روانشناسان عقیده دارند در زندگی زوجین چیزی به اسم بهترین تعداد فرزند وجود ندارد و نمی توان برای آن یک قانون کلی بیان کرد ولی عواملی بر تعداد فرزند ایده آل در دنیای امروز تاثیر گذار هستند. برای کسب اطلاعات بیشتر پیرامون این موضوع با ادامه مطلب همراه ما باشید.
عوامل موثر بر تعداد فرزند ایده آل در دنیای امروز
برای اکثر زوجین جوانی که به دنبال بهترین برنامه ریزی برای تولد فرزند خود هستند، تعداد فرزند ایده آل برای خانواده جای سوال دارد. در مورد بهترین تعداد فرزند همیشه دو دیدگاه متفاوت در جامعه وجود داشته که یکی از آن ها داشتن فرزند بیشتر را تشویق کرده و دیگری داشتن فرزندان کمتر و تهیه شرایط رفاهی برای آن ها می باشد.
با این وجود روانشناسان عقیده دارند در زندگی زوجین چیزی به اسم بهترین تعداد فرزند وجود ندارد و نمی توان برای آن یک قانون کلی بیان کرد ولی عواملی بر تعداد فرزند ایده آل در دنیای امروز تاثیر گذار هستند. تعداد فرزند می تواند بر اساس شرایط زندگی تغییر کند.
از این رو قبل از فرزندآوری همه جوانب زندگی مشترک را بررسی و بعد در این باره تصمیم بگیرید. در ادامه مطلب پیرامون تعداد فرزند ایده آل در دنیای امروز بیشتر صحبت می کنیم.
چه عواملی بر تعداد فرزند مناسب خانواده تاثیر می گذارند؟
برای آن که بتوان از پس تجربه پدر و مادری به خوبی برآیید بایستی بتوانید برای مسائل مختلف از جمله تعداد فرزندان خود برنامه ریزی درستی داشته باشید. روانشناسان توصیه می کنند در این زمینه به برخی عوامل تاثیر گذار دقت داشته باشید.
ضمنا می تواند در این مورد با مشاور کودک یا خانواده مشورت نموده و با توجه به شرایط خاص خانواده در راجع به تعداد فرزندان یا میزان اختلاف سنی آن ها اطلاع یابید. از جمله عوامل تاثیر گذار بر بهترین تعداد فرزند عبارت است از:
۱. زمان و انرژی لازم جهت تربیت فرزندان
اصلی ترین موضوعی که باید به آن در این زمینه دقت کنید آن است که از پس تربیت چند فرزند بر می آیید؟ آیا زمان و انرژی مورد نیاز برای رسیدگی به بیشتر از یک کودک را دارید؟ تربیت و پرورش فرزندان سالم اصلی ترین وظیفه والدین می باشد.
بنابراین لازم است در این باره خوب اندیشه نمایید. البته تربیت فرزند برخلاف دیدگاه کمال گرایانه به معنی فراهم ساختن همه امکانات و انواع کلاس های آموزشی نیست. فرزند نیاز دارد اوقاتی را با والدین سپری کند. مسائل مختلف را از شما آموزش دیده و از سوی والدین عشق و توجه دریافت کند.
قبل از این که به تعداد فرزندان فکر کنید بهتر است در مورد توانایی های خود و همسرتان به خوبی اطلاع کسب کنید. گاهی مواقع افراد نسبت به توانایی های خود تصور اشتباه دارند یا بالعکس. بهتر است با مشورت یک روانشناس شخصیت دیدگاه واقعی نسبت به توانایی های خود بیابید.
۲. توان مالی برای تامین نیازهای فرزندان
قبل از این که میزان انرژی و توانایی خود برای تربیت فرزندان را بررسی نمایید باید وضعیت مالی خود را هم مدنظر قرار دهید. تامین خوراک، پوشاک، هزینه تحصیل و سلامت کودک به منابع مالی از قبل تعیین شده نیاز دارد. باید به این فکر کنید که از پس مخارج مختلف فرزندان بر می آیید؟ بهتر است در مورد مسائل مالی با همسر خود به خوبی مشورت کرده و برنامه معینی در این زمینه داشته باشید.
۳. اختلاف سنی فرزندان با هم
اختلاف سنی بین خواهر و برادرها، از عوامل دیگری است که باید به آن دقت داشته باشید. برخی خانواده ها ترجیح می دهند تا فرزند اول کوچک است فرزند دیگری به دنیا آورند. ولی برخی تصور می کنند توانایی رسیدگی به دو یا چند کودک به طور همزمان را ندارند و ترجیح می دهند بعد از بزرگ تر شدن فرزند اول نسبت به فرزند آوری اقدام کنند. برای اطلاع از بهترین فاصله سنی بین فرزندان روی لینک کلیک کنید.
۴. سن والدین
تعداد فرزندانی که افراد می توانند داشته باشند به سن زوجین بستگی دارد. سن زوجین علاوه بر این که بر قدرت فرزند آوری تاثیر می گذارد جنبه های دیگری مانند توانایی جسمی برای تربیت کودک و اختلاف سنی والدین با فرزندان را هم تحت تاثیر می گذارد. از این رو بهتر است در برنامه ریزی مرتبط با فرزند آوری به این مسئله نیز دقت داشته باشید. به منظور دانستن اهمیت سن والدین و تاثیر آن بر تربیت فرزندان کلیک کنید.
۵. کم جمعیت یا پر جمعیت بودن خانواده زوجین
این که زوجین در خانواده کم جمعیت یا پر جمعیت به دنیا آمده و زندگی کرده اند نیز بر روی شخصیت آن ها در زمینه فرزندپروری تاثیر می گذارد. معمولا افرادی که در خانواده کم جمعیت و ساکت بوده اند توانایی تحمل فضاهای شلوغ را ندارند.
اگر زوجین چنین خصوصیتی دارند احتمالا نباید به داشتن فرزندان زیاد فکر کنند. در عین حال برخی از والدین که به جمع های شلوغ عادت دارند به سختی یک خانواده کم جمعیت را می پسندند.
۶. سلامت روحی والدین
فرزند شما نیاز دارد از سوی پدر و مادر خود توجه و محبت کافی را دریافت نماید و با مشاهده عشق بین شما علاوه بر یادگیری روابط صمیمانه، در یک فضای عاطفی مطلوب رشد نماید. از این رو بهتر است قبل از اقدام به فرزندآوری یا تصمیم گیری جدی در مورد تعداد فرزندان به سلامت روحی خود و همسرتان و ضمنا کیفیت رابطه زناشویی دقت نمایید. اگر احساس می کنید بین شما و همسرتان اختلاف نظر وجود دارد اگرچه جزئی، بهتر است اول برای رفع این مسئله اقدام کنید.
تک فرزندی چه معایبی به همراه دارد؟
بهتر است جهت تصمیم گیری در مورد داشتن بیشتر از یک فرزند به تمام مسائل اشاره شده دقت نمایید. اگر حس می کنید شرایط تربیت فرزند دیگری را ندارید بهتر است صرفا به منظور جلوگیری از ویژگی های نامطلوب تک فرزندی به تولد فرزند دیگری فکر نکنید.
به جای این کار از متخصص کودک برای کاهش آسیب های مربوط به تک فرزندی کمک بگیرید. از آن جا که برخی روانشناسان نکاتی در مورد آسیب های تک فرزندی بیان می کنند بهتر است اگر توانایی تربیت و پرورش بیشتر از یک فرزند را دارید حداقل برای داشتن دو فرزند برنامه ریزی کنید.
از معایب تک فرزندی می توان به ضعف در مهارت های اجتماعی، احساس تنهایی، ناتوانی در تقسیم کار یا منافع با دیگران اشاره کرد.
منبع : آرگا