استفاده از مواد شوینده در بارداری احتمال دارد برای سلامت مادر و جنین خطراتی به همراه داشته باشد. هر چند به علت رعایت پاکیزگی و بهداشت نمی توان استفاده از این مواد را به طور کامل منع کرد، اما بهتر است هنگام مصرف آن به چند نکته مهم توجه داشته باشید. تأثیر ترکیبات قلیایی و اسیدی در تنفس مادر و سپس جذب آن ها از طریق بند ناف توسط جنین، برای سلامت مادر و جنین به خصوص سیستم تنفسی کودک مشکلاتی ایجاد می کند. با این حال بهتر است نظافت خانه و استفاده از مواد شوینده در بارداری را با کمک دیگران انجام دهید. این مقاله هر آنچه که در ارتباط با مصرف مواد شوینده در بارداری باید بدانید در اختیارتان قرار خواهد داد.
نظر پزشکان در خصوص مواد شوینده در بارداری
همان طور که می دانید دوران بارداری، یک دوره بسیار حساس برای مادر و جنین او است. به همین خاطر بهتر است در این دوران از مواد شوینده دوری کنید؛ زیرا برای یک خانم باردار ضررهای زیادی به همراه دارد. همه شوینده های شیمیایی گازهای سمی آزاد می کنند که برای جنین و مادر خطرناک است. عوارض استفاده از جرمگیر در این دوران به همین خاطر است. علاوه بر این استفاده از خوشبو کننده هوا، لوله بازکن، گاز پاک کن، کف شوی و بوییدن تینر یا حتی بوییدن الکل در بارداری ممکن است روی جنین اثر منفی بگذارد.
از خطرناک ترین ترکیبات شیمیایی در این دوران می توان به ترکیب جوهر نمک و وایتکس اشاره کرد. زیرا گازی آزاد می کند که برای مادر و جنین خطر دارد. به هیچ وجه نباید شوینده ها را با یکدیگر ترکیب کنید زیرا واکنشی که رخ می دهد عواقب بدی به همراه دارد. به همین خاطر پزشکان می گویند در دوران بارداری باید از هر گونه مواد شیمیایی پرهیز کنید. اما اگر به هر دلیل در مکانی قرار داشتید که از این مواد شیمیایی استفاده شده بود، بهتر است هر چه سریع تر آن مکان را ترک کرده و اجازه دهید هوای سالم و اکسیژن به شما برسد.
از چه شوینده هایی باید در زمان بارداری پرهیز کرد؟
بهتر است از وایتکس و شوینده هایی که در بارداری سنگین هستند استفاده نکنید:
- پاک کننده های قوی گاز و فر
- پاک کننده های کاشی
- پاک کننده های قوی سرویس بهداشتی
- پاک کننده های اسیدی
- شوینده های فاضلاب و لوله بازکن
- ضد عفونی کننده قوی و میکروب کش
- وایتکس رقیق نشده
بسیاری از این پاک کننده ها بخار سمی فراوانی تولید می کنند. با استنشاق بخارهای سمی در دوران بارداری، امکان عبور نیز وجود دارد و به جنین نیز می رسد.
استفاده از چه محصولات شوینده ای در دوران بارداری بی خطر است؟
به طور معمول استفاده از محصولات روزانه و تمیزکننده های ملایم برای شما خطری به همراه ندارد:
- پاک کننده های چند منظوره
- پاک کننده های مایع شیشه و پنجره
- مواد شوینده لباسشویی
- صابون، مایع یا پودر ظرفشویی و لباسشویی
عوارض قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی در دوران بارداری
از عوارض قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی در این دوران می توان به موارد زیر اشاره کرد:
۱. ایجاد مشکلات پوستی در مادر
همان طور که اشاره کردیم مواد شوینده در بارداری ضررهایی به همراه دارد. شوینده هایی مثل مایع ظرفشویی ممکن است برای شما مشکل تنفسی ایجاد نکند، اما از آن جایی که پوست شما در دوران بارداری حساس تر است، مواد شیمیایی موجود در این شوینده ها سبب سوختگی و حساسیت در پوست می شود. به همین خاطر زمان استفاده از آن باید دستکش بپوشید. سایر مواد شوینده هم ممکن است به پوست آسیب بزند.
۲. ایجاد عوارض در جنین
مطالعات نشان می دهد استفاده از مواد شوینده در بارداری ممکن است عوارضی مانند وزن کم زمان تولد، سقط و زایمان زودرس و بعد از تولد نوزاد آسم ایجاد کند. با این حال، توجه داشته باشید این عوارض احتمال دارد ناشی از عوامل مختلفی مانند انتخاب سبک زندگی و سایر شرایط سلامتی نیز باشد. برخی مطالعات نشان می دهد که استفاده از خوشبوکننده های هوا، حلال ها و اسپری های تمیزکننده در بارداری خطر عفونت و خس خس سینه را بالا می برد. علاوه بر این استنشاق مواد شیمیایی و ورود آن ها به خون، سبب انتقال آن ها از طریق جریان خون بند ناف به جنین شده و می تواند برای او آسیب هایی به همراه داشته باشد.
۳. ایجاد مشکلات ریوی در مادر
ضرر مواد شوینده در بارداری تنها به جنین مربوط نمی شود. زمان استفاده از این نوع محصولات، بخاری ایجاد می شود که استشمام آن، مسیر تنفسی و مخاط را سریعا درگیر می کند. در ابتدا ممکن است سرفه، تهوع و تنگی نفس داشته باشید. اما پس از مدتی نشانه های جدی تر مانند تب و لرز، خلط گلو، سرفه، ناراحتی ها و التهابات ریوی نیز در شما ایجاد می شود. به همین خاطر یکی از مهم ترین عوارض استفاده از جرمگیر در بارداری این است که ممکن است سبب بروز نشانه های شبیه آسم در مادران شود. این عوارض را حتی زمانی که باردار نیستید هم باید در نظر داشته باشید. اما در دوران بارداری این مسئله اهمیت بیشتری دارد، زیرا مشکلات ریوی در تنفس شما اختلال ایجاد کرده و اکسیژن رسانی به جنین را با مشکل روبرو خواهد کرد.
آیا شوینده ها برای نوزاد خطری ندارند؟
پاسخ به این سوال بستگی به محصولی دارد که استفاده می کنید. برخی از محصولات شوینده در بازار هیچ نوع مشکلی برای شما در زمان بارداری ایجاد نمی کنند. در صورتی که استفاده از دوز بالاتر شوینده ها و وایتکس در بارداری ممکن است خطراتی برای مادر و کودک به همراه داشته باشد.
بوی وایتکس در بارداری
تمام سفیدکننده ها و پاک کننده هایی که رقیق نشده اند، می توانند در هوای آزاد مواد سمی آزاد کنند. استشمام این محصولات در بارداری سبب عبور مواد شیمیایی از جفت شده و به جنین داخل رحم می رسد. در نتیجه باید توجه داشته باشید که در فضایی که بوی شوینده و وایتکس وجود دارد به هیچ عنوان قرار نگیرید.
آیا استفاده از مواد شوینده در بارداری باعث سقط جنین می شود؟
محصولات پاک کننده و شوینده های خانگی حاوی گلیکول اترها جزو سمی ترین مواد موجود در برخی از شوینده ها هستند. این مواد شیمیایی موجب نقص مادرزادی و گاهی اوقات نیز سقط جنین را به همراه خواهند داشت. گلیکول اترها ممکن است تحت نام دی اتیل گلیکول و بوکسی اتانول نیز در محصولات وجود داشته باشند که باید به آن توجه شود. هنگام خرید شوینده ها باید به این موارد دقت کافی داشته باشید.
در دوران بارداری از کدام مواد شوینده نباید استفاده کرد؟
در خصوص مواد شوینده در دوران بارداری باید بدانید که تقریبا همه مواد شوینده که در منزل استفاده می شوند، دارای ترکیبات مضر هستند. از مهم ترین این مواد می توان به موارد زیر اشاره کرد:
گلیکول اترها
بیشتر محلول های تمیزکننده اجاق گاز و شیشه به علت قدرت پاک کنندگی بالایی که دارند، دارای گلیکول اتر هستند. استفاده از این محصولات، روی باروری اثر می گذارد، علاوه بر این رشد شناختی کودک در رحم را نیز پایین می آورد.
پارابن
این ماده در همه محصولات شوینده پیدا می شود. اما به طور معمول تحت عنوان مواد شیمیایی کم خطر شناخته می شود. وجود این ماده در بدن دقیقا مانند هورمون استروژن در بدن است، به همین خاطر بهتر است به میزان کم مصرف گردد.
فتالات
اسپری ها و پاک کننده های مختلفی دارای فتالات هستند. این مواد شیمیایی با هورمون های بدن تداخل ایجاد می کنند و سبب بروز نقص شدید در زمان تولد به ویژه در دستگاه تناسلی جنین می شوند.
تریکلوزان
محصولات پاک کننده خاصیت آنتی باکتریال دارند و به طور معمول حاوی این ماده شیمیایی هستند. حتی شوینده های خانگی و صابون ها نیز ممکن است این ماده را داشته باشند. تریکلوزان سبب یک اختلال در غدد درون ریز شده که به صورت مستقیم روی رشد جسمی کودک اثر می گذارد.
ذرات معلق در هوا
اسپری های پاک کننده، بیشتر مواد شیمیایی خود را وارد هوا می کنند. این ترکیبات در هوای خانه شناور هستند و حتی اگر در اتاق دیگری باشید نیز به شما می رسد و وارد دستگاه تنفسی شما می شود.
یادآوری چند نکته مهم هنگام استفاده از مواد شوینده
برای سلامت خود و جنین تان لازم است نکات زیر را رعایت کنید:
- در زمان استفاده از پاک کننده ها و مواد شوینده، پنجره ها را باز کرده و تهویه را روشن کنید.
- توجه داشته باشید که حتما پس از استفاده از مواد شوینده، در ظرف محتوای آن را ببندید و از قرار گرفتن این مواد در معرض شعله و حرارت جلوگیری کنید.
- هنگام خرید محصولات بهداشتی و مواد شوینده باید اطلاعات مربوط به آن را با دقت بخوانید و از محصولاتی که سمی نیستند استفاده کنید.
- در زمان استفاده از پاک کننده ها و شوینده های شیمیایی، پنجره ها را باز و تهویه را روشن کنید.
- برای جلوگیری از تماس مستقیم دست با مواد شوینده حتما از دستکش استفاده کنید. استفاده از دستکش پلاستیکی به تنهایی مؤثر نیست و باید یک دستکش نخی زیر دستکش پلاستیکی بپوشید، زیرا تعریق دست زمان استفاده از دستکش پلاستیکی باعث بروز آلرژی و حساسیت پوستی می شود.
- به هیچ عنوان مایع درون ظروف مخصوص شوینده را در ظرف دیگر نریزید. این کار سبب ترکیب شدن دو ماده شده و ممکن است خطر داشته باشد، این احتمال نیز وجود دارد که به جای ماده ای دیگری از آن استفاده شود.
- آنچه در زمان استفاده از این مواد اهمیت دارد، ترکیب نکردن مواد شوینده با یکدیگر است، باید بدانید این شوینده ها را به حالت رقیق استفاده کنید. رقیق کردن شوینده ها از عوارض پوستی جلوگیری می کند.
برای تمیز کردن خانه در دوران بارداری، باید از چه ترکیباتی استفاده کرد؟
متخصصین توصیه می کنند بهتر است در دوران بارداری به جای مواد شیمیایی به علت ضرر مواد شوینده در بارداری، از پاک کننده های ارگانیک و طبیعی استفاده کنید. برخی از کارخانه جات تولید کننده مواد شوینده، شوینده هایی تولید می کنند که مواد شیمیایی ندارند و به پاک کننده های سبز معروف هستند. استفاده از سرکه رقیق یک جایگزین مؤثر و مناسب است. سعی کنید آب را با سرکه رقیق کنید و برای پاک کردن سرویس بهداشتی و سطوح از آن استفاده کنید. جوش شیرین هم یک گزینه مناسب برای برطرف کردن لکه هایی است که به راحتی پاک نمی شوند.
اگر به هر دلیلی مجبور به استفاده از شوینده هایی مانند وایتکس شدید، بهتر است آن را به نسبت ۱ به ۱۰ با آب رقیق کنید. هواکش را روشن کنید و مسیرهای عبوری را باز بگذارید. علاوه بر این در صورت امکان از ماسک، پیراهن آستین بلند و دستکش به منظور محافظت از بدن خود استفاده کنید، زیرا مواد شیمیایی از راه پوست هم قابل جذب هستند و همان گونه که گفتیم پوست در دوران بارداری حساسیت بیشتری دارد.
امیدواریم مطالب این مقاله برای شما عزیزان مفید بوده باشد. در پایان پیشنهاد می کنیم مقالات تنگی نفس با مواد شوینده، تأثیر شوینده ها بر پوست و مواد شیمیایی خطرناک در خانه را نیز مطالعه فرمایید.
منبع : آرگا