دسته ها
پنج شنبه ۱۳ دی ۱۴۰۳

آشنایی با هیجانات منفی و روش های مقابله با آن

  • سمیه نیک فرجام
  • ۲ بهمن ۱۴۰۰
  • ۰

روان شناسان برای مقابله با هیجانات منفی به شناخت آنها توصیه می کنند افرادی که به هیجانات خود شناخت دارند می توانند ریشه یابی درستی از علت های این نوع هیجانات داشته باشند و آن را بررسی و تحلیل کنند.

خود آگاهی عامل مهمی در رو به رو شدن فرد با هیجانات منفی خود است افرادی که دچار هیجان های مخرب و منفی هستند اغلب ریشه آن را باید در دوران کودکی جستجو کرد. این افراد با تجربه های منفی که در دوران کودکی خود داشته اند نمی توانند هیجان های خود را در جهتی مثبت هدایت کنند و اغلب دچار منفی گرایی در ابراز هیجان ها می گردند.

 مقابله با هیجانات منفی

شناخت و مقابله با هیجانات منفی:

ناکامی و سرکوب هیجانات در این رابطه می تواند تاثیرات منفی دیگری نیز داشته باشد به همین دلیل نباید مانع تخلیه این هیجان ها شد. این به این معنی است که با ابراز این دسته از احساسات منفی باید در پی درمان و مقابله با آن بود نه اینکه آن را نادیده گرفت.

احساسات انسان به دسته های مختلفی تقسیم می شود احساسات منفی و مثبت هر یک دارای پیشینه ای در گذشته فرد می باشد و در زندگی او تاثیرگذار خواهد بود. نشان دادن مثبت اندیشی واکنش مناسب در برابر افراد منفی نگر است که به آنها شیوه صحیح مقابله با احساسات را نشان می دهد.

هیجان ها به طور معینی در شکل گیری شخصیت فرد نیز موثر هستند و از همین جهت است که زندگی او را تحت سلطه خود در می آورند. این هیجانات به شکل های مختلفی از زمان تولد با فرد همراه هستند و به تدریج توانایی او تفاوت او را با دیگران نشان می دهند.

هیجانات و خشم غیر قابل کنترل

گریه کردن از بدو تولد یکی از نشانه های هیجان های منفی است که به دلایل مختلفی می تواند در آینده تاثیرگذار باشد. به عنوان مثال کودکی که زمان گریه کردن به او توجهی نمی شود و در خانواده با شیوه تربیتی نادرست رشد می یابد در آینده این هیجان ها در او بیشتر دیده می شوند.

پدر و مادر هب عنوان اولین افرادی که با کودک در ارتباط هستند می توانند مفاهیم مهمی را از دنیای اطراف به او منقل کنند مفاهیم و تفکرات مثبت یا منفی در درجه اول به شیوه تربیت والدین و اینکه تا چه میزان به کودک خود در بروز دادن توانمندی ها انگیزه داده اند بستگی دارد.

هیجانات ناسازگار و منفی

کنترل هیجان و احساسات منفی:

حال باید این سوال را مورد بررسی قرار داد که چگونه می توان احساسات منفی را در خود کنترل کرد و به احساسات مثبت توجه و تاکید بیشتری داشت. ۵ قدم طلایی برای کنترل احساسات وجود دارد که در اینجا به آن اشاره خواهیم کرد.

همانطور که در بالا در این بخش اشاره کردیم آگاهی مهم ترین عامل در برخورد و مقابله با احساسات منفی شما خواهد بود. شما می دانید که دارای چه احساساتی نسبت به اطراف خود هستید دارای چه هیجانی می باشید و چرا هیجان های منفی در شما رشد یافته اند.

آگاهی و اطلاع از این موازین می تواند نقطه ای برای شروع ترک هیجان های منفی و کنترل نشده باشد که می تواند به شما و زندگی آینده تان آسیب وارد کند.

هیجان و احساس منفی را کنترل کنید

۱- مسلط شدن بر خود:

احساسات منفی اغلب احساساتی هستند که مانع برقراری ارتباط درست فرد با اطرافیان می شود زمانی که شما نمی توانید هیجاناتتان را کنترل کنید به سرعت درباره امور تصمیم می گیرید و این آسیب های جدید را برای شما پیش رو دارد.

در مرحله ابتدایی باید سعی کنید که صبر، حوصله و تسلط بر خود را افزایش دهید تا در شرایط بحرانی این هیجانات بروز پیدا نکنند.

۲- مثبت اندیشی:

در روبه رو شدن با مسایل جنبه های مثبتی از کار را در نظر بگیرید این امر موجب می شود تا این هیجان های منفی در شما کاهش پیدا کنند.

۳- توجه به افکار:

 چگونه با تغییر نگرش به موفقیت برسیم؟ افکاری که در ذهن شما وجود دارد ریشه بسیاری از مسایل است و شما با تغییر نگرش و تحلیل می توانید بهترین راهکار مقابله ای انتخاب کنید و در موفقیت خود تاثیرگذار باشید.

۴- هدف مندی:

افرادی که در زندگی دارای هدف و برنامه هستند به احساسات مخرب خود اجازه بروز نمی دهند و سرشار از امید به زندگی هستند.

۵- لبخند و تنفس عمیق:

یکی دیگر از راهکارهایی که برای مقابله با احساسات منفی پیشنهاد می شود لبخند زدن و استفاده از تکنیک های شاد زیستن است. همچنین در صورت بروز این مشکل می توانید با تنفس عمیق و تمرین آن در شرایط بحرانی به خود کنترلی برسید.

هیجان های منفی

توصیه هایی که به افزایش مدیریت هیجانات کمک می کند؟

با تشکیل جلسات گروهی در رابطه با احساسات و هیجانات خود همچون شادی، غم، ترس، شجاعت، عشق، تنفر و … اطلاعات عینی تری پیدا کنید.

هیجان های خود را عزیر بدارید، اما به آن اجازه ندهید هر کاری که دوست دارد، انجام دهد.

هیجانات مطلوب و مثبت خود همچون شادی، عشق و همدلی را افزایش دهید.

لغات و عباراتی که بیان کننده احساسات هستند؛ مثل احساس شادی می کنم، احساس بی قراری می کنم و … را به کودکانتان بیاموزید.

از کودکان بخواهید که احساساتشان را نقاشی کنند؛ مثلا از چیز هایی که می ترسند، شکل آن را نقاشی کنند و یا خشم خود را با کشیدن شکل نشان دهند و …

هیجانان نمایان شده، اغلب احساسی ثانویه هستند؛ به عنوان مثال به هنگام پیچیدن ماشین جلوی پایتان در ابتدا ترسیده و بعد عصبانی خواهید شد.

هیجانات منفی معمولا از جمع شدن نیاز های هیجانی برآورده شده به وجود می آیند، حال لازم است در رابطه با هیجان های منفی مثل خشم گفتگو کنید.

به جای نامگذاری افراد با صفاتی همچون دست و پا چلفتی، ترسو و … از کلماتی که بیان کننده احساسات آنها هستند، استفاده کنید؛ مثل خشمگین هستی، احساس خجالت می کنی و …

هیجانات نگاتیو

برای شناخت بهتر احساسات دیگران از توهین، تهدید، قضاوت، دستور دادن و نصیحت خودداری کرده، بلکه می توانید خوب به آنها گوش داده و از طریق زبان بدن احساسات آنها را بشناسید.

برای کنترل هیجانات پر انرژی همچون خشم و تنفر از روشهایی مثل تنفس عمیق، قدم زدن، نوشیدن آب سرد، دویدن و … استفاده کنید.

هر زمان احساس کردید از نظر هیجانی و احساسی نیاز به کمک و تقویت بیشتر دارید، می توانید از افراد باتجربه و یا روانشناس و مشاور کمک بگیرید.

رفتار های منفی خود مثل خشم، اندوه، افسردگی و غیره را به تعویق بیندازید و کم کم آنها را ترک کنید تا از تاثیرات مخرب شان در امان باشید.

افکار تاثیر زیادی بر روی هیجانات و احساسات دارند، بنابراین با شناخت افکار و افزایش خودآگاهی می توانید هیجانات خود را بیشتر کنترل کنید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *