شروع کار مزرعه کار نسبتا سختی است. این کار شامل بسیاری از متغیرهایی است که باید برای آماده سازی زمین کشاورزی در نظر داشته باشید. اینکه چگونه می خواهید کشت را آغاز کنید، قصد دارید چه چیزی بکارید و مزرعه تان چقدر وسیع است در آماده سازی زمین کشاورزی اهمیت زیادی دارد. موارد مهم زیادی هست که باید در نظر داشته باشید و دانستن نحوه آماده سازی زمین برای شروع کشت مهم است. با مطالعه این مقاله، هر آنچه باید در مورد آماده سازی زمین کشاورزی بدانید را در اختیارتان قرار داده ایم.
چگونه می توان زمین کشاورزی را برای کاشت آماده کرد؟
اگر پیش از این هرگز آماده سازی زمین را انجام نداده اید، این کار می تواند برای تان کمی سخت باشد. اما در این مقاله روش های ساده آماده سازی زمین کشاورزی را به شما خواهیم گفت. ممکن است به جزئیات بیشتری در خصوص مراحل فردی آماده سازی زمین نیاز داشته باشید. اما آگاهی در خصوص ارزیابی اصول اولیه برای آماده سازی زمین کشاورزی به شما کمک زیادی خواهد کرد.
زمانی که برای اولین بار از روش های پایه برای کشاورزی استفاده می کنید، بهتر است با یک طرح کوچک آغاز کنید و برای اینکه به نتیجه مثبت برسید، باید به طور دقیق کار کنید. توجه داشته باشید اینکه شما در منطقه بزرگ یا کوچک کار می کنید فرقی نمی کند، همین مراحل در آماده سازی زمین کشاوزی شما نیز اعمال خواهند شد.
اصل مهمی که باید بدانید به حداقل رساندن یا صفر کردن شخم است. سعی کنید به جای شخم زدن از کاشت درون گودال برای کود و دانه استفاده کنید. این بذرها باید هر ساله برای تولید مواد مغذی در آن محل کاشته شوند. حفاری سوراخ و علامت گذاری را دقیق انجام دهید. فاصله ها و ردیف ها وابسته به آب، خاک، آب و هوا و محصول است. در جنوب آفریقا، فاصله توصیه شده بین ردیف ها ۷۵ سانتی متر است. فاصله ردیف به منطقه، گیاه و تراکم جمعیت بستگی دارد.
هدف از آماده سازی زمین کشاورزی چیست؟
هدف از آماده سازی زمین کشاورزی به دست آوردن محصول با کیفیت بالا و درختان پر بار و دور از بیماری و آفت است. خاک زیر و رو نشده، خواه بکر باشد و یا از زیر محصول خارج شده باشد در اکثر مواقع برای رشد و نمو گیاه مناسب نیست و باید از طریق انجام عملیات زراعی در آن تغییراتی حاصل شود تا به محیطی مطلوب برای گیاه تبدیل شود. عملیات زراعی لازم برای انجام این تغییرات به محصول مورد کاشت، شرایط کار و محصول برداشت شده وابسته است.
یکی از تأثیرگذارترین و مهم ترین عوامل که در کاشت باید به آن توجه داشته باشیم انتخاب بستر کاشت مناسب است. بستر کشت به محیطی گفته می شود که گیاه برای ادامه رشد و تولید محصول در آن کاشته و رشد خواهد کرد. آماده سازی زمین کشاورزی با اهداف زیر انجام می شود:
- بهبود و حفظ ساختمان خاک
- انجام عملیات کاشت، کود باشی آبیاری، سله شکنی، وجین، سم باشی و برداشت محصول
- بهبود تهویه خاک و تسریع اکسیداسیون مواد آلی تجزیه نیافته برای تشکیل هوموس
- افزایش نفوذپذیری خاک نسبت به آب و هوا و ایجاد محیط مناسبی از لحاظ آب و هوا و عناصر غذایی برای رشد ریشه
- تأمین شرایطی مناسب برای استقرار بوته و سبز شدن بذر
- حفاظت خاک در برابر عوامل فرساینده، افزایش ذخیره رطوبتی و نقص تلفات آب
- کنترل حشرات از طریق دفن عمیق آن ها و کنترل بیماری ها از طریق دفن بقایای گیاهی آلوده و در معرض هوا و آفتاب قرار دادن خاک عمقی
- از بین بردن علف های هرز مزرعه و بقایای گیاهی به صورتی که مواد آلی خاک حفظ شده و با اضافه کردن گرد و این مواد در کاشت محصول بعدی اختلال ایجاد نکنند.
در حقیقت، هدف از آماده سازی زمین کشاورزی، فراهم کردن محیطی مطلوب برای رشد گیاه است. برخی از متخصصین، عملیات تهیه بستر را به قسمت های عملیات خاکورزی اولیه (کندن و زیر و رو کردن خاک شخم نخورده)، عملیات خاکورزی ثانویه ( خرد کردن خاک، تسطیح زمین، ریشه کن کردن علف های هرز، ترکیب کردن کودهای آلی و شیمیایی، تهیه جوی و پشته و غیره) و عملیات داشت (وجین و سله کشی، خاک دهی پای بوته، اصلاح جوی و پشته، اختلاط کود شیمیایی سرک با خاک و غیره) تقسیم کرده اند. اما این تقسیم بندی، نه از لحاظ نوع و نه از لحاظ ماشین مورد استفاده، مناسب نیست. زیرا امروزه ماشین های به کار گرفته شده عملیات زیر و رو سازی خاک، خرد کردن کلوخه ها و کاشت را با یکدیگر انجام می دهند.
بعد از برداشت محصول، بقایایی از گیاهان و علف های هرز در سطح مزرعه و در خاک باقی می مانند. ممکن است وجود این بقایا در رشد گیاه اختلال ایجاد کنند. برنامه ریزی عملیات تهیه بستر با توجه به کلیه عوامل مؤثر انجام می شود. تعداد عملیات انجام شده برای تهیه بستر کاشت، در واقع به شرایط منطقه و نوع محصول وابسته است.
روش های اصولی برای آماده سازی زمین کشاورزی
چهار روش زیر، جزو ضروری ترین موارد برای آماده سازی زمین کشاورزی هستند.
-
شخم زدن
شخم زدن، متداول ترین و قدیمی ترین روش آماده سازی زمین کشاورزی است. در این روش، با استفاده از گاوآهن و سست کردن خاک، زمین را برای کاشت بذر یا نهال آماده می کنند. این شیوه در شکستن خاک متراکم تأثیر زیادی دارد. علاوه بر این، امکان نفوذ بهتر آب، رشد ریشه و جذب مواد مغذی نیز فراهم می گردد. با این حال این روش قدیمی است و می تواند سبب ایجاد اختلال در ساختار خاک شود. هم چنین می تواند به کاهش حاصلخیزی خاک و از دست رفتن عناصر غذایی منجر شود. علاوه بر این اغلب روشی پرهزینه و زمان بر است و به تجهیزات و تخصص نیاز دارد.
-
دیسک زدن
روش دیگر آماده سازی زمین کشاورزی، دیسک زدن است. در این روش با استفاده از یک دیسک بشقابی، خاک را جدا و سپس صاف می کنند. این روش در مقایسه با روش شخم زدن، تخریب کمتری به بار می آورد و می توان آن را در عمق کمتر هم انجام داد. بنابراین بهترین گزینه برای کاشت دانه های کوچک، سبزیجات و حبوبات است. با این روش، علف های هرز به راحتی کنترل می شوند و علاوه بر افزایش هوادهی و تخلخل خاک، زهکشی خاک نیز بهبود می یابد.
در کنار مزایایی که روش دیسک کردن به همراه دارد، می تواند سبب فرسایش و اختلال در خاک شود. به همین خاطر به تجهیزات نیاز دارد که همین مسئله هزینه و زمان زیادی را می طلبد.
-
خاکورزی
منظور از خاکورزی همان حاضر کردن و متراکم سازی زمین است که با استفاده از یک چنگک قوی، خاک را زیر و رو می کنند. این روش اغلب برای ایجاد بستر زمین های کوچک یا باغ های بزرگ کاربرد دارد. مهم ترین مزیت خاکورزی این است که می تواند بستری نرم و صاف برای بذر فراهم کند که این مسئله برای کاشت نهال یا بذرهای کوچک بسیار ایده آل است. علاوه بر این، خاکورزی می تواند به کنترل علف های هرز کمک کرده و زهکشی و تهویه خاک را بهبود بخشد. در کنار تمام مزایایی که روش خاکورزی دارد، می تواند ساختار خاک را بر هم زده و به مرور موجب فرسایش، سفت شدن و کاهش حاصلخیزی خاک شود. علاوه بر این روشی سخت و زمان بر است که نیازمند تخصص و تجهیزات قابل ملاحظه ای است.
-
بدون خاکورزی
در نهایت، بدون خاکورزی یک شیوه نسبتا تازه و محبوب برای آماده سازی زمین کشاورزی است که کاشت مستقیم در خاک بدون خاکورزی را شامل می شود. یکی از مزایای اولیه بدون خاکورزی این است که به کاهش فرسایش خاک، بهبود حاصلخیزی و حفظ ساختار خاک و مواد آلی در طول زمان کمک می کند. علاوه بر این روش بدون خاکورزی می تواند مقرون به صرفه تر و کارآمدتر از شیوه های خاکورزی سنتی باشد. با به کار گیری سوخت های فسیلی می توان انتشار گازهای گلخانه ای را تا حد قابل توجهی کاهش داد.
با این حال روش بدون خاکورزی چالش های مخصوص به خود را دارد. کنترل علف های هرز و آفات بدون استفاده از آفت کش ها و علف کش ها دشوار است و احتمال دارد برای همه انواع محصول یا شرایط خاک مناسب نباشد.
مراحل آماده سازی زمین کشاورزی برای کشت انواع محصولات
آماده سازی زمین کشاورزی برای کاشت سبزیجات و محصولات پرسود ضروری است. شما نمی توانید به سادگی در حیاط خود کاشت کنید، یک گودال ایجاد کرده، بذر بکارید و انتظار داشته باشید گیاه سبزی یا محصول خاصی به بار بنشیند. اگر چه ممکن است در آخر یک گیاه داشته باشید، اما آماده سازی زمین های کشاورزی و زراعی به جزئیات دقیق نیاز دارد. حتی برای زمین های کشاورزی شخصی که برای خوراک دام و یا خانواده خود از آن استفاده می کنید به آماده سازی زمین بیشتری نسبت به کشت ساده دانه در خاک نیاز دارید.
۱. مرحله اول
در اولین مرحله برای آماده سازی زمین کشاورزی باید سطوح PH خاک را به صورت دقیق آزمایش کنید، این کار برای رشد محصولات پرسود در مزارع قدم مهم و اساسی محسوب می شود. آگاهی از سطوح PH کمک می کند تا بتوانید تعیین کنید کدام محصول در مناطق خاص رشد بهتری خواهند داشت. این مرحله برای محصول خانگی یا باغ شخصی لازم و ضروری نیست، هر چند ممکن است به شما کمک کند که بهنرین مکان را در مزرعه برای محصولات یا یک باغ تعیین کنید.
۲. مرحله دوم
با جمع آوری نمونه های خاک، باید آزمایش خاک را انجام دهید. چند سوراخ در مناطقی که مایل به کشت محصولات هستید ایجاد کنید. برای کاهش استرس خود، محصولات کشاورزی و باغ ها را فقط در زمین های مسطح بکارید. این عمل موجب حذف چوب الوار و یا برطرف شدن مشکلات آبیاری ناشی از شیب پلات ها خواهد شد.
۳. مرحله سوم
در این مرحله لازم است نمونه های خاک را از دیوارهای داخلی هر سوراخی که ایجاد کرده اید با دقت جمع آوری کنید. سپس با استفاده از قاشق یک بار مصرف خاک را به راحتی جمع آوری کرده و نمونه ها را در ظروف ذخیره سازی مواد غذایی یک بار مصرف قرار دهید. تنها یک بار آب پاشی از هر سوراخ ضروری است. خاک های محل های مشابه را با یکدیگر ترکیب کنید، اما به یاد داشته باشید خاک مناطق مختلف یک مزرعه وسیع را باید جدا کنید.
۴. مرحله چهارم
باید زمین زراعی خود را برای محصولات کشاورزی یا باغی علف چینی کنید. برای مناطق وسیعی از زمین، آماده سازی زمین با یک مدل تراکتور به چمن زن نصب شده که از قسمت پشت کشیده می شود، قابل انجام است. برش علف های هرز یا یونجه به ارتفاع بیش از دو فوت برای یک چمنزار متوسط دشوار است، به همین خاطر به دستگاه بزرگ تری نیاز دارید. برای از بین بردن چمن منطقه و تبدیل یونجه بریده و علف به رگ های یونجه، از یک دستگاه فشرده سازی علف خشک استفاده کنید.
۵. مرحله پنجم
در این مرحله زمین کشاورزی را شخم بزنید. دو تا سه بار پیش از کاشت محصول مزرعه را شخم بزنید. یک قطعه کوچک شخم زن را در اطراف پلات های محصول و باغ عبور دهید. برای مزارع وسیع با مقیاس بزرگ، انجام آماده سازی زمین با یک شخم زن عقب کش، باعث صرفه جویی در زمان می شود، به خصوص زمانی که پس از یک تیغه دیسک استفاده می شود. اکنون زمین شما برای کشاورزی کاملا آماده است.
امیدواریم مطالب این مقاله برای شما عزیزان مفید بوده باشد. در پایان پیشنهاد می کنیم مقالات آبیاری زمین کشاوری، تاریخچه کشاورزی و گیاهان کشت بافت را نیز مطالعه فرمایید.
منبع : آرگا