همانطور که می دانید یکی از ویژگی های جامعه ما آمار بالای جمعیت جوان است که می تواند یک فرصت ایده آل برای توسعه کشور باشد، البته در مقابل نیز این آمار بالا در زمینه کاهش تمایل به ازدواج موجب نگرانی جدی شده است. هر چند که برای این آمار بالا نیازی به ارقام نیست و همین که به اطراف خود نگاه کنید می بینید تعداد پسرهای مجرد نسبت به چندین سال قبل چندین برابر شده است و این موضوع حیاتی را حتی سازمان جوانان نیز تایید کرده است همچنین بر اساس صحبت های انجام شده با پسران جوان متوجه عدم تمایل آن ها به ازدواج شده ایم. در ادامه به معرفی دلایل تاخیر ازدواج می پردازیم.
آشنایی با دلایل تاخیر ازدواج
بر اساس گفته های دکتر مطلق رئیس دفتر سلامت جمعیت در گذشته میانگین سن ازدواج تقریبا ۲۱ بوده اما امروزه به طور میانگین جوانان تا سن ۲۷ سالگی مجرد می مانند. همچنین پیش از این در مورد سن بارداری هم صحبت کرده که امروزه حدود ۸ الی ۱۰ سال افزایش پیدا کرده و به گفته وی بهترین سن برای باردار شدن زنان بازه زمانی ۲۰ الی ۳۰ سالگی می باشد و کشور های غربی نیز ۲۵ سالگی را بهترین زمان می دانند. وی در شرایطی این موضوع را بیان کرده که به دلیل بالارفتن آمار ازدواج فاصله فرزند آوری پس از ازدواج هم بسیار طولانی شده است. به طور کلی زوجی که در سن بالا ازدواج می کنند به مراتب فرزندان کمتری خواهند داشت و انعطاف خود را برای کنار آمدن با سختی های زندگی از دست می دهند. البته شاید در برخی موارد با بالا رفتن سن نگرش زوج ها منطقی تر شود اما گذشته از این رشد سختگیری های بی مورد هم از مواردی محسوب می شوند که با بالا رفتن سن به این مسیر راه پیدا می کنند. به همین منظور توصیه می شود که خانواده ها اندکی سنت های پرهزینه را کنار بگذارند و به جوانان خود آگاهی لازم را بدهند و آن ها را در این مسیر راهنمایی کنند.
در ادامه سعی داریم شما را با برخی از علل و دلایل شایع در تاخیر ازدواج آشنا نماییم:
به خاطر ادامه تحصیل ازدواج نمی کنند:
بهتر است بدانید که در واقع دلایلی که جوانان را در بستن پیمان مشترک منصرف می کند کم نیستند ولی نظرسنجی ها نشان داده اند که قصد ادامه تحصیل یکی از اصلی ترین دلایل تاخیر ازدواج محسوب می شود. به طور کلی یافته ها نشان می دهد که ۵۲ درصد از دختران و ۴۴ درصد از پسران ترجیح می دهند به جای ازدواج درس را ادامه بدهند. البته که در این میان نمی توان عوامل دیگر را از یاد برد و تنها تمایل به تحصیل را در این زمینه موثر دانست زیرا در بسیاری از موارد تمایل افراد به ویژه دختران به ادامه تحصیل ناشی از بیکاری می باشد و اغلب پسر های هم برای به دست آوردن شان اجتماعی بالاتر رو به تحصیل می آورند. جالب است بدانید که بسیاری از دخترها تحصیل را به عنوان یک سرگرمی و راهی برای ورود به جامعه می دانند و اغلب پسر ها گمان می کنند که بالا بردن پایگاه اجتماعی شان برای داشتن یک ازدواج موفق امکان بیشتری پیدا خواهد کرد.
به خاطر نداشتن شغل مناسب ازدواج نمی کنند:
همانطور که می دانید نگرانی های اقتصادی بیشتر از هر دلیل دیگری بر جوانان مجرد ترغیب می کند و در این زمینه از هزینه های سرسام آور اجاره خانه گرفته تا فراهم کرد مقدمات یک جشن عروسی و به جا آوردن رسوم، همه و همه در منصرف کردن جوانان از ازدواج و دلایل تاخیر ازدواج نقش دارند. به طور کلی بر اساس این نظرسنجی یافتن شغل مناسب به نظر ۸۸ درصد دختران و ۹۱ دصد پسران در جهت دستیابی به امکانات رفاهی برای شروع زندگی مشترک می باشد. توجه داشته باشید که می توان مشکلات اقتصادی و معیشتی را به عنوان عامل اصلی دوری جوانان از ازدواج دانست و در کشور ما نیز به دلیل وجود سنت هایی که بار مالی زیاد بر خانواده ها تحمیل می شود اقدام به ازدواج نیازمند پشتوانه مالی بزرگی می باشد و این موضوع باعث طفره رفتن جوانان از این تصمیم بزرگ خواهد شد.
برای شرایط ازدواج سختگیری می کنند:
همانطور که می دانید میزان سختگیری پاسخگویان برای انتخاب همسر در پسر ها بیشتر از دختران می باشد و نتابج ارزیابی ها نیز نشان می دهد در حالی که تنها ۴۵ درصد از دختران سختگیری برای ازدواج دارند اما حساسیت پسر ها نیز در این زمینه کم نیست و حدود ۵۱ درصد آن ها به دنبال شرایطی ایده آل برای ازدواج می باشند. به طور کلی یکی از دلایل کم شدن آمار ازدواج و تاخیر انداختن آن در جامعه ما روابط آزاد خارج از محدوده ازدواج می باشد، زیرا وقتی که پسر ها به سادگی به چنین روابطی از جمله ازدواج سفید دسترسی دارند انگیزه خود را برای تشکیل خانواده از دست می دهند. پسر هایی که از این طریق احساس عاطفی خود را ارضا می کنند دیگر دلیلی نمی بینند که خود را برای ساختن یک زندگی مشترک به سختی بیاندازند و بدین ترتیب از بار مسئولیت هایی که باید بر دوششان قرار می گیرد فرار می کنند. هچنین برخی از تجملات نادرستی که در زمینه فزهنگ ما نهاینه شده مانع از شکل گیری یک زندگی آرام می شود و اگر خانواده ها در این زمینه به آگاهی درستی برسند ممکن است آمار ازدواج روز به روز بالاتر برود.
پسر هایی که شرایطشان را برای ازدواج مناسب می دانند:
توجه داشته باشید که حدود ۲۷ درصد از دختران و ۴۹ درصد از پسران اصلا شرایط خود را برای ازدواج مناسب نمی دانند و تنها ۲۲ درصد از دختران و ۶ درصد از پسران شرایط خود را به میزان زیاد و بسیار زیاد برای ازدواج مناسب می دانند. به طور کلی در شرایط فعلی تنها در موارد اندکی می بینیم که هر دو طرف شاغل هستند و در اغلب موارد تنها یکی از دو نفر شغلی با درآمد قابل قبول را بر عهده دارد. از آنجایی که در فرهنگ پذیرش مسئولیت های مالی توسط زنان چندان وجه خوبی ندارد پسرانی که دارای درآمد نمی باشند نمی توانند تصمیمی برای ازدواج بگیرند. البته درست است که تعداد پسران شاغل امروز کم نیست اما با وجود هزینه های بالا و گزاف زندگی یک شغل ساده با درآمد ناچیز نمی تواند پاسخگوی هزینه های سنگین زندگی باشد و بدین ترتیب پسر نمی تواند از عهده مخارج زندگی مشترک بربیاید.
عروسی رویایی می خواهند:
همانطور که می دانید نحوه برگزاری مراسم ازدواج هم از دسته موارد دلایل تاخیر ازدواج است که اجازه نمی دهد این پیمان به راحتی بسته شود. در این زمینه دختران هستند که مانع می تراشند و از آرزوهای کودکیشان نمی گذرند. به طور کلی بر اساس آمارها تنها ۴۰ درصد از دختران حاضرند با یک عروسی ساده به خانه بخت بروند و در حالی که ۴۳ درصد پسران اهمیتی به این موضوع نمی دهند و در واقع میزان تمایل به انجام مراسم عروسی در سالنی مجلل یا در یک هتل در دختران حدود ۲۰ درصد و در پسران ۱۵ درصد می باشد. توجه داشته باشید که در واقع برخی از تجملات نادرستی که در فرهنگ ما نهادینه شده مانع از تشکیل یک زندگی آرام می شود و شاید اگر خود خانواده ها در این زمینه آگاهی لازم را پیدا کنند این آمار رو به افزایش برود.
تاثیر چشم و هم چشمی و توجه به مادیات در تاخیر در ازدواج جوانان
امروزه چشم و هم چشمی روزگار سختی را برای جوانان ساخته است و بالعکس تنها چیزی که در ازدواج جوانان اهمیت ندارد، آن است که آیا راه و رسم درست زندگی کردن را یاد گرفته اند؟ و فقط اولویت زندگی اغلب آنها خانه، شغل، پول، ماشین و … است.
جوان ها و خانواده هایشان مطالعه ای در زمینه کتاب های روانشناسی و تربیتی ندارند و از نیاز های همسر و مسئولیت های خود در قبال خانواده آگاهی ندارند. تلویزیون نیز گاهی مواقع برنامه ای را نشان می دهد که حتی در صورت عنوان کردن مطالبی صحیح، کافی نخواهد بود.
افراد دائما چشم شان به دنبال زندگی و رفاه دیگران است، خود را با دیگران مقایسه کرده و حتی در پی آن به دنبال تحقیر متقاضیان به ازدواج هستند و می گویند اگر فلان فامیل در سالن مجلل مراسم عروسی گرفته، من باید بالاتر باشم و همچنین درباره موضوعات این چنینی دیگر.
در نتیجه همه موارد ذکر شده در بالا می توانند ازدواج یک فرد را به تعویق بیندازد و از جمله دلایل تاخیر ازدواج محسوب شوند، امروزه معنویت اهمیتی برای افراد ندارد و آنچه برایشان مهم است؛ مادیات بوده که صبح تا شب به دنبال کسب آن می باشند، اخیرا نقش ها عوض شده و هیچ چیزی در جای خود قرار ندارد؛ مثلا یک مادر که نقش مهمی در خانواده برعهده دارد، تنها مادر نیست و هزاران نقش دیگر هم دارد.
از وظایف مادران و پدران؛ علاوه بر حفظ ایمنی جسمی و روحی، دادن اعتماد به نفس، عاطفه دادن و … است که باقی موارد را باید به اختیار و عملکرد فرزندان بگذارید، در دنیای امروز جوانان بیشتر به فکر مادیات هستند و کمتر به اخلاق و اعتقادات اهمیت می دهند که این آسیب ها گریبانگیر جامعه نیز شده است.
در صورت تمایل برای آشنایی با مشکلات دیر ازدواج کردن و مهمترین عوارض دیر ازدواج کردن جوانان می توانید در اینجا کلیک کنید.
منبع : آرگا