بیماری نقرس یک نوع از بیماری های آرتریت و التهابی مفصل است که در نقاط مختلف بدن می تواند بروز کند. نشانه ها و علایم این بیماری به شکل تورم، درد های وحشتناک، حساس شدن به لمس و التهابات مفاصل خود را نشان می دهد. و در زنان ۹ برابر مردان شیوع دارد. اما این بیماری قابل بهبود است و ما در ادامه این مقاله از درمان بیماری نقرس می نویسیم.
علت بیماری نقرس چیست؟
برای بروز بیماری نقرس علت و دلیل خاصی ذکر نشده است اما وجود تجمع بیش از اندازه اسید اوریک در بدن، به پیدایش این بیماری بی ربط نیست و دلیل اصلی این بیماری محسوب می شود. اما علت های ژنتیکی و نداشتن فعالیت، مصارف بیش از اندازه پروتئین و داشتن استرس بیش از حد معمول هم، می تواند دلیل بروز این بیماری باشد.
مراحل بیماری نقرس
نقرس دارای سه مرحله بیماری است، البته بسیاری از افراد هیچگاه مرحله سوم را تجربه نخواهند کرد :
در مرحله اول بیماری، سطح اسید اوریک در خون بیمار بسیار بالا می رود، در حالی که فاقد علامت می باشد، در این حالت سطح اسید اوریک خون ثابت بوده اما بیمار می تواند هیچگونه علائمی را مشاهده نکند، ولی در برخی افراد نیز بعد از اولین حمله نقرس دچار سنگ کلیه خواهد شد.
در مرحله دوم حملات نقرس با تجمع بلور های اسید در شست پا ایجاد خواهد شد و بعد از یک حمله, مفاصل صدمه دیده ممکن است نرمال و طبیعی به نظر رسند و زمان بین حملات به تدریج کوتاه تر شود، اما امکان شدیدتر شدن و طولانی تر بودن حملات بعدی نیز وجود دارد به طوری که دیگر مفاصل را نیز درگیر کند.
در مرحله سوم بیماری، امکان دارد علائم از بین نروند و حملات نقرس نیز بیشتر از یک مفصل را تحت تاثیر قرار دهد، ضمن اینکه در این مرحله ممکن است ندول های خیلی کوچک و یز به نام توفی در زیر پوست ایجاد شوند.
علایم و نشانه های بیماری نقرس:
نشانه ها و علایم بیماری نقرس به اشکال زیر خود را بروز می دهند:
- ورم مفاصل
- درد های شدید مفاصل
- حساسیت به لمس شدن های شدید
- التهاب مفاصل
چه افرادی دچار بیماری نقرس می شوند؟
بیماری نقرس در برخی افراد شایع تر است که این قبیل افراد معمولا شامل کسانی می باشند که نکات مهم و یا حتی ساده ای را رعایت نمی کنند و این نکات عبارتند از :
- مصرف زیاد پروتئین یا غذاهای دریایی در برنامه غذایی خود
- مصرف زیاد الکل
- مصرف برخی دارو ها همچون آسپرین، ویتامین B، دارو های ادرار آور و دارو های شیمی درمانی
- افراد چاق
- بالا بودن فشار خون
- ابتلا به برخی بیماری ها مثل لوسمی و لنفوم
در بعضی افراد که احتمال ابتلا به نقرس در آنها زیاد می باشد، برخی شرایط می تواند بروز حملات نقرس را در آنها افزایش دهد که این موارد عبارتند از :
- کاهش مقدار آب بدن
- تب
- وارد شدن ضربه به مفصل
- مصرف غذای زیاد
- مصرف زیاد الکل
- عمل جراحی
درمان بیماری نقرس:
رفع بیماری نقرس شامل دو مرحله می شود، در مرحله اول باید کارهایی را انجام داد که به سرعت حملات نقرسی را دفع کند و التهاب و تورم مفصل بیمار را فورا کم کند و در مرحله دوم باید اقدامات لازم برای جلوگیری از حملات بعدی را انجام داد.
برای پایین آوردن درد و ورم مفاصل در مرحله اول بهبود بیماری نقرس، کارهای زیر را انجام دهید:
- مفصل را سرد کنید.
- مفصل را بالا نگه دارید.
- از داروهای ضد التهابی مانند بروفن و ایندومتاسین استفاده کنید.
- داروهایی به مانند کلشی سین، در حالی که بیمار داروی ضد التهابی نمی تواند مصرف کند، استفاده بفرمایید.
- اگر بیمار به خاطر مشکلات کلیوی، از کلشی سین نمی تواند استفاده کند از داروهای کورتیکوستروئید استفاده کنید.
در مرحله دوم درمان بیماری نقرس که هدف ما کم کرد مقدار اسید اوریک بدن، به منظور پیشگیری از حملات بعدی باید اقدامات زیر را لحاظ کنید:
- برنامه غذایی خود را به شکلی که پروتنئین کمتری در آن جا داده باشید تا به کاهش تولید اسید اوریک بدن کمک کنید، تغییر دهید. در این برنامه غذایی مصرف گوشت قرمز، حبوبات، جگر و کلیه غذاهای دریایی که منبع پروتئین هستند را به حداقل برسانید.
- از داروهایی که به دفع بهتر و بیشتر اسید اوریک از بدن شما همانند پروبنسید، یا داروهایی که به کمتر تولید شدن آن در بدن همانند آلوپورینول کمک می کنند، بپردازید. اما ذکر این نکته ضروری است که بعد از برطرف شدن بیماری نقرس نیز باید این دارو ها مصرف شوند و گرنه امکان دارد حملات نقرسی باز گردند.
- نوشیدن آب زیاد برای دفع اسید اوریک از کلیه ها
- کم کردن وپایین آوردن وزن
- تحرک داشتن و ورزش کردن
- و در صورتی که مفصل از بین رفته باشد باید با عمل جراحی برای تعویض مفصل، انجام شود.
افرادی که بیماری نقرس دارند مستعد ابتلا به بیماری های نقرس پیشرفته و سنگ کلیه نیز هستند. پزشک با معاینه فیزیکی، عکس برداری و انجام آزمایش های پزشکی می تواند بیماری نقرس را تشخیص دهد.
بهبود بیماری نقرس با روش های خانگی و طبیعی:
- در یک لیوان آب، یک قاشق مربا خوری سرکه تصفیه نشده سیب بریزید و در طول روز دو تا سه بار از آن بخورید و اگر نتیجه گرفتید می توانید میزان سرکه سیب را به دو قاشق غذا نیز افزایش دهید.
- در یک لیوان آب ولرم، به مقدار مساوی از پودر شنبلیله، پودر ریشه زنجبیل و پودر زرد چوبه بریزید و برای برطرف کردن التهابات نقرس از آن دو بار در روز میل کنید.
- نصف قاشق مربا خوری پودر زنجبیل را به یک استکان آب جوش بیفزایید و یک بار در روز از آن بنوشید.
- از ریشه زنجبیل در غذاهای خود استفاده کنید یا اینکه در طول روز تکه ای از آن را بجوید و بخورید.
- پودر ریشه زنجبیل را با آب مخلوط کنید و این ضماد به دست آمده را به مدت نیم ساعت بر روی نقطه آسیب دیده بگذارید و بعد بشویید با انجام این عمل به مدت یک بار در روز درد های نقرسی را کاهش دهید.
- نصف قاشق مربا خوری جوش شیرین را در یک لیوان آب بریزید و از آن چهار بار در طول روز بنوشید. این عمل را تا دو هفته تکرار کنید تا درمان بیماری نقرس کامل شود. از خواص جوش شیرین کاهش اسید اوریک در بدن است. البته لازم به ذکر است اشخاصی که دچار فشار خون بالا هستند نباید از این روش درمان خانگی استفاده کنند و افراد بالای ۶۰ سال، سه بار بیشتر در روز از این محلول ننوشند.
- به وسیله آب لیمو و جوش شیرین می توان بدن را قلیایی کرد و تاثیرات اسید اوریک در بدن را خنثی کرد. برای این منظور یک عدد لیمو را آب بگیرید و با نصف قاشق مربا خوری جوش شیرین ترکیب کنید و بعد از اینکه کف کردن محلول تمام شد آن را با یک لیوان آب مخلوط کنید و بنوشید. یا اینکه از ترکیب آب با آب نصف یک لیمو در روز سه بار، میل کنید.
- گیلاس با خواص آنتی اکسیدانی و آنتوسیانین موجود در خود به درمان بیماری نقرس کمک می کند. مصرف روزانه پانزده تا بیست عدد گیلاس به بیماران نقرسی توصیه می شود. البته می توان از آب گیلاس به همراه یک حبه سیر هم برای درمان این بیماری کمک گرفت.
- نمک اسپوم را در وان حمام بریزید و با آن استحمام کنید یا اینکه عضو آسیب دیده را در آب و نمک اسپوم قرار دهید. از این نمک برای درمان خانگی شکل های مختلف آرتریت، فشار خون بالا و بهتر عمل کردن قلب نیز استفاده می کنند.
درمان نقرس با روش های گیاهی و همچنین روش های درمانی علمی و خانگی بسیار تاثیر گذار است به شرطی که اولا سر خود از مصرف هر گونه دارو بپرهیزید و دوما برنامه غذایی مناسب و رژیمی و تحرک داشته باشید.
منبع : آرگا