دسته ها
پنج شنبه ۱۳ دی ۱۴۰۳

نقش والدین در تربیت جنسی کودکان

  • شیوا فهیمی
  • ۲۲ مهر ۱۴۰۳
  • ۰

امروزه با ورود فناوری های ارتباطی گسترده انحراف های اخلاقی بسیاری کودکان و نوجوانان را تهدید می کند. در این مطلب پیرامون نقش والدین در تربیت جنسی فرزندان صحبت می کنیم.

یکی از انحرافات اخلاقی که امروزه فرزندان را تهدید می کند انحراف جنسی می باشد. در این میان والدین نقش موثری در تربیت جنسی فرزندان دارند. اگر مایلید تا در مورد نقش والدین در تربیت جنسی فرزندان بیشتر بدانید با ادامه مطلب همراه ما باشید.

بررسی نقش والدین در تربیت جنسی فرزندان

همانطور که می دانید امروزه فناوری های ارتباطی مختلفی ایجاد شده و اساسا تمامی اقشار و گروه های جنسی و سنی را تحت تاثیر اطلاعات درست یا نادرست جنسی قرار می دهد. در این بین کودکان و نوجوانان به عنوان مخاطبان این وسایل مدرن ارتباطی آسیب پذیر تر بوده و با توجه به اقتضای سن کنجکاوی های زیادی پیرامون موضوعات جنسی دارند.

 

ولی کمترین آگاهی و پیش زمینه ذهنی در این باره را دارند. تربیت جنسی شامل برنامه ها و تکنیک هایی است که به کودکان آموزش هایی در مورد اندام جنسی، شیوه های حفظ سلامت جنسی، پیشگیری از آزار جنسی و … داده می شود.

به طور کلی در جهان امروز انحراف جنسی یکی از جمله انحراف های اخلاقی است که کودکان و نوجوانان را تهدید می کند. در این بین والدین نقش بسیاری در تربیت جنسی فرزندان خواهند داشت. البته یکی از دغدغه های والدین تربیت جنسی صحیح کودک خود می باشد.

این نوع تربیت زیر مجموعه ای از نظام تعلیم و تربیت بوده و در اسلام هم این تربیت مورد توجه است. تربیت جنسی فرزندان به نوعی آموزش مسائل جنسی در اندازه فهم و درک آن ها بوده به طوری که سبب انحراف جنسی نشود.

کودک باید بداند که روابط با هم جنس و جنس مخالف به چه صورت است. امروزه متاسفانه منابع غیر صحیح برای پاسخ به نیازهای جنسی کودکان بسیار بوده از این رو خانواده ها بایستی فرزندان را به شیوه درست تربیت نمایند تا دچار انحراف جنسی نشوند.

قابل ذکر است از دیدگاه علم و دین، کودک جز در موارد غیر طبیعی و استثنایی فعالیت و رفتار جنسی بالفعل ندارد.

آموزش تربیت جنسی فرزندان چه هدفی را دنبال می کند؟

در مسیر رشد و تحول فرزندان بایستی بستری فراهم شده که اطلاعات و آموزش های مناسب با سن خود را دریافت نمایند تا بتوانند تکالیف رشدی دوره های مختلف زندگی را به موفقیت طی نمایند. در این مسیر احتمالا مهمترین نیاز آموزشی کودک و نوجوان آگاهی از رشد و تحولات جنسی، انگیزه ها، نگرش ها و باروهای جنسی و نحوه مدیریت رفتارهای جنسی باشد که در قالب تربیت جنسی متبلور می شود.

والدین در رشد و سلامت جنسی و شکل گیری اعتماد به نفس فرزند یا فرزندان خود در آینده نقش مهمی داشته و باید سعی کنند با شناخت مراحل رشد جنسی، آداب تربیتی مرسوم در فرهنگ و جامعه خود را به فرزندان انتقال داده و جوابگوی سوالات و کنجکاوی های آن ها بوده تا از بروز پیامدهای مجرمانه و اخلاقی در آینده پیشگیری کنند.

چه زمانی مناسب آموزش تربیت جنسی فرزندان می باشد؟

زمان تربیت جنسی فرزندان را سوال های آن ها تعیین می کند. سوالاتی مثل نوزاد از کجا می آید؟ و … هنگامی که کودک در مورد مسائل جنسی کنجکاو شده و سوال می کند بهترین تایم برای گفتگو در مورد موضوعات جنسی است.

بنابراین پاسخ مناسب پدر و مادرها به این نوع سوالات، سبب کاهش چالش های آن ها در دوره بلوغ می گردد. از این رو هیچ استانداردی به جز آنچه کودک با سوالاتش تعیین می کند برای آموزش جنسی وجود ندارد.

شیوه صحیح آموزش دانش جنسی به فرزندان چگونه است؟

به منظور آموزش کودک و انتقال اطلاعات جنسی مناسب به وی به دو روش مستقیم و غیر مستقیم می توان عمل کرد. در آموزش مستقیم با توجه به سن فرزند، اطلاعات جنسی با کلمات ساده و قابل درک بیان می شود. آموزش غیر مستقیم که در سنین کودکی مناسب تر و موثر است با مثال هایی از تولید مثل گیاهان و جانوران مطرح می شود.

در آموزش های اولیه جنسی به فرزندان موارد زیر بیان می شود:

  • تفاوت دو جنس
  • در زدن هنگام ورود به اتاق خواب والدین
  • آموزش مفهوم نقاط خصوصی بدن یا حریم خصوصی
  • قوانین بازی با همسالان

چه مواردی در تربیت جنسی باید توسط والدین رعایت شود؟

رفتار جنسی والدین به عنوان الگو برای پیدایش تدریجی تمایلات جنسی و پیشگیری از بیداری جنسی در فرزندان خیلی تعیین کننده می باشد. والدین الگویی برای فرزند هستند که نحوه برخورد و رفتار با جسم و جنسیت خود و دیگران را از آن ها فرا می گیرد.

همه کارهایی که والدین انجام می دهند روی فرزندان تاثیر می گذارد. علاوه بر پوشش مناسب در حضور فرزند، والدین بایستی از برخی رفتارها در حضور فرزندان مانند بوسیدن و معاشقه خودداری کنند.

اصول گفتگو در آموزش تربیت جنسی فرزندان

در گفتگو با فرزندان در زمینه آموزش تربیت جنسی اصول زیر را مدنظر قرار دهید:

  • شنونده خوبی بوده و اجازه دهید فرزند در کمال آرامش سوالاتش را مطرح نماید.
  • صبور بوده و احساسات کودک را درک نمایید.
  • به فرزند نشان دهید از سوالات مطرح شده دلخور نیستید.
  • برخی کودکان از شروع کننده بودن گفتگو شرم می کنند. در این زمان شما پیش قدم شوید.
  • پاسخ به سوالات ساده، روشن و متناسب با سطح رشد و سن فرزند باشد.
  • فرزند را به دلیل سوال هایی که می پرسد مورد تحقیر و سرزنش قرار ندهید.
  • در توضیحات اصطلاحات و لغات مناسب و قابل فهم به کار ببرید.
  • تنها کتاب هایی را در اختیار فرزندان قرار دهید که قبلا آن را مطالعه و در مورد آن نظر مثبتی دارید.
  • برای توضیح چارچوب های روند تولید مثل به فرزند، روش بیان خود را تمرین نمایید. این کار کمک می کند با اطمینان بیشتری به سوالات فرزندان جواب دهید.
  • برای این که به تخیلات و پیش آگاهی های فرزند پی ببرید می توانید به جای جواب سوال طرح کنید. مثالا بپرسید تو چی فکری می کنی؟ این سوالات کار را ساده تر نموده و مسئله را می توانید از نگاه کودک بررسی کنید.

کلام پایانی

والدین می دانند تربیت جنسی کارآمد، نه تنها احتمال تهدیدهایی مثل سوء استفاده جنسی را برای فرزند در جامعه کمتر می کند بلکه وی را برای زندگی سالم آماده می کند و اعتماد به نفس وی بالاتر می شود. زیرا بیشتر مشکلات بین افراد در رابطه عاطفی و زناشویی ناشی از عدم تربیت درست جنسی و غفلت از آن در سنین کودکی و نوجوانی می باشد.

اصولا این افراد در سنین بالاتر با وجود ارتباط عاطفی عمیق احساس رضایت مندی نخواهند داشت. از این رو والدین با اهمیت دادن به تربیت جنسی فرزند سلامت روانی و جنسی وی را در کودکی و بزرگسالی تضمین می کنند.

همچنین در پایان این مطلب پیشنهاد می شود در صورت تمایل برای آگاهی بیشتر در مورد اهمیت تربیت جنسی کودک و مراحل رشد جنسی کودک روی لینک ها کلیک و از این مقالات هم بازدید کنید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *