عفونت پستان که با نام ماستیت نیز شناخته می گردد، بیشتر در بین خانم هایی دیده می شود که نوزاد خود را با شیر مادر تغذیه می کنند. وقتی که نوک سینه ها ترک خورده و دردناک می شوند، باکتری ها اجازه می یابند تا از دهان نوزاد به پستان وارد شوند که با عنوان ماستیت شیردهی شناخته می گردد. ماستیت در خانم های شیرده شایع نمی باشد، اما می تواند اتفاق بیفتد.
عفونت پستان یا ماستیت
عفونت پستان یا ماستیت در حقیقت شایع ترین بیماری پستان می باشد که امکان دارد به خودی خود و یا در دوره شیردهی در سینه ها به وجود آید. شایع ترین نوع ماستیت که بیشتر بیماران به خاطر آن به متخصص جراح سینه مراجعه می نمایند، ماستیت در دوره شیردهی است. ولی امکان دارد که در زمان های دیگری نیز ایجاد شود. علائم این مشکل می توانند به شکل یکباره بروز یابند و با در طول یک بازه زمانی روی پستان ها تاثیر گذارد.
مشکل ماستیت وقتی ایجاد می شد که در نوک سینه ترک خوردگی هایی ایجاد شوند و از این راه باکتری ها از راه دهان نوزاد به سینه ها منتقل شوند. همانطور که متوجه شدیم این مشکل اغلب در مادران شیرده دیده می شود، اما اصلا شایع نیست. این موضوع می تواند در دوره ۱ تا ۳ ماه بعد از زایمان ایجاد شود ولی در برخی خانم ها می تواند بعد از دوره یائسگی به وجود آید.
این مشکل در خانم های شیرده بسیار دردناک می باشد که با به وجود آمدن تورم و قرمزی بروز می یابد. علاوه بر این موارد عامل دیگری نیز می توانند سبب بروز این عفونت شود، این عامل نوعی سرطان التهابی می باشد که سبب می شوند تا عفونت به شکل گسترده ای پیشرفت نماید و تولید آبسه کند.
علامت های بروز ماستیت
عفونت پستان در خانم ها می تواند با نشانه های زیر بروز یابد:
- حس درد شدید
- بالا رفتن دمای پستان
- سرخ شدن پستان
- ایجاد ورم
- درد در زمان لمس پستان
- ارزیدن و حس داشتن تب
- جمع شدن خون یا عفونت در بافت سینه
آبسه پستان چطور است؟
وقتی که مشکل عفونت سینه در خانم ها درمان نشود، این عفونت می تواند بسیار پیشرفت نمایید و در بافت سینه غده های عفونی به وجود آید. در این صورت سینه ها دچار آبسه می شوند و این آبسه باید توسط متخصص خارج گردد. از نشانه های بروز آبسه می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- غده هایی که در بافت سینه با لمس حس شوند.
- بیرون آمدن عفونت از سینه
- بهبود نیافتن موارد بالا بعد از سه روز نشانی محکم برای وجود آبسه می باشد.
زمان مراجعه به پزشک
خانم ها در زمان داشتن هر یک از موارد زیر باید به پزشک مراجعه نمایید.
- داشتن سرگیجه
- داشتن حالت تهوع و بالا آوردن
- داشتن تب بالا
- درد طولانی مدت
- درد شدید در پستان
- داشتن ترشح از نوک پستان
- بودن یک توده در سینه
در حالت کلی زمانی پستان این خانم ها معاینه می شود و مورد بررسی قرار داده می شود که تمام بافت سینه به شکل یکپارچه قرمز شده باشد و درد شدید در پستان ها وجود داشته باشد، دردی که اجازه معاینه به پزشک را ندهد.
علاوه بر این وقتی که نوک سینه مادر شیرده معاینه می گردد دیده می شود که بسیاری از مجاری آن بسته شده و ممکن است فقط یک تا دو مجاری باز باشند و در نوک سینه مادر شقاقی به وجود آمده باشد که نشان دهنده این میکروب دهان نوزاد می باشد که این عفونت را به وجود آورده است که از راه شقاق به بافت پستان مادر وارد می شود و در سینه ایجاد عفونت می نماید.
روش های شناسایی عفونت در سینه
به منظور شناسایی عفونت در سینه زنان، می توان از طریق معاینه نمودن سینه با دست آن را پیدا کرد، در صورتی که این غده ها که سبب بروز عفونت شده اند دارای حالتی منسجم و سفت باشند، تشخیص آن ها با دست امکان دارد.
ولی اگر این توده ها حالتی مایع و آبکی داشته باشند، نیاز است برای شناسایی آن ها حتما سونوگرافی انجام گردد. همچنین به منظور تشخیص نوع چرک پزشک ممکن است از ترشحات نوک سینه استفاده کرده و دلیل عفونت را مشخص نماید. بعد از آن، با تشخیص مشکل پزشک آنتی بیوتیک برای بیمار تجویز می نماید. البته خانم هایی که در دوره شیردهی نیستند و دچار این مشکل شده اند، برایشان ماموگرافی نیز صورت می گیرد، زیرا علائم می تواند نشان از سرطان سینه در آن ها باشد.
دلایل بروز عفونت در سینه
از علل بروز عفونت سینه می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- وجود باکتری استافیوکوکوس اورئومی
- باکتری استرپتوکوکوس آکالاکتیه
در خانم های شیرده اگر مجرای شیردهی آن ها بسته گردد، شیر موجود در سینه ها برگشت خورده و می تواند سبب بروز عفونت گردد، ترک خوردگی در نوک سینه با باکتری های موجود در دهان کودک به همراه مکیدن به بافت سینه انتقال خواهد یافت و ایجاد عفونت کند.
روش های پیشگیری و درمان ماستیت پستان
در حالت کلی برای درمان عفونت ساده سینه در خانم هایی که به آبسه منجر شده باشد، مصرف دارهای آنتی بیوتیک است. در ادامه با روش هایی برای پیشگیری و درمان این مشکل آشنا خواهیم شد:
- توصیه شده است، زنانی که دچار مشکل ماستین شده اند از کمپرس سرد برای کاهش دادن علائم مختلف مثل تورم و درد استفاده نمایند. در این مورد باید توجه داشته باشید که حتما کمپرس سرد باشد نه گرم، چون کمپرس گرم می تواند سبب شود تا التهاب بافت پستان بیشتر شود و تورم افزایش یابد.
- در مورد مادران شیرده بهتر است زمانیکه سینه سفت می شود شیر اضافه را خارج نمایند و بعد به نوزاد خود شیر بدهند.
- برای کمتر شدت التهاب و تورم سینه توصیه می گردد که مادران به شکل مکرر به نوزادشان شیر دهند و در صورت داشتن درد این عمل را متوقف نکنند. برای تخلیه شیر استفاده از شیردوش های مخصوص بسیار کمک کننده است. هر شیر به طور کامل از سینه تخلیه شود سلامت مادر و بهبود ماستیت موفق تر خواهد بود.
- خوردن مایعات به مقدار زیاد می تواند سبب کمتر شدن علائم آزار دهنده ماستیت شود و شیر مادر افزایش یابد.
- استفاده از برخی داروهای استروئیدی و ضد درد مثل استامینوفن و ایبوپروفن می تواند برای کاهش دردهای ناشی از ماستین بسیار تاثیر گذار می باشد.
- اگر مشکل شدید باشد، متخصص و جراح سینه از قرص های آنتی بیوتیک برای رفع عفونت های به وجود آمده در سینه استفاده خواهد کرد. زمان و مدت استفاده از آنتی بیوتیک ها باید توسط پزشک تعیین شود و از مصرف خودسرانه هر نوع دارویی پرهیز شود.
- به منظور درمان عفونت حاد در سینه خانم ها، اغلب آنتی بیوتیک جوابگو نمی باشد و در صورت عمیق تر شدن مشکل فرد باید در بیمارستان بستری گردد و اقدامات لازم برای خالی نمودن آبسه انجام گیرد.
عفونت زوکا
یک نوع عفونت در پستان، عفونت زوکا است که آبسه های بسیاری در قسمت پشتی هاله پستان به وجود می آید، این آبسه ها حتما باید تخلیه شوند یا مجرای انتهایی سینه خارج شود. از مهمترین خطرات برای این مشکل کشیدن سیگار می باشد.
عفونت موندرو
این شکل از عفونت در دیواره های قفسه سینه به وجود می آید و شکل آن شبیه به رشته های طنابی شکل می باشد. در این نوع از عفونت حرکت دادن دست کمی با محدودیت خواهد بود و در برخی موارد باید وریدهای درگیر با روش جراحی برداشته شوند.
روش های درمان گیاهی
به منظور درمان عفونت سینه در خانم ها علاوه بر روش های پزشکی برخی روش های گیاهی و سنتی وجود دارند که در ادامه با آن ها آشنا خواهیم شد:
- استفاده از آویشن:
آویشن گیاهی است مفید دارای خواص درمانی ضد میکروبی و ضد التهابی که می تواند باعث شود تا قرمزی و تورم به وجود آمده روی سینه ها تسکین یابد.
- گیاه رزماری:
رزماری گیاهی با خواص ضد عفونی کنندگی، از این مالیدن آن روی سینه ها سبب می شود تا شیر مادر در سینه ها بهتر جریان یابد و مشکل برطرف شود.
- زغال اخته:
درمان این مشکل با زغال اخته بسیار کمک کننده خواهد بود. زغال اخته پاک کننده ای قوی برای ترشحات خارج شد از سینه است و می تواند سوزش روی نوک پستان را برطرف نماید.
- عسل و هویج:
عسل دارای خواص بالای آنتی بیوتیکی می باشد و برای درمان عفونت بسیار مفید است. ترکیب هویج با عسل می تواند حساسیت ها و التهابات ناشی از عفونت را کاهش دهد.
لازم به ذکر است که ماستیت شکلی از عفونت است که در برخی موارد به معاینه پزشک و درمان دارویی نیازی دارد. در صورتی که دچار مشکل عفونت در سینه شده اید، ادامه شیردهی با شیر مادر بسیار مهم می باشد، زیرا جریان یافتن شیر باعث کاهش فشار به بافت سینه و درمان سریعتر خواهد شد. در صورتی که با ادامه شیردهی بعد از چند روز بهبودی حاصل نشود باید به پزشک مراجعه نمایید و مشکل خود را برطرف نمایید.
همانطور که در این مطلب با عفونت پستان یا ماستیت آشنا شدید برای آگاهی از علت درد سینه بعد از شیر گرفتن کودک و درد قفسه سینه در بارداری می توانید این مطلب را دنبال نمایید.
منبع : آرگا