فولکس (Volkswagen) واگن از بزرگترین کمپانی های تولید خودروی دنیا به معنی خودروی مردمی می باشند که محصولات آن در بیشتر کشورهای دنیا عرضه و فروخته می گردد. می توان این برند کمپانی آلمانی را بعنوان بزرگترین هولدینگ ماشین سازی در دنیا معرفی نمود که به «امپراطور صنعت خودرو» معروف می باشد. فولکس واگن سهام مالکیت کمپانی هایی مانند «پورشه»، «لامبورگینی»، «بنتلی»، «اشکودا»، «دوکاتی»، «آئودی»، «سئات»، «پورشه»، «بوگاتی»و «اسکانیا» بعنوان ستونی اصلی در صنعت استراتژیک و مهم ماشین در دنیا محسوب می شود. در این مطلب به تاریخچه فولکس واگن می پردازیم.
مرور تاریخچه فولکس واگن خودروی آلمانی از صفر تا صد
در دهه سی ام میلادی، حکومت آلمان را حزب نازی به رهبری «آدولف هیتلر» به اختیار گرفته بود، مصمم شد یک ماشین تولید نماید تا اغلب مردم از آن بهره ببرند. در آن دوره ماشین به طور کلی یک وسیله ی شیک به شمار می رفت که تنها قضرهای سطح بالا و مرفه می توانستند آن را خریداری نمایند و اغلب از دوچرخه و موتورسیکلت استفاده می کردند.
پیش از فولکس واگن کمپانی های bmv، استیر-دیملر، آدلر، مرسدس بنز نیز سعی داشتند مدل های با قیمت پایین و عمومی تولید کنند ولی نتوانستند خیلی موفق باشند. فردیناند پورشه نیز صاحب شرکت پورشه که در حال حاضر به عنوان تولید کننده خودروهای اعیانی و شیک شناخته می شود، در آن دوره تمام سعی خویش را برای این منظور انجام رساند که البته یک مدل نیز طراحی نمود و به هدف خیلی نزدیک شد. طرح نخستین وی خیلی به فولکس قورباغه ای نهایی شبیه بود. تا در نهایت در ۱۹۳۴ آدولف هیتلر به طور مستقیم این طرح را زیر نظر گرفت و فرمان داد تا ماشینی با این ویژگی ها طراحی و تولید گردد.
ولی بسیار زود معلوم گردید، شرکت های خصوصی و موجود در آن دوره نمی توانند چنین خودرویی را تولید نمایند. به همین دلیل آدولف هیتلر مصمم شد خود یک شرکت جدید دولتی را بنیان کرده و حمایت نماید. در واقع گفته شده هیتلر طرح فردیناند پورشه را قدری دستکاری نمود و نمونه آزمایشی ماشین به اسم کی دی اف واگن را در ۱۹۳۸ به نمایش کشید. کی دی اف به زبان آلمانی خلاصه و مخفف جمله قدرت از میان لذت بوده و اسم فولکس به معنی مردمی تا مدتی به نام شرکت افزوده نگردیده بود. پس از افتتاح کارخانه و پیش از معرفی نمونه آزمایشی، کمپانی ستاد ساخت و آماده کردن ماشین مردمی آلمان به صورت رسمی ثبت شده و به وسیله جبهه کارگری آلمان نازی با سرکردگی هیتلر در سال ۱۹۳۷ بنیان نهاده و ۱ سال پس از آن به اسم «فولکس واگن» معرفی و معروف گردید.
نخستین ماشین تولیدی دارای شکل گرد بوده است، فولکس واگن اسم تجاری فولکس واگن تیپ یک را برای محصولات اولیه اش برگزید و از طرفی عموم مردم اسم بیتل به مفهوم سوسک را برای آن به کار می بردند. خودرویی دارای ۲ درب، برای ۵ سرنشین موتور عقب.
پس از مدتی در انگلیس حشره و در کشور ایران فولکس قورباغه ای شناخته می شد، ولی حتی همین ماشین تولیدی اقتصادی نیز را تمامی افراد نمی توانستند خریداری نمایند. فقط برخی از خود حزب نازی این ماشین را پیش خرید نمودند. با این حال در آن سال این مدل ماشین در تعداد بالا تولید نگردید و به متقاضیان عرضه نگردید زیرا چندی بعد جنگ جهانی آغاز گردید و این شرکت تغییر کاربری داد.
شروع جنگ جهانی و تولید ماشین جنگ
پس از آغاز جنگ جهانی ۲، کمپانی فولکس واگن به شرکت تولید خودروی جنگی تغییر یافت. ۲ مدل نفربر و ماشین جیپ مدل سطل از مشهورترین ماشین های آلمان نازی در آن دوران می باشد را این کمپانی تولید می نمود. شرکت در آن زمان لطمه های زیادی دیده و بسیار ضرر کرد. بعدها برملا گردید که در دوران جنگ آلمان از پانزده هزار اسیران جنگی برای کار و تولید در این کارخانه بهره می بردند.
سرپا ماندن در شرایط سخت
یک افسر انگلیسی به اسم ایوان هرست فردی بود که موجب سرپا شدن و حفظ شرکت فولکس واگن گردید، وی پس از اتمام جنگ پیشنهاد داد تا هرچیزی که از جنگ باقی مانده است نباید نابود شود، بنابراین به عنوان یک مکان نگهداری از خودروهای جنگی به کار برده شود. اوایل باقیمانده شرکت فولکس واگن حسابی زیان دیده بود و قادر به تولید نبود. امکانات و وسایل تولید خراب شده بودند. این افسر و دستیارش خط تعمیر و سپس خط تولید را احیا کرده و کم کم تولید فولکس قورباغه ای دوباره شروع شد. با اینکه انتقادات زیاد درباره بی کیفیت بودن خودروهای تولید شده گزارش می شد، شرکت توانست خودش را حفظ نموده و به فعالیتش ادامه دهد و برای ارتش انگلستان خودروی شخصی تولید نماید. چندین سال پس از آن و سال ۱۹۴۶ ایوان هرست به انگلیس رفت و از همان جا مدریت را برعهده گرفت و دستیارش «نوردوف» ادامه دادن تولید را برعهده داشت. اگرچه این دوران در تاریخچه فولکس واگن زیاد قابل توجه و درخشان نمی باشد، اما باید اعتراف کنیم که همین دوره و زمان بود و تلاش های انجام شده در آن بود که بذر اولیه موفقیت را کاشت.
نوردوف خستگی ناپذیر بود، او از سابقه و تجربیاتش در اُپل (Opel) و نیز bmv بهره برد و با فردیناند پورشه مشورت کرد و توانست تولیدهای شرکت را کم کم بالا برده و گسترش دهد تا جایی که تصمیم به صادرات به کشور آمریکا نیز گرفت. وی در ۱۹۵۰ مدل فولکس واگن تیپ دو که خیلی بزرگ تر از مدل تیپ یک بود و شباهت زیادی به ون داشت و از مینی بوس کوچک تر بود. در ۱۹۵۵ مدل اسپرت تولیدات کمپانی «کارمان» را تولید نمود ولی تا آخرین لحظات عمرش (۱۹۶۸) به میزان زیادی فروش خود را بر روی مدل تیپ یک متمرکز کرد.
نخستین تجربه فروش «فولکس واگن» در کشور آمریکا در ۱۹۴۹ به وقوع پیوست، ولی فقط در تمامی سال ۲ مورد بود. پس از راه انداختن نخستین شعبه فروش خود در آمریکا در ۱۹۵۵، فروش مدل بیتل در ۱۹۵۵ یک میلیون شد. پس از گسترش محبوییت و افزوده شدن متقاضیان خرید از کانادا و … در ۱۹۵۷ کانادا به نخستین کشور تبدیل گردید که فولکس واگن در آن کشور نیز خط تولید راه اندازی نمود. ۲ سال پس از آن، خط تولید کمپانی فولکس واگن در برزیل نیز راه اندازی گردید. در واقع فولکس واگن با اینکه دارای سرمایه زیادی نبود ولی فروش بالایی داشت. در دهه ۶ فولکس واگن از فروش زیاد و زیادتری برخوردار گردید تا جایی که مدل بیتل فولکس واگن تا ۱۹۷۲ به فروش بالغ بر پانزده میلیون رسید و رکورد فروش مدل تی «T» ماشین شرکت فورد را رد نماید، فولکس واگن اکنون قادر است دارای رکورد پرفروش ترین مدل تک تولید شده در تاریخ ماشین سازی باشد و این یک دوره درخشان در تاریخچه فولکس واگن محسوب می شود.
تا حال حاضر فولکس واگن موفق شده با جدید نمودن مدل های قدیمی تر خویش و معرفی نسل های نو، خودروهایش همچون «اطلس»، «تیگوان» و نیز گلف و مصادف برطرف نمودن احتیاجات و سلیقه های گوناگون خانوارها موفق بودن و فروش خویش در بازار را حفظ نماید. این شرکت خودروسازی چند مرتبه در این سالها موفق شده عنوان ها و جایزه های برتر ماشین سازی گوناگون همچون برترین ماشین خانواده سال در اروپا و نیز دنیا را به خود اختصاص دهد.
پیوستن به صنعت ماشین های برقی
در ۲۰۱۷ فولکس واگن اعلام نمود که تصمیم دارد به صورتی محسوس بر روی خودروهای الکترونیکی متمرکز شود و ۲۰۲۵ نزدیک به ۲۰ مدل ماشین های برقی اش را به بازار عرضه نماید. به صورتی که ۲۰ – ۲۵ درصد فروش سالانه این کمپانی از ماشین های الکترونیکی به دست آید. در ماه سپتامبر سال ۲۰۲۵ ماتیاس مولر شرکت اعلام نمود که آنها مصمم هستند تا ۲۰۳۰ نسخه برقی همه مدلهای جدید خویش را نیز تولید نمایند. در ۲۰۱۸ نخستین نمونه از ماشین کامل الکترونیکی خویش به نام آی دی آر «I. D. R» را معرفی نمود که مخصوص کمپانی در رقابت های رالی می باشد. این ماشین آزمایش شده و مورد استفاده قرار گرفت که نتیجه ای به طور کامل موفق و دلخواه را ثبت نمود.
در ماه فوریه سال ۲۰۲۰ فولکس واگن تایید نمود که دومین نسخه این ماشین نیز تولید خواهد گردید، این شرکت اعلام نموده سعی دارد تا بزرگ ترین ماشین ساز سبز دنیا گردد و سرمایه گذاری اش را برای پنج سال آتی در تولید ماشین های برقی به اندازه ۸۶ میلیارد دلار بالاتر برده است.

واگذار کردن کمپانی پورش
کمپانی ماشین سازی «فولکس واگن» در پی تسلا به صنعت ماشین سازی الکترونیکی ورود یافت و پیش بینی می گردد که تا ۲۰۲۵ اندازه فروش ماشین های برقی این کمپانی آلمانی از تسلا زیادتر گردد. بر همین اساس این شرکت ماشین سازی جهت انجام پروزه های تحقیق و گسترش خودروهای الکترونیکی نیاز به پول و هزینه کافی دارد و بر همین اساس تصمیم به واگذاری شرکت پورشه را دارد.
در این مطلب آرگا به تاریخچه فولکس واگن پرداخت و شما را با آن آشنا نمود. امیدواریم مورد توجه تان واقع شده باشد. همچنین در صورت تمایل به آشنایی با تاریخچه برند تسلا و تاریخچه شرکت استون مارتین به لینک ها مراجعه نمایید.
منبع : آرگا