اگر در اطراف خود فرد نابینایی دارید یا در خیابان با این افراد روبرو می شوید سعی کنید کاملا عادی رفتار کرده و ترحم و دلسوزی بیش از حد نداشته باشید زیرا حس تحقیر در آن ها ایجاد می شود. اگر مایلید تا نحوه صحیح رفتار با افراد نابینا را بدانید با ادامه مطلب همراه ما باشید.
نحوه صحیح رفتار با افراد نابینا
همواره این نگاه به نابینایان باشد که آن ها هم مانند سایر افراد جامعه هستند و تنها کارهای ساده را به صورت دیگری انجام می دهند. نابینایی به این معنی نیست که این افراد قادر به انجام کاری نیستند بلکه فرد نابینا نسبت به بقیه افراد یک حس کمتر دارد.
در حقیقت این افراد تنها فاقد حس بینایی هستند ولی سایر حواس آن ها سالم بوده و ممکن است بهتر از افراد عادی عمل کند. روز ۲۳ مهر ماه برابر با ۱۵ اکتبر روز بزرگداشت نابینایان و قانون عصای سفید نامیده شده است. در این مطلب قصد داریم پیرامون رفتار صحیح با افراد نابینا صحبت کنیم. با ما همراه باشید.
چگونه با فرد نابینا رفتار کنیم؟
از جمله نکات مهم در رفتار صحیح با فرد نابینا عبارت است از:
۱. در تعامل با فرد نابینا از ابراز ترحم و دلسوزی بیش از حد خودداری کنید زیرا سبب انتقال حس تحقیر به این افراد می شود. بهتر است کاملا عادی رفتار کنید. رفتار شما به گونه ای باشد که نابینایی فرد در شما حس ترحم ایجاد کرده و رفتار متفاوتی داشته باشید.
این افراد مانند سایر افراد جامعه هستند و از جهاتی توانمندتر از دیگر افراد می باشند. از این رو با دلسوزی بیش از حد آن ها را تحقیر نکنید. نه به این افراد کاملا بی تفاوت باشید و نه کنجکاو. طوری رفتار کنید که با دیگر افراد عادی برخورد دارید.
۲. برای داشتن رابطه دوستان با افراد نابینا، شما پیش قدم شوید. شاید عادت کرده باشید که همیشه با نگاه و لبخند با دیگران ارتباط برقرار کنید ولی در مورد فرد نابینا این مسئله فرق دارد. زیرا آن ها شما را نمی بینند و درک ناقصی از محیط اطراف و شما دارند.
بنابراین متوجه نمی شوند که شما تمایل به حرف زدن دارید یا نه. از این رو باید شما آغاز گر رابطه باشید و با یک سوال عمومی می توانید این ارتباط را شروع کنید.
۳. نباید به فرد نابینا خیره شوید. این کار دور از ادب بوده و با این رفتار زشت همراهان فرد نابینا آزار می بینند. این رفتار بی ادبانه است. بهتر است در اولین برخورد با فرد نابینا در مورد علت نابینایی او اصلا سوال نپرسید و هنگام صحبت کردن فرد نابینا به حرف های او گوش دهید و کاملا حواس تان به او باشد. اگر سرتان را به اطراف بچرخانید آن ها متوجه می شوند.
۴. همانطور که در هنگام ارتباط با افراد عادی زبان بدن خود را به کار می گیرید. در برخورد با افراد نابینا از زبان بدن استفاده نمایید. مثلا با تغییر تن صدا یا استفاده از ایما و اشاره و تایید حرف های او با کلماتی مانند درسته، بله و … اطلاعات بیشتری به او انتقال دهید.
۵. اگر قرار است فرد نابینایی را ملاقات نمایید خود و افرادی که با شما هستند را به ایشان معرفی کنید. به طور مثال هنگامی که می خواهید حرف بزنید ابتدا خود را معرفی می کند. مثلا من شیوا هستم. و افراد دیگری که در کنار شما هستند نیز بهتر است خود را معرفی نمایند.
۶. هنگام حرف زدن با فرد نابینا تن صدای شما در حد معمولی باشد و داد نزنید. زیرا این افراد حس شنوایی قوی دارند. هنگامی که به شما اجازه دادند که به آن ها که کمک کنید از آن ها بپرسید چه کاری می توانید برایشان انجام دهید. به طور مثال برای عبور از خیابان فقط دست آن ها را بگیرید و همراهی نمایید.
۷. هیچ گاه برای راهنمایی افراد نابینا آن ها را هول ندهید، حرف های او را تکرار نکیند. تصور کنید یک نفر با شما این کار را انجام می دهد. این رفتار بی ادبانه است. هوشیار بوده بخصوص زمانی که می خواهید برای فرد نابینا موضوعی را توضیح دهید یا وی را در مسیری همراهی نمایید.
۸. اگر می خواهید به فرد نابینایی در عبور از خیابان کمک کنید برای این کار جلوتر از او قرار بگیرید نه پشت سرش. بازوی خود را در اختیار فرد نابینا قرار داده تا با گرفتن بازو شما با اطمینان از خیابان عبور کند. می توانید عصای او را گرفته و به آرامی وی را همراهی نمایید. وقتی به آن طرف خیابان رسیدید فرد نابینا را از موقعیت روبرویش مطلع سازید.
۹. پیش از این که محل کار یا خانه افراد نابینا را ترک کنید، قبل از خروج حتما خداحافظی کرده و به آن ها اطلاع دهید که در حال ترک محل کار یا منزلشان هستید تا به تصور این که شما در آن جا هستید به حرف زدن نپردازند.
۱۰. اصلا درست نیست از کلماتی مانند کور، معلول و … استفاده شود. البته بهترین کلمه برای این افراد نابینا و اگر فرد دید کمی دارد کم بینا می باشد. ضمنا بیشتر نابینایان دوست ندارند از واژه روشن دل در مورد آن ها استفاده شود. زیرا این واژه حس دلسوزی و انکار واقعیت را به همراه می آورد.
۱۱. از اقدامات مهم در زمینه رفتار صحیح با فرد نابینا این است که باورهای نادرست نابینایان و جامعه نسبت به هم اصلاح شود. ضمنا موانع محیطی که مانع از حضور این افراد در سطح شهر و محیط زندگی می شود را شناسایی و در اصلاح آن ها همت نماییم.
۱۲. هنگام صحبت کردن با یک فرد نابینا مراقب باشید از جملاتی مانند بعدا همو می بینیم، آخرین فیلمی که دیدی چی بود؟ و … استفاده نکنید. دقیقا شبیه زمانی است که به فردی که روی صندلی چرخدار است بگویید بریم پیاده روی.
افراد نابینا می توانند فیلم ها را گوش بدهند این افراد می توانند همانند فرد معمولی بسیاری از کارها را انجام دهند و خوشحال باشند.
۱۳. هنگامی که می خواهید به فرد نابینایی نزدیک شوید، او را از حضور خود مطلع کرده و اگر لازم بود خود را معرفی نمایید.
۱۴. فرد نابینا دوست دارد مستقل زندگی کند. از این رو وقتی به آن ها کمک کنید که از شما درخواست کنند یا نمی توانند از عهده انجام کاری بر بیایند.
۱۵. تحرک و جهت یابی مهم ترین برنامه آموزشی نابینایان است. از این رو فرد نابینا را در تمام کارهایی که توان انجامش را دارد شرکت داده تا در تحرک مستقل و توانمند شود.
در پایان از همراهی شما با این مطلب سپاسگزاریم. همچنین پیشنهاد می شود در صورت تمایل برای آشنایی با نحوه رفتار با افراد پارانوئید و افراد زود رنج روی لینک ها کلیک کنید.
منبع : آرگا