زندگی مدرنیته موجب شده که کودکان ما از طبیعت فاصله گرفته و از جذابیت و فواید آن دور بمانند. در حالی که گردش در طبیعت، مهارت های مختلفی را در کودک تقویت و استرس او را کاهش می دهد. با این مطلب همراه ما باشید تا از فواید طبیعت گردی برای کودک بیشتر بدانید.
آشنایی با فواید طبیعت گردی برای کودک
گردش در طبیعت برای کودک اهمیت زیادی داشته و مهارت های متعددی مانند توجه به محیط اطراف، خلاقیت، نظم، تعامل اجتماعی را در وی تقویت می کند. این کار سبب شده استرس فرزند کاهش یابد. روانشناسان تاکید زیادی بر طبیعت گردی داشته و بر این باورند گردش در طبیعت اختلالات روانی کودک را درمان نمی کند ولی نقش شایانی در سلامت روان کودک، جلوگیری از بروز اختلالات و کاهش علائم آن ها دارد.
زندگی مدرنیته سبب شده تا کودکان از طبیعت فاصله بگیرند. به عبارت دیگر با توجه به تغییر ساختار زندگی های امروزی، کودکان شانس کمتری برای رفتن به طبیعت را دارند. گسترش سبک ماشینی شدن موجب شده تا کودک تایم زیادی را به بازی با وسایل کامپیوتری و در خانه سپری کند.
گمشده اصلی در زندگی کودک امروز؛ حضور در طبیعت است. برنامه های سنگین مدارس، ساختار شهری، آپارتمان نشینی، بازی های رایانه ای و … منجر شده تا کودک کمتر به فعالیت های فیزیکی بپردازد و کمتر به دنبال کشف تصورات خود باشد. این روند یک هشدار برای جوامع بوده تا سعی کنند کودکان را به آغوش طبیعت بازگردانند.
به این ترتیب خانواده ها می توانند طبیعت گردی و ماجراجویی را به زندگی فرزند اضافه کرده و اجازه داده در طبیعت به بازی و اکتشاف بپردازد. در ادامه با فواید طبیعت گردی برای کودک بیشتر آشنا می شوید.
۱. فعال شدن قوه تخیل کودک با طبیعت گردی
همه ما غالبا در محیط های آشنا و تکراری مانند خانه، مدرسه، محیط کار، جاده ها در رفت و آمد بوده و در همه این محیط ها قوانین و هنجارهای تعیین شده ای هستند که بر رفتارمان تاثیر گذاشته و ناخودآگاه از آن پیروی می کنیم. ولی هنر، ورزش، و علم همگی تازه و متنوع بوده و برای ما خلاقیت و نوآوری به دنبال دارند.
طبیعت نیز یکی از این مسیرهایی است که منجر به خلاقیت و نوآوری می شود. اگر می خواهید طبیعت قوه تخیل کودک را فعال نماید او را به نزدیک ترین پارک، یا محیط سرسبز، دشت، جنگل، دریاچه برده و صبر کنید تا برای او سوال ایجاد شود. چه چیزی زیر دریاچه است؟
چه حیواناتی این جا زندگی می کنند؟ اسم این درخت چیست؟ این گل چه اسمی دارد؟ و ده ها سوال دیگر که در ذهن کودک راه یافته را خواهید شنید. اجازه دهید کودک در طبیعت بازی کرده و رویاپردازی داشته باشد. همچنین در طبیعت؛ کودک آزاد بوده که از تخیل خود استفاده و چیز جدیدی برای خود بیافریند.
کودک با بازی در طبیعت مانند یک مخترع کوچک خواهد شد. می تواند با شن های ساحل بازی و یا از چوب درختان چیزهای کوچک خلق کند. کودک می تواند با هر آنچه در طبیعت است برای خود اسباب بازی های مورد علاقه درست کند و از بازی با آن ها لذت ببرد.
۲. درگیر شدن همه حواس با طبیعت گردی
گردش در طبیعت تمام حواس کودک را درگیر خواهد کرد. هنگامی که کودک برنامه تلویزیونی می بیند یا بازی رایانه ای انجام می دهد، در محیط تک بعدی قرار دارد. ولی وقتی در طبیعت بازی نماید، در محیطی واقعی قرار گرفته و با آن ارتباط ایجاد می کند. به این ترتیب همه حواس او درگیر می شود.
۳. صرف انرژی در محیطی سالم و پاک
طبیعت به والدین و کودکان اجازه داده تا در محیطی سالم و پاک احساسات شان را بیان و انرژی بدنی خود را صرف نمایند. فقط در طبیعت است که می توان آزادانه دوید، اکتشاف کرد و بدون محدودیت انرژی صرف نمود. معمولا در منزل بازی های بی تحرک تر و کم سر و صدا تر و محدودی با کودکان انجام می دهیم.
ولی در طبیعت این موضوع فرق می کند و می توان بازی های مختلفی انجام داد. مثلا کنار رودخانه آب بازی کرد و اجازه داد کودک بدون ترس و محدودیت بازی و لذت ببرد.
۴. تقویت توانمندی ذهنی با طبیعت گردی
طبیعت گردی با کودکان می تواند به اندازه یک دوره آموزشی برای او پر بار و پر ثمر باشد. این آموزش ها قبل از رفتن به طبیعت شروع می شود. به طور مثال اگر والدین بخشی از مسئولیت جمع کردن وسایل را به او بسپارند، کودک نظم و مسئولیت پذیری را فرا می گیرد. کودک با گردش در طبیعت نکات مختلفی یاد می گیرد که عبارتند از :
- تمرکز
- صبر
- دقت
- توجه به محیط اطراف
- نظم
- کار گروهی
۵. کاهش استرس با طبیعت گردی
طبیعت گردی اثرات بسیاری در کاهش استرس و خستگی کودکان داشته و سبب شادی و نشاط بیشتر آن ها می شود. طبیعت گردی به این معنی نیست که حتما به یک دشت یا محیط سرسبز دور دست رفت. با قدم زدن فرزند در پارک نیز از فواید آن بهره مند خواهد شد.
۶. افزایش فعالیت فیزیکی با طبیعت گردی
این واضح است که کودک تایم بیشتری را در پارک به دویدن، بازی کردن، جست و خیز کردن و … می گذراند به این ترتیب میزان فعالیت فیزیکی اش نسبت به زمانی که بازی رایانه ای انجام می دهد یا مشغول تماشای تلویزیون است، بیشتر است. این افزایش فعالیت فیزیکی و دوری از کم تحرکی سبب شده تا کودک کمتر دچار مشکلاتی مانند چاقی گردد.
۷. آموزش همدلی و ارتباط
در طول چند دهه اخیر، انسان ها از هم بسیار فاصله گرفته و منبع تمام نیازهای خود که طبیعت باشد را از یاد برده اند. این قطع ارتباط نگرانی هایی را در جوامع به وجود آورده است. ولی اگر به عنوان یک خانواده کودک را به طبیعت ببرید به او احترام به طبیعت و جهان اطراف را می آموزید.
یکی از بازی های آموزش جغرافیا به کودکان، پیدا کردن آب می باشد. وقتی باران می بارد، خیابان های محله را مشخص کنید تا کودک به این فکر کند باران از کجا آماده و به کجا قرار است برود. نزدیک ترین رودخانه به محل زندگی شما کجا قرار دارد؟ همه مسیرهای حرکت باران را روی نقشه مشخص کرده و اجازه دهید کودک نقشه آن را روی خاک ترسیم کرده و شخصا آن را حس نماید.
۸. افزایش سلامت بدنی کودک
بر اساس نتایج مرکز کنترل چاقی در دو دهه اخیر، چاقی کودکان در دوران مدرسه دو برابر معمول بوده و در بین نوجوانان سه برابر است. این مرکز بیان نموده که وقت گذراندن کودک در منزل منجر به چاقی شده است و باید حداقل یک ساعت در روز فعالیت بدنی بیرون از منزل داشته باشد.
با وجود روند نزولی بازی های کودکان در خارج از منزل، طبیعت انتخاب خوبی برای جلوگیری از این مشکل می باشد. سپری کردن اوقات در طبیعت و بازی در آن سلامت بدنی کودک را حفظ کرده و حتی ارتقا می بخشد.
۹. یادگیری مهارت ها با طبیعت گردی
هیچ کلاسی درسی همانند طبیعت نخواهد بود. در طبیعت می توان به کودک آموزش داد نقشه بخواند. آتش درست کند، گیاهان و حیوانات را بشناسد، پناهگاه درست کند، آب آشامیدنی برای خود تهیه نماید. به طور کلی مهارت های اساسی زندگی را بیرون از کلاس های درس و مدرسه به صورت عملی فرا می گیرد.
این مهارت ها به هر خانواده، کودک و زن و مردی کمک کرده تا در هر موقعیتی بتوانند در طبیعت زندگی نموده یا به آن سفر و طبیعت را دوست داشته باشند. همچنین در صورت علاقمندی برای آشنایی با فواید حیوان خانگی برای کودک و فواید شنا برای کودکان روی لینک ها کلیک کنید.
منبع : آرگا