تربیت کردن کودکان برای رفتن به اجتماع یکی از کار هایی می باشد که بسیاری از افراد آن را بر اساس معیار هایی که دارند انجام می دهند. باید بدانید که رفتار با کودک عقب مانده ذهنی با سایر کودکانی که در شرایط عادی به سر می برند بسیار متفاوت خواهد بود از این رو نیاز است تا اطلاعاتی در این زمینه داشته باشید.
نحوه درست رفتار با کودک عقب مانده ذهنی
تربیت کردن کودکی که دارای اختلال های ذهنی و رشدی می باشد برای خانواده در وهله اول کمی دشوار تر از سایرین می باشد. در واقع بسیاری از والدین هستند که این کودکان را طرد می کنند و یا مورد بی مهری قرار می دهند که کاری بسیار اشتباهی می باشد و سال های ابتدایی زندگی برای این افراد از اهمیت بالا تری نسبت به افراد عادی می باشد.
برخی از والدین سعی می کنند این فرزند خود را به مراکز نگهداری بسپارند که کاری بسیار اشتباه است و می تواند منجر به قطع شدن رابطه عاطفی فرزند و مادر و پدر شود. در نظر داشته باشید که کودک عقب مانده ذهنی هوش کم تری نسبت به سایر افراد دارد از این رو دارای یک سری از اختلال های شدید در زمینه رفتاری می شود.
معمولا کودکانی که دچار این مشکلات هستند در دوره های رشد خود این مشکلات را نشان می دهند و شروع این مشکل زیر ۱۸ سال می باشد. منظور از افرادی که دارای عقب ماندگی های ذهنی می باشند این است که نمی توانند در سن خود کار هایی که دیگران به راحتی انجام می دهند را انجام داده و از این رو دچار یک سری از مشکلات خواهند شد. معمولا علل اصلی ایجاد این بیماری ها اختلال های ژنتیکی و کروموزومی می باشد که در خانواده فرد وجود دارد.
بسیاری از افرادی که این کودک را در خانه دارند احساس ناراحتی و گناه می کنند ولی باید بدانید که داشتن چنین فرزندی عار نمی باشد و نباید احساسات بد خود را به او منتقل کنید هرچند که نگهداری از چنین فرزندی می تواند منجر به بر هم خوردن شرایط طبیعی در خانه شود و به نوعی همه افراد در ان خانواده درگیر خواهند شد.
طبقه بندی این کودکان
شاید برایتان جالب باشد که بدانید این کودکان به چند دسته متفاوت تقسیم می شوند و این دسته ها عبارت اند از :
- افراد عقب مانده پناهگاهی
- تربیت پذیر
- آموزش پذیر
- دیر آموز
نقش مهم والدین
والدین در تربیت کردن و رفتار دیگران با فرزند خود مسئول می باشند. در واقع خانواده هایی که دارای فرزندی با این شرایط می باشند نسبت به سایرین باید بیش تر تلاش کنند و در وهله اول باید سعی کنند از طرد کردن و دور کردن کودک از خانه بپرهیزند زیرا امکان دارد رابطه کودک و والدین قطع شود. با این کار ممکن است دیگر کودک سایر استعداد های خود را بروز نداده و دچار عقب افتادگی شدید تر شود و مشکلات دیگری برای کودک شما ایجاد خواهد شد ولی این موضوع نیز برای کودکانی که از نظر عقب ماندگی آموزش پذیر می باشد بیش تر صدق می کند. اگر چنین فرزندی دارید باید در سال های ابتدایی زندگی اش بیش تر به او توجه کنید زیرا این سال ها بیشترین اهمیت را در زندگی فرزند شما دارد و منجر به شکل گیری شخصیتتان خواهد شد.
مادر نقش بسیار زیادی در این زمینه دارد و باید سعی کند احساسات خود را بیش تر به قرزندش منتقل نماید. در واقع ارتباط مادر و فرزندی یک نیاز فیزیولوژیک می باشد و اگر مادر به فرزند خود توجه کند پاسخ های زیبایی از او می بیند و ممکن است از کودکی که دچار اختلال ذهنی و حرکتی می باشد چنین پاسخی را دریافت نکرده و به مرور رابطه آن ها سرد خواهد شد. از این رو مادران در این زمینه نقش بسیار پر رنگی را ایفا می کنند.
داشتن خواهر و برادر های باهوش در خانه می تواند این موضوع را برای دیگران آشکار تر نماید. در واقع کودکی که دچار اختلال می باشد نسبت به سایرین نیاز به توجه و مراقبت های بیشتری دارند و چون نمی توانند ارتباط خوبی برقرار کنند ممکن است دچار طرد شدگی شوند. احساس طرد شدن در افرادی که دچار این مشکل می باشند بسیار بد است و می تواند رشد آن ها را دچار اختلال کرده و مشکلاتی بی شمار برای این فرد ایجاد نماید.
بهترین راهی که می توانید به آن ها کمک کنید این است که سعی کنید حس اعتماد به نفس را در آن ها تقویت کرده و توجه بیش تری به آن ها نشان دهید. این کار ها می تواند به احساس استقلال طلبی آن ها پاسخ داده و این مورد را در کودکانی که دچار اختلال های عقب ماندگی هستند افزایش می دهد و منجر به این می شود که بتوانند بهتر در خانه و جامعه زندگی کرده و نقش فردی و اجتماعی خود را ایفا کنند.
رفتار دیگران در برخورد با این کودکان
شاید تا کنون شما به عنوان عضوی از این جامعه با چنین افرادی رو به رو شده باشید که باید بدانید این افراد نیاز به توجه خاصی دارند پس بهتر است اطلاعاتی در این زمینه داشته باشید تا بتوانید درست ترین رفتار با کودک عقب مانده ذهنی را به جا بیاورید.
- سلام کردن و مهربان بودن
- اخم نکردن
- ندادن احساس بد به این افراد
- ندادن احساس ناتوانی به این افراد
تحصیل کودکان ناتوان ذهنی
- این کودکان در مدرسه برای تحصیل کردن نیاز به کمک دیگران دارند.
- مدد کار هایی که در مدارس هستند می توانند به این افراد کمک کنند تا بتوانند با همسالان خود خو گرفته و بهتر آموزش ببینند.
- معمولا این کودکان را باید در مدارس جداگانه ای ثبت نام کنید تا بتوانید به آن ها در یادگیری کمک کرده و در نهایت آن ها را در محیطی قرار دهید که احساس تنهایی نداشته باشند.
- این کودکان برای این که بتوانند مهارت های زندگی را بیاموزند باید مورد حمایت قرار بگیرند.
افراد بسیار زیادی هستند که با وجود ناتوانی هایی که دارند دچار مشکلاتی شده اند ولی با این وجود کار و زندگی خود را دارند و می توانند در جامعه نقش خود را به درستی ایفا کنند. در ادامه می توانید برخورد با کودک حساس و برخورد با کودک نق نقو را نیز مشاهده کرده و اطلاعات خود را در این موارد افزایش دهید.
منبع : آرگا