با افزایش آمار طلاق و تحقیقاتی که در این زمینه صورت گرفته است اکثر زوج ها نداشتن تفاهم را عامل اصلی این جدایی می دانند درک تفاهم در ازدواج از نظر زوج ها متفاوت می باشد برخی از زوج ها تفاهم داشتن در زمینه اقتصادی را مهم می دانند که شاید این موضوع از نظر برخی دیگر بی اهمیت باشد، بنابراین درک درست از مفهوم تفاهم و اجزاء آن می تواند به انتخاب درست جوان ها کمک بیشتری کند.
مفهوم تفاهم در ازدواج:
تفاهم در زندگی مشترک و ازدواج، یعنی زوج ها درک درست و متقابلی از احساسات، عواطف و سلیقه یکدیگر داشته باشند افکار و اعتقادات طرف مقابل را با دید باز بپذیرند و قبول کنند برای رسیدن به این درک، زن و مرد قبل از ازدواجشان باید با معاشرت های نسبت به باورهای یکدیگر آگاهی پیدا کنند این تفاهم زمانی دیده می شود که زوج ها در صحبت کردن نظر طرف مقابل را قبول داشته باشند و از آن حمایت کنند این در حالی است که زن و مرد با حفظ ویژگی های شخصیتی یکدیگر را همانگونه که هستند و با همان ویژگی های خوب و بد بپذیرند.
عوامل و نشانه های تفاهم :
یک از شرط های اساسی در شناخت و درک تفاهم از یکدیگر، شناخت خود می باشد کسانی که درک درستی از خود و اهدافشان ندارند نمی توانند به درک و شناخت درستی از همسر خود برسند و برای رسیدن به این شناخت ابتدا باید خود را بشناسند شناخت نقاط ضعف و نقاط قوت و درک توانمندی ها شما در این زمینه بسیار کمک می کند.
۱- اعتقادات مشترک:
داشتن طرز فکر و اعتقادات مشترک زوج ها را در داشتن یک زندگی موفق بیشتر یاری می کند مرد و زن سالیان زیادی را قرار است در کنار یکدیگر بگذرانند و در این میان با مسائل و مشکلاتی روبه رو می شوند که باید با یکدیگر به حل آن بپردازند زوج هایی که تفکرات مشترک دارند از یک زاویه و با یک دید مشترک به موضوع و مشکل نگاه می کنند و این تفاهم موجب می شود که در حل مشکل زودتر به نتیجه برسند.
۲- تفاهم اقتصادی و اجتماعی:
طبق نظر بسیاری از روان شناسان زوج هایی که از طبقات اجتماعی یکسان می باشند در زندگی مشترک موفق تر عمل می کنند و سازگاری بیشتری با یکدیگر دارند زوج هایی که در یک طبقه اجتماعی و اقتصادی قرار دارند کمتر با مشکلاتی که مربوط به این فاصله و اختلاف طبقاتی در ازدواج است روبه رو می شوند.
۳- تفاهم تربیتی و فرهنگی:
شاید فرهنگ یکی از عوامل مهمی باشد که بیشتر از سایر عوامل در داشتن ازدواجی موفق به افراد کمک خواهد کرد و به ایجاد تفاهم در ازدواج منجر می شود شخصیت افراد و دیدی که نسبت به زندگی دارند متأثر از تربیت و فرهنگ خانوادگی است و هر گونه تفاوتی در این زمینه می توانند برای زوجح ها دردسر ساز باشد بنابراین سعی کنید از لحاظ فرهنگی نقاط مشترک بیشتری در طرف مقابل خود بیابید.
۵- مدرک تحصیلی:
یکی دیگر از عواملی که زوج ها در این زمینه باید با یکدیگر تفاهم داشته باشند تناسب و تفاهم تحصیلی است زوج هایی که از نظر تحصیلی با یکدیگر تناسب دارند بیشتر یکدیگر را درک می کنند و دید مشترکی نسبت به مسائل و برخورد با آن دارند اما زوج هایی که از نظر تحصیلی فاصله زیادی با هم دارند در برخورد و رویارویی با مسائل دچار مشکل می شوند.
۶- قاطع بودن:
یکی از عوامل عاطفی و روانی مهم و تأثیرگذار تفاهم در زندگی مشترک، قاطع بودن در بیان نظرات و افکار خود می باشد این نکته بسیار مهم است که زوج ها برای رسیدن به نقاط مشترک نباید خود را در این رابطه فدا کنند و از نظرات خود به سادگی بگذرند این عامل موجب می شود که زوج ها به درک درستی از یکدیگر نرسند و با یکدیگر تفاهم نداشته باشند.
۷- استقلال قبل از ازدواج:
افرادی که قبل از تشکیل زندگی به آمادگی و استقلال در زمینه تشکیل زندگی مشترک دست یافته اند و نسبت به این مسؤلیت و پذیرش آن آگاه می باشند بیشتر می توانند به تفاهم در زندگی مشترک دست بیابند و انتخابی درست تر داشته باشند شاید یکی از عواملی که در رسیدن به استقلال نقش داشته باشد سن افراد باشد به طور میانگین افرادی که در سنین بالاتر قرار دارند استقلال و آگاهی بیشتری در زمینه تشکیل زندگی مشترک دارند.
مهمترین دلایل اختلاف نظر با همسر
- عدم مهارت کافی برای بیان دقیق و شفاف خواسته ها و نظرات
- عدم شناخت کافی از همسر در دوران نامزدی و آشنایی
- آگاه نبودن از تفاوت های فکری و خلقی زنان و مردان
- پایبند نبودن به قول و وعده های دوران نامزدی
- نشان ندادن خود واقعی در دوره نامزدی (به عبارت دیگر گول زدن همسر)
- بی توجهی به عدم تفاهم و اختلاف عقیده در دوران نامزدی (با تصور امکان تغییر آنها در طول زندگی مشترک)
- لجاجت کردن و غر زدن به جای یافتن راه حل برد برد برای اختلاف نظرها
همانطور که ملاحظه می کنید؛ دلیل اصلی عدم تفاهم در زندگی مشترک، نداشتن شناخت کافی از همسر در دوران نامزدی و بی توجهی به تفاوت هایشان می باشد، حال با کمک گرفتن از یک مشاور خانواده می توانید انتخاب مطمئن تری داشته باشید.
تفاوت تشابه با تفاهم
ممکن است خیلی ها معنی تفاهم را ندانند و آن را به معنای یکسان بودن سطح خانوادگی، تحصیلات، فرهنگ، خلق و خو و اهداف قلمداد کنند، در حالی که این موارد شباهت های بین دو نفر می باشد. به عنوان مثال کسی که مدرک کارشناسی ارشد دارد به دنبال فردی با مدرک تحصیلی مشابه خود می باشد، حال ممکن است فرد موردنظر تنها به دلیل محل کار و حفظ پست و مقام به این مدرک نیاز داشته باشد، یا حتی ممکن است فرد به ادامه تحصیل همسرش علاقمند نبوده و آن را لازم نداند. حال صرف وجود این شباهت تضمینی برای تفاهم داشتن با وی نبوده و اینکه به شما اجازه دهد تا مقطع دکترا ادامه تحصیل دهید و یا حتی برای پیشرفت تحصیلی تان به اهداف تحصیلی فکر کنید.
داشتن تفاهم در زندگی به معنای درک دو طرفه و فهم مشترک از مسائل می باشد، برای مثال فوق اگر دو طرف معتقد باشند که تحصیل امر خوبی بوده و نقش مهمی در پیشرفت انسان دارد، حتی اگر یکی از آنها دیپلم یا مدرک کارشناسی هم داشته باشد باز هم با هم تفاهم خواهند داشت، بنابراین برای اینکه بدانید با چه کسی تفاهم دارید باید از خود و خواسته هایتان شناخت دقیقی داشته باشید.
منبع : آرگا