دسته ها
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳

نگاهی به نقش تغذیه در سقط جنین

  • شیوا فهیمی
  • ۱۲ دی ۱۴۰۳
  • ۰

رژیم غذایی نامناسب سبب تضعیف سیستم ایمنی بدن و افزایش خطرات مربوط به بارداری از جمله سقط می گردد. برای اطلاع از نقش تغذیه در سقط جنین با ما همراه باشید.

تغذیه درست و اصولی در سلامت مادر و جنین نقش بسیار مهمی دارد. کمبود برخی ویتامین ها و مواد غذایی می تواند از عوامل سقط جنین باشد. این مطلب به بررسی نقش تغذیه در سقط جنین می پردازد. با ما همراه باشید.

بررسی نقش تغذیه در سقط جنین

قطعا کمبود برخی ویتامین ها و مواد مغذی می تواند از عوامل سقط جنین باشد. تغذیه مناسب نقش مهمی در سلامت مادر و جنین ایفا می کند. بعضی مواد غذایی می توانند خطراتی را برای جنین ایجاد و در موارد نادر سبب سقط جنین گردند.

در عین حال رژیم غذایی متعادل و مغذی سبب تقویت سیستم ایمنی، بهبود رشد و تکامل جنین و کاهش خطرات مربوط به بارداری می شود. در این مطلب به بررسی نقش تغذیه در سقط جنین می پردازیم.

ارتباط کمبود ویتامین و سقط جنین

پژوهش ها نشان می دهد خانم هایی که دچار سقط مکرر می شوند احتمالا دچار کمبود ویتامین ب و اسید فولیک هستند. حتی برخی مشکل ژنتیکی دارند که از جذب اسید فولیک جلوگیری می کند. در صورتی که در رژیم غذایی خانم باردار میزان اسید فولیک کم باشد بر جنین اثرات منفی خواهد داشت.

این گروه از خانم های باردار اگر به طور مرتب ویتامین ب را مصرف کنند از سقط جنین پیشگیری می شود و اگر در طول بارداری اسید فولیک استفاده کنند، سقط جنین تا ۵۷ درصد کاهش پیدا می کند. کمبود ویتامین د نیز با تاثیر بر سیستم ایمنی و سیستم تولید مثل موجب سقط و ناباروری می گردد.

ارتباط عادات تغذیه ای و سقط جنین

یکی از مواد غذایی که احتمال سقط جنین را افزایش می دهد، مصرف قهوه می باشد. در صورت مصرف کافئین در روز بیشتر از ۲۵۰ میلی گرم احتمال سقط شدیدا افزایش پیدا می کند. کافئین در چای و برخی نوشیدنی ها نیز وجود دارد.

به این ترتیب تغذیه در بارداری نقش مهمی در سلامت خانم باردار و سقط جنین دارد. در ادامه به دیگر مواد غذایی که باید در دوران بارداری از آن ها پرهیز شود اشاره می کنیم.

۱. ماهی با جیوه بالا سبب سقط جنین می شود: مصرف ماهی هایی مانند شمشیر ماهی، خال مخالی، کوسه و ماهی تن آلباکور که حاوی جیوه بالایی هستند به سیستم عصبی جنین آسیب زده و در موارد شدید منجر به سقط جنین می گردند.

۲. گوشت خام و نپخته و لبنیات غیر پاستوریزه با سقط جنین همراه است: لبنیات غیر پاستوریزه و گوشت خام یا نپخته می تواند دارای باکتری های مضری مثل لیستریا باشد. عفونت با لیستریا می تواند خطر سقط جنین، زایمان زودرس یا عفونت جنین را افزایش دهد.

۳. کافئین زیاد سقط جنین را به همراه دارد: مصرف زیاد کافئین که در قهوه، چای، نوشابه های انرژی زا و شکلات وجود دارد ممکن است خطر سقط جنین را افزایش بدهد. توصیه شده در بارداری مصرف کافئین به حداکثر ۲۰۰ میلی گرم در روز کاهش یابد.

۴. مصرف الکل در دوران بارداری منجر به نقص های مادرزادی، مشکلات رشد و توسعه جنین و حتی سقط جنین منجر می شود. از مصرف الکل در دوره بارداری کاملا پرهیز شود.

۵. مصرف میوه و سبزی های نشسته باکتری های مضر و انگل هایی را به بدن وارد می کند که به سلامت جنین آسیب می زنند. شستن کامل و ضدعفونی کردن میوه و سبزی ها قبل از مصرف الزامی است.

۶. برخی گیاهان و ادویه ها مثل زعفران، پونه، آویشن، رزماری و شوید در مقادیر زیاد ممکن است سبب تحریک انقباضات رحمی و خطر سقط جنین گردند. مصرف این گیاهان و ادویه ها بایستی در حد متعادل و با احتیاط باشد.

۷. فست فودها کالری، چربی و قند بالایی دارند ولی در عین حال حاوی مواد مغذی کمی هستند. مصرف زیاد این نوع غذاها خطر ابتلا به دیابت بارداری، افزایش وزن و مشکلات قلبی را به دنبال دارد. که نتیجه آن سقط جنین هم خواهد بود. مصرف فست فود در بارداری باید کنترل شود.

۸. غذاهای فرآوری شده دارای مواد افزودنی و نگهدارنده هستند که برای جنین مضر می باشند. بهتر است به جای غذاهای فرآوری شده در دوران بارداری از غذاهای طبیعی و تازه استفاده شود.

تغذیه مناسب برای پیشگیری از سقط جنین

بعضی غذاها می توانند باعث تقویت بدن مادر و حمایت از رشد و تکامل جنین شوند. از جمله غذاهای مفیدی که در دوره بارداری از سقط جنین جلوگیری می کند عبارت است از:

  • غذاهای سرشار از اسید فولیک از جمله سبزیجات برگ سبز( اسفناج، کلم بروکلی، و کاهو)، غلات غنی شده (نان‌ و پاستاهای غنی سازی شده با فولیک اسید) و حبوبات ( لوبیا، عدس، و نخود) از نقص های مادرزادی و سقط جنین جلوگیری می کنند.
  • غذاهای سرشار از عنصر آهن از جمله گوشت قرمز بدون چربی( گوشت گاو و گوسفند)، مرغ و ماهی، حبوبات و سبزیجات برگ سبز(لوبیا، عدس، و اسفناج) به منظور تولید هموگلوبین و جلوگیری از کم خونی ضروری می باشند.
  • غذاهای سرشار از کلسیم از جمله لبنیات( مانند شیر، ماست، و پنیر)، سبزیجات برگ سبز( کلم بروکلی و کاهو) و محصولات غنی سازی شده ( آب پرتقال غنی شده با با کلسیم) برای استخوان سازی و دندان جنین و حفظ سلامت مادر ضروری می باشد.
  • غذاهای غنی شده با ویتامین د از جمله ماهی های چرب (سالمون و ماهی تن )، تخم مرغ به ویژه زرده آن، محصولات غنی شده (شیر و غلات غنی شده با ویتامین د) برای جذب کلسیم و تقویت سیستم ایمنی مهم است.

  • غذاهای غنی از پروتئین از جمله گوشت ها(گوشت گاو، مرغ، ماهی) تخم مرغ، لبنیات(ماست و پنیر)، حبوبات و مغزها (لوبیا، عدس و بادام) برای رشد و ترمیم بافت های مادر و جنین ضروری هستند.
  • غذاهای سرشار از چربی های سالم از جمله ماهی های چرب، آووکادو، روغن زیتون و مغز و دانه ها( گردو، بادام و دانه چیا) برای رشد مغز و سیستم عصبی جنین ضروری می باشند.
  • میوه های تازه از جمله مرکبات ( پرتقال، لیمو و گریپ فروت) توت ها ( توت فرنگی، تمشک و بلوبری) منبع خوبی از ویتامین ث و اسید فولیک بوده که منجر به تقویت سیستم ایمنی و جذب آهن می شوند.

در پایان از همراهی شما سپاسگزاریم. همچنین در صورت تمایل برای آشنایی با تغذیه بعد از سقط جنین و تغذیه قبل از بارداری روی لینک ها کلیک و از این مقالات نیز بازدید نمایید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *