در دسته بندی های اختلال از اختلال سلوک با عنوان یک اختلال رفتاری یاد می شود در حقیقت این اختلال به مجموعه ای از رفتارهای کودک اطلاق می شود که به شکل مستمر و دائم هستند همچنین این دسته از رفتارها هنجارهای اجتماعی را نقض می کنند. تحقیقات نشان می دهندن کودکا با وجود این اختلال نمی توانند احساسات و هیجاناتی همچون گناه و عذاب وجدان را درک کنند در نتیجه به راحتی هنجارهای جامعه و خانواده را نقض می کنند و به آن پایبندی ندارند. توجه کردن به منافع شخصی، سوء استفاده کردن از دیگران، بد دهنی و … از نشانه های اینگونه از کودکان است که می توان آن ها را شناسایی کرد. این اختلال دارای نشانه های دیگری نیز می باشد که در ادامه به آن ها اشاره می شود و شیوه های مقابله با این کودکان را نیز بیان خواهیم کرد.
اختلال سلوک در کودکان چیست؟
بحث درباره اختلالات کودکان بسیار گسترده است زیرا در اینگونه از مقالات ابتدا به ریشه یابی درباره این اختلال ها پرداخته می شود و سپس به دنبال شیوه های درمانی می باشند. بنابراین در این مقاله نیز همین روند جریان خواهد داشت و ما درباره اینکه این اختلال چیست؟ چه نشانه های دارد؟ چه علت هایی دارد و چگونه درمان می شود بیشتر صحبت می کنیم. همچنین این کودکان ممکن است در آینده به اختلال شخصیت نمایشی دچار شوند که برای پیشگری باید نشانه های اختلال شخصیت نمایشی را در آن ها بررسی نمود.
نشانه های اختلال:
ابتدا بهتر است به نشانه هایی از اختلال سلوک اشاره کنیم این اختلال می تواند در رفتار فرد بروز کند به عنوان مثال کودک از طریق پرخاشگری می تواند این اختلال را نشان دهد. برخی از این کودکان ممکن است به دیگران آسیب بزنند و از حقوق دیگران سوء استفاده کنند که وجود هر یک از این نشانه ها در این کودکان می تواند برای آن ها تهدید آور باشد.
۱- قانون شکنی:
این کودکان به قوانین اهمیت نمی دهند و قانون را نقض می کنند در خانه قوانینی که توسط والدین گذاشته می شود را زیر پا می گذارند و اغلب دیر وقت به خانه بر می گردنند. آن ها ممکن است برای مدتی طولانی از خانه بیرون بمانند و با والدین قهر می کنند در مدرسه نیز به قوانین اهمیت نمی دهند و غیبت دارند. مطالعه روانشناسی کودک ۳ ساله به والدین این دسته از کودکان کمک می کند تا از همان ابتدا مشکل قانون شکنی را در کودک خود رفع کنند.
۲- خرابکاری:
از دیگر نشانه های اختلال سلوک می توان به خرابکاری و تخریب اموال عمومی اشاره کرد آن ها در مدرسه، خانه و در مکان های عمومی به اموال آسیب می زنند.
۳- دزدی و دروغگویی:
رفتارهای مخرب این کودکان تنها به موارد فوق ختم نمی شود آن ها دست به دزدی می زنند و دروغ می گویند به عنوان مثال دزدیدن اتومبیل های گران قیمت تجاوز به خانه های دیگران و نداشتن احساس مسولیت در این افراد بسیار دیده می شود. حال باید دید برای ترک دروغ چه باید کرد؟ که با مطالعه مقاله مورد نظر در لینک می توانید اطلاعات مناسب و مفیدی را کسب نمایید که پیشنهاد می شود حتما آن را مطالعه نمایید.
کدام دسته از افراد در معرض این اختلال هستند؟
اختلال سلوک اختلالی است که بیشتر در میان پسران رایج است و اغلب با وارد شدن به دوران نوجوانی دچار این اختلال می شوند البته این نشانه ها در دوران کودکی فرد نیز دیده می شود و در نوجوانی شیوع بیشتری دارد. از علت های بروز این رفتار در کودکان نیز می توان به بستر نامناسب در خانواده اشاره نمود همچنین می توان به عوامل بیولوژیکی، روانی و اجتماعی نیز اشاره نمود. برخی از این کودکان ژنتیکی پرخاشگر هستند و یا بدو تولد به دلیل مصرف والدین از دخانیات دچار این اختلال شده اند. محیط خانوادگی بد، دوستان و نداشتن وضعیت مالی مناسب نیز می تواند زمینه ساز بروز این اختلال در کودکان باشد. همچنین کودکان اختلال سلوک به دلیل نداشتن تمرکز ممکن است دچار اختلال یادگیری نیز می شوند که باید دید چگونه به یادگیری کودک دیر آموز کمک کنیم.
راه های درمانی:
کودکانی که با مشکل اختلال سلوک دست و پنجه نرم می کنند بسیار در معرض خطر هستند زیرا آینده ای تلخ برای آن ها پیش بینی می شود این کودکان در هنگام انتخاب همسر با مشکل رو به رو می شوند و در زندگی زناشویی خود نیز به پرخاشگری و آسیب زدن به همسر دست می زنند. در آینده این افراد بزهکار می شوند و در جامعه و خانواده جایگاهی ندارند بنابراین هتر است والدین از همان ابتدا به فکر درمان کودک و فرزند خود باشند تا بتوانند آینده ای بهتر را برای آن ها رقم بزنند.
توجه داشته باشید اگر این کودکان در همان اویل کودکی شناسایی شوند و مشکل آن ها پیگیری شود راحت تر و سریع تر این اختلال در ان ها درمان می شود زیرا مقاومت آن ها کمتر است. خانواده بستر بسیار مهمی است که در درمان این کودکان موثر است و تا زمانی که والدین و خود فرد نخواهد اختلال سلوک به دشواری قابل درمان است. درمان عقده های کودکی در بزرگسالی کار دشواری است اما غیر ممکن نیست و کودکانی که دچار این اختلال هستند ممکن است در آینده دچار عقده شوند که به همین علت باید تحت درمان قرار بگیرند.
درمان این اختلال از طریق خانواده و خود فرد صورت می گیرد به همین دلیل آموزش هایی ویژه هر دو ارائه می شود آموزش های کودک شامل آموزش های حل مسئله ای است به این شکل که به کودک موضوعی داده می شود و از او می خواهیم درباره آن تحقیق کند این موضوع همان اختلال سلوک است که کودک خود به آن می رسد. آگاهی دادن به کودک، درمان های رفتاری شناختی، از بین برن الگوهای غلط رفتاری از جمله این آموزش ها هستند.
آموزش هایی که برای والدین در نظر گرفته می شود شامل مهارت های تربیتی است که کمک می کند فرزند خود را به شکل بهتری تربیت کنند و والدین با بالا بردن آگاهی و مطالعه می تواند به کودک خود کمک کنند. با توجه به دشواری اختلال سلوک بهتر است والدین به مشاور مراجعه کنند و خود و کودک را تحت نظر پزشک قرار دهند تا به نتیجه ای بهتر دست پیدا کنند.
منبع : آرگا