شاید برای شما نیز پیش آمده است که بنا به دلایل مشغله کاری تصمیم به بارداری ندارید و نگران کاهش میزان باروری تان هستید که فریز کردن تخمک که روش بسیار موثر به منظور باردار شدن در یک زمان مناسب است. بنابراین، اگر شما نیز در مورد این روش اطلاعات کافی ندارید بهتر است تا پایان مطلب معایب فریز تخمک همراه ما باشید.
مزایا و معایب فریز تخمک
شاید شما نیز بارها فریز کردن تخمک را شنیده اید اما از چگونگی انجام این روش و همچنین هزینه آن اطلاعات کافی ندارید که در این روش ابتدا با کمک داروی خاصی تخمدان های شما به منظور رشد تخمک تحریک شده و بعد تخمک های بالغ با انجام یک عمل جراحی جزئی خارج و منجمد می شوند و سال ها بعد به منظور باردار شدن از این تخمک ها استفاده نمایید. که این روش نیز مانند دیگر روش ها با یک سری ریشک و خطرات همراه است که در ادامه مطلب شما را ییشتر با این مراحل فریز تخمک و معایب آن آشنا می کنیم.
فریز کردن تخمک
فریز کردن تخمک در اصطلاح پزشکی به آن اوورست کرایو رزرواسیون می گویند به عنوان یکی از روش های فناروری بارداری محسوب می شود. که در این روش هر زمان که نیاز داشتید می توانید اقدام به خارج کردن تخمک و ترکیب کردن آن با اسپرم نمایید تا جنین تشکیل شود و به منظور لانه گزینی داخل رحم قرار دهید که برخی از افراد از این روش به منظور استفاده از آن در آینده کمک گرفته و برخی دیگر آن را به شخص دیگری می دهند تا برای باروری از آن استفاده نماید و اگرچه این روش به عنوان یک روش تضمینی برای باردار شدن نمی باشد اما سبب افزایش شانس باردار شدن موفق در آینده می شود.
روش انجام عمل فریز کردن تخمک
فرآیند فریز کردن تخمک بین دو تا یه هفته به طول می انجامد اما اکثر چرخه ها در کمتر از دو هفته قابل انجام هستند و در واقع مرحله تحریک تخمدان ها به منظور تولید تخمک بالغ با چرخه قاعدگی شما هماهنگ شده تا سبب افزایش شانس موفقیت شود و در نتیجه تخمدان ها با انجام سونوگرافی و سطح هورمون ها با انجام آزمایش مورد بررسی دقیق قرار گرفته می شود.
معاینه پزشکی :
ابتدایی ترین مرحله برای فریز کردن تخمک معاینه پزشکی می باشد که پزشک معاینه کامل به منظور اطلاع از وضعیت بدن از جمله آزمایش خون، سابقه پزشکی و آزمایش هورمون مورد بررسی قرار می دهد و امکان دارد سونوگرافی ترانس واژینال جهت شمارش فولیکول آنترال انجام شود.
تحریک تخمدان :
در این مرحله از فریز تخمک پزشک بسته به مراحل سیکل قاعدکی تان قرص های ضد بارداری را به شما تجویز می کند که باعث تنظیم سیکل قاعدگی تان و همچنین تحریک تخمک گذاری می شود که معمولاً دارو های تنظیم کننده سیکل قاعدگی باید در طول دوره یا بلافاصله بعد از تخمک گذاری آغاز نمایید و پزشک با بررسی وضعیت تان با آزمایش خون یا سونوگرافی، تزریق دارو های تحریک تخمدان در زمان مناسب برای شما تجویز می کند. و پزشک پیش از استفاده از تزریق ها نحوه استفاده از آن را به شما توضیح می دهد که تزریق باید در حدود ده تا دوزاده روز متوالی به صورت زیر جلدی در شکم انجام شده که بسته به نحوه پاسخ بدن تان پزشک امکان دارد دوز دارو را تغییر دهد که در روز پنج تا هفت تزریقات تخمدان ها بزرگ می شوند که در طول مدت باید انجام فعالیت دویدن یا تمرین پرتحرک پرهیز کنید که در طول این مدت باید به منظور بررسی رشد فولیکول ها به پزشک مراجعه نمایید. که با به حد مناسب رسیدن اندازه فولیکول ها، تزریق دیگری که دارای گنادوتروپین جفتی انسانی (hCG)، لوپرون (lupron) می باشد یا ترکیبی از این دو می باشد.
خارج کردن تخمک :
با استفاده از یک بیهوشی جزئی جراحی استخراج تخمک انجام می شود که به مدت ده تا بیست دقیقه به طول می انجامد و پزشک با استفاده از پروپ سونوگرافی ترانس واژینال و همچنین یک سوزن اقدام به خارج کردن تخمک از تخمدان می کند که سونوگرافی مسیر خارج شدن محتویات فولیکول را نشان داده و مایع داخل فولیکول که دارای تخمک ها می باشد در لوله های مخصوص تجمع پیدا می کنند. و سپس به جنین شناس تحویل داده خواهند شد در نتیجه جنین شناس مایع فولیکولی را مورد بررسی قرار می دهد تخمک ها را جدا می کند. که بسته به سن و ذخیره تخمدان، تعداد تخمک های استخراج شده متفاوت می باشد و به طور کلی می توان گفت ذخیره تخمک در خانم های بالاتر از ۴۰ سال نسبت به ۳۵ سال کمتر می باشد.
منجمد کردن تخمک :
در مرحله پایانی از فریز کردن، تخمک های بالغی که با موفقیت جمع آوری شده اند با کمک فرایندی به نام انجماد شیشه ای فریز می شود این فرایند از روش انجماد سریع با استفاده از نیتروژن مایع انجام می شود، در این نوع انجماد سریع، خطر به وجود آمدن بلور های یخ بر روی تخمک نسبت به دیگر روش ها کاهش پیدا می کند و و از نرخ بقای بیشتری نیز برخوردار است.
فریز کردن تخمک دختر مجرد
خانم هایی که مجرد هستند و به هر دلیلی قصد ازدواج و بارداری می دانند دارند می توانند با فریز کردن تخمک ها در سن پایین تر در آینده باروری را تجربه کنند. در واقع شما می توانید از این تخمک ها برای بارداری حتی ده سال بعد استفاده نمایید که این عمل دارای دو مزایا می باشد از مزایا آن این است که در سن پایین تر تخمک ها سالم تر هستند. زیرا، با افزایش سن احتمال اینکه جنین دارای مشکل کروموزومی باشد بیشتر می باشد و مزیت دیگر آن حتمال سقط جنین در سن بالا تر کاهش پیدا می کند. از این رو، اگر قصد دارید در سنین ۳۵ و ۴۰ سالگی باردار شوید اقدام به فریز کردن تخمک خود در سن ۲۵ یا ۲۶ نمایید.
بررسی عوارض فریز تخمک
این روش پزشکی نیر مانند دیگر روش ها کاملاً بیخطر و عوارض نمی باشد و اکثر خانم ها بعد از مرحله تحریک تخمدان و همچنین خارج کردن تخمک احساس ناخوشایندی دارند و در واقع پس از خارج کردن تخمک تا ۲۴ ساعت امکان دارد فرد نشانه هایی معایب فریز تخمک از جمله نفخ، گرفتگی، لکه بینی و یبوست را داشته باشد که کاملاً طبیعی است. و در اکثر موارد با استفاده از حوله گرم یا قرص های مسکن بهبود پیدا می کند اما اگر علائم زیر را بعد از استخراج تخمک داشتید بلافاصله به پزشک مراجعه نمایید که این نشانه ها عبارتند از :
- احساس ضعف یا سبکی سر
- خونریزی واژن
- درد شدید در ناحیه شکم
از دیگر معایب فریز تخمک این است که فرد امکان دارد نوسانات خلق و خو را تجربه کند. زیرا، دارو های تحریک کننده تخمدان با نوسانات هورمونی همراه است و همچنین تحریک پوست در محل تزریق دارو و پیچ خوردگی تخمدان می باشد که پیچ خوردگی زمانی ایجاد می شود که تخمدان روی خود پیچیده و جریان خون با مشکل مواجه می شود البته این عارضه بسیار نادر است و با درد همراه است
راهکارهای آماده شدن برای عمل فریز کردن تخمک
به منظور انجام این عمل همراه یک نفر به کلینیک مراجعه نمایید و حتماً لباس راحت پوشیده و برای استراحت بعد از عمل مدتی را در نظر بگیرید و بهتر از چند روز استراحت کنید تا علائم آن بهبود پیدا کند. و در طول مدت زمان فرایند فریز تخمک امکان دارد نشانه های مختلفی داشته باشید که زندگی شما را از برنامه همیشگی خارج نماید. از این رو، بهتر است آمادگی لازم را داشته باشید و به رژیم غذایی تو نیز توجه کنید. استفاده از کافئین و الکل را نیز کمتر کنید و از انجام فعالیت های شدید مانند ورزش و همچنین رابطه جنسی برای مدتی اجتناب نمایید.
سن مناسب فریز کردن تخمک
مهم ترین شاخص به منظور باروری سن می باشد. از این رو، اگر سن شما کمتر از ۲۵ سال می باشد برای بارداری جای هیچگونه نگرانی نیست و فریز کردن تخمک در این سن توصیه نمی شود. اما اگر نگران مواردی از جمله شرایط پزشکی، شیوه زندگی و یا بیماری های ژنتیکی هستید می توانید با پزشک تان مشورت نمایید و اقدام به انجام آزمایش ژنتیک کنید. و در صورتی که بین سنین ۲۵ تا ۳۰ سالگی هستید به دلیل اینکه با بالا رفتن سن میزان باروری نیز کاهش پیدا می کند بهتر است در دوران جوانی به فکر بارداری باشید و هرچه در سنین پایین اقدام به فریز تخمک کنید بهتر می باشد که در اوایل و اواسط دهه ۳۰ زندگی فریز کردن تخمک بسیار شایع می باشد. زیر،ا بعد از ۳۵ سالگی میزان باروری کاهش پیدا می کند و اگر بین سنین ۳۵ تا ۳۸ هستید تصمیم به بچهدار شدن در آینده دارید به متخصص باروری مراجعه نمایید و اگر بالای ۳۹ سال سن دارید فریز کردن تخمک امکان دارد مناسب شما نباشد. که طور کلی می توان گفت اگر در این محدوده سنی هستید و تصمیم به فریز تخمک دارید هرچه سریع تر به متخصص باروری مراجعه نمایید که در واقع می توان گفت بهترین سن برای فریز تخمک اواخر دهه ۲۰ و یا اوایل ۳۰ سالگی است. زیرا، شانس موفقیت بیشتری در این دوران وجود دارد و بهتر است به منظور انتخاب بهترین سن با متخصص باروری مراجعه نمایید.
زمان فریز کردن تخمک ها برای IVF
تخمک ها را می توانید تا هنگامی که به آن برای IVF نیاز داشته باشید نگهداری کنید و در واقع می توان چند دهه آن ها را نگهداری نمایید و برای بارداری از آن ها استفاده کنید. و همانطور که در بالا به آن اشاره کردیم فرایند فریز کردن تخمک با استفاده از مواد ضد یخ مخصوصی انجام می شود. از این رو، از تشکیل کریستال های یخ پیشگیری می کند به همین دلیل در زمان انجماد و همچنین ذوب شدن دیگر کریستالی وجود نداشته که منجر به آسیب رساندن به تخمک شود. و طبق تحقیقات انجام شده استفاده از عمل فریز تخمک باعث تولد نوزاد سالم نیز می شود. زیرا، فریز تخمک عوارض بارداری یا مشکلات مادرزادی را افزایش نمی دهد و مهم ترین عامل در میزان موفقیت تولد نوزاد سالم با تخمک فریز سن می باشد. از این رو، پیش از ۳۵ سالگی اقدام به فریز کردن تخمک نمایید.
روند حاملگی با فریز تخمک
زمانی که تصمیم به بارداری داشته باشید ابتدا متخصص جنین شناسی تخمک های منجمد را مورد بررسی قرار می دهد تا مطمئن شود که به شما تعلق دارد سپس با استفاده از یک محلول گرم کننده مخصوص اقدام به آب کردن یخ تخمک ها می کند و بعد لقاح اسپرم و تخمک یخ زدایی انجام شده و جنین در محیط آزمایشگاه به مدت ۵ تا ۶ روز رشد کرده و بعد به منظور لانه گزینی با انجام یک جراحی جزئی اقدام به انتقال آن به داخل رحم می کنند.
سخن پایانی
در صورتی که تصمیم به فریز تخمک دارید حتماً پیش از انجام آن به منظور آشنایی با معایب و ریسک های آن با پزشک مشورت نمایید. همچنین، به منظور دریافت اطلاعات بیشتر در مورد انواع حرکات جنین در بارداری و قرار گیری جنین در رحم می توانید بر روی لینک کلیک نمایید.
منبع : آرگا