وقتی که انسان احساس می کند تپش قلب را از حالت نرمال و منظم آن خارج شده و بالا و پایین می رود می گویند که شخص دچار تپش قلب شده است این تپش قلب حتی در زمان استراحت هم برای فرد به وجود می آید ما در این مطلب در مورد تپش قلب در نوزاد صحبت می کنیم.
علل تپش قلب در نوزاد
بهتر است بدانید تپش قلب همیشه نشانه یک بیماری یا اختلال در بدن نیست. در موارد نادر امکان دارد نشانههایی از یک بیماری جدی مثل کم خونی، مشکلات تیروئید یا آریتمی (آریتمی به حالتی می گویند که ضربان نامنظم قلب در اثر اختلال در سیستم الکتریکی قلب ایجاد شده است) باشد، پس هیچ جای نگرانی ندارد. چندین فاکتور می تواند موجب به وجود آمدن تپش قلب در نوزادان شود مهم ترین عواملی که موجب بروز تپش قلب در اشخاص می شود عبارتند از:
- نیکوتین
- به وجود آوردن استرس و ترس یا وحشت در کودک
- عدم استفاده مایعات کافی
- بعضی داروها مثل داروی سرماخوردگی، آلرژی و آسم
- استفاده بعضی از مکمل های گیاهی
- فعالیت بدنی بدون آمادگی قبلی
- الکل
- کافئین
دو دلیل دیگر برای تپش قلب در نوزادان وجود دارد و بسیار شایع هم می باشد؛ یکی از آنها عدم استفاده مایعات کافی به صورت مداوم و دیگری اقدام به انجام فعالیت های بدنی بدون آمادگی جسمانی می باشد
نشانه های تپش قلب نوزادان
امکان دارد کودکان سنین پایینتر قادر نباشند به خوبی احساس تپش قلب را بیان کنند و از عباراتی مثل قلبم بوق میزند استفاده کنند. وقتی که کودک به تپش قلب دچار می شود اما نشانههای دیگری ندارد ضروری است که او را تحت نظر قرار دهید و دقیقاً از زمان وقوع تپش قلب ناگهانی کودک و شرایطی که کودک در آن تپش قلب را بروز میدهد یادداشتی ثبت نمایید.
چنانچه تپش قلب در موارد بسیاری برای کودک اتفاق میافتد و این موضوع نگران کننده است بایستی با متخصص اطفال رجوع کرده و تمام نشانه ها را با ایشان در میان بگذارید. بهتر است در زمان بروز تپش قلب در نوزاد نبض او را بگیرید و یا قفس سینه را به صورت مستقیم لمس نمایید و تپش قلب را بهتر احساس کنید انجام این امور باعث می شود اطلاعاتی را کسب کنید که ضروری است آنها را به پزشک انتقال دهید. همچنین قادر هستید درباره نحوه بررسی ضربان قلب کودک با پزشک متخصص اطفال حرف بزنید. در مواردی امکان دارد پزشک از شما درخواست کند که کودک را به یک فوق تخصص قلب اطفال یعنی پزشکی که در حوزه مشکلات قلبی در نوزادان و کودکان تخصص دارد نشان دهید.
تشخیص دلیل تپش قلب نوزادان
ایشان با شیوه های تخصصی قلب کودک را به صورت کامل بررسی میکنند همچنین امکان دارد چندین آزمایش برای تشخیص بهتر تجویز نمایند از آزمایش هایی که برای بررسی علت تپش قلب توسط پزشک صورت میگیرد عبارتند از:
- اکوکاردیوگرافی قلب کودک
- نوار قلب کودک
- کاتتریزاسیون قلب (در موارد نادر)
- تست استرس (دوچرخه یا تردمیل)
استفاده از هولتر
در مواردی پزشک برای بررسی دقیق تر تپش قلب امکان دارد از شیوه هولتر مانیتورینگ استفاده کند. این شیوه ضربان و ریتم قلب را طی مدت ۲۴ ساعت ضبط می کند. همچنین، روش حلقه ضبط کننده که برای مانیتورینگ تپش قلب به مدت یک ماه است امکان دارد مورد استفاده قرار گیرد ضروری است در زمان تپش قلب دکمه ای که روی دستگاه قرار دارد فشار داده شود.
تمامی آزمایشات و بررسیهای گفته شده به این علت است که متخصص قلب کودکان قادر باشد در نهایت تشخیص درستی از مشکل کودک و نوزاد داشته باشد و مشخص شود که نوزاد شما آیا دچار آریتمی قلب می باشد یا خیر.
مطلع کردن پزشک از سابقه ژنتیکی
نکته ای که بایستی با آن توجه نمایید این است که اگر در خانواده شما افرادی هستند که دچار ناهنجاری قلبی هستند و سابقه ژنتیکی ابتلا به بیماریهای قلبی را دارید و همچنین مرگ غیرقابل توجیه بیش از ۵۰ سالگی را تجربه کرده اید. ضروری است حتما این موضوع را به پزشک اطلاع دهید به عنوان مثال سندرم مرگ ناگهانی نوزاد.
بیماری های به وجود آورنده تپش قلب
برای متوجه شدن دلیل دقیق تپش قلب و تشخیص بیماری در نوزادان شرح حال کامل و معاینات فیزیکی ضروری است. در مواردی که نوزاد همراه با تپش قلب غش می کند، نیاز به مراجعه فوری به پزشک وجود دارد، که این نشانه ها امکان دارد از این مشکل خطرناک در قلب ناشی باشد. اغلب معاینات انجام شده در کودکانی که دچار تپش قلب هستند نشان از ساختار طبیعی از قلب دارد. در عواملی که معاینه طبیعی نباشد مشکل ساختاری قلب امکان دارد وجود داشته باشد و این مشکل نشان دهنده تپش قلب در کودکان می باشد
انجام معاینه بدنی می تواند به پزشک در تشخیص دلیل تپش قلب در نوزاد کمک کننده برای تشخیص بیماری ضروری است ریتم قلب در وقتی که بیماران تپش قلب چال است ثبت شود انجام نوار قلب یا الکتروکاردیوگرام قلب کودک در زمان رجوع به پزشک شاید اختلالی که در ریتم قلب وجود دارد را نشان ندهد، ولی اگر دلیل تپش قلب به مشکل ساختاری باشد آن را مشخص می کند.
مانیتور هولتر که قبل تر به آن اشاره کردیم، شیوه ای برای تشخیص مشکل ریتم قلب می باشد این دستگاه قابل حمل است و با کمک آن قادر هستیم ریتم قلب بیمار را در خارج از بیمارستان هم ضبط کنیم. در افرادی که تپش قلب در زمان انجام فعالیت های ورزشی رخ می دهد، انجام تست ورزش قادر است در تشخیص بیماری کمک کند.
معالجه تپش قلب
همانگونه که بیان کردیم مشکل تپش قلب در کودکان درمان اساسی ندارد و فقط با رعایت چند توصیه قادر هستیم آن را درمان کنیم. ولی در موارد نادر امکان دارد بیماری قلبی تشخیص داده شود. یکی از شیوه های درمانی استفاده از دارو است. شیوه دیگر سوزاندن مسیر غیرطبیعی است در شیوه کاتتریزاسیون مسیر الکتریکی غیر طبیعی و مشکل دار قلب با استفاده از گرما یا سرما پیدا میشود.
در موارد بسیار اندکی امکان دارد کودک مبتلا به مشکل تپش قلب به ضربان ساز یا دفیبریلاتور قابل کاشت احتیاج پیدا کنند. به صورت کلی میتوان بیان کرد خوشبختانه تعداد بسیار زیادی از نوزادان مبتلا به تبش قلب با خود درمانی به صورت کامل درمان میشوند و فقط تعداد اندکی از کودکان به اجرای شیوه های درمانی گفته شده احتیاج پیدا می کنند.
هم اکنون که این مطلب خاتمه یافت برای آشنایی بیشتر با مطالبی در حوزه کودک و والدین بر لینک نارسایی قلبی در کودکان کلیک کنید.
منبع : آرگا