دسته ها
پنج شنبه ۱۳ دی ۱۴۰۳

کنترل هیجان در کودکان با راهکارهای ساده

  • مهتاب علی پناه
  • ۵ آبان ۱۴۰۳
  • ۰

همانطور که می دانید هیجان در کودکان امری طبیعی می باشد اما مهارت کنترل آن نیز از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. که در این مقاله شما را با راهکارهای کنترل هیجان در کودکان آشنا می کنیم.

کنترل هیجان به کودک کمک می کند تا هنگامی که تصمیم به نگرفتن شکلات برای فرزند دلبندتان داشتید او با فریاد هایش شما را رسوا نکند. زیرا، برخی از کودکان در این گونه مواقع خود را به زمبن زده، غلت زده و گریه و فریاد می زنند و به شما می گویند که شکلات می خواهند حتی امکان دارد شما با خود بگویید که چه اشتباهی کردید که بچه دار شدید. در صورتی که اگر با روش های کنترل هیجانات کودک دلبند تان آشنا شوید می توانید به خوبی از بس این مشکلات برآیید. بنابراین، اگر شما نیز از آن دسته والدبنی هستید که تمایل به کسب اطلاعات بیشتر در مورد مهارت کنترل هیجانات کودکان  می توانید تا پایان مطلب همراه ما باشید.

مهارت کنترل هیجان در کودکان با چند راهکار

کنترل هیجان در کودکان با چند راهکار

در بین کودکان و نوجوانان درک و مدیریت احساسات به منظور رشد آن ها از اهمیت بالایی برخوردار است.  که کودکانی که این مهارت ها را دارند اقدام به انجام کار های زیر می کنند :

۱. آرام صحبت کردن و بروز احساسات با روش های مناسب

۲. پس از آن ها تجربه احساساتی مانند ناامیدی و سرخوردگی و مجدداً به حالت اول خود بر می گردند.

۳. رفتار مناسبی داشته و به دیگران، خودشان با چیزی آسیب نمی زنند.

در واقع کنترل هیجان در کودک به آن ها کمک می کند تا دوست پیدا کرده و  مستقل بودن را یاد بگیرند. که در طول زمان این توانایی قابل رشد می باشد که به منظور درک احساسات خود زمانی که کوچک هستید به والدین نیاز دارید و با بزرگ شدن و آشنا شدن با استراتژی های بیشتری به منظور مدیریت هیجان به کمک والدبن نیاز ندارند.

کودک زیر سه سال

کودک پیش از آن به منظور توصیف هیجانات از کلمات استفاده نماید. آن ها را تجربه می کند و همچنین پیش از آن بخواهد از زبان بدن استفاده نمایند. آن ها را می فهمد از ابن رو، شما می توانید به منطور توسعه زبان عاطفی به آن ها کمک کرده تا بفهمند چه احساساتی را دارند اگرچه کودکان هنوز در حال رشد مهارت های زبانی خود می باشند. اما به منطور افزایش مهارت کنترل هیجان در کودک باید با آن ها در مورد احساساتش صحبت نمایید که ایده های زیر موثر می باشد :

برچسب نزدن به احساسات فرزندان :

زمانی که فرزندتان هیجان خاصی را از خود بروز می دهد از برچسب زدن به هیجان او خودداری نمایید. و در مورد آن با فرزند دلبندتان مشورت نمایید. مثلاً می توانید به او بگویید باید از دیدن من خوشحال شده باشی چون یک لبخند بزرگ روی صورتت مشاهده می کنم.

برچسب نزدن به احساسات دیگران :

بهتر است احساساتی که فرزندتان در شما یا دیگر افراد مشاهده می کند بر چسب نزنید. به طور مثال به او می توانید بگویید که خاله چون دلش برای پدر بزرگ تنگ شده است غمگین است.

کشف هیجانات کودک از طریق بازی :

به کودک تان کمک کرده تا از طریق بازی هیجانات خود را پیدا کند که عروسک بازی و آواز خواندن گزینه مناسبی هستند.

کنترل هیجان در کودک

کودک سه تا هشت ساله

کودک می تواند از روش تمرین زیاد، در تشخیص و نام گذاری هیجانات توانایی هایش را پرورش دهد. و آن ها می توانند از روش بازی، هنگامی که آرامش دارند یا پیش از تشدید شدن هیجان ها آن را تمرین نمایند که به ممظور کنترل هیجان در کودکان در این رده سنی راهکار های زیر موثر است.

 در مورد هیجانی که امکان دارد شخصیت های فیلم، کارتون و کتاب باشند با فرزند دلبندتان صحبت نمایید به طور مثال هنگامی که در حال نگاه کردن کارتون های سگ نگهبان می باشد به او بگویید به پدر نگاه کن مثل اینکه غمگین می باشد.

به کودک تان کمک کرده تا از راه بازی هایی مانند طراحی با نقاشی، بازی عروسکی، رقص و موسیقی هیجانات خود را کشف نماید . همچنین می توانید خود شما با کودک تان بازی نمایید و از این روش به او کمک نمایید. به طور مثال حالت هیجان را نشان داده و از او درخواست کنید که حدس بزند.

کسب مهارت کنترل هیجان در نوجوانی

در نوجوانان نیز کنترل هیجان از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است که با یک سری از راهکار ها می توانید هیجان در کودک تان را کنترل کنید :

تهیه لیست

تهیه بک لیست از کار هایی که فرزندتان قادر به انجام دادن آن است تا زمانی که متوجه شروع هیجانات قوی خود می شود از آن ها استفاده نمایید که لیست شامل کار هایی مانند مدیتیشن، دویدن، گوش دادن به موسیقی و …. می شود.

تشخیص نشانه های اولیه فیزیکی هیجانات

به فرزند دلبندتان کمک کرده تا نشانه های اولیه فیزیکی هیجانات شدید را تشخیص دهد به طور مثال به او بگویید زمانی که دیروز تو ترافیک بودم قلبم تند میزد و احساس داغ شدن می کردم آیا تو هم زمانی که احساس درماندگی و ناامیدی میکنی این گونه میشوی؟

صحبت کردن

با کودک تان صحبت کرده و به او بگویید هنگامی که متوجه نشانه های شدید هیجانات قوی خود می شوید چه کاری انجام می دهید به طور مثال به او بگویید. هنگامی که احساس می کنم عصبانی هستم به جای آن تلاش می کنم بر روی چیزی تمرکز کنم که واقعا به آن افتخار می کنم آیا این برای تو هم موثر می باشد؟

تشخیص نشانه های اولیه رفتاری هیجانات

به منظور افزایش مهارت کنترل هیجان در کودکان به آن ها کمک کرده تا نشانه های اولیه رفتارهای هیجانات شدید را بدانند به طور مثال می توانید به او بگویید که “داری با شدت دکمه صفحه کلید را فشار می دهد و لازم است که کارت را متوقف کنی و از هوای تازه استفاده کنی ” و این نکته را به خاطر داشته باشید که زمانی که کودکان با احساسات قوی دست پنجه نرم می کنند صحبت کردن با آن ها در مورد هیجانات موثر نمی باشد و باید قبل از آن اقدام کنید یا اجازه دهید این احساسات فروکش کند.

راهکارهای کمک به کودک بسیار هیجانی

بعضی از کودکان نسبت به همسالان خود بیش از حد هیجان زده می‌شوند آن ها امکان دارد بیشتر عصبانی شده و سریع‌ تر احساس ناامیدی کنند یا نسبت به دیگر کودکان بیشتر گریه کنند. که با یک سری راهکار ها می‌ توانید این مشکل را درمان کنید که عبارتند از :

بالا بردن پذیرش خود

یکی از روش‌هایی که به والدین کمک کرده تا بتوانند به مهارت کنترل هیجان در کودکشان دست پیدا کنند بالا بردن پذیرش خود می باشد. که در زمان هیجانات بسیار زیاد در کودکان  برخی از والدین به کودکشان برچسب ضعیف و بی‌عرضه می زنند در صورتی که گریه کردن و یا عصبانی شدن و ….. نشانه ضعف نمی باشد. و بهتر است بدانید که هر کسی خلق و خوی مختلفی دارد و فرزندتان باید مطمئن شود که او را همانطور که هست دوستش دارید.

استفاده از تکنیک های مختلف

یکی دیگر از راهکار های که به منظور کسب مهارت کنترل هیجان در کودکان می توان انجام داد استفاده از تکنیک های مختلف می باشد که تنفس عمیق یکی از این تکنیک ها است. از این رو، به کودک دلبندتان آموزش تنفس عمیق دهید و تکنیک دیگر شمارش است که به منظور آرام شدن کودک از او بخواهید که مثلا از صد به شکل معکوس بشمارد.

استراحت

به منظور تبدیل نشدن هیجان کودک به رفتار نامناسب از اون بخواهید کمی استراحت کند و در صورتی که سرکلاس درس می باشد از معلم بخواهد به منظور نوشیدن آب از کلاس خارج شود و راهکار دیگر خرید جعبه آرامش بخش می باشد. که این جعبه را با وسایلی که باعث آرام شدن فرزندتان می شود پر نمایید مانند کتاب رنگ آمیزی، موسیقی آرامش بخش.

روش های کنترل هیجان در کودک

سخن پایانی

در صورتی که فرزند شما همیشه هیجانی می باشد جای هیچگونه نگرانی خاصی وجود ندارد. اما اگر او به طور ناگهانی در مدیریت احساساتش دچار مشکل می شود یا اگر این احساسات باعث ایجاد مشکل در زندگی روزمره فرزندتان می شود بهتر است از یک متخصص در این زمینه کمک بگیرید.

در پایان به شما دوستان عزیز پیشهاد می کنیم در صورت تمایل با کلیک بر روی راه های حرف شنوی کودکان  و فواید شنای نوزادان  می توانید در مورد این موضوعات اطلاعات کافی به دست آورید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *