دسته ها
شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳

آموزش کاشت و پرورش گل شیپوری در خانه

  • شیوا فهیمی
  • ۲۹ آبان ۱۴۰۱
  • ۰

گل شیپوری گلی زیبا و گرمسیری با تنوع رنگی فراوان است که بومی افریقای جنوبی است. و جهت کشت به مراقبت زیادی نیاز ندارد. در این مقاله با کشت و پرورش گل شیپوری در خانه بیشتر آشنا خواهید شد.

اگر علاقمند به پرورش گلها در خانه هستید و وقت مراقبت کمتری از گلها را دارید ما در این مقاله به شما پرورش گل شیپوری را پیشنهاد می کنیم. کاشت گلهای شیپوری آسان است و مراقبت از آن در بهترین حالت به حداقل می رسد. با ما همراه باشید تا با این گلهای زیبا و دوست داشتنی بیشتر آشنا شوید.

آشنایی با کاشت و پرورش گل شیپوری

گل زیبای شیپوری گیاهی چند ساله از خانواده Araceae با نام علمی Zantedeschia دارای برگهای کشیده و لک دار، است. برگ ها در ابتدای رویش سبز هستند و بعد از مدتی لک های ذکر شده بر روی آن ها ظاهر می شود. از نظر طیف رنگی بسیار متنوع است و مناسب کاشت در گلدان یا باغ هستند. از این گیاه گونه های دورگه ای تولید شده است که این گل را به دوررگه های رنگی معروف ساخته است. گلهای شیپوری بومی آفریقای جنوبی و جزو گیاهان گرمسیری هستند که در این مناطق گاهی همیشه سبز است. در نواحی سردتر خزان کننده هستند. بنابراین در پرورش گل شیپوری، می توانید آن ها را هنگام تابستان در فضای باز نگهداری کنید اما برای نگهداری در فصل زمستان، باید اقدامات لازم را انجام دهید.

پرور گل در خانه

آشنایی سریع:

 گروه: گیاهان چند ساله پیازدار
زمان گلدهی: اواخر بهار تا تابستان
زمان کاشت: بهار
ارتفاع و میزان گسترش: ۹۰-۴۰ تا۹۰-۲۵
نیاز مکانی: آفتاب کامل تا سایه جزئی

گونه های بادوام جهت پرورش گلهای شیپوری:

گونه های zantedeschia ، Z. aethiopica و Z. pentlandii ، در خاک مرطوب در آفتاب کامل تا سایه جزئی رشد می کنند. در شرایط پرورش در خانه قبل از کاشت مقداری ماده آلی که به خوبی پوسیده شده است به خاک اضافه کنید.

کشت و پرورش گل شیپوری

تغذیه و آبیاری

برای پرورش گل شیپوری، گونه هایی مانند arum lilies را در طول تابستان، یک بار هر  در هفته با کود مایع متعادل تغذیه کنید. مالچ دهی سالانه در پاییز با کمپوست یا کود دامی باغی خوب پوسیده شده انجام شود. و گونه هایی مانند calla lilies را هر دو هفته یکبار با کود نیتروژن بالا در هنگام رشد فعال تغذیه کنید اما در هنگام گل دهی از تغذیه خودداری کنید. یک کود پتاسیم بالا مانند کود گوجه فرنگی را می توان هفته ای یک بار بعد از گل دادن  به خاک اضافه کرد.

 پرورش گیاه شیپوری درون گلدان در خانه

پرورش گل شیپوری

گلهای شیپوری باعث زیبایی هر باغی هستند، اما می توانید به عنوان گیاهان گلدانی آنها را در داخل خانه نیز پرورش دهید. مردم عاشق این گیاهان چند ساله هستند زیرا گلهای زیبا و شیپوری شکل و رنگارنگ آن بسیار چشم نواز هستند.گلها(برگواره ها) برای هفته ها دوام می آورند و نگهداری آنها نیز آسان است. با این حال، بهتر است جهت پرورش گلهای شیپوری از غده ها(پیازچه) استفاده کنید، زیرا جوانه زدن بذر می تواند مدت زیادی طول بکشد. در ادامه با پرورش گلهای شیپوری در گلدان با ما همراه باشید.
۱-یک گلدان مناسب انتخاب کنید.  در پرورش گل شیپوری، رشد گل داخل گلدان دشوار نیست، اما به ظرف مناسب احتیاج دارد. یک ظرف عمیق را انتخاب کنید که قطر آن در حدود (۳۰ سانتی متر) باشد و سوراخ های زهکشی زیادی داشته باشد. پرورش این گل در گلدان های بزرگ به مرطوب نگه داشتن خاک کمک می کند و فضای زیادی را برای رشد غده ها فراهم می کند.
۲-خاک را مرطوب کنید. گلدان خود را با یک خاک خوب دارای قابلیت زهکشی مانند مخلوط  خاک گلدان، پر کنید. سپس، خاک را به یک سطل بزرگتر منتقل کنید. به آرامی آب گرم کافی را به خاک بیفزایید تا مرطوب شود، اما غرقابی نشود. خاک را با دست خود هم بزنید تا آب به طور مساوی توزیع شود.

۳-پیاز گل را بکارید. خاک مرطوب شده به اندازه کافی را به گلدان برگردانید تا دو سوم آن پر شود. پیاز را در مرکز خاک با نقطه رشد رو به بالا (نه به داخل خاک) قرار دهید. اطراف پیاز را با خاک بیشتری بپوشانید و  بقیه گلدان را نیز پر از خاک کنید. پیاز را نباید خیلی عمیق کاشت، عمق کاشت را ۱۰ سانتی متر و فاصله بین پیازها را حدود ۳۰ سانتی متر در نظر بگیرید.

آشنایی با پرور گل شیپوری
۴- گلدان را به یک مکان روشن منتقل کنید. گلهای شیپوری هر روز، حدود شش ساعت نور غیرمستقیم خورشید نیاز دارند تا به درستی رشد کنند. با این حال، برگ ها و گلها در نور کامل خورشید می سوزند. یک مکان روشن، مانند آستانه پنجره را انتخاب کنید، که تا حدودی سایه زده است یا در معرض نور غیرمستقیم باشد. در پرورش گلهای شیپوری، عامل نور در رشد گلها تاثیرگذار است.
۵- با رشد گیاه خاک را مرطوب نگه دارید. بلافاصله پس از کاشت کمی آب به آن اضافه کنید تا خاک اطراف پیاز(غده)حل شود. هر وقت خاک شروع به خشک شدن کرد، آب بیشتری به گیاه بدهید تا خاک مرطوب بماند، اما حالت غرقابی ایجاد نشود. اگر نوک برگ تیره شود، نشانه آبگرفتگی است.
۶- ماهانه گیاه را تغذیه کنید. برای پرورش گل شیپوری برنامه ی منظم کوددهی تعیین کنید. برای تغذیه گیاه، یک کود مایع ۱۰-۱۰-۱۰ را با آب مساوی رقیق کرده و آن را به خاک اضافه کنید. هر ماه  این کار را تکرار کنید در شرایطی که گیاه در حالت خواب نباشد. با تغذیه مناسب ، آبیاری و نور ، گیاه باید هشت هفته پس از کاشت شروع به گل دهی کند.
۷- در تابستان گلدان را به یک مکان روشن در فضای باز منتقل کنید. هنگامی که دمای هوا در تابستان گرم می شود، جایی را پیدا کنید که در آن گل شیپوری بتواند ماههای گرمتر را سپری کند. مکان ایده آل جایی است که تا حدودی سایه خورده است یا تحت نور غیرمستقیم خورشید باشد. هنگامی که هوا در پایان تابستان خنک می شود، گلدان را به داخل خانه برگردانید.
۸- گیاه را در دوره  خواب به مکان خنک و تاریک منتقل کنید. هنگامی که برگ ها شروع به زرد شدن می کنند، این علامت آن است که گیاه در حالت خواب است. در این مرحله، آب و تغذیه گیاه را متوقف کنید تا گلدهی (برگواره) آن متوقف شود. گیاه را به محلی خنک و تاریک منتقل کنید و بگذارید دو تا سه ماه در آنجا بماند. گلهای شیپوری سالی یک بار به خواب فرو می روند. آنها برای ایجاد گلهای زیبا و فراوان خود به این دوره استراحت احتیاج دارند. دامنه دمایی خوب برای گلهای شیپوری خفته بین ۱۵.۵ تا ۲۴ درجه سانتیگراد است.

۹- پس از گذشت دوره خواب، گیاه را به خاک تازه برگردانید. وقتی گیاه چند ماه استراحت کرد، یک گلدان جدید را با خاک گلدان تازه و مرطوب پر کنید. پیاز را به آرامی با دستان خود بیرون بیاورید و آن را به گلدان جدید منتقل کنید. گلدان را به یک مکان روشن منتقل کنید و برنامه آبیاری و تغذیه منظم گل خود را از سر بگیرید.

شرایط پرورش گل شیپوری

تکثیر گل شیپوری با بذر

میوه های این گیاه بعد از مدتی به رنگ زرد یا نارنجی در می آیند که بذر ها را می توان از داخل آنها خارج کرد و بعد از تمیز کردن پوشش روی آن در فصل بهار کاشت و یا اینکه بذر آماده تهیه کرد.

در این روش، عمق کاشت بسیار کم است و تنها لازم است لایه کوچکی از بستر کاشت که حاوی پرلایت و ماسه است، بر روی بذر بریزید، دمای مورد نیاز برای سبز شدن دانه های این گیاه نیز ۲۰ درجه سانتیگراد می باشد.

دانه ها بعد از چند هفته جوانه می زنند، توجه داشته باشید که در این روش, دو تا سه سال طول می کشد تا گیاه بعد از رویش بتواند به گلدهی برسد.

تکثیر گل شیپوری با تقسیم بوته

بهتر است این کار را در اواخر زمستان یا اوایل بهار انجام دهید و در مکان های گرمسیری, بهترین زمان تکثیر و پرورش گل شیپوری با تقسیم بوته، فصل بهار بوده و در مناطق سردسیر در اواخر تابستان یا در پاییز می باشد.

قلمه زدن گل شیپوری

حال برای تکثیر گل شیپوری با تقسیم بوته (تقسیم ریزوم) می توانید در فصل پاییز بعد از اینکه شاخ و برگ های گل به رنگ قهوه ای درآمد, در این صورت به راحتی از ریشه جدا می شوند و در این شرایط، می توان ریشه های ریزوم را تقسیم کرد.

حال با کمک یک بیلچه, ریزوم های گیاه (ساقه های زیر زمینی که حاوی ریشه های خارجی و ساقه های خزنده هستند) را آرام و با دقت از داخل خاک خارج کنید.

 بعد همه شاخه و برگ های باقیمانده بر روی ساقه را جدا کنید.

اکنون ساقه را به وسیله چاقوی تیز باغبانی که ضدعفونی شده می باشد، به قطعاتی جداگانه تقسیم کرده و اطمینان پیدا کنید که هر قطعه دارای یک چشم (جوانه) می باشد.

در پایان ریزوم ها را به مدت یک روز در مکانی در سایه آفتاب قرار دهید تا خشک شوند و در انتهای آنها گال (برجستگی های ریشه) به وجود آید و بعد از مشاهده این گال ها، آنها را به شکل عمودی و در عمق ۵ تا ۱۰ سانتیمتری در گلدان بکارید، گلدان را در جای خنک قرار دهیدو تا زمان رشد گیاه مرطوب نگه دارید، توجه داشته باشید قبل از کاشتن ریزوم ها نیز بستر آن را مرطوب کرده و آب اضافی را خارج کنید.

تکثیر گل شیپوری

بیشتر بدانید:
  •  به مراقبت زیادی در پرورش گلهای شیپوری نیاز نیست. فقط این که خاک آن همیشه مرطوب باشد و کوددهی هم به صورت ماهانه انجام شود. می توان اطراف گیاه را یک لایه مالچ قرار داد تا هم مرطوب بماند و هم عاری از علفهای هرز باشد.
  • غده ها (پیاز) گل شیپوری را در پاییز معمولا بعد از اولین سرما ذخیره می کنند. قبل از ذخیره سازی پیاز گل برای زمستان، اجازه دهید تا پیازها چند روز خشک شوند. سپس آن ها را در خزه تورب قرار دهید سپس به مکانی تاریک انتقال داده تا در بهار زمانی که هوا گرم شد آن ها را بیرون بیاورید. در شرایط کشت گلدانی، غده ها را اواخر زمستان بیرون آورده و در گلدان بکارید.
  • در پرورش گل شیپوری اگر قصد تکثیر این گل را دارید می توانید از طریق ریزوم آن را تکثیر کنید.

در صورت تمایل برای آشنایی با روش کاشت و پرورش گیاهان دیگر همچون مونسترا آدانسونی و گل مرجان مینیاتوری می توانید از مطالب قبلی آرگا در این زمینه دیدن کنید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *