دسته ها
پنج شنبه ۱۳ دی ۱۴۰۳

معایب خودروی برقی که قبل از خرید باید بدانید

  • شیوا فهیمی
  • ۸ آبان ۱۴۰۳
  • ۰

خودروهای برقی آلاینده های کمتری تولید می کنند ولی زمان طولانی شارژ باتری این خودروها چالش برانگیز است. در این مطلب به بررسی معایب خودروی برقی می پردازیم.

امروزه خودروهای برقی مورد توجه قرار گرفته اند زیرا با تولید آلایندگی کمتر تاثیرات مخرب کمی بر محیط زیست بر جای می گذارند. ولی این خودروها علیرغم مزایای متعدد معایبی هم دارند. در این مطلب به معایب خودروی برقی اشاره می شود.

آشنایی با معایب خودروی برقی

خودروی برقی تولید کمتری از آلاینده های هوا مثل ذرات معلق و دی اکسید کربن را به همراه دارد که سبب کاهش آلودگی هوا و تاثیرات مخرب بر محیط زیست می گردد. ضمنا هزینه نگهداری و بهره وری این نوع خودرو نسبت به خودروهای گازسوز کمتر می باشد زیرا سیستم های ساده تر و قطعه مکانیکی کمتری دارد.

خودروهای برقی بدون موتورهای داخلی که صدا تولید می کنند، عمل کرده از این رو صدای کمی دارند. در نتیجه آلودگی صوتی محیط زیست کاهش می یابد. این نوع خودروها سریعتر و با شتاب بالاتری نسبت به خودروهای سوختی عمل کرده که به علت موتورهای برقی توانایی بیشتری در انتقال نیرو دارند.

با وجود مزایای مختلف خودروهای برقی اما معایب مختلفی نیز دارند. در این مطلب به بررسی معایب خودروی برقی می پردازیم.

برد حرکتی محدود خودروی برقی

برد یا شعاع حرکتی یکی از اصلی ترین معایب خودروی برقی به شمار می رود. میانگین برد این خودروها حدود ۳۲۰ کیلومتر می باشد که هر چند برای استفاده معمول روزمره کافی است ولی در ترددهای طولانی قطعا مشکل ساز می گردد.

ضمنا برای شارژ این خودرو در منزل باید به نصب شارژر خانگی اقدام کرد در حالی که بیشتر افراد پارکینگ شخصی در منزل ندارند. همچنین باید اشاره کرد خودروی درون سوز تقریبا در هر شرایط آب و هوایی کارکرد مطلوبی دارند ولی مطالعات مختلف نشان داده هوای سرد سبب کاهش برد خودروهای برقی می شود.

به طور کلی خودروهای برقی شعاع حرکتی محدودی دارند. یعنی تنها می توانند مسافت خاصی را پیش از نیاز  به شارژ دوباره طی کنند. این مسئله می تواند برای افرادی که می خواهد مسافت زیادی را طی کنند مشکل ساز شود.

زمان شارژ طولانی مدت خودروی برقی

شارژ طولانی مدت خودروی برقی از معایب اساسی آن محسوب می شود. زمان شارژ باتری های خودروهای برقی معمولا از پر کردن مخزن سوخت خودروهای بنزینی بیشتر است و محدودیت مسافتی هم وجود دارد. ضمنا شبکه شارژ خودروی برقی همچنان در برخی نواحی توسعه پیدا نکرده و به زیرساخت قوی نیاز دارد.

خودروهای برقی به علت هزینه باتری و فناوری برقی پیشرفته تر هزینه بیشتری نسبت به خودروهای بنزینی دارند. اغلب خودروهای برقی به تایم بیشتری برای شارژ نیاز داشته و این محدودیت می تواند در سفرهای طولانی سبب نگرانی راننده شود.

در ضمن خودروی برقی برای شارژ به شبکه برق وصل هستند از این رو به پایداری و عملکرد شبکه برق وابستگی دارند. اگر مشکل قطعی برق یا اتصالات شبکه برق صورت گیرد قابلیت استفاده از خودروی برقی محدود می شود.

ممکن است شارژ یک خودروی برقی چندین ساعت طول بکشد و برای افرادی که به استفاده مکرر از خودرو نیاز دارند می تواند خوشایند نباشد.

قیمت بالای خودروی برقی

خودروهای برقی معمولا نسبت به خودروهای بنزینی گران قیمت تر بوده و می تواند مانعی برای بعضی افراد باشد.

مشکلات مربوط به باتری خودروی برقی

باتری خودروهای برقی طول عمر محدودی داشته و بعد از چند سال به تعویض نیاز دارند. هزینه تعویض باتری می تواند خیلی زیاد باشد و برای صاحبان خودرو هزینه اضافی نگهداری به شمار می رود. باتری خودروی برقی معمولا محدودیت در مسافت طی شده داشته و بایستی به صورت منظم شارژ شوند.

همانطور که پیشتر اشاره شد این محدودیت برای مسافرت های طولانی یا در نواحی با عدم زیرساخت شارژ کافی مشکل ساز می شود. همچنین باتری خودروهای برقی معمولا دارای وزن زیاد و فضای بیشتری نسبت به مخزن سوخت خودروهای بنزینی می باشند از این رو می تواند موجب کاهش فضای داخلی خودرو و کاهش کارایی و عملکرد آن گردد.

ضمنا عملکرد باتری خودروی برقی معمولا تحت تاثیر دما بوده و در دماهای خیلی سرد یا خیلی گرم، ظرفیت و عمر مفید باتری احتمال دارد کاسته شده و عملکرد خودرو با چالش مواجه شود. از سویی فرایند تولید و بازیافت باتری خودروهای برقی ممکن است به محیط زیست آسیب وارد کند.

و زمینه تاثیرات مخربی مثل استفاده از منابع معدنی و تولید پسماندهای خطرناک را ایجاد کند. همچنین باید اشاره کرد خطر آتش سوزی خودروهای برقی بیشتر از نسخه های درون سوز نیست ولی مشکل اصلی نحوه خاموش کردن آتش این خودروها می باشد.

زیرا روش های شناخته شده ای برای مقابله با آتش باتری ها در حال حاضر وجود ندارد. این باتری به علت فرار حرارتی شدیدا می سوزد و اگر یکی از سلول های باتری آتش بگیرد تا زمانی که کل باتری بسوزد نمی توان از آتش سوزی ممانعت کرد.

البته آتش نشانان در حال یادگیری شیوه های نوین برای خاموش کردن آتش سوزی خودروهای برقی با گرافیت پودری، فوم و کربنات سدیم می باشند و وقتی باتری های حالت جامد آماده گردد این مشکل کمرنگ تر شده چرا که این باتری ها کمتر مستعد آتش گرفتن می باشند.

مشکل فروش خودرو برقی دست دوم

میانگین قیمت خودروهای برقی برای خرید بالا بوده ولی بعد از استفاده فروش خودرو برقی دست دوم با چالش همراه می شود. زیرا این خودرو سریعا ارزش خود را از دست می دهد و هنگام فروش به مالک ضرر زیادی وارد می شود. در حالی که اگر خودرو بنزینی مثل تویوتا فورانر به درستی نگهداری شود میلیون ها کیلومتر کار می کند ولی خودرو برقی طول عمر محدودی داشته و با اتمام عمر باتری تعویض آن مقرون به صرفه نیست.

مشکلات مربوط به زیرساخت جایگاه های شارژ

اگر چه در سال های اخیر جایگاه شارژ خودروهای برقی بیشتر شده ولی هنوز هم یافتن جایگاه شارژ خالی در نواحی شهری پرتراکم مشکل است. همچنین زمانی که در جایگاه شارژ خودرو برقی صرف می شود خیلی بیشتر از پمپ بنزین ها می باشد.

در عرض چند دقیقه می توان خودرو بنزینی را سوخت گیری نمود ولی برای شارژ خودروی برقی حداقل بین ۲۰-۳۰ دقیقه معطل خواهید ماند.

مشکل وزن و کاهش نوآوری خودروهای برقی

مرسوم شدن خودروهای برقی سبب از بین رفتن نوآوری در صنعت خودروسازی می شود زیرا پلتفرم این خودروها فضای زیادی در اختیار مهندسان قرار نمی دهد. در خودروی برقی باتری در کف نصب شده و صرفا قوای محرکه ۱-۲-۳- ۴ موتوره را خواهیم داشت.

یعنی کل پیشرانه های منحصر به فرد مانند وانکل و w شکل و ضمنا خودروهای موتور وسط و سیستم چهار چرخ محرک مکانیکی در نهایت از بین می روند. اگر چه خودروهای برقی به لطف گشتاور سریع در خط مستقیم پر سرعت هستند ولی شتاب صفر تا صد دو ثانیه ای سریعا تکراری می شود و چابکی در پیچ ها لذت بخش تر می شود.

مشکل اصلی این خودروها وزن می باشد که تاثیر منفی بر پرفورمنس آن می گذارد. با این وجود این معایب همگی با پیشرفت فناوری و تحقیقات مستمر قابل حل شدن هستند ولی همچنان به عنوان چالش های مهم برای صنعت خودروهای الکتریکی مطرح می باشند.

محدودیت های استفاده از خودروی برقی در ایران

اصلی ترین چالش مربوط به استفاده از خودروهای برقی در کشور نبود زیرساخت کافی برای استفاده از آن ها می باشد. شبکه شارژ خودروی برقی در ایران هنوز در مراحل ابتدایی بوده و برخی از شهرها هنوز کاملا پوشش داده نشده اند.

این مسئله ممکن است سبب محدودیت در شارژ و استفاده از خودرو گردد. در ضمن محدودیت دسترسی به باتری های قابل تعویض نیز وجود دارد. یعنی تعداد محدودی از مراکز تعویض باتری برای خودروهای برقی وجود دارد که ممکن است مالکان خودرو برقی را با نگرانی همراه نماید.

محدودیت بعدی نبود تعمیرکاران متخصص کافی در زمینه خودروهای برقی و کمبود قطعات یدکی است. در پایان این مطلب همچنین می توانید مقالات بهترین خودروهای برقی ۲۰۲۴ و کم مصرف ترین خودرو برقی جهان دنیا را نیز مطالعه نمایید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *