بیماری مالتیپل اسکیروزیس یا همان ام اس یکی از بیماری هایی است که زنان در دهه سوم زندگی را به آن دچار می شوند یعنی بعد از ۲۰ سالگی و دهه چهارم یعنی بعد از ۳۰ سالگی بروز پیدا می کند و زمانی که این بیماری ایجاد می شود ممکن است بسیاری از افراد قصد باردار شدن و مادر شدن داشته باشد بنابراین ابتلا به این بیماری لزوماً نمی تواند افراد را از بارداری باز دارد و به کار گرفتن یک سری از موارد بسیار ساده می تواند در این زمینه به مادران باردار کمک کرده تا بتوانند نوزاد خود را به دنیا بیاورند. در ادامه اطلاعاتی در مورد بیماری ام اس در بارداری به شما عزیزان خواهیم داد.
اهمیت و تاثیرات بیماری ام اس در بارداری
همانطور که می دانید ام اس یکی از بیماری های خود ایمنی می باشد و بدن سلول های خودش را سعی می کند از بین ببرد و به نوعی آن ها را سلول های بیگانه تلقی می کند. در واقع ام اس روی باروری زنان اثرگذار نیست با این حال ممکن است برخی از دارو هایی که در این زمینه استفاده می شود برای سیکل قاعدگی زنان تاثیراتی داشته باشد. زنان مبتلا به ام اس برای باردار شدن می توانند از دارو های خاص استفاده کنند و در مورد باقی روش ها باید سعی کنید در زیر نظر متخصص اقدام به انجام آن ها کنید.
معمولاً استفاده از دارو های ام اس ۳ ماه قبل از اقدام به بارداری باید قطع شود ولی اگر پزشک تایید کند می توانید دارو ها را در حین بارداری نیز ادامه دهید. همچنین در نظر داشته باشید که قطع ناگهانی دارو ها می تواند برای شما و جنین بسیار خطرناک باشد. اگر تحت درمان ناباروری با روش آی وی اف هستید دارو هایی را مورد استفاده قرار می دهید که سطح هورمون های شما را تغییر می دهند. معمولا افرادی که ام اس دارند با استفاده از این دارو ها امکان بازگشت و عود کردن بیماری آن ها نیز وجود دارد. بنابراین اگر دارای بیماری ام اس هستید و دوست دارید که مشکلات ناباروری خود را درمان کنید می توانید در این زمینه با متخصصان مشورت نمایید و همچنین متخصص مغز و اعصاب خود را نیز در جریان این مورد قرار دهید.
مالتیپل اسکلوزیس بیماری است که تحقیقات زیادی روی آن انجام شده است و باید در نظر داشته باشید که مطالعاتی که در این زمینه انجام شده نشان داده که بارداری برای مادر دارای ام اس بسیار خوب می باشد و تاثیر محافظت کننده ای دارد و می تواند از عود کردن بیماری به خصوص در ماه سوم بارداری بسیار مفید باشد.
همچنین باید بدانید که علت این موضوع و علت بروز این بیماری نا آشکار مانده است ولی احتمالاً سطح تولیدی هورمون ها می تواند در این زمینه نقش مهمی را داشته باشند. میزان عود کردن بیماری ام اس در بارداری به بهت کاهش پیدا می کند ولی علامت های دیگر ام اس که شامل خستگی نداشتن تعادل، درد و مشکلات مثانه رود می باشند به شدت ممکن است تشدید شود.
لازم است در این زمینه یاد آور شویم که دوران بارداری اگرچه که میزان عود کردن بیماری به شدت پیدا می کند ولی باید در نظر داشته باشید که این مورد بدان معنا نخواهد بود که شما می توانید استفاده از دارو های ام اس را قطع کنید. اثر توقف درمان بیش تر از اثری است که حاملگی می تواند در روی افراد مبتلا داشته باشد. بنابراین در سه ماهه اول بعد از زایمان به دلیل برگشت هورمون ها به سطح طبیعی خودشان خطر عود کردن این بیماری نیز افزایش پیدا می کند. اگر می خواهید باردار شوید و یا باردار هستید بهتر از این مورد را متخصص مغز و اعصاب خود در جریان قرار دهید در غیر این صورت ممکن است آسیب های بسیار زیادی به خود و جنین تان وارد.
MS یک بیماری خود ایمنی می باشد روی حاملگی تاثیر این بیماری بر این مورد مطالعات متعددی انجام شده است و نشان داده که زنان مبتلا به ام اس همانند سایر زنان می توانند بارداری سالمی داشته باشند. تحقیق نشان نداده است که ام اس می تواند بارداری خارج از رحمی، همچنین سقط جنین و زایمان زودرس را افزایش دهد. بهترین راه برای شما این است سعی کنید با پزشکان خود رو راست بوده و بیماری تان را پنهان نکنید.
ام اس بعد از زایمان نیز می تواند تاثیراتی روی بدن شما داشته باشد. هرچند که حتی در صورت نداشتن این بیماری نیز بعد از دوره زایمان می توانید خستگی بسیار زیادی را تجربه کنید با این حال برای اینکه بتوانید خودتان را با شرایط جدید وفق دهید مدت زمانی نیاز به استراحت کردن دارید.
در این زمان حمایت اطرافیان می تواند به شما کمک کند تا بتوانید مشکلات احتمالی را پشت سر قرار دهید. البته در مورد زنان مبتلا به ام اس برنامهریزی و اطمینان داشتن از پشتیبانی اطرافیان اهمیت بیش تری پیدا خواهد کرد. بنابراین در این زمینه باید از خانواده و دوستان خود نیز کمک بگیرید. همچنین باید در نظر داشته باشید که سه ماه بعد از زایمان لازم است که با متخصص مغز و اعصاب خود شورت کنید زیرا خطر عود کردن این بیماری افزایش پیدا می کند و شما باید از سرگیری مجدد دارو ها را نیز داشته باشید.
شیر دهی با بیماری ام اس
ام اس از بیماری های خاص در زمان بارداری می باشد که هیچ منعی برای شیردهی ندارد اما می تواند علامت هایی مانند بی حالی را با خود به همراه داشته باشد و همچنین درمان های ام اس روی شیر مادر تاثیراتی گذاشته و در نهایت این مورد برای سلامت جنین ممکن است آسیب زا باشد. در نظر داشته باشید که تغذیه با شیر مادر ام اس شما را بدتر نمی کند و ام اس نمی تواند از طریق شیر مادر به فرزند شما منتقل شود. برخی از تحقیقات نشان دادند که احتمال عود کردن بیماری ام اس بعد از زایمان در مادرانی که نوزاد خود را با شیر خود تغذیه می کنند کم تر خواهد بود اما این تنها یک احتمال است و ممکن است در برخی دیگر از افراد این احتمال برعکس باشد.
در برخی از مادران علامت های ام اس ممکن است مانع از تغذیه کودک با شیر مادر شود بنابراین شما می توانید شیر خود را دوشیده و وکیوم شده در فریزر قرار دهید تا با استفاده از این راهکار حمایتی از بروز خستگی یا تشدید علائم به دور بمانید. همچنین برای شیر دادن به نوزاد خود باید اول با یک متخصص مغز اعصاب و متخصص زنان و زنان مشورت کنید زیرا برخی از دارو های ام اس را نمی توان در دوره شیردهی مورد استفاده قرار داد.
انتقال ام اس
در حالت کلی باید بدانید که ام اس به صورت مستقیم از والد به فرزند به ارث نمی رسد و از طریق شیردهی و زایمان نیز منتقل نخواهد شد. هنوز علت دقیقی برای این بیماری پیدا نشده است ولی دانشمندان معتقد اند که به احتمال زیاد این بیماری ترکیبی از عوامل محیطی و ژنتیک می باشد که با توجه به نقش غیر قابل انکار ژن ها روی این بیماری احتمال بروز خطر در فرزندان که والدین آن ها به این بیماری دچار هستند به مراتب بیش تر و چشمگیر خواهد بود. به صورت کلی می توان گفت که داشتن این بیماری می تواند ریسک ابتلای فرزندان شما را بالا تر ببرد.
حال که متوجه شدید این بیماری علت دقیق و مشخصی ندارد و از طریق شیر دادن و زایمان از مادر به نوزاد منتقل نمی شود بهتر است اطاعتی در مورد دیابت در بارداری و بیماری های دوران بارداری نیز بدست آورید و آگاهی خود را در این زمینه ها نیز بالا تر ببرید و برای این کار می توانید از لینک های داده شده در این زمینه استفاده نمایید.
منبع : آرگا