دسته ها
سه شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۳

روش صحیح تمیز کردن ناف نوزاد

  • منصوره رمضان زاده
  • ۹ شهریور ۱۴۰۱
  • ۰

بعد از افتادن و جدا شدن بند ناف نوزاد در طی دوره زمانی مشخص با توجه به این که این محل بسیار حساس و مستعد عفونت می باشد بنابراین باید همواره به این قسمت بدن نوزاد توجه داشته باشید و توصیه ها و نکات لازم در رابطه با تمیز کردن ناف نوزاد را بکار گیرید تا از ایجاد مشکلات احتمالی جلوگیری نمایید.

یکی از مسائلی که در رابطه با نوزادان تازه به دنیا آمده باید به آن توجه نمود مراقبت از بند ناف است. با توجه به این که بند ناف محلی مناسب برای تجمع میکروب ها و ایجاد عفونت می باشد در نتیجه بایستی نسبت به نظافت این قسمت توجه شود چرا که در غیر این صورت امکان دارد مشکلات و پیامدهایی را به دنبال داشته باشد. در همین راستا سعی داریم در این مطلب برای آگاهی شما عزیزان روش های تمیز کردن ناف نوزاد را مورد بررسی قرار دهیم.

نحوه تمیز کردن ناف نوزاد

به طور کلی باید گفت بعد از متولد شدن نوزاد بند ناف طی یک عمل بدون درد از بخش نزدیک به بدن کودک قطع شده و گیره ای به آن وصل می شود که موجب اتصال قسمت انتهایی ریشه بند ناف به بدن کودک است. موضوعی که در این زمینه باید به آن اهمیت داد طریقه تمیز کردن ناف نوزاد و مراقبت های لازمه می باشد.

طریقه تمیز کردن ناف نوزاد

بهتر است بدانید ریشه بند ناف به طور معمول پس از سپری شدن ۷ الی ۲۱ روز بعد از تولد خشک می شود و از بدن کودک جدا می شود. این عمل موجب به وجود آمدن زخم کوچکی شده که آن هم پس از گذشت چند روز رفع خواهد شد. زمانی که ریشه بند ناف جدا شده امکان دارد میزان کمی خون درون پوشک کودک دیده شود که امری عادی می باشد.

برخی اوقات با جدا شدن ریشه بند ناف کمی مایع شفاف یا زرد رنگ از ناحیه آن خارج می شود یا کمی گوشت مرده نیز امکان دارد در ناحیه آن باقی بماند که به صورت خود به خود رفع می شود. برخی مواقع نیز امکان دارد لازم باشد به وسیله پزشک کودک برطرف شود. به عبارت کلی این رخداد مهمی نبوده و به علت نبود رگ های عصبی در آن انجام هر عملی به وسیله پزشک در این محل بدون ایجاد درد خواهد بود.

نکات و نحوه پاک کردن ناف نوزاد

مراحل پاکسازی ناف نوزاد

برای انجام این امر بهتر است یک سری نکات را رعایت نمایید که در ادامه به شرح آن ها پرداخته ایم.

آماده شدن

پیش از آغاز روند پاکسازی کل لوازم مورد احتیاج خود را جمع آوری نمایید. به منظور این که بند ناف خیس نشود نوزادان تنها می توانند پیش از جدا شدن بند ناف حمام اسفنجی داشته باشند، بدین ترتیب حوله ای جاذب و بزرگ به منظور خواباندن نوزاد خود، یک اسفنج یا حوله ای نرم، سواب پنبه ای، یک ظرف کوچک آب و صابون یا پاک کننده بچه و لباس تمیز و یک پوشک را در کنار خود قرار دهید.

شستن دست ها

پیش از دست زدن به بند ناف نوزادتان دست های خود را شستشو دهید. با انجام این عمل از گسترده شدن و رشد هر نوع میکروبی که امکان دارد موجب ایجاد عفونت گردد ممانعت می شود.

نحوه و مراحل تمیزکاری ناف کودک

انجام یک بررسی سریع

نشانه های عفونت را جستجو کنید. مواردی که باید نسبت به آن ها توجه نمایید و مواظب باشید از قبیل بند ناف بدبو، وجود ترشحات بدبو، حساس شدن و متورم شدن پوست اطراف، تولید چرک از قسمت بند ناف، ایجاد تب، خونریزی دائم، تغذیه نامناسب یا تحریک پذیری می باشد. در صورت پی بردن به وجود هر کدام از این نشانه ها و یا شدت گرفتن آن ها خیلی سریع به پزشک کودکان مراجعه نمایید.

طریقه پاکسازی ناف کودک

تمیز کردن بند ناف

برای این کار یک سواب پنبه ای را درون آب گرم قرار دهید تا به آن آغشته شود. سپس نوک آن را فشار داده تا آب اضافه آن خارج شود. اطراف ریشه بند ناف و بعد پوست اطراف آن را به آهستگی تمیز نمایید. پس از آن کنده را با استفاده از یک پارچه جذب کننده تمیز نگه داشته تا به طور کامل خشک گردد.

این نکته اهمیت دارد که بند ناف تمیز و خشک بماند تا وقتی که به شکل طبیعی حذف شود. در زمان قدیم مردم از الکل برای تمیز کردن بند ناف نوزاد بهره می بردند ولی دیگر پیشنهاد نمی شود چرا که مطالعات انجام شده مشخص کرده است که بند ناف وقتی که به شکل طبیعی خشک گردد در زمان کمتری از بین می رود.

در صورتی که در محل بند ناف کمی ادرار یا مدفوع وجود داشته باشد. خیلی راحت آن را با یک سواب پنبه ای آغشته به آب گرم و صابون پاکسازی نمایید، بعد از آن بند ناف را با پارچه ای جذب کننده و تمیز به طور کامل خشک کرده و پوست اطراف آن را نیز تمیز کنید.

مراحل تمیزکاری ناف کودک

خشک کردن بند ناف

یک دستمال تمیز و خشک را خیلی آرام بر روی آن محل نگه داشته یا از قطعه ای کاغذ برای خشک نمودن آن بهره ببرید. زمانی که پوشک نوزاد خود را به تنش می کنید، بیخ آن را پوشش ندهید. بخش جلویی پوشک را به طرف پایین تا بزنید.

گذشتن از موارد اضافی

از هیچ گونه لوسیون، پودر یا روغنی بر روی سطح یا اطراف بند ناف نوزادتان بکار نبرید. چرا که آن ها ضرورتی ندارند و به طور احتمالی می توانند موجب ایجاد عفونت گردند.

اعمال مهم در زمان جدا شدن بند ناف

می توانید کودک خود را درون یک وان کم عمق که دارای آب ولرم می باشد استحمام نمایید. وقتی که نوزاد خود را حمام می کنید به راحتی محل ناف را با استفاده از آب و صابون پاکسازی کنید.

نحوه تمیز کردن ناف نوزاد

جمع آوری ترکیبات تمیز کننده

اکنون نوزاد شما در حال حمام واقعی و عادی می باشد بدین ترتیب یک دستمال شستشو با جنسی نرم، یک عدد صابون یا پاک کننده ملایم نوزاد و یک حوله برای خشک کردن آماده نمایید. سینک یا وان نوزاد را با حدود دو الی سه اینچ آب گرم پر کنید.

شستن دست ها

حتی در صورتی که ناف در این مرحله به میزان کمی در معرض عفونت قرار می گیرد باز هم بهتر است سعی کنید دستان خود را پیش و بعد از رعایت بهداشت کودک شستشو دهید.

پاکسازی محل شکم

پس از شستشوی صورت، چشم ها، موها و قسمت بالاتنه نوزاد ناف او را پاکسازی نمایید. دستمال شستشوی نرم را برداشته و آن را صابون بزنید. سپس خیلی آرام قسمت داخلی و اطراف ناف را تمیز کرده و آن محل را شستشو دهید و بعد استحمام کودک را به پایان برسانید.

طریقه پاک کردن ناف کودک

خشک کردن ناف

ناف را به همان صورتی که دیگر بخش های بدن نوزادتان را خشک کردید به آرامی خشک کنید. از حوله ای تمیز و خشک استفاده نموده و خیلی آرام آن را بر روی محل مدنظر بکشید. اطمینان پیدا کنید که درون ناف را به طور کامل خشک کرده اید. به هیچ عنوان حوله را درون آن نکشید و یا به آن محل فشار وارد نکنید.

مرطوب کردن قسمت شکم کودک

بکار بردن لوسیون کودک در اطراف محل شکم بعد از بهبود یافتن بند ناف عمل مناسبی می باشد ولی لوسیون را خیلی آرام بمالید و از بکار بردن محصولات افراد بزرگسال که امکان دارد موجب تحریک شدن پوست حساس نوزاد شود حتما پرهیز نمایید.

مراحل تمیزکاری ناف کودک

در مطلب ارائه شده نحوه تمیز کردن ناف نوزاد و مراحل و اقدامات لازم در این زمینه را به طور کامل شرح دادیم که امیدواریم مورد توجه و پسندتان قرار گرفته باشد و نهایت استفاده را از آن برده باشید. ضمن اینکه برای اطلاع زمان افتادن بند ناف و علت ذخیره خون بند ناف می توانید کلیک نمایید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *