پوست نوزاد بسیار حساس است و به مراقبت های ویژه نیاز دارد، سوختگی پای نوزاد یکی از بیماری های است که اگر به نوع پوشاک یا زمان تعویض فرزند دلبندتان توجه نکنید دچارش می شود.
سوختگی پای نوزاد و روش های بهبود آن
شاید به ندرت کودکی را در جهان پیدا کنیم که سوختگی با پوشک را تجربه نکرده باشد، بیشتر نوزادان تا سن ۲ سالگی به دلیل تماس پوست حساس و ظریفشان با ادرار و مدفوع دچار سوختگی پوست می شوند، این سوختگی اغلب با قرمزی و التهاب پوست همراه است که قرار را از نوزاد می گیرد باعث می شود که او به خواب عمیق و راحت نرود و در دراز مدت امکان ابتلا به بیماری های پوستی را افزایش می دهد، بنابراین نگذارید این سوختگی به درازا بکشد.
به طور عادی باکتری موجود در مدفوع، اوره(جزئی از مواد موجود در ادرار) را می شکند، و در نتیجه باعث PH قلیایی و تحریک پوست می شود، پس اگر کودک شما مدفوع کرد، اورا فورا عوض کنید دچار سوختگی پا نشود،زیرا پوست کودک به دلیل حساس بودن باید همیشه خشک بماند تا زخم نشود.
سوختگی پای کودک را جدی بگیرید حتی اگر به صورت جوش های متعدد رو پوست دیده می شود اگر درمان نشود ممکن است به بیماری های بدتری مثلا یک عفونت قارچی یا یک عفونت باکتریال تبدیل شود.
عفونت های قارچی در بچه هایی که آنتی بیوتیک مصرف می کنند شایعتر است، ( این داروها باکتری مفیدی را که در حال طبیعی رشد قارچ را کنترل می کنند از بین می برند ) و معمولا بصورت نقطه های قرمز رنگی آغاز می شوند که تکثیر شده به شکل یک لکه قرمز رنگ یک دست در می آیند .
عفونتهای باکتریال که ممکن است با تب همراه باشند معمولا باعث لکه های زرد رنگ نشت کننده یا لورکهای پر از چرک می گردد.
یکی از مفید ترین و ساده ترین روش درمان سوختگی پا کودک تعویض زود به زود پوشک اوست، البته تنها عوض کردن پوشک شاید چندان مفید نباشد بهتر است کودک را بعد از تمیز کردن چند دقیقه ای باز بگذارید تا پوست در مجاورت در هوا بهبود یابد و خشک شود.
اهمیت درمان به موقع سوختگی پای کودکان بسیار زیاد است زیرا امکان ابتلا به بیماری های پوستی در نوزادان بسیار زیاد است و معمولا طول درمان طاقت فرسایی برای کودک و خانواده اش دارد.
حتما به انتخاب پوشک برای دلبندان خود توجه زیادی داشته باشید تا رطوبت را کاملا جذب کند حتی جاذب ترین پوشک ها هم مقداری رطوبت را بر پوست کودک به جای می گذارد، کودکی که در دراز مدت در یک پوشک کثیف باقی بماند ممکن است به ادرار سوختگی مبتلا شود.
درمان سوختگی پای نوزاد
امروزه در داروخانه ها، روغن ها، کرم ها و لوسیون های مختلفی برای پیشگیری و درمان سوختگی ناحیه پوشک نوزاد وجود دارد؛ کرم هایی که با کمک آن ها می توانید مقاومت پوست ناحیه پوشک را در برابر سوختگی افزایش دهید و موجب نرم شدن و تقویت پوست این ناحیه شوید. البته تهیه پوشکی از جنس مرغوب نیز برای پیشگیری از سوختگی پا در نوزادان توصیه می شود چرا که گاهی بخش زیادی از سوختگی ها ناشی از حساسیتی است که استفاده از پوشک با جنس نامرغوب در پا کودک به وجود می آورد.
پودر بچه در هنگام تعریق عملکرد مناسبی دارد اما برای خشک نگه داشتن پوست در هنگام ادرار و مدفوع نوزاد عملکرد مناسبی ندارد. توجه کنید که ادرار سوختگی پا نوزاد باید در طول سه تا چهار روز با استفاده از درمانهای خانگی برطرف شود. اگر بثورات کودک شما باقی ماند، گسترش یافت، یا بدتر شد، به پزشک مراجعه کنید. از پماد کالن دولا نیز می توان برای درمان سوختگی در قسمت پا نوزاد استفاده کنید، اما بهتر است به دلیل داشتن کرتن زیاد استفاده نکنید.
سوختگی پای کودک را جدی بگیرید
با مشاهده اولین نشانه ها و علایم سوختگی پا کودک برای درمان آن اقدام کنید. اگر پس از دو تا سه روز شاهد پیشرفت سوختگی و افزایش التهاب پوسته ناحیه پوشک نوزاد بودید حتما به متخصص کودکان مراجعه کنید.
هر روز به پوست ناحیه پوشک بچه کرم یا روغن بچه بزنید تا احتمال ابتلا به سوختگی و حساسیت را در این ناحیه به حداقل برسانید.
روش های دیگر درمان سوختگی پای کودک
راهکار های زیادی جهت بهبود پوشک سوختگی در نوزادان وجود دارد که در ادامه چند راهکار مفید و موثر را به شما عزیزان معرفی خواهیم کرد.
استفاده از صابون و مواد شوینده غیر معطر :
علت اکثر موارد پوشک سوختگی عطرهای موجود در مواد شوینده و صابون ها هستند حتی اگر تولید کنندگان صابون های کودک و کرم های مخصوص کودک ادعا کنند که برای بدن کودک ضرری ندارد اما باز هم عطر های موجود در آن ها سبب بروز حساسیت در کودک می شود.
خودداری از شستن شدید پوست :
همانطور که می دانید تمیز نگه داشتن کودک و پوشک از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است اما در صوتی که کودک دچار پوشک سوختگی شده است باید نواحی آسیب دیده را به آرامی بشویید و از شستن شدید خودداری نمایید زیرا، سبب تشدید التهاب و در نتیجه به آزردگی کودک منجر خواهد شد.
استفاده از روغن نارگیل :
به منظور درمان سوختگی پای کودک می توانید ناحیه پوشک را با آب گرم شسته و بعد از اینکه خشک شد به آرامی لایه نازکی از روغن نارگیل بر روی ناحیه آسیب دیده بمالید و بعد از جذب شدن پوست، کودک تان را پوشک کنید و بعد از هر بار تعویض از این روغن استفاده کنید.
مناسب بودن اندازه پوشک :
اگر پوشک دارای سایز مناسبی برای کودک تان نباشد در صورت تنگ بودن آسیب بیشتری به پوست نوزاد وارد می شود و در نتیجه ادرار سوختگی برایش غیر قابل تحمل خواهد بود از این رو، والدین باید در زمان خرید پوشک اندازه مناسبی را خریداری کنند زیرا، یکی از علل پیشگیری از حساسیت پوستی سایز مناسب پوشک می باشد.
سخن پایانی
همیشه از سوختگی پای کودک نمی توان جلوگیری کرد و در واقع اکثر نوزادان حداقل یک بار این مشکل را تجربه خواهند کرد و همانطور که می دانید این مشکل بسیار دردناک است اما والدین، با انجام یک سری اقدامات می توانند از بروز آن جلوگیری کنند زیرا، دارو های های خانگی زیادی وجود دارد که با کمک گرفتن از آن می توان علایم پوشک سوختگی در کودک را کاهش داد.
در پایان پیشنهاد می کنیم به منظور آشنایی بیشتر با درمان خانگی می توانید بر روی لینک کلیک نمایید.
منبع : آرگا