زمانی که پژوهشگر به دنبال تبیین یک پدیده باشد افراد و یا گروه های خاصی را مورد بررسی قرار می دهد که مطالعهٔ آن موردی و کیس استادی است. مطالعهٔ موردی یا مورد پژوهی برای اولین بار توسط فردریک لوپله انجام گرفت که تحقیقات خود را بر روی یک فرد بزهکار با کیس بزهکاری انجام داد و همانطور که بیان شد این پژوهش یک پژوهش موردی است زیرا بر روی یک گروه خاصی از افراد جامعه صورت گرفته است. این پژوهش در دسته تحقیقات کیفی قرار دارد که بیشتر در تحقیقات علوم انسانی انجام می شود و در آن شما نمی توانید از شرایط آزمایشگاهی و اعداد برای توصیف تحقیق خود استفاده کنید.
آشنایی با مطالعه موردی
همانطور که بیان شد کیس استادی در زمینه های تحقیقاتی که دارای داده های کیفی هستند کاربرد دارد و مورد استفاده است در رشته هایی همچون علوم سیاسی، روان شناسی، جامعه شناسی، مدیریت دولتی و علوم تربیتی این نوع از پژوهش ها و تحقیقات مورد استفاده است. این نوع از تحقیقات دارای فواید زیادی است و از همین حیث در اینگونه از رشته ها از آن برای پژوهش ها استفاده می شود. در اینجا نیز نکات مثبت و مفی استفاده از این روش پژوهشی را برای شما بیان خواهیم کرد.
اهمیت مطالعات موردی:
یکی از نکات مهم در استفاده از مطالغه موردی شناخت تما واقعیات پژوهش است که موجب شده تا بر اهمیت اینگونه از پژوهش ها افزوده شود. زمانی که از پژوهش موردی استفاده کنید می توانید دیدگا و نظریه گشتالت که مبنی بر کل نگری است را در تحقیق خود پیاده کنید و در نتیجه این اطمینان در پژوهش حاصل می شود که شما تمام اجزا را مورد بررسی قرار داده اید.
شناسایی عوامل پنهان و پدیده های اجتماعی نیز یکی دیگر از فواید استفاده از مطالعات موردی است در حقیقت با استفاده از این پژوهش ها می توانید تمام ابعاد نهفته در تحقیق خود را نیز کنترل و مورد بررسی قرار دهید. از سوی دیگر کلیت منحصر به فرد نیز می تواند یکی دیگر از ویژگی های کلیدی در تحقیقات موردی محسوب شود.
خصوصیات مورد پژوهی:
- روش پژوهشی برای مطالعه در مسائل زندگی
- خاصر گرایی به معنای تحقیق در زمینه خاص
- روش توصیف رویدادها
- کشف روابط میان پدیده ها با روش اکتشافی
- استدلال استقرایی در تحقیق
مزایا :
مطالعه موردی دارای مزایای متعددی است که از جمله آن ها می توان به پردازش اطلاعات انبوه اشاره کرد همچنین در این مطالعه می توانید با منابع بیشتری رو به رو شوید. اسناد و شواهدی که می توانید در این پژوهشات به دست آورید موجب می شود تا اهمیت و صحت تحقیقات شما بیشتر شود.
معایب :
نداشتن انسجام علمی و تعمیم پذیری، زمان بر بودن، نداشتن اعتبار درونی و مشکلاتی از این قبلی می تواند از معایب مطالعه موردی باشند که موجب می شود تا استفاده از این نوع مطالعات کاهش پیدا کند.
برای انجام این تحقیقات مراحل و روندی باید طی شود که از جمله آن ها به این موارد می توان اشاره کرد: طراحی، انجام مطالعات آزمایشی، گردآوری داده، تحلیل کردن داده ها، نوشتن گزارش و تحلیل کردن گزارشات از جمله مراحل آن هستند.
منبع : آرگا