آسیبهای اجتماعی پدیده هایی قابل کنترل هستند که بروز این امر نیازمند آگاهی جوامع در این زمینه است و با آگاه سازی از طریق برنامه بلند مدت و کوتاه مدت می تواند تاثیرات بسیار مطلوبی را در جوامع داشته باشد. زمانی که یک جامعه به دنبال کشف مشکلات و آسیبهای اجتماعی است آن ها را در انواع سطوح مختلف مورد تحلیل و بررسی قرار می دهد و آن را به جنبه های مختلف فردی و جمعی تقسیم بندی می کند. بسیاری از اندیشمندان اعتقاد دارند بعد از انقلاب صنعتی تغییر در اجتماع و اسیب شناسی آن موجب تاثیرات مثبتی شده است.
آسیب های اجتماعی:
یکی از مهم ترین مباحث در تحلیل آسیب های یک جامعه نگرش و دیدگاهی است که اندیشمندان و مردم یک جامعه به علت های بروز این آسیب دارند و همین امر است که جوامع موفق و ناموفق را از یکدیگر جدا کرده است. در رابطه با بررسی این علت ها سوالات مختلفی ایجاد می شود که از طریق پاسخگویی به آن ها می توان به راهکارهای اصولی حل بحران ها دست یافت.
دیدگاه های سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی یک جامعه تاثیرات بسیاری بر روی آسیب شناسی اجتماعی دارد و بهتر است برای پی بردن به آسیبهای اجتماعی از طریق این کانال ها عمل کرد.
در تعاریف دیگر نیز از مفاهیم دیگری برای تعریف آسیب اجتماعی استفاده شده است و از تعابیری همچون بی نظمی اجتماعی، ناهنجاری و … استفاده شده است. در برخورد با اینگونه از آسیب ها ممکن است برخی جوامع آنها را انکار کنند و برخی جوامع دیگر نیز با بول وجود اینگونه از آسیب ها سعی دارند تا از طریق جنبه های مختلف علت های آن را شناسایی کنند.
یکی دیگر از مواردی که در مواجه با اینگونه از آسیب ها باید به آن توجه کرد حمایت از افرادی که است که مورد آزار چین آسیب هایی هستند این امر نیز تا حد زیادی به نوع نگرش جامعه باز می گردد. یکی از پیشنهادهایی که در جوامع مدرن برای حمایت از این افراد می شود تشکیل سازمان هایی حمایتی است که با وجود افراد متخصص به این افراد کمم می کنند.
در یک دسته بندی کلی تر اقدامات مناسب برای حمایت از افراد آسیب دیده و یا پیشگیری از آسیبهای اجتماعی را در دسته بندی می توان جای داد. راه حل اول شامل اقداماتی برای ساخت زندان، افزایش مجازات ها، استخدام کردن پلیسان و … است همانطور که می بینید این دسته از اقدامات سطحی و به عنوان اقدامات کوتاه مدت تلقی می شوند که آثار آن ها بعد از گذشت زمان از بین خواهد رفت.
در دسته دوم از این اقدامات به دنبال برنامه ریزی های قطعی و بلند مدت هستند این دسته از اقدامات می توانند ریشه این مشکلات را شناسایی کنند به عنوان مثال فرهنگ سازی، درونی کردن ارزش ها و هنجاری یک جامعه و اجتماعی کردن می توانند دارای تاثیرات بیشتری بر روی افراد یک جامعه باشند و به پیشگیری از بروز این آسیبهای اجتماعی در جامعه کمک خواهند کرد.
روشهای پیشگیری آسیب اجتماعی:
- تربیت دینی کودکان و نشان دادن ارزش های دینی
- تقویت کردن اعتماد به نفس اعضای جامعه در مدرسه، اجتماع و خانواده
- آموزش مسئولیت پذیری در کودکی
- تقویت مهارت های اجتماعی و ارتباطی
- آموزش نه گفتن و خودباوری
- کمک به خودشکوفایی و ابراز احساسات
- آشنایی با ناهنجاری های اجتماعی و عواقب آن
منبع : آرگا