید، ضمن اینکه دکولمان جفت با علائم خونریزی، درد های شکمی و تحریک پذیری رحم همراه است.
درمان این عارضه که جزو بیماری های دوران بارداری است به شدت آن و نیز ماه بارداری بستگی دارد، در صورت شدید بودن عارضه، حتی احتمال زایمان پیش از موعد نیز وجود دارد.
پره اکلامپسی
افزایش ناگهانی فشار خون بعد از هفته بیستم بارداری را پر اکلامپسی نامیده می شود و شامل علائم فشار خون بالا، سردرد و ورم دست و پا می باشد، حتی برخی موارد مادر باردار دچار تشنج می شود که به آن اکلامپسی می گویند و تنها راه درمان این مشکل تولد نوزاد است.
از این رو در چنین شرایطی زایمان زودرس اتفاق می افتد و باید همه خطراتی که مادر و جنین با آن مواجهه اند، مورد بررسی قرار گیرد، البته ممکن است نوزاد نارس متولد شود که در این صورت باید اقدامات مناسب انجام گیرد.
زایمان قبل از موعد
نوزاد به شکل طبیعی بعد از گذراندن کامل دوران بارداری یعنی در هفته سی و نهم و یا چهل بارداری به دنیا می آید، در واقع بین هفته سی و هفتم تا سی و نهم حاملگی، نوزاد مراحل اساسی و حیاتی خود در روند رشد کبد، ریه و مغز را طی می کند.
زایمان قبل از هفته سی و هفتم می تواند خطر بزرگی برای بروز مشکلات جنینی و مشکلات پس از زایمان مادر باشد، گاهی مواقع به دلیل خطراتی که سلامت مادر و جنین را تهدید می کند، زایمان قبل از هفته سی و نهم بارداری, برنامه ریزی می شود، ولی در شرایط طبیعی لازم است حتما مادر سه و نه هفته را به طور کامل گذرانده باشد.
منبع : آرگا