اعتماد به نفس و خودباوری از مهم ترین رازهای موفقیت در زندگی هر فردی می باشد. فردی که از اعتماد به نفس برخوردار است، خوداتکا بوده و توانایی انجام کارهای بزرگ را دارد. در مقابل شخصی که اعتماد به نفس ندارد، فردی ناتوان است که توانایی بهره برداری از استعدادها و امکانات درونی خودش را ندارد. در واقع شخصی که خودباوری ندارد، خودباخته بوده و در همه حال چشم به دست دیگران دوخته است. این شخص در زندگی پیشرفت نمی کند و سایه شکست در همه حال همراه او است. در ادامه این مطلب همراه ما باشید تا راه های تقویت روحیه خودباوری را مورد بررسی قرار دهیم.
افراد خودباور چه افرادی هستند و چگونه عمل می کنند؟
معمولا افراد خودباور و دارای اعتماد به نفس، افرادی صاف و ساده دل هستند. همه افراد با توجه به موقعیت های مختلف، واکنش های متفاوتی از خود نشان می دهند. در یک موقعیت ممکن است ناملایم و نافرمان بوده و در موقعیتی دیگر مدبر و مطیع باشند. در حقیقت نیرویی در درون فرد وجود دارد که قادر به امر و نهی کردن وی می باشد. فرد در یک لحظه به شدت احساس مسئولیت می کند و در لحظه ای دیگر هیچ چیز برایش اهمیتی ندارد. آنچه اهمیت دارد این است که فرد از تمام ابعاد شخصیتی خود آگاه باشد.
در واقع لازمه هر موفقیتی داشتن روحیه خودباوری، اعتماد به نفس و خودشناسی است. انسانی که از شناخت خودش عاجز است، در تمام جنبه های زندگی همواره دچار شکست و تزلزل می شود. به طور کلی انسان خودباور با شناخت خود و باور به آن گامی مؤثر در مسیر موفقیت بر می دارد. فردی که به خودباوری رسیده است می تواند احساسات و عواطف خود را پذیرفته و به دنبال جبران ضعف هایش باشد.
دلیل اهمیت خودباوری در زندگی چیست؟
در این جا این سؤال مطرح می شود که چرا خودباوری در زندگی اهمیت دارد؟ در حقیقت هر انسانی باید به دنبال تقویت روحیه خودباوری باشد. احتمالا برایتان پیش آمده است که قصد انجام کاری را داشته اما ناگهان از انجام آن کار دست کشیده اید. تنها به این دلیل که خودتان را به اندازه کافی باور نداشته اید. بسیاری از افراد به خودشان و توانایی های وجودی شان باور ندارند. زیرا دیگران توانایی آن ها را زیر سؤال برده و باورشان نداشته اند. گذشته از این ها، شک و تردید هیچ گاه دست از سر آدم بر نمی دارد. این مهمان ناخوانده یک بار مهمان خانه شما بوده و حالا بی خیال شما نمی شود. در این موارد این تردیدها سراغ تان می آید:
- آیا توانایی انجام این کار را دارم؟
- تحمل شکست در زندگی را ندارم.
- موفقیت فقط به سراغ دیگران می رود نه من!
- دیگران صلاحیت بیشتری برای موفق شدن دارند.
- اگر این حرف را بزنم یا این کار را انجام دهم، نظر دیگران در مورد من چه خواهد بود؟
کافی است در زمان باور نکردن توانایی های خود به این جملات فکر کنید. آن ها را ارزیابی کنید و تصمیم درست بگیرید.
آشنایی با راه های تقویت روحیه خودباوری
اگر در برخی لحظات زندگی دچار مشکل شدید، می توانید نکات زیر را بخوانید و با فکر کردن به آن ها شروع به تمرین کنید.
۱. تقویت توانمندی ها به منظور افزایش روحیه خودباوری
با فکر کردن به قدرت های خارق العاده قهرمانان خود، پیش از آن که روز خود را شروع کنید، آن ها را یادداشت کنید. این قدرت ها می توانند هر موردی را شامل شوند. شما می توانید ذهن تان را با این ویژگی های خارق العاده مجهز کنید. خواهید دید که این کار چه تأثیری در رفتار شما خواهد داشت. حالا می توانید همه ویژگی های مثبتی را که سراغ دارید یادداشت کنید. ویژگی هایی مثل سخاوتمندی، آرامش، وقار، تیزهوشی، قدرت، کاریزما، هوش، اراده، شوخ طبعی و هزاران ویژگی دیگر. هدف از این کار توجه به کلمات و نوشتن است. هرروز چند دقیقه به این کلمات نگاه کنید و به معنای واقعی کلمات برای خودتان خوب فکر کنید.
۲. تبدیل نقاط ضعف به نقاط قوت
خوب است بدانید خودباوری زمانی به وجود می آید که تمرکز بر توانایی ها و داشته ها جای تمرکز بر مشکلات و کمبودها را می گیرد. همه ما به خوبی می دانیم که هیچ انسانی کامل نیست و بی توجهی به ضعف ها و عدم اصلاح آن ها نیز راه به جایی نخواهد برد. سعی کنید تمام باورهای منفی در مورد خودتان را با چاشنی خلاقیت به یک ویژگی مثبت تبدیل کنید. خواهید دید که این کار بسیار جذاب و سرگرم کننده است.
۳. نادیده گرفتن افکار منفی در ذهن
هنگامی که دچار تردید می شوید، به افکار منفی درون تان گوش کنید و توجه کنید که این صدای چه کسی است؟ صدای همکلاسی زورگو؟ خواهر یا برادر؟ والدین؟ چیزی که اهمیت دارد این است که این صدا، صدای شما نیست. فقط سعی دارد خودش را به جای شما جا بزند تا باورش کنید. به مقابله با او برخیزید. بگویید این صدا، صدای من نیست. سعی کنید به صدای درونی خود کاملا بی توجه باشید.
۴. یادگیری خودباوری و کسب آن
همه ما توانایی تغییر در درجات خودباوری خود را داریم. در واقع خودباوری ما بر روی سنگ نوشته نشده که قابل تغییر نباشد. ما این توانایی را داریم که تا بی نهایت پرواز کنیم. هنگام تولد هیچ گاه درگیر می توانم و نمی توانم نبودیم. در حقیقت زندگی بایدها، نبایدها و انواع محدودیت را به شما آموخت. اگر دقت کنید متوجه خواهید شد که بچه ها درگیر توانستن و نتوانستن نیستند. به عبارت دیگر آن ها هنوز نمی توانند افق دیدشان را محدود کنند و از افراد منفی و بدبین زندگی تأثیر نمی پذیرند. گام نخست این است که تمام افکار محدود کننده و منفی نگر را در زندگی خود دور بریزید.
۵. قرار دادن خود به جای قهرمانان مشهور
یکی از تمرین های مهم برای افزایش خودباوری، گذاشتن خودتان به جای قهرمانان مشهور است. زمانی که دچار کمبود خودباوری می شوید، قهرمان مورد علاقه تان را در آن موقعیت تصور کنید. فرقی نمی کند که قهرمان شما چه کسی باشد. فقط کافی است چشم های خود را بسته و نحوه کنار آمدن قهرمان زندگی تان با این موقعیت را تصور کنید. فکر کنید که به جای او هستید؛ با همان ظاهر و در همان شرایط. آنقدر این کار را تکرار کنید تا تمام ویژگی های او در شما شکل بگیرد.
۶. مربی با انگیزه خود باشید
اگر در وجود شما شک و تردیدی است که اجازه گرفتن تصمیم درست را به شما نمی دهد، خودتان را همان مربی نگران تصور کنید. حالا با او صحبت کنید. از او مشاوره و راهنمایی بخواهید. تمام حرف هایی را که باید به شخصی که شما را باور ندارد بزنید، به مربی درونی خود بگویید.
مربی وجودی خودتان را انسانی شریف، رک، دلسوز و موقر تصور کنید. همانند هر آدمی که دوست داشتید زمانی او را می شناختید. در واقع همین صحبت با خودتان در قالب شخصی دیگر، می تواند به بالا بردن اعتماد به نفس و تقویت روحیه خودباوری کمک کند.
۷. روبرو شدن با ترس ها برای افزایش خودباوری
سعی کنید تمام ترس های خود را در هر زمینه بر روی کاغذ یادداشت کنید. به طور مثال اگر از صحبت در جمع واهمه دارید، کافی است از جمع های کوچک شروع کنید و به بیان نظرات خود بپردازید. با نوشتن این موارد از تمام کارهای در دست اقدام خود آگاه خواهید شد.
۸. ساختن تصویری قوی از خودتان
برای رسیدن به خودباوری تنها متقاعد کردن خودتان کافی نیست. باید به آرامش اجتماعی که به دنبال آن بوده اید، برسید. اگر می خواستید کتابی بنوبسید، کاری را شروع کنید و همه این کارها را انجام دادید، در واقع به آدمی که می خواستید تبدیل شده اید. سعی کنید هرروز چند دقیقه برای خودتان وقت بگذارید. گوشه ای نشسته و چشم هایتان را ببندید. خودتان را خواهید دید که چگونه با قدرت و آرامش رفتار می کند. با ساختن تصویری قوی از خودتان، می توانید به تقویت اعتماد به نفس و افزایش خودباوری کمک کنید.
منبع : آرگا