سندروم آشرمن یک وضعیتی است که ممکن است در طی زندگی زنان برای آن ها ایجاد شود و باید در نظر داشته باشید که اگر بافت اسکار در داخل رحم شما به وجود بیاید باعث ایجاد این بیماری خواهد شد. در واقع بافت اسکار می تواند منجر به کم شدن فضای داخل رحمی شما شده و مانع از بارداری می شود. این مورد می تواند عارضه ای از روش های درمانی و یا بیماری دیگر باشد و معمولاً زنانی که به این مورد مبتلا می شوند پریودی هایی بسیار سبک و یا بدون قاعدگی درد های شدید لگنی و یا ناباروری را تجربه خواهند کرد.
آشرمن و علت های ایجاد این بیماری
سندروم آشرمن یکی از وضعیت های بسیار نادر است که در داخل رحم ایجاد می شود و این بافت اضافی باعث می شود تا فضای رحمی شما جای کافی نداشته باشد. همچنین این مورد می تواند منجر به درد های شدید لگنی و خونریزی های غیر طبیعی در رحم شود همچنین مشکلات باروری را نیز با خود به همراه خواهد داشت.
این بیماری یکی از نادر ترین بیماری ها می باشد و تعداد دقیق افرادی که به این مورد مبتلا می شوند بسیار محدود خواهد بود و باید در نظر داشته باشید که این مورد می تواند به دلیل تشخیص های نادرست نیز باشد و برخی از افرادی که به این مورد مبتلا می باشند ممکن است هیچ عارضه ای را از خودشان نشان ندهند بنابراین به هیچ پزشکی مراجعه نمی کنند و این بیماری در آن ها بدون تشخیص دادن باقی می ماند.
این بیماری کی از بیماری های خاص اکتسابی می باشد و این مورد بدین معنا خواهد بود که ارثی نمی باشد و نمی تواند از فردی به فرد دیگر منتقل شود. معمولا این بیماری را از طریق جراحی ها و یا انواعی از عفونت ها و سایر بیماری بدست می آورید و مواردی مانند هیستروسکوپی، کورتاژ، سزارین، انواع عفونت های رحمی و یا عفونت لگن لگنی و درمان سرطان ها می تواند بر این بیماری تاثیر گذار باشد.
این بیماری به هیچ عنوان ژنتیکی نمی باشد و نمی تواند از طریق ژن ها انتقال پیدا کند و تنها بیماری ها و یا مشکلات دیگر هستند که منجر به ایجاد این مشکل در بدن خانم ها می شوند و اگر در خانواده تان فردی مبتلا به این مورد وجود دارد بدین معنا نخواهد بود که شما نیز ممکن است به آن مبتلا شده باشید و یا ژن مرتبط با این بیماری را داشته باشید.
هیستروسکوپی از علت های شایع برای این مورد می باشد و باید در نظر داشته باشید که در این روش متخصص شما از یک دوربین استفاده می کند و فیبروم های رحمی را از بین می برد و همین مورد می تواند تاثیرات زیادی در ایجاد این مشکل در بدن شما داشته باشد و شما را دچار آشرمن نماید.
سزارین کردن علت دیگر بروز این بیماری در زنان می باشد و این مورد را می توان یکی از مهم ترین معایب سزارین در نظر گرفت. باید در نظر داشته باشید که سزارین می تواند باعث بروز بافت های اسکار شده و در نهایت آشرمن را برایتان ایجاد می نماید. معمولا این مورد به دلیل وجود بخیه های درون رحمی می باشد که برای کنترل خونریزی در حین زایمان استفاده شده است. البته این مورد هم به خودی خود رخ نمی دهد و تنها در صورتی که بعد از این جراحی عفونت داشته باشید امکان دارد که دچارش شوید.
عفونت ها به تنهایی قادر به ایجاد این دیواره از بافت های اسکار درون رحم نمی باشند و تنها زمانی که شما جراحی های رحمی داشتید و یا سزارین کرده اید و بعد از آن دچار عفونت می شوید امکان دارد این مورد برایتان ایجاد شود و برخی از انواعی از عفونت های رحمی که می تواند باعث بروز این بیماری شود شامل سرویسیت و بیماری التهابی لگن یا همان PID می باشد.
پرتو درمانی یکی از گزینه های درمانی برای تومور ها و سرطان ها می باشد و با این حال باید این مورد را در نظر بگیرید که این مورد نیز می تواند باعث بروز آشرمن شود و در نهایت مشکلات زیادی برای خانم ها ایجاد خواهد کرد. معمولا پرتو درمانی که برای درمان سرطان رحمی مورد استفاده قرار می گیرد دارای اهمیت است و باعث می شود تا درون رحم بافت های اسکار ایجاد شده و چسبندگی رحمی را دو چندان می نماید.
کورتاژ کردن نیز می تواند باعث شود تا شما دچار این بیماری شوید و باید این مورد را در نظر بگیرید که کورتاژ کردن نوعی از روش های درمانی برای موارد خاص می باشد و اتساع نیز روشی است که در آن دهانه رحم تان باز می شود و معمولا بافت هایی را برای موارد خاص از این بخش بر می دارند. این جراحی نیز افراد را در معرض انواعی از عفونت ها قرار می دهد و همین مورد می تواند باعث شود تا آشرمن ایجاد شود.
داشتن IUD یکی از مواردی می باشد که می تواند خطر ابتلا به انواعی از عفونت ها را بالا ببرد از این رو بهتر است بدانید که این مورد نیز ممکن است از علت های بروز سندروم آشرمن باشد ولی هنوز هم در حال تحقیق در این مورد می باشند و هیچ مطلبی وجود ندارد که ثابت کند استفاده از این وسیله برای پیشگیری از بارداری می تواند باعث بروز این بیماری گردد.
نشانه های این بیماری
سندروم آشرمن همانند سایر بیماری ها می تواند یک سری از نشانه هایی را با خودش داشته باشد ولی باید این مورد را در نظر داشته باشید که امکان دارد این مورد هیچ نشانه ای نیز نداشته باشد و شما اصلا متوجه این بیماری در بدن خود نشوید. با این حال باید بدانید که نشانه های سندروم آشرمن عبارت است از :
- قاعدگی سبک
- نداشتن قاعدگی
- خونریزی شدید و غیر طبیعی رحمی
- گرفتگی شدید لگنی
- درد های لگنی
- مشکلات بارداری
- مشکلات باردار ماندن
نحوه تشخیص دادن این بیماری
سندروم آشرمن را معمولا باید متخصص تشخیص دهد و اگر نشانه هایی مانند درد های شدید لگنی، فقدان قاعدگی و خونریزی های دید رحمی داشته باشید و یا در باردار شدن و باردار ماندن نیز مشکل داشته باشید پزشک شما به این مورد شک خواهد مرد و برای تشخیص درست تر این بیماری معمولا تست ها و تصویر برداری هایی از شما گرفته می شود و سابقه های پزشکی تن چک می شود.
اگر دارای عمل کورتاژ و یا اتساع، پرتو درمانی و یا عفونت ها بوده باشید این مورد برایتان اثبات می شود. تست های تصویر برداری این امکان را به متخصص می دهد تا بتواند درون رحم شما را چک کرده و مشکلاتی که ممکن است داشته باشید را نشان خواهد داد.
سونوگرافی اولین راهی می باشد که می توان به تشخیص این مورد پرداخت و باید در نظر داشته باشید که این مورد نوعی از تصویر برداری بر اساس امواج رادیویی می باشد و به دو صورت روی پوست و یا درون بدن به نام ترانس واژینال انجام می دهند.
روش دیگر تصویر برداری سونوگرافی سالین انفوزیون می باشد و در این روش معمولا از مخلوطی از آب و نمک با نم سالین استفاده می شود و این مورد می تواند تصاویر بسیار واضح تری را در اختیار شما قرار دهد از این رو نیاز است تا بدانید که این محلول می تواند منجر به منبسط شدن رحم شما شده و در نهایت تمامی بخش های داخلی رحم به خوبی دیده خواهند شد.
هیستروسکوپی راهی دیگر برای تصویر برداری و تشخیص دادن این بیماری می باشد و باید این مورد را در نظر داشته باشید که این روش باید توسط متخصص انجام شود و سعی کنید این کار ها را در مراکز غیر معتبر انجام ندهید زیرا امکان بروز انواعی از بیماری ها و عفونت ها برایتان وجود خواهد داشت.
درمان آشرمن
سندروم آشرمن از بیماری های درمان دار می بباشد و شما می توانید به راحتی در حین معاینات پزشکی حساسی را که دارید بیان نمایید و در این میان اگر درد دارید و یا مشکل دیگری دارید بهتر است این موارد را در اختیار متخصص قرار دهید تا دارو های لازم برایتان تجویز شود.
هدف های اصلی این درمان ها از بین بردن بافت های اسکار شده در رحم و کاه درد و ناراحتی افراد در حین درمان می باشد و بعد از این موارد باید رحم شما به اندازه ای عادی باز گردد و همچنین شما بعد از درمان شدن دیگر درد های لگنی ندارید و قاعدگی تان به حالت عادی خود باز خواهد گشت.
هیستروسکوپی یکی از روش های درمانی برای این مورد می باشد و باید بدانید که این وسیله نه تنها راهی برای تصویر برداری است بلکه می توان با استفاده از ان بافت های اسکار شده را نیز برداشت و از بدن خارج نمود. در طی این روش معمولا از دقت بالایی در خارج کردن بافت ها انجام می شود تا رحم فرد آسیبی نبیند و به راحتی مشکلات او از بین خواهند رفت.
درمان های هورمونی نیز در این میان استفاده می شود و باید این مورد را در نظر داشته باشید که این مورد معمولا بعد از هیستروسکوپی می باشد و می تواند خطر بروز بافت های اسکار بعد از این جراحی را به شدت کاهش دهد و مشکلات بعدی را نیز از بین خواهد برد. معمولا بعد از این روش ها از دارو های آنتی بیوتیک برای پیشگیری از انواعی از عفونت ها استفاده می شود.
منبع : آرگا