ترک تحصیل فرزند هم برای جامعه و هم برای خودش هزینه ها و واکنش های بلندمدتی را به همراه دارد و برخورد صحیح والدین با این موضوع را می طلبد. از این رو تصمیم گرفتیم در این مطلب پیرامون نحوه برخورد والدین با ترک تحصیل فرزند صحبت کنیم.
نحوه برخورد والدین با ترک تحصیل فرزند
ترک تحصیل فرزند هم برای جامعه و هم برای خودش هزینه ها و واکنش های بلندمدتی را به همراه دارد که لازم است خانواده و خود فرد قبل از هر کاری از مشاوره تحصیلی کمک بگیرند. اگر فرزند تصمیم به ترک تحصیل گرفته بهتر است پیش از هر کاری آگاهی های لازم در مورد برخورد با فرزند را به دست آورید.
باید گفت ترک تحصیل فرزندان و نحوه برخورد والدین اهمیت زیادی دارد و البته برای پدر و مادر این موضوع بسیار نگران کننده می باشد. به طوری که رویارویی با این قضیه برای آن ها دشوار است. به هر روی فرزند به عللی تصمیم به ترک تحصیل گرفته و باید برخورد مناسب با این شرایط را بدانید.
بهتر است ابتدا دلیل ترک تحصیل را جویا شوید و با برخورد مناسب با او همدردی کنید. مخالفت جدی به همراه تهدید هیچ مسئله ای را حل نمی کند. حتی ممکن است پیامدهای بدی به همراه داشته باشد. در ادامه به علل ترک تحصیل فرزندان می پردازیم و نحوه برخورد صحیح با این مسئله ارائه می شود.
به چه دلیل فرزندان تصمیم به ترک تحصیل می گیرند؟
وقتی نوجوانی تصمیم به ترک تحصیل می گیرد، این موضوع می تواند دلایل مختلفی داشته باشد که در ادامه به آن ها اشاره می شود:
مشکلات اقتصادی
شرایط اقتصادی خانواده می تواند در ترک تحصیل دانش آموز تاثیر زیادی بگذارد. مواردی مانند نبود مسکن مناسب، وجود بچه های زیاد، درآمد کم خانواده و … می تواند دقت و رسیدگی والدین به فرزندان را کاهش داده و حتی بچه ها را مجبور به ترک تحصیل و وارد شدن به بازار کار نمایند.
حتی تلاش والدین در رفع مشکلات اقتصادی می تواند عاملی برای فراموشی و عدم رسیدگی صحیح، تربیت و آموزش مناسب فرزندان توسط والدین شده که منجر به افت تحصیلی و حتی ترک تحصیل نوجوان می شود. عامل دیگر دیدگاه منفی فرزند به تحصیل و یافتن شغل مناسب با تحصیلاتش می باشد.
وقتی فرد در اطرافیان خود افراد تحصیل کرده بیکاری را مشاهده می کند ممکن است انگیزه اش برای ادامه تحصیل از بین رفته و بخواهد زودتر به بازار کار وارد شود.
مشکلات مربوط به درس و مدرسه
یکی از دلایل عمده ترک تحصیل نوجوانان مشکلات مربوط به مدرسه است. برخی از نوجوانان با همکلاسی ها دچار مشکل شده و این مشکلات به موشکافی نیاز دارد. که بخش زیاد آن به کمبود اعتماد به نفس فرزند بر می گردد. از این رو مورد تمسخر دوستان و همکلاسی ها قرار می گیرد.
برخی مواقع نوجوان با مشکلات درسی و بی حوصلگی روبرو می شود که مدام با معلمان، مدیر مدرسه، ناظم و … بحث و جدل دارد و این مسئله را ممکن است والدین ندانند. گفته شده بیشترین دلیل مربوط به ترک تحصیل مربوط به مدرسه است. نوجوان مدرسه رفتن را دوست ندارد.
وجود مشکلات جسمی
گاهی اوقات ممکن است نوجوان دچار بیماری های جسمی مثل ضعف بینایی، درد در بخشی از بدن و … باشد که از حرف زدن با والدین شرم داشته باشد و به این دلیل می خواهد تحصیل را ترک کند.
بروز استقلال شخصی و اجتماعی
در مواردی با توجه به اتفاقات و افکاری که در روحیه و شخصیت نوجوان تاثیر می گذارد دوست دارد سریعتر مستقل شده و وارد بازار کسب و کار شود. از این رو با توجیهاتی مثل درس فایده ای ندارد و … به ترک تحصیل اقدام می کند.
عدم جذابیت مدرسه برای نوجوان
برخی مواقع نوجوان تحت تاثیر گروه های هم سن و سال خود قرار گرفته و انگیزه درس خواندن را از دست می دهد. عدم جذابیت مدرسه و لذت بخش بودن محیط درسی می تواند سبب دور شدن نوجوان از درس و مدرسه شده و به ترک تحصیل فکر کند.
چگونه با ترک تحصیل نوجوان برخورد کنیم؟
همانطور که اشاره شد نوجوان به دلایل مختلفی تصمیم به ترک تحصیل می گیرد. این دلایل مشکلات بزرگی نبوده ولی در صورت عدم رسیدگی می توانند به چالش های بزرگی تبدیل شوند. به عنوان والدین در اولین برخورد با این تصمیم نباید پرخاشگرانه عمل کرده و وی را تهدید نموده یا تنبیه فیزیکی داشته باشید.
می توانید از راهکارهای زیر کمک بگیرید.
۱.گفتگوی منطقی
در مواجه با ترک تحصیل نوجوان باید بدانید که یک جای کار ایراد دارد و ممکن است شما هم در این زمینه مقصر باشید. از این رو به جای مخالفت با او همدردی کرده و با رفتاری درخور و شایسته یک نوجوان با فرزند خود گفتگو کنید.
بدانید که با مخالفت و خط و نشان کشیدن کار از پیش نمی برید و چالش جدی تر خواهد شد. از این رو با فرزند گفتگوی منطقی و بدون سرزنش انجام دهید.
از فرزند بپرسید به چه دلیل می خواهد تحصیل را ادامه ندهد. آیا مشکلی ایجاد شده یا خودش تمایلی به ادامه تحصیل ندارد. قطعا اگر این گفتگو با ملایمت صورت گیرد نوجوان بدون ترس و استرس همه مسائل را بیان نموده تا شما مجاب شوید.
به این ترتیب فرصت کافی دارید که وی را از نتایج عدم تحصیل، برخورد دیگران نسبت به او، موقعیت ها و شانس هایی که ممکن است با تحصیل برای او ایجاد شود آگاه نمایید. چند روزی نوجوان را تنها گذاشته و فرصت دهید تا با درون خود کنار آمده و موضوع ترک تحصیل را بیان نماید.
۲. جلب اعتماد فرزند
اگر فرزند مصر است که به کار مشغول شود به جای مخالفت با وی، از این تصمیم او استقبال نمایید. همچنین سعی کنید اعتمادش را جلب کرده و یک معامله ترتیب دهید. به این نحو که با نظارت خودتان شرایطی را فراهم می کنید که او برای کار آماده شود در صورتی که نوجوان هم به تحصیل خودش ادامه بدهد.
۳. استفاده از تجربیات دیگران
می توانید فرزند خود را با افرادی آشنا کنید که ترک تحصیل کرده و حالا پشیمان هستند. استفاده از تجربیات دیگران همواره چاره درستی است. افراد بسیاری هستند که بعد از ترک تحصیل دوباره به تحصیل علاقمند شده و دوست دارند تحصیلات خود را ادامه دهند. با تشویق و پشتیبانی این افراد می توان انگیزه کافی را برای آن ها و هم فرزند در زمینه درس خواندن فراهم نمود.
۴. کمک گرفتن از مشاور
توصیه می شود در این زمینه از یک مشاور تحصیلی و روانشناس خانواده نیز کمک بگیرید. مشورت با این افراد متخصص می تواند راهکار موثری برای حل مشکل باشد.
۵. عدم ممانعت با تصمیم نوجوان
در بسیاری مواقع نوجوان در پی مشکلاتی که به آن ها اشاره شد تصمیم به ترک مدرسه و تحصیل می نماید. اما بعد از مدتی اگر مشکلات وی با مدرسه، سیستم تحصیلی، دوستان و معلمان برطرف شد ممکن است متوجه شود که این مشکلات چندان بزرگ نبوده که بخواهد درس را نادیده بگیرد.
اما در برخی موارد نوجوان بر تصمیم خود پایدار بوده و ادامه تحصیل را دوست ندارد. برای این موضوع می توانید او را قانع کرده که اگر به درس علاقه ای ندارد و دوست دارد وارد بازار کار شود به رشته های فنی وارد شده تا هم یک حرفه ای را آموخته و هم از تحصیل باز نماند.
در پایان برای آگاهی بیشتر از علت ترک تحصیل دانش آموزان و شرایط تحصیل در انگلیس روی لینک ها کلیک و از این مقالات نیز بازدید نمایید.
منبع : آرگا