دسته ها
سه شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۳

رایج ترین مشکلات بینایی در کودکان

  • شیوا فهیمی
  • ۱۰ دی ۱۴۰۳
  • ۰

کودکان معمولا مشکلات چشمی خاصی را تجربه می کنند که برخی بی خطر بوده و برخی نیاز به درمان دارد. این مطلب به رایج ترین مشکلات چشمی در کودکان اشاره دارد.

از آن جا که تشخیص به موقع مشکلات و بیماری های چشمی نقش مهمی در درمان آن دارد، در این مطلب به رایج ترین مشکلات بینایی در کودکان می پردازیم تا اطلاعات کافی در این زمینه کسب کنید و بینایی کودکان خود را جدی بگیرید.

رایج ترین مشکلات بینایی در کودکان

مشکلات بینایی در بچه ها با آن چه که در بزرگسالی مشاهده می شود، متفاوت است. عوارض و مشکلات بینایی در بچه ها می تواند ناشی از فاکتورهای ژنتیکی، ویروسی، باکتریایی یا حوادث باشد. از آن جا که تشخیص به موقع مشکلات و بیماری های چشمی نقش مهمی در درمان آن دارد، در این مطلب قصد داریم شما را با رایج ترین مشکلات و بیماری های چشمی در کودکان آشنا نماییم.

همچنین می توانید از مقالات قبلی پیرامون انحراف چشم در کودکان و  دوبینی چشم در کودکان با کلیک روی لینک نیز بازدید نمایید.

۱. مشکل عیوب انکساری چشم

مشکل عیوب انکساری چشم رایج ترین عارضه بینایی در بین بچه ها شناخته می شود. عیوب انکساری موجب تاری دید می شود و معمولا با عینک درمان می شود. عیوب انکساری چشم  در حدود ۲۰ درصد از کودکان مشاهده شده است.

آستیگماتیسم، دوربینی و نزدیک بینی از اصلی ترین عیوب انکساری چشم می باشند. گاهی مواقع کودک نمی تواند ناتوانی خود در دیدن را به طور شفاهی بیان کند از این رو ممکن است دائما چشمک بزند، پلک بزند، سر خود را برگرداند یا تنها از دیدن تمام افراد و اشیا صرف نظر کند که بر عملکرد مدرسه او تاثیر می گذارد.

کودک ممکن است در مشاهده فاصله نزدیک یا دور یا هر دو دچار مشکل شود. در صورتی که کودک برای مدت طولانی نتواند خوب ببیند ممکن است دچار تنبلی چشم شود. در ادامه انواع عیوب انکساری چشم شرح داده می شود.

۱.۱ مشکل آستیگماتیسم چشمی

آستیگماتیسم وضعیتی است که در آن انحنای غیر طبیعی قرنیه می تواند موجب سقوط دو نقطه کانونی در دو مکان مختلف شده و اجسام از نزدیک تار به نظر برسند. این ناهنجاری های چشمی مانع تمرکز درست نور روی شبکیه چشم می شوند.

۲.۱ مشکل دوربینی

در این مشکل چشمی تصویر یک جسم دور در پشت شبکیه متمرکز شده و موجب می شود اشیا از نزدیک خارج از نقطه کانونی دیده شوند که به علت کوتاه بودن محور کره چشم و ضعیف بودن قدرت انکساری چشم ایجاد می شود.

در کودک مبتلا به دوربینی، خیره شدن، مالش چشم، عدم تمایل به مدرسه رفتن و مشکل در مطالعه مشاهده می شود. عینک با لنز تماسی می تواند با تنظیم قدرت تمرکز روی شبکیه به اصلاح و بهبود دوربینی کمک نماید.

۳.۱ مشکل نزدیک بینی

در عارضه نزدیک بینی در کودکان تصویری از یک جسم دور به علت طولانی بودن محور کره چشم، یا به علت قدرت انکساری خیلی قوی جسم در جلوی شبکیه چشم متمرکز شده و موجب می شود تصویر اشیا دور از نقطه کانونی تشکیل شود. نزدیک بینی رایج ترین عیب انکساری چشم در کودکان می باشد که با عینک یا لنز قابل رفع می باشد.

نزدیک بینی سبب سردرد یا فشار چشمی می شود. ممکن است کودک به تلویزیون نزدیک شود یا برای مشاهده اجسام دور چشم های خود را خیلی باز کند.

۲. مشکل شالازیون چشمی

شالازیون یا گل مژه توده قرمز و دردناکی است که در لبه پلک ایجاد می شود. توده متورم در اثر گرفتگی غده چربی به وجود می آید. گل مژه به دلیل عفونت ایجاد نمی شود. رشد خوش خیم روی پلک بوده که به دلیل انسداد غدد چربی به خاطر التهاب پلک ایجاد می شود.

در اکثر موارد گل مژه بدون هیچ درمان خاصی رفع می شود ولی گاهی اوقات عفونت پیدا کرده و به مصرف آنتی بیوتیک نیاز است. اگر گل مژه در مدت یک ماه رفع نشد برش و درناژ لازم است. برای درمان خانگی گل مژه می توان از کمپرس گرم استفاده کرد.

۳. مشکل تنبلی چشم یا آمبلیوپی

تنبلی چشم یا آمبلیوپی وضعیتی است که در آن یک یا هر دو چشم کودک به علت عواملی که سبب عملکرد غیر طبیعی بینایی مغز می شود، بینایی نرمال ندارند. تنبلی چشم وقتی روی می دهد که مغز یک چشم را بر چشم دیگر ترجیح می دهد و موجب کاهش بیشتر بینایی در چشم ضعیف تر می گردد.

مشکل چشمی آمبلیوپی به عبارتی نوعی بینایی ضعیف چشمی است که سبب تضعیف چشم شده و مشکلات بینایی را درازمدت می نماید. تنبلی چشم در کودکان بایستی با پوشاندن چشم قوی تر، عینک و قطره درمان شود. با تشخیص زودهنگام تنبلی چشم درمان راحت تر خواهد بود.

۴. مشکل آب مروارید یا چشم ابری

عارضه چشم های ابری ممکن است به معنی آب مروارید باشد. در صورت ابتلا به آب مروارید، چشم کودک کدر به نظر می رسد. این وقتی است که عدسی معمولی شفاف داخل چشم کدر شود. معمولا افراد مسن بیشتر به آب مروارید مبتلا می شوند.

ولی برخی کودکان با چشم ابری متولد می شوند یا در اثر جراحت به آن دچار می شوند. بیشتر کودکان برای رفع آب مروارید و داشتن دید واضح به جراحی نیاز دارند. با توجه به اندازه و محل، آب مروارید می تواند در عبور نور به شبکیه چشم اختلال ایجاد کرده و تاری دید را به همراه آورد.

چشم ابری بینایی کودکان را به طور قابل توجهی تحت تاثیر قرار می دهد. آب مروارید مادرزادی نیز با تیرگی یک طرفه یا دو طرفه عدسی چشم نوزاد مشخص می شود. یک رفلکس سفید در مردمک چشم کودک ایجاد می شود.

۵. مشکل گلوکوم

مشکل گلوکوم مادرزادی چشم، وضعیتی است که در آن فشار چشمی بالا می رود. نوزاد مبتلا به این عارضه دارای چشم های بزرگ با اشک ریزش و حساسیت به نور متولد می شود. این فشار چشمی می تواند به عصب بینایی آسیب رسانده و بینایی از دست رود.

بروز عارضه چشمی گلوکوم در بچه ها نادر بوده و می تواند در نوزادی یا کودکی بروز یابد. نشانه های این عارضه عبارت است از:

  • کدر شدن قرنیه
  • ریزش اشک
  • پلک زدن مکرر
  • حساسیت به نور
  • قرمزی چشم

معمولا برای درمان مشکل گلوکوم در کودکان جراحی توصیه می شود زیرا ممکن است قطره ها موثر واقع نشوند.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *