تقریبا همه افراد از مضراتی که سیگار برای سلامتی انسان دارد، آگاه می باشند، اما متاسفانه بسیاری از افراد با وجود آگاهی از این موضوع به مصرف دخانیات روی می آورند، حال استفاده از سیگار در بارداری نه تنها سلامت مادر را به خطر می اندازد، بلکه موجب به وجود آمدن مشکلات زیادی برای جنین خواهد شد، بنابراین در این مطلب درباره عوارض سیگار و عواقب آن در آینده کودک آگاه خواهید شد.
سیگار در بارداری و عوارض خطرناک آن برای جنین
- کاهش اکسیژن موجود در خون مادر و جنین
- افزایش ضربان قلب نوزاد
- خطر سقط جنین
- خطر زایمان زودرس و یا تولد نوزاد با وزن کم
- خطر ابتلای نوزاد به بیماری های تنفسی (ریوی)
- افزایش خطر مرگ ناگهانی نوزاد
به طور کلی سیگار کشیدن در دوران بارداری اثرات مخربی بر روی رشد و تکامل جنین دارد، همچنین زایمان زودرس را به همراه داشته و در این حالت کودکانی که به دنیا می آیند با وزن در حدود ۱/۵ کیلوگرم خواهند بود، همینطور سیگار کشیدن خطر به دنیا آمدن نوزاد مرده را تا دو برابر افزایش می دهد.
خطر بروز ناهنجاری در کودکانی که دارای مادران سیگاری هستند، افزایش می یابد، بنابراین خانم های حامله باید سعی نمایند تا سیگار کشیدن در دوران حاملگی را ترک نمایند، زیرا سیگار علاوه بر خطراتی که برای سلامت مادر دارد، در رشد و نمو کودک نیز اختلال ایجاد خواهد کرد، تحقیقات نشان داده است که مادران سیگاری که دارای نوزاد پسر شده اند، پسران آنها در آینده معمولا دارای قد کوتاهی می باشند.
اما نکته مهم در مورد اطرافیان افراد سیگاری که در معرض دود غیر مستقیم قرار داشته و دود ناشی از سیگار کشیدن دیگران را استنشاق می کنند، این است که در واقع آنها نیز از آسیب های جدی سیگار در امان نیستند، چون دود سیگار دارای مواد مضر بوده و قرار گرفتن زیاد در معرض دود، احتمال زایمان زودرس، تولد نوزاد با وزن کم، نقایص زایمان و بسیاری از عوارض حاملگی را افزایش خواهد داد. ضمن اینکه نوزادان و کودکانی که در معرض دود غیر مستقیم سیگار هستند، معمولا دچار بیماری هایی مانند آسم و یا عفونت های ریه و گوش شده و حتی ممکن است با خطر مرگ ناگهانی مواجه شوند.
ترک سیگار و تغییرات بدن بعد از آن
فواید سیگار نکشیدن می تواند در عرض یک روز بعد از ترک آن خود را نشان دهد، بعد از کنار گذاشتن سیگار, ضربان قلب مادر و جنین به حالت عادی بر می گردد، بنابراین احتمال بروز مشکلات تنفسی وی نیز کاهش می یابد، حال با توجه به اینکه بدن به نیکوتین عادت کرده است با ترک آن علائمی خواهد داشت؛ مثلاً هوس کشیدن سیگار می کند، احساس گرسنگی داشتن، سرفه کردن، سردرد و یا عدم تمرکز، البته همه این علائم ترک به صورت موقتی و گذرا هستند و معمولا بعد از ۱۰ تا ۱۴ روز از بین می روند.
حال باید به هنگام بروز علائم ترک سیگار بتوانید خود را کنترل کنید، به دلایل ترک کردن سیگار فکر کرده و به خود یادآوری کنید که این علائم در راه درمان شما بروز پیدا کرده و به زودی برطرف می شوند. توجه داشته باشید که تحمل کردن علائم ترک خیلی راحت تر از درمان بیماری هایی است که در نتیجه سیگار کشیدن برایتان اتفاق می افتند، فرد سیگاری حتی بعد از ترک سیگار، هوس کشیدن سیگار دارد، اما این هوس کوتاه مدت بوده و بالاخره از بین می رود، در صورتی که دوباره شروع به کشیدن سیگار کردید، نباید امید خود را از دست دهید، زیرا بسیاری از افراد سیگاری بارها پیش از ترک دوباره شروع به کشیدن سیگار کرده اند، اما نباید هیچگاه تسلیم شوید و می توانید با برنامه ریزی، راهکار موثر تری برای دفعات بعدی در برابر خواسته و میل خود به کشیدن سیگار را به کار گیرید و خوب فکر کنید.
همانطور که گفتیم؛ ترک سیگار باروری را بهبود می بخشد، حال ممکن است کاهش میزان تخمک قابل برگشت نباشد، اما از طریق ترک سیگار عوارض بارداری ناشی از مصرف دخانیات به شکل چشم گیری کاهش می یابد، از آنجا که ترک سیگار بسیار دشوار است، بنابراین افرادی که قصد این کار را دارند بهتر است تحت نظر مشاورین این حوزه اقدام به ترک نموده و از پشتیبانی آنها برخوردار شوند تا به این صورت شانس موفقیت آنها نیز افزایش یابد.
از اینکه تا پایان این مطلب از کودک و والدین ما را همراهی کردید از شما سپاسگزاریم و امیدواریم مطالب گفته شده در زمینه بارداری و ترک سیگار برای شما سودمند واقع شده باشد.
منبع : آرگا