کاکتوس دوست داشتنی پیوت یا لوفوفورا ویلیامسی گونه ای کاکتوس کمیاب و زینتی می باشد که ظاهری کروی و دکمه ای شکل دارد. این کاکتوس فاقد تیغ بوده و گل های خوش رنگی تولید می کند. این مطلب به شرایط مورد نیاز برای پرورش کاکتوس پیوت اشاره دارد.
نگهداری و پرورش کاکتوس پیوت
کاکتوس دوست داشتنی پیوت یا لوفوفورا ویلیامسی گونه ای کاکتوس کمیاب و زینتی می باشد که ظاهری کروی و دکمه ای شکل دارد. این کاکتوس فاقد تیغ بوده و گل های خوش رنگی تولید می کند. اکثرا با این کاکتوس زیبا آشنا هستند.
کاکتوس پیوت کم رشد بوده و برخی گونه های آن حاوی مسکالین هستند. گل های زیبا در قسمت بالایی گیاه به رنگ صورتی تا سفید نمایان می شوند. کاکتوس پیوت در واقع بومی نواحی مکزیک و تگزاس است. جالب است بدانید سرخپوستان این کاکتوس را مقدس می دانند. کاکتوس پیوت به شکل گروهی یا تکی رشد می کند.
در ادامه با شرایط مورد نیاز برای پرورش این کاکتوس آشنا می شوید. همچنین در صورت تمایل می توانید با مطالعه پرورش کاکتوس اچینو و پرورش کاکتوس صخره ای از شرایط نگهداری این کاکتوس ها هم اطلاع یابید.
خاک مورد نیاز کاکتوس پیوت
کاکتوس پیوت اغلب در کوهستان های آهکی و سنگی رویش دارد. ریشه گیاه غده ای بوده از این رو برای جلوگیری از پوسیدگی آن بایستی در مخلوط شن و ماسه قرار داشته باشد. برای رشد کاکتوس می توانید از خاک مخصوص ساکولنت و کاکتوس استفاده نمایید.
ضمنا با توجه به این که ریشه کاکتوس بسیار مستعد پوسیدگی می باشد خاک با زهکش مناسب که دارای سنگریزه فراوانی باشد استفاده کنید. پیشنهاد می شود مخلوطی از خاک کاکتوس به همراه شن یا ماسه انتخاب کنید.
نور غیر مستقیم
این گیاه به نور غیر مستقیم و فیلتر شده نیاز دارد. از این رو قرار گرفتن گلدان پیوت در معرض نور مستقیم سبب آفتاب سوختگی کاکتوس می شود. شرایط نیمه سایه نیمه آفتاب مناسب رشد کاکتوس پیوت است. از قرار دادن گیاه در برابر نور مستقیم آفتاب ظهر به ویژه گرمای شدید خودداری شود.
آبیاری
این گیاه به آبیاری زیاد حساس بوده و آبیاری بیش از حد موجب پوسیدگی ریشه و آبیاری کم سبب خشک شدن گیاه می شود. آبیاری پیوت باید به طور منظم و متوسط صورت گیرد. سعی کنید در تابستان آبیاری کامل با فواصل زمانی مناسب که خاک خشک شده باشد صورت گیرد.
در زمستان آبیاری را کاهش دهید. در صورت آبیاری زیاد سریعا ترک می خورد و می پوسد.
دمای مورد نیاز کاکتوس پیوت
دمای مناسب برای رشد کاکتوس پیوت بین ۱۰-۳۰ درجه سانتی گراد گزارش شده است. دقت کنید این کاکتوس می تواند سردی هوا را تحمل کند و تا منفی ۷ درجه هم مقاومت دارد. این گیاه به دمای گرم علاقه داشته و طیف دمایی تا ۳۸ درجه را هم تحمل می کند. با این وجود بهتر است در زمستان از یخ زدگی کاکتوس جلوگیری کرد.
کوددهی
در فصل تابستان کاکتوس مورد نظر را با کودهای معمولی و حیوانی تغذیه کنید. توصیه می شود در فصل رشد یعنی بهار و تابستان، هر ۴-۶ هفته یک بار کود کاکتوس رقیق شده استفاده کنید.
تعویض گلدان
کاکتوس پیوت برای ادامه رشد به تعویض گلدان هر دو سال یک بار نیاز دارد. بدین منظور گلدانی با یک سایز بزرگتر از گلدان اصلی تهیه و آن را مقداری خاک مخصوص کاکتوس پر کنید. گلدان باید زهکشی خوبی هم داشته باشد. بعد از بررسی ریشه کاکتوس آن را در بستر جدید بکارید و در نهایت اطراف گیاه را با خاک غنی پر کرده و به آرامی آبیاری صورت گیرد.
نکات نگهداری کاکتوس پیوت
قابل ذکر است که کاکتوس پیوت به ندرت دفرمه می شود و اگر نمونه ای دفرمه مشاهده شد اولا بسیار کمیاب بوده و ثانیا احتمالا با دستکاری ژنتیکی تولید شده است. در حالت طبیعی این کاکتوس روی خاک گران قیمت بوده و ابلق بودن سبب شده تا بسیار خاص و گران قیمت به نظر برسد.
همه گونه های این کاکتوس رشد آهسته ای دارند و در طبیعت سی سال زمان می برد که گلدهی داشته باشند ولی در شرایط گلخانه ای بسیار رشد می کنند و سن گلدهی کاکتوس به شش سال کاسته شده است که در صورت پیوند روی پایه مادری سن گلدهی به زیر دو سال می رسد.
برای جلوگیری از پوسیدگی ریشه غده ای پیوت حتما در خاک کاکتوس ماسه و شن استفاده شود و به زهکشی خاک نیز اهمیت بدهید. آبیاری بخش دشوار نگهداری این کاکتوس بوده زیرا آبیاری زیاد یا کم سبب آسیب به پیوت می شود. به این ترتیب بهتر است نمونه پیوندی این گیاه را تهیه کنید.
روش تکثیر گیاه
تکثیر کاکتوس پیوت از طریق بذر و پاجوش صورت می گیرد. برای تکثیر از طریق بذر، بذر پیوت را در سطح خاک کاکتوس مرطوب کاشته و روی آن را با پلاستیک شفاف بپوشانید. گلدان را در مکان گرم و روشن قرار داده و خاک را مرطوب نگه دارید. جوانه زنی پیوت احتمالا چند ماه زمان می برد.
در صورتی که کاکتوس پیوت پاجوش تولید کرده باشد می توانید آن را به آرامی از گیاه جدا کرده و در گلدانی جداگانه بکارید. صبر کنید پاجوش قبل از آبیاری چند روزی خشک شود.
منبع : آرگا