دسته ها
سه شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۳

تاریخچه تویوتا غول خودروساز ژاپنی

  • شیوا فهیمی
  • ۱۲ شهریور ۱۴۰۲
  • ۰

شرکت تویوتا یکی از بزرگترین تولید کنندگان خودرو در دنیا می باشد که از وسایل نقلیه کوچک گرفته تا کامیون های بزرگ را در مدل های مختلف تولید می کند. اگر مایلید با تاریخچه تویوتا و مدل های برگزیده آن آشنا شوید با ما همراه باشید.

در حال حاضر شرکت تویوتا یکی از برندهای چند ملیتی پرطرفدار در سراسر دنیا می باشد که و مرکز فرماندهی آن در شهر تویوتا کشور ژاپن قرار دارد. آمار تولیدات این برند بسیار شگفت انگیز می باشد. در ادامه مطلب به بررسی تاریخچه تویوتا و خودروهای برگزیده این شرکت می پردازیم.

آشنایی با تاریخچه تویوتا

امروزه شرکت تویوتا یکی از بزرگترین تولید کنندگان خودرو در دنیا می باشد که انواع وسایل نقلیه را در مدل های مختلفی تولید می کند. همچنین این شرکت فعالیت های مختلفی در عرصه خدمات مخابراتی- خانه های پیش ساخته و قایق های تفریحی نیز داشته است.

در سال ۲۰۱۴ تویوتا با تولید بیشتر از ده میلیون خودرو در سال موفق شد یک رکورد در تولید خودرو را به ثبت برساند و با ارزشی بالغ بر ۵۳ میلیارد دلار، از خودروسازان مشهور جهان از جمله مرسدس بنز، بی ام و، فورد و هیوندای در رتبه بالاتری قرار دارد. در ادامه مطلب قصد داریم شما را با تاریخچه تویوتا آشنا نماییم.

تویوتا

تویوتا یکی از برندهای چند ملیتی ژاپنی و پرطرفدار در سراسر دنیا می باشد که مرکز فرماندهی آن در شهر تویوتا ژاپن قرار دارد. این برند شناخته شده بیشتر از ۳ هزار و ۶۰۰ کارمند در کارخانه های خود در کشورهای مختلف دارد. در میان چند برند خودروساز ژاپنی مانند سوزوکی و هوندا، تویوتا بزرگترین شرکت خودروسازی بعد از غول فولکس واگن در کشور ژاپن محسوب می شود.

آمار تولیدات این شرکت شگفت انگیز است. تویوتا نخستین شرکتی بود که از سال ۲۰۱۲ هر ساله به طور میانگین بیشتر از ده میلیون دستگاه خودرو را تولید می کند. این آمار برای یک برند آسیایی و آن هم در شرایطی که بازار خودرو در اختیار محصولات اروپایی است، حقیقتا جای تحسین دارد.

موفقیت ها و افتخارات این برند تقریبا قدیمی به این جا ختم نشده و شرکت تویوتا در دنیای خودروهای هیبرید و برقی نیز از همه رقبا پیشتاز می باشد. این کمپانی رهبر بازار خودروهای هیدروژن سوخت سلولی هم به حساب می آید. در ژانویه سال میلادی ۲۰۲۱ تویوتا در کنار برند شناخته شده لکسوس موفق شد رکورد فروش ۱۵ میلیون خودرو هیبریدی را بشکند.

تویوتا پریوس قوی ترین و موفق ترین مدل برند تویوتا از خانواده محصولات هیبریدی است که تا سال ۲۰۲۲ بیشتر از ۶ میلیون دستگاه را در بازار جهانی به فروش رساند. هم اکنون این شرکت تحت پنج برند هینو، دایهاتسو، لکسوس، رنز و تویوتا به تولیداتش ادامه می دهد.

قابل ذکر است برند تویوتا در برخی شرکت های خودروسازی دیگر دنیا نیز سهام قابل توجهی دارد.

تاریخ تاسیس تویوتا

تاریخچه تاسیس شرکت تویوتا به سال ۱۹۲۶ بر گردد ولی نه به عنوان یک کمپانی خودروسازی، بلکه به عنوان یک کارخانه اتوماتیک ریسندگی. ساکیشی تویودا، در سال ۱۸۹۴ یک سال قبل از تولد پسر خود، یک ماشین بافندگی صنعتی را اختراع نمود. وی که همانند پدرش به فروش فرش علاقه داشت سرانجام در سال ۱۹۲۴ نوع تمام اتومات این ماشین بافندگی را ساخت و بعد از دو سال کارخانه اتومات ریسندگی تویوتا با عنوان صنایع تویودا را تاسیس کرد.

ساکشی تویودا علیرغم امور مهندسی، بیشتر دستگاه های پارچه بافی و نساجی آن دوره ژاپن را اختراع کرد از این رو وی را پدر انقلاب صنعتی ژاپن خطاب می کنند. در سال ۱۹۲۹ کیشیرو تویودا فرزند نابغه وی در رشته مهندسی مکانیک از دانشگاه توکیو فارغ التحصیل شد و در کارخانه ریسندگی پدر  شروع به کار نمود.

در همین سال توافقنامه ای با شرکت برادران پلات انگلستان در زمینه ماشین آلات صنعتی ریسندگی و بافندگی به امضا رسید و مطابق توافقنامه حق تولید و فروش دستگاه های اتومات بافندگی به کشورهایی جز ژاپن مانند چین و امریکا در ازای مبلغ ۱۰۰ هزار پوند داده می شد که به دنبال آن کیشیرو راهی امریکا شد.

وی هنگام مذاکره با برادران پلات، مجذوب خودروها در غرب شد. در این سفر کیشیرو تصمیم گرفت به صنعت خودروسازی ورود کند. ولی همه توجهش را صرف ساخت موتور خودروها نمود و در ادامه در سال ۱۹۳۰ تحقیق روی موتورهای گازوئیلی را شروع کرد.

نخستین خودرو رسمی تویوتا

کیشیرو درباره برنامه آینده اش با مدیر شرکت، ریسابورو مشورت نمود. وی ابتدا خیلی محتاط بود و در این زمان اعتراضات از گوشه و کنار شرکت به گوش رسید ولی کشیرو بر تصمیم خود اصرار داشت و معتقد بود این تجارت برای شرکت سودآور خواهد بود. از همه مهتر دولت هم به طور آشکار برای سیاستگذاری پیشبرد صنایع تلاش خود را به کار بسته بود.

پس از مدتی ریسابورو موافقت خود را اعلام و کیشیرو دپارتمان خودرو را در سال ۱۹۳۳ در بخش کوچکی از کارخانه ریسندگی پدر تاسیس نمود و در گوشه ای از کارخانه پدری، خط تولید موتور گازوئیلی را راه اندازی کرد. هدف وی از احداث این کارخانه تولید خودروهای مناسب با شرایط ژاپن همراه با بهره مندی از نکات مثبت خودروهای خارجی بود.
بالاخره در سال ۱۹۳۵ کیشیرو به آروزی خود دست یافت موفق شد در تاریخچه شرکت تویوتا اولین خودرو رسمی خود را با اسم تویوتا ای وان به مرحله بهره برداری برساند. در این زمان تویوتا ای وان طرح کپی شده از خودروهای امریکایی بود و تویوتا جایگاه چندان جالبی بین مردم جهان و صنعتگران نداشت.


ولی کیشیرو با اراده راسخ و ذهن پر از ایده با صدر کار قرار دادن شعارهای زیر موفق شد صفت کپی کار تولید کننده خودروهای ضعیف را کنار زده و به یکی از باکیفیت ترین سازندگان خودرو دنیا و رتبه اول خودروسازی جهان تبدیل گردد.

“مشتری حرف اول را می زند، سپس نوبت فروشنده است و در آخر سازنده قرار دارد”، “راه کسب تجربه مواجهه با چالش هاست”، “خودت، با تلاش خود از حرمت خود دفاع کن”، “ما دستاوردهای بزرگ را با زحمات خود به دست آورده ایم و کیفیت در حین فرآیند ساخته می شود”.

تاسیس شرکت تویوتا

کیشیرو تویوتا به حدی پر تلاش بود که موفق شد کارخانه ای مجزا از کارخانه پدر خود تاسیس و به این ترتیب در سال ۱۹۳۵ اولین کارخانه خودروسازی در تاریخچه این شرکت تاسیس شد. این شرکت اول با لوگوی کارخانه ریسندگی پدری یعنی تویودا فعالیت داشت.


ولی بعد از مدتی لوگوی اختصاصی تویوتا توسط کیشیرو به عنوان برند اصلی انتخاب شد و در مدت دو سال بعد از آن شرکت تویوتا موتورز به عنوان یکی از بزرگترین کارخانه های سازنده خودرو در ژاپن تاسیس شد. کیشیرو با خوشحالی از این اتفاقات در اولین اقداماتش، اصول مدیریتی جدید و سبک خاصش را در اداره کارخانه و مدیریت آن به کار بست.

و از آنجا که فردی محقق و علاقمند به امور تحقیقاتی در زمینه خودروها بود، موسسه تحقیقاتی تویوتا را نیز تاسیس کرد. در ادامه با درگیری ژاپن در جنگ جهانی دوم، تویوتا موتورز هم به طور کامل در اختیار و خدمت جنگ قرار گرفت و نخستین محصول تجاری اش یعنی کامیون جی وان  ۱.۵ تنی تنها تولید این شرکت در آن سال تبدیل تا کامیون های ارتش را تامین کند.

بعد از اتمام جنگ جهانی هم تویوتا موتورز تا چند سال اجازه فعالیت و تولید خودرو را پیدا نکرد. این شرکت در سال های جنگ بسیار متضرر شد و مدت ها از پیشرفت و فناوری عقب ماند. سرانجام در سال ۱۹۵۱ سیستم پیشنهاد ایده های خلاق را راه اندازی کرد. کیشیرو ۲۰ سال پس از این رویداد، در اواخر سن ۷۰ سالگی و در سال ۱۹۷۳ مرکز طراحی و مرکز آموزش تویوتا را نیز بنیانگذاری کرد.

تحول کارخانه تویوتا

کیشیرو بعد از ثبت اختراعات مختلف در زندگی اش، به ادیسون ژاپن ملقب شد. وی در آخرین سال های عمر خود، بعد از این که تویوتا ضررهای بسیاری را متحمل شد از موفقیت این شرکت ناامید شده و از پست خود یعنی مدیرعاملی آن استعفا داد. بعد از ۵ سال از فوت کیشیرو برادرزاده او ایجی تویودا مدیر عامل این شرکت شد.

از مهمترین کارهای وی، نجات تویوتا از بحران و گذاشتن پایه های محکم پیشرفت تویوتا بود. پایه هایی که تا به حال استوار هستند. ایجی در ابتدای دهه ۵۰ دائما به امریکا سفر کرد. در این دوره شرکت فورد همه جهان را در اختیار داشت و بزرگترین شرکت خودروسازی محسوب می شد.
ایجی در همه سفرهای خود، از کارخانه فورد بازدید می کرد و با الگوبرداری از خط تولید این کارخانه و سبک مدیریتی آن، به ژاپن بازگشته و ایده ها و الگوبرداری های خود را در تویوتا اجرا می نمود. رویای وی در این مدت آن بود که شرکت تویوتا به اندازه ای پیشرفت کند که بتواند روزی محصولاتش را در امریکا در کنار رقیب سرسختش فورد به فروش برساند.


نخستین خودرویی ارائه شده پس از اجرای ایده های ایجی، تویوتا کرون بود. ولی این خودرو با توجه به مصرف سوخت و استهلاک بالای خود در کنار قیمت زیاد در بازارهای اروپایی چندان طرفدار نشد و اکثر طرفداران آن ژاپنی ها بودند. ایجی بالاخره بعد از تلاش های بسیار و نشان دادن شایستگی های خود به مقام مدیرعاملی شرکت رسید و اولین اقدامش در این پست، ارتقا تویوتا کرولا نسل ۱ بود.

این خودرو که خیلی خوش درخشیده بود، ایجی را به آروزیش رسانده و راهی بازار امریکا شد. سه سال بعد تویوتا کرولا با برخورداری از تغییرات مثبت زیاد روانه بازارهای جهانی شده و اسم تویوتا بیشتر از پیش روی زبان ها افتاد. بعد از پایان این اتفاقات و احیای دوباره شرکت تویوتا، وی به فکر تاسیس شرکتی زیر مجموعه تویوتا با هدف تولید خودروهای لوکس تر و شکل و فرمی نوتر افتاد.

در ادامه در سال ۱۹۸۹ شرکت لکسوس توسط ایجی تاسیس شد و به یکی از بزرگترین علل موفقیت کنونی شرکت تویوتا در تاریخچه آن تبدیل شد و اسم ایجی در صنعت خودروسازی دنیا و تویوتا جاودان گشت.

سامانه های تویوتا

در سامانه تولید تویوتا از موارد زیر استفاده شده است:

تولید به موقع

تولید به موقع روشی است که در آن هر قطعه دقیقا در زمانی که به آن نیاز است به تولید می رسد و هیچ مقداری در انبار ذخیره نمی شود. به بیان دیگر سوال این است که چه چیزی الان نیاز است؟ چه مقدار لازم می باشد. به این ترتیب می توان اتلاف ها را حذف نموده و سبب افزایش بهره وری شد.

با صفر نمودن موجودی انبار، هزینه های نگهداری کالا در انبار حذف شده و لازمه این کار ارتباط خیلی قوی با تامین کنندگان قطعات و مدیریت صحیح زنجیره تامین می باشد. ایده تولید به موقع توسط تایچی اونو به خوبی گسترش یافته و شاید ایده نخست این رویکرد کمبود فضا و امکانات تولید در قسمتی از کارخانه تولید موتور خودرو بود که کیشیرو تویودا در کارخانه ریسندگی پدرش بنا نهاده بود.

چیدوکا

این مفهوم را موسس تویوتا، ساکشی تویودا مطرح نمود. چیدو به معنی اتوماسیون است و چیدوکا یعنی اتوماسیون با دیدگاه انسانی. به این مفهوم که خودرویی که به آسانی حرکت کرده و تحت نظارت و پایش یک اپراتور می باشد. چیدوکا بر مشاهده مسائل متمرکز می باشد و به تولید محصولات باکیفیت منجر می شود. در این دیدگاه کیفیت بایستی در طول فرایند تولید حاصل شود.

کانیان

کانیان یک سامانه متمایز کنترل می باشد. هنگامی که در ایستگاه کاری به قطعه ای احتیاج باشد، این نیاز اطلاع رسانی شده و بعد قطعه سریعا تولید و حمل می شود به طوری که وقفه ای در تولید ایجاد نشود. کانیان لغتی ژاپنی به معنی کارت، بلیط و علامت می باشد.

کانیان در سامانه تولید تویوتا وسیله ای برای مدیریت جریان و تولید مواد می باشد. به کانیان شیوه سوپرمارکت هم اطلاق می شود. چرا که ایده نخست آن از فروشگاه های تجاری بزرگ گرفته شده که از کارت های کنترل استفاده کرده و همه اطلاعات مرتبط به محصول مانند اسم، کد، محل انبار و نظیر آن در کارت درج می شود.

مدل های برگزیده برند تویوتا

در تاریخچه فعالیت تویوتا چند مدل خودرو برگزیده وجود دارد که عبارتند از:

۱. تویوتا لندکروز اف جی

این خودرو به عنوان هیولا هم شناخته می شود و بار سایر مدل ها را هم به دوش می کشد. تویوتا لندکروز اف جی یک مدل سرسخت تر از مدل قبلی کروز بزرگتر بوده و حدود ۲۰ سال در بازار حضور داشت.

۲. تویوتا استوت ۱۹۶۴

تقریبا هر کس برای این پیکاپ لقب مخصوص به خود را دارد. چیزی که هم بر سر آن توافق هست این بوده که استوت، فلب و روح تویوتا می باشد. این مدل نخستین پیکاپ تویوتا است که در بازار آمریکا تحت فروش قرار گرفت.

۳. تویوتا کرونا ۱۹۶۵

تا هنگام عرضه این خودرو تویوتا نقش پررنگی در بازار امریکا نداشت. ولی مدل تویوتا کرونا قاعده بازی را عوض کرد و به یک وسیله نقلیه قابل اعتماد برای خانواده ها تبدیل شد.

۴. تویوتا ۲۰۰۰ جی تی ۱۹۶۷

این خودرو زییا و ظریف که دارای یک موتور ۶ سیلندری است در فیلم جیمز باند ایفای نقش نمود. این محصول نماد یک خودرو کلاسیک ژاپنی واقعی می باشد که به عقیده برخی بهترین محصول تاریخچه شرکت تویوتا به شمار می رود.

در پایان این مطلب اگر علاقمند هستید با تاریخچه فولکس واگن و تاریخچه برند تسلا آشنا شوید روی لینک ها کلیک کنید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *