اختلال رفلاکس معده وضعیتی است که بیشتر افراد آن را تجربه کرده اند که به هیچ عنوان وضعیت خوشایندی نیست چرا که با درد و سوزش همراه است، اگر شما از آن دسته افرادی هستید که مدام به این وضعیت دچار می شوید باید هر چه زودتر به علت و درمان رفلاکس معده بپردازید زیرا زمانی که این وضعیت مدام در حال تکرار باشد باعث به وجود آمدن بیماری هایی نظیر سرطان مری و … می شود.
در ابتدا باید گفت که رفلاکس معده به چه وضعیتی گفته می شود؟ به طور کلی رفلاکس معده به وضعیتی اطلاق می شود که اسید از معده بازگشت می کند، بسیاری از افراد رفلاکس معده را با ترش کردن اشتباه می گیرند در صورتی که این دو با یکدیگر کاملا متفاوت هستند، به طور مثال ترش کردن زمانی اتفاق می افتند که شما بعد از خوردن یک ماده غذایی اذیت شوید، اما رفلاکس معده در حالی اتفاق می افتد که عواملی مانند غذا، ترکیبات صفراوی و محتویات اسید معده به مری بازگشت می کنند که زمانی که این موارد وارد مری شود باعث به وجود آمدن سوزش سر دل و حتی زخم می شود، همانگونه که گفتیم زمانی که این فرایند به طور مرتب تکرار شود باعث می شود تا دیواره معده نازک و در نتیجه زخم شود که قطعا با درد زیادی همراه خواهد بود. زمانی که شما بیشتر از ۲ مرتبه در طول هفته به این وضعیت دچار شوید مبتلا به بیماری رفلاکس معده هستید.
زمانی که بخواهیم به صورت تخصصی تر به این بیماری نگاه کنیم باید گفت که در ورودی معده دریچه ای حلقه ای شکل وجود دارد که به آن اسفنکتر مری پایین می گویند، زمانی که غذا از این دریچه حلقوی شکل عبور می کند بسته می شود تا اسیدی که از معده تولید می شود قادر به عبور نباشد. اما زمانی که این دریچه ورودی معده به خوبی و به طور کامل بسته نشود اسید معده از ان عبور کرده و واردی مری می شود، زمانی که وارد مری شود با سوزش و درد همراه خواهد بود. از این رو برای جلوگیری از به وجود آمدن مشکلات جدی تر باید به درمان رفلاکس معده بپردازید.
روش های مفید برای درمان رفلاکس معده
روش های مختلفی برای درمان رفلاکس معده وجود دارد مانند روش های خانگی و طبیعی، روش های دارویی و جراحی که به طور مختصر به تمام روش ها اشاره خواهیم کرد.
۱. تغییر سبک زندگی و تغذیه سالم
این روش یکی از بهترین راه های کنترل و درمان رفلاکس معده می باشد که حجم عمده ای از آن به نوع مصرف غذا هایمان و عادات بد غذا خوردنمان بر می گردد که با تغییراتی جزئی می توانید به سبک سالم تری زندگی کنید. این تغییرات شامل:
- ترک سیگار و قلیان
- حدود دو ساعت قبل از خواب غذا میل نکنید.
- حجم وعده های غذایی تان را کاهش دهید.
- تا جای ممکن چرت روزانتان را بر روی صندلی و یا مبل بزنید.
- برای خوابیدن حتما زیر سر خود بالشت قرار دهید طوری که سر شما ۶ اینچ از زمین فاصله داشته باشد.
- به هیچ عنوان از لباس های تنگ و کمربند استفاده نکنید زیرا فشار زیادی به معده وارد می شود.
- اگر چاق هستید حتما وزن خود را کاهش دهید.
- به هیچ عنوان در بین غذاهایتان آب و مایعات ننوشید.
- بعد از خوردن هر مواد غذایی فورا دراز نکشید.
- در برنامه غذاییتان از مواد غذایی شل مانند سوپ زیاد استفاده نکنید.
- از خوردن غذاهای چرب و پر کالری خود داری نمایید.
- از خوردن ترشیجات، غذاها شور ، تند و پر ادویه خودداری کنید.
- از خوردن گوجه فرنگی، پیاز خام و پرتقال خودداری کنید چرا که خاصیت اسیدی دارند.
- از تند غذا خوردن و صحبت کردن در هنگام غذا خودداری کنید زیرا باعث بلعیدن هوا خواهد شد.
۲. دارو درمانی
بعد از تغییر در سبک زندگی با مراجعه به پزشک برای شما دارو درمانی را شروع می کند که معمولا در این مرحله از درمان رفلاکس معده از آنتی اسیدها استفاده می کنند که قادر به کاهش اسید معده هستند، اما نکته ای که در مورد استفاده از این دارد ها وجود دارد این است که مصرف مداوم و زیاد آن ها می تواند باعث به وجود آمدن یبوست و اسهال می شود، در بین آنتی اسید ها بهترین آنها حاوی هیدروکسید منیزیم و هیدروکسید آلومینیومی می باشند که قادر به کاهش علائم رفلاکس می شوند، اما در صورتی استفاده از آنتی اسید ها کمکی به درمان رفلاکس معده نکند پزشک معالج برای شما دارو های زیر را تجویز خواهد کرد.
- پوشاندن معده برای جلوگیری از رفلاکس های مجدد آن.
- استفاده از دارو های مسدود کننده H2 که قادر به کاهش تولید اسید معده می باشد.
- استفاده از پروکینت ها جهت تقویت دریچه les و کاهش اسید معده.
- استفاده از دارو های کم کننده اسید معده مانند امپرازول و پنتاپرازول.
- استفاده از مهار کننده های پمپ پروتون مانند Prilose، Protonix، Aciphex ،Prevacid ، Nexium
۳. جراحی
۴. درمان خانگی و طبیعی
یکی دیگر از روش های درمان رفلاکس معده استفاده از درمان های خانگی و طبیعی می باشد که می تواند تا حد زیادی به فرد در جهت کاهش علائم رفلاکس معده کمک کند.
بادام خام: بادام یکی از مهم ترین منابع کلسیم می باشد و به دلیل داشتن ماده ای به نام آلکائین قادر است میزان اسیدی بودن معده را کنترل نماید از این رو بهتر به استفاده منظم روزانه بادام خام بپردازید.
آلوئه ورا: خوردن آلوئه ورا و یا حتی شربت آن روش بسیار مفیدی برای کاهش علائم رفلاکس معده می باشد و همچنین با تقویت معده و مری از ابتلا به این بیماری پیشگیری می نماید.
سیب قرمز: سیب قرمز هم از دیگر مواد خوراکی در جهت کاهش اسید معده می باشد که بهتر است به مصرف روزانه ۱ تا ۲ عدد سیب بپردازید.
آبلیمو: یکی از بهترین روش های درمان خانگی رفلاکس معده خوردن مخلوط آب لیمو همراه با آب گرم می باشد که برای تاثیر گذاری بیشتر باید آن را قبل از خوردن صبحانه میل نمایید.
سرکه سیب: شاید برخی گمان کنند که سرکه۸ سیب به دلیل اسیدی بودن وضعیت رفلاکس را وخیم تر می کند که البته باید گفت کاملا اشتباه می باشد زیرا زمانی که میزان اسید در معده برای هضم غذا کم باشد این اتفاق رخ می هد، پس بهتر است سرکه سیب را با آب گرم مخلوط کرده و مقداری هم عسل به آن اضافه کنید.
جویدن آدامس: بعد از خوردن هر وعده غذایی آدامس بجوید زیرا زمانی که شروع به جویدن آدامس می کنید بزاق بیشتری ترشح می شود که می تواند در جهت کاهش رفلاکس معده بسیار موثر باشد.
استفاده از دمنوش های گیاهی: دمنوش های گیاهی قادرند تا حد زیادی به کاهش رفلاکس معده کمک کنند از جمله این دمنوش های گیاهی مانند دمنوش نعناع، بابونه، زنجبیل که باید به صورت روزانه مصرف شوند.
جوش شیرین: از دیگر روش های درمان خانگی رفلاکس معده استفاده از جوش شیرین است کافیست یک قاشق از جوش شیرین را در آب گرم حل کنید و آن را میل نمایید.
علل ابتلا به رفلاکس معده
- خوردن وعده های غذایی حجیم و سنگین
- چاقی و کم تحرکی
- بلا فاصله دراز کشیدن بعد از خوردن غذا
- خودش مواد غذایی قبل از خواب
- داشتن عادات های بد غذایی
- خوردن بیش از حد مرکبات
- استفاده زیاد از نوشابه های گاز دار، قهوه و چای
- سیگار کشیدن
- استفاده از دارو هایی مانند آرامش بخش ها، آسپرین و دارو های فشار خون
علائم ابتلا به رفلاکس معده
از رایج ترین نشانه های رفلاکس معده می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- سوزش سر دل که گاهی این ناراحتی به قفسه سینه و گلو هم می رسد.
- حس کردن یک طعم تلخ در دهان که به گلو بر می گردد که به آن رگوژیتی می گویند.
- احساس تنگ شدن گلو طوری که احساس می کنید چیزی در گلوی شما گیر کرده است که به آن دیسفازی می گویند.
دیگر علائم شامل:
- لرزیدن بدن
- مدفوع خونی و سیاه رنگ
- پف کردن
- حالت تهوع و استفراغ
- کاهش وزن ناگهانی
- احساس خفگی
- گلو درد های مزمن
- سقط جنین
شما می توانید برای آشنایی با مطالبی همچون رفلاکس معده در نوزادان، روش های درمان سوزش معده و درمان خانگی معده درد بر روی لینک ها کلیک نمایید.
منبع : آرگا