مراقبت های بعد از سقط جنین برای سلامت جسمی و روانی مهم است. انجام این مراقبتها به بهبودی پس از سقط کمک میکند. از دست دادن جنین میتواند ویرانگر باشد. در این مورد بسیار اهمیت دارد که از سرزنشکردن خود دست برداشت و امیدواری را از دست نداد. صحبتکردن درباره احساس خود با شریک زندگی و کمکگرفتن از یک مشاور در این زمینه در بهبود عاطفی تأثیر میگذارد.
تجربه ۳ سقط پشت سر هم، سقط مکرر نام دارد. این موضوع نادر است و تنها یک درصد از زوجها را تحتتأثیر قرار میدهد. از دست دادن جنین در دوران بارداری میتواند ازنظر جسمی و روحی برای زوجها آزاردهنده باشد. در این گفتار، مراقبتهای مورد نیاز در این زمان، علل و درمان آن بررسی میشود.
دلایل سقط مکرر جنین
اگر سقط در ۳ ماهه اول بارداری اتفاق بیفتد میتواند نتیجه مواردی مانند یک بیماری زمینهای در مادر باشد. جفت، عضوی است که خون مادر و خون جنین را به یکدیگر مرتبط میکند. در صورت وجود مشکلی در رشد جفت میتواند منجر به سقط شود.
مشکلهای رایجی که در بدن مادر سبب سقط مکرر میشود عبارتاند از ناهنجاریهای رحم یا دهانه رحم مانند پولیپ، چسبندگی، اختلالات کروموزومی، اختلالات مزمن کنترل نشده مانند کمکاری غده تیروئید، تیروئید پرکار، فشارخون بالا و بیماری کلیوی.
اگر زنان اختلالی دارند که باعث لخته شدن خون میشود مانند سندرم آنتیفسفولیپید امکان دارد باعث سقط مکرر شود؛ زیرا لخته به جفت آسیب میرساند. در نتیجه، جریان مواد مغذی را کاهش میدهد. این سقطها میتواند ناشی از عفونت اطراف نوزاد نیز باشد که منجر به شکستن کیسه آب قبلاز درد یا خونریزی میشود.
اختلالات کروموزومی در پدر و وجود برخی ناهنجاریها در مایع منی خطر سقط جنین را افزایش میدهد. مشخص نیست که سن بالاتر (بیش از ۳۵ سال) پدر در این امر تأثیر دارد یا نه. ناهنجاری ژنتیکی، کروموزومی و ساختاری مانند نقص مادرزادی در جنین ۵۰ درصد از سقط مکرر را شامل میشود.
مشکلات جفت شامل اختلالات مزمنی است که بهخوبی کنترل نمیشوند، مانند لوپوس منتشر و فشارخون بالا. خطر سقط در میان زوجهایی که زن بالای ۳۵ سال و مرد بالای ۴۰ سال سن دارند میتواند بیشتر باشد. بعد از هر بار سقط متوالی، خطر آن افزایش پیدا میکند.
برای مراقبت های بعد از سقط جنین، معمولا آزمایش خون و اسکن برای تشخیص وجود مشکل به فرد پیشنهاد میشود. در صورت امکان، فرد را به یک واحد تخصصی برای مدیریت سقط مکرر ارجاع میدهند. امکان دارد از آزمایش خون برای بررسی عوارض استفاده شود که شامل اختلالات انعقاد خون، سندرم تخمدان پلیکیستیک و سطوح بالای آنتیبادیهای خاص است که میتواند با تأثیر بر جریان خون جفت در بارداری تداخل ایجاد کند.
باورهای غلط در مورد سقط جنین
سقط به از دست دادن جنین قبل از هفته ۲۰ بارداری میگویند. این امر زمانی اتفاق میافتد که رشد جنین متوقف میشود. برخی از زنان، دردهای پریود و گرفتگی را احساس میکنند و در بیشتر موارد، خونریزی واژینال در آنها وجود دارد.
بلافاصله بعد از سقط باید تمام دستورالعملها جهت مراقبت های بعد از سقط جنین توسط پزشک انجام شود تا از باردارنبودن و عوارض آن اطمینان حاصل کرد. خطر سقط ناقص، عارضه یا عفونت در این مرحله معمولا کم است اما پیگیری سریع به پیشگیری آن کمک میکند.
رشد یک نوزاد از یک سلول ماده و یک سلول نر فرآیند بسیار پیچیده ای است. اگر مشکلی در روند انجام شود، بارداری متوقف میشود. سقط در زنان مسنتر نسبت به زنان جوانتر میتواند شایعتر باشد؛ زیرا ناهنجاریهای کروموزومی با افزایش سن شایعتر میشوند. از دلایل اشتباه در مورد سقط میتوان به وضعیت عاطفی در دوران بارداری مانند استرس و افسردگی، داشتن ترس، انجام ورزش که باید برای تعیین نوع و مدتزمان آن با پزشک عمومی یا ماما صحبت شود، کار سبک، نشستن و ایستادن، مسافرت هوایی و رابطه جنسی اشاره کرد.
مراقبت های بعد از سقط جنین
طیف وسیعی از احساسات در این زمان طبیعی است و اغلب برای مدتی پس از سقط جنین باقی میمانند. واکنشها میتواند شامل پوچی، عصبانیت، ناامیدی، غم و احساس انزوا باشد. این امر با اندوه، اضطراب و شوک خود را نشان میدهد. سازمانهای مشاوره و پشتیبانی میتوانند راهحلهای مؤثری در این زمینه ارائه دهند.
بسیاری از زنان نگران این هستند که شریک زندگی آنها بعد از عمل سقط، به مقابله با آنها در بیاید. در چنین شرایطی، پزشک به افراد کمک میکند تا حمایت مورد نیاز خود را دریافت کنند و مراقبتهای کلیدی که باید هر زنی در این زمان دریافت کند را ارائه میدهد. درمانگر با ارائه مراقبت های بعد از سقط جنین و با تمرکز با توسعه مهارتها در بهبود روان و جسم فرد تأثیر میگذارد.
در این زمان علاوه بر احساس غم و اندوه، امکان دارد بدن دستخوش تغییرات هورمونی زیادی شود که فرد را احساساتی کند. خانواده و دوستان نزدیک میتوانند منبع بزرگ حمایتی در این مواقع باشند. برخی خانمها ترجیح میدهند بعد از سقط جنین برای مدتی استراحت کنند. این یک امر طبیعی است؛ زیرا زنان در این زمان، مقداری خونریزی واژینال خفیف شبیه به قاعدگی تجربه میکنند.
احساس مقداری درد بعد از سقط طبیعی بوده زیرا رحم درحال انقباض است. مصرف یک مسکن به تسکین درد کمک میکند. در صورت ابتلا به بیماریهای مقاربتی مانند اچآیوی، رابطه جنسی باید ایمن و ازطریق کاندوم انجام بگیرد.
آزمایش پاتولوژی (آسیبشناسی) گاهی بعد از سقط انجام میشود، اما معمولا هیچ علتی قابل شناسایی نیست. این میتواند به احساس ناراحتی بیفزاید و منجر به احساس گناه شود. طبق گفته پزشکان، علت کمی وجود دارد که دلایلی مانند نوشیدن الکل، مصرف غذای خاص، داشتن رابطه جنسی و عدم استراحت کافی سبب سقط شوند.
مراقبت های بعد از سقط جنین در طب سنتی
این مراقبتها، خونریزی و درد را بعد از عمل سقط کاهش میدهند. مصرف گیاه رازیانه جهت کاهش درد شکم و جلوگیری از سرطان رحم مفید است. گیاه کرفس با طبع گرمی که دارد در تقویت میل جنسی و بهبود عفونت رحمی تأثیر میگذارد.
در زمان بارداری، کلسیم ذخیرهشده در بدن زنان کم میشود. مصرف مواد غذایی کلسیمدار مانند سبزیجات، سیر، غذاهای دریایی و میوههای خشک شده برای جبران کمبود کلسیم مفید است. خوراکیهایی ازجمله کاسنی، عسل، دارچین، زردچوبه، میخک و شیره چغندر نیز برای تقویت بدن در این دوران مفید هستند.
جمعبندی
درمانگر درباره مراقبت های بعد از سقط جنین و عوارض ناشی از آن، روشهای مؤثری را پیشنهاد میدهد که میتواند به بهبود هرچه سریعتر فرد کمک کند. این مشاوره به درک باورها، نگرش و ارزشهای فرد کمک میکند. احساسات پیچیدهای مانند فقدان حمایت و دسترسی به جنین در این زمان تشدید میشود و کمک از یک پزشک متخصص برای حمایت از سلامت روان میتواند ایده خوبی باشد.
پزشک متخصص بدون قضاوت به صحبتهای فرد گوش میدهد و کمک میکند تا فرد احساس خود را پردازش کند. خدمات درمانی برای کسانی که از عوارض عاطفی بعد از سقط رنج میبرند میتواند عواطفی ازجمله پشیمانی، حس گناه، شرمندگی، افسردگی، اضطراب، اختلال اشتها و افکار خودکشی را بهبود بخشد.
منبع : آرگا