علت مدفوع چرب می تواند متفاوت باشد و بر اساس میزان چربی آن ممکن است مشکل شما درمان های مختلفی داشته باشد. در واقع بیشتر مدفوع را آب تشکیل می دهد و بخش دیگری از آن شامل انواعی از باکتری ها، چربی ها، فیبر ها، مخاط، پروتئین، نمک ها و پوشش های مختلف سلولی می باشد. در ادامه علاوه بر علل تمامی روش های درمانی نیز برایتان بررسی می شود.
آشنایی با علت مدفوع چرب
چربی بیش از حد مدفوع می تواند به دلیل این باشد که شما بیش از حد از غذا های چرب استفاده می کنید. البته این مورد می تواند نشانه ای از سوء جذب مواد نیز خواهد بود و ممکن است مشکلی جدی در بدن تان وجود داشته باشد از این رو بهتر است سعی کنید علت دقیق این مورد را پیدا نمایید در غیر این صورت امکان ندارد بتوانید راهی برای درمان بیابید و هر چه دیر تر این مورد درمان شود می تواند عارضه های گوناگونی را برایتان به همراه داشته باشد.
نشانه ها
این بیماری همانند سایر بیماری ها می تواند نشانه های مختلفی داشته باشد. این نشانه ها عبارت اند از :
- مدفوع حجیم تر
- تغییر رنگ مدفوع و روشن شدن آن
- بوی بد در مدفوع
- شناور بودن مدفوع
- مدفوع در یک لایه چرب
- مشاهده قطرات روغن در کاسه توالت
- گرفتگی شکم
- اسهال
- نفخ
- کاهش وزن
- سوء هاضمه
علل های ایجاد کننده
به صورت کلی چرب شدن مدفوع می تواند دلایل زیادی داشته باشد و باید بدانید که این موارد منی توانند بر روی کیفیت زندگی تان تاثیراتی داشته باشد. همچنین باید بدانید که وجود چربی زیاد در مدفوع اصلا خوب نخواهد بود و باعث می شود که دستگاه گوارش شما خوب کار نرده و چربی ها را به خوبی تجزیه نمی کند. همین عدم تجزیه درست می تواند بر سلامت بدنی تان تاثیر بگذارید زیرا بدن به ان چه که می خورید احتیاج دارد و جذب نشدن مواد غذایی تبعات بدی را برای بدن دارد از این رو اگر شما نیز بیش از حد دچار این مشکل هستید برای تشخیص و درمان باید به متخصص مراجعه نمایید.
فیبروز کیستیک
از ساده ترین دلایلی که منجر به چرب شدن مدفوع تان می شود این بیماری است. در واقع در این بیماری ارثی غدد شما و پانکراس تان تحت تاثیر قرار می گیرد و شیره پانکراس که بسیار مهم می باشد دچار مشکل می شود و از این رو چربی ها در بدن شما هضم نخواهند شد. هضم نشدن چربی باعث می شود که این ماده به صورت سالم از بدن تان خارج شود و در نهایت مدفوع چرب یکی از نشانه های این بیماری می باشد از این رو اگر دارای این مشکل هستید باید از این نظر مورد بررسی قرار بگیرید.
پانکراتیت مزمن
این بیماری نیز می تواند از علت های دیگر چرب بودن مدفوع باشد. التهاب لوزالمعده یک سری آنزیم هایی را برای جذب چربی ها ترشح نمی کند و در نهایت مشکلات این مدلی شما را آزار می دهد از این رو اگر دارای پانکراتیت مزمن هستید و یا التهاب مزمن در لوزالمعده شما وجود دارد امکان بروز چنین مشکلی بسیار طبیعی خواهد بود. البته که این بیماری می تواند دارای علت های مختلفی باشد و باید بدانید که از مهم ترین دلایلی که این بیماری برای فرد ایجاد می شود اختلال مصرف مواد ، الکل، کشیدن سیگار و سابقه خانوادگی می باشد.
نارسایی غده برون ریز پانکراس
در واقع در این بیماری لوزالمعده شما آنزیم های لازم برای تجزیه چربی غذا ها را نمی سازد و یا می سازد و آزاد نمی کند. این مورد در این بیماری زمانی رخ می دهد که دستگاه گوارش شما به جای این که چربی ها را تجزیه کرده و ان ها را جذب نماید باعث می شود تا چربی ها از بدن شما خارج شده و این مورد می تواند مدفوع چرب را ایجاد نماید.
آترزی صفراوی
به این حالت مسدود شدن مجرا های صفرا نیز گفته می شود و اگر صفرا آنزیم های خود را آزاد نکند بدن نمی تواند مواد زائد را خارج نماید و صفرا باید برای این که چربی ها را هضم نماید از محل تولیدش یعنی صفرا به کبد برود. همین مورد می تواند یک علت مدفوع چرب باشد.
سلیاک
سلیاک یکی از بیماری های خود ایمنی در بدن می باشد و پیش زمینه ارثی دارد. در واق۸ع در این بیماری افراد دچار حساسیت به گلوتن می باشند و نمی توانند یک سری از غذا ها را میل نمایند و اگر این غذا ها را بخورند امکان دارد دچار چربی در مدفوع شوند.
کرون
کرون یکی از بیماری های التهابی روده است که درمان پذیر نمی باشد و همین مورد می تواند منجر به ایجاد مشکلات شدید در دستگاه گوارش شده و در نهایت جذب چربی ها را با مشکل رو به رو خواهد کرد.
عدم تحمل لاکتوز
لاکتوز قند شیر می باشد و باید بدانید که افرادی که به عدم تحمل لاکتوز دچار می شوند در دستگاه گوارش خود آنزیم لاکتوز برای شکستن پیوند این قند ها را ندارند. در واقع این بیماری نیز می تواند منجر به چرب شدن مدفوع در افراد شود.
بیماری نادر ویپل
این بیماری نادر بوده و معمولا مردان مسن را درگیر می کند. عفونت های باکتریایی در گوارش می تواند بر روی تجزیه چربی ها تاثیرات بدی داشته باشد و در نهایت چرب شدن مدفوع یکی از عارضه های این مشکل خواهد بود.
روش تشخیص
اگر شما نیز متوجه شدید که دارای مدفوع چرب هستید و رنگ و روی مدفوع شما کم رنگ می باشد باید برای تشخیص های دقیق تر به متخصص مراجعه نمایید. در واقع این مورد اهمیت زیادی پیدا خواهد کرد زمانی که با نشانه هایی مانند علامت سوء هاضمه، کاهش وزن، گرفتگی عضلات و داشتن سابقه خانوادگی رو به رو هستید باید دو برابر افراد عادی نگران شده و سعی کنید سریع تر برای آزمایش ها اقدام کنید. آزمایش های مفید در این زمینه شامل آزمایش های کمی و آزمایش های کیفی می باشد. البته سایر تست ها نیز هستند که در ادامه شما را با آن ها آشنا خواهیم کرد.
آزمایش کمی
در این آزمایش نمونه های مدفوع شما در دوره های دو الی چهار روزه جمع می شود و سپس برای تعیین میزان چربی در مدفوع ها ان ها را بررسی می کنند. در واقع میانگین چربی برای افراد بزرگسال باید بین ۲ الی ۷ گرم در ۲۴ ساعت باشد. در این حالت چربی ها کم تر از ۲۰ درصد از مدفوع را تشکیل می دهند. این میزان برای نوزادان باید یک گرم باشد. البته نوزادانی که با شیر مادر تغذیه نمی شوند باید چربی مدفوع آن ها بین ۳۰ الی ۵۰ درصد از مدفوع را در بر بگیرد و نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می کنند نتیجه ای بین ۱۰ الی ۴۰ درصدی دارند.
آزمایش کیفی
این آزمایش برای شمردن گلبول های چربی می باشد و نمونه ها یک روزه هستند. در واقع سطح معمولی چربی در مدفوع باید ۵۰ گلبول چربی باشد و چربی کمتر از ۱۰۰ بسیار چرب در نظر گرفته می شود و باید بدانید که هر دوی ان موارد در زیر میکروسکوپ اندازه گیری می شود.
آزمایش D-xylose
در واقع این آزمایش به شما نشان می دهد که آیا دارای سوء جذب چربی هستید یا خیر. این آزمایش به صورت ادرار و یا خون گرفته می شود و بستگی دارد که متخصص کدام روش نمونه گیری را برای شما عزیزان انتخاب نماید.
سایر آزمایش ها
علاوه بر روش های گفته شده یک سری دیگر از آزمایش ها می باشند که شما می توانید با استفاده از آن ها به مشکل خود در این زمینه پی ببرید و یادتان باشد که هر آزمایشی با توجه به منظور خاصی انجام می شود و حتما قبل از آزمایش با متخصص خود در این زمینه مشورت نمایید.
روش درمان
قبل از هر کاری باید علت مدفوع چرب در افراد مشخص شده تا متخصص بداند که کدام بخش از بدنش نمی تواند این چربی ها را تجزیه نماید. در نظر داشته باشید که یک تشخیص درست در این زمینه اهمیت بالایی دارد از این رو اهمال کاری نکرده و سعی کنید برای درمان سریع تر به متخصص مراجعه کنید زیرا این مشکل را نمی توانید در خانه تان درمان نمایید.
همانطور که می دانید پیشگیری کردن از بیماری می تواند هزینه ای کم تر با خود به همراه داشته باشد از این رو نیاز است تا بدانید که با رعایت یک سری نکات در رژیم غذایی خود می توانید از بروز این مدل از بیماری ها در امان باشید. در ادامه شما می توانید یک سری اطلاعات دیگری در مورد درمان زانو درد عصبی و درمان اسیدوز متابولیک نیز مشاهده نمایید و برای این کار کافی است تا از لینک های داده شده در این زمینه استفاده کرده تا بتوانید وارد صفحات مربوطه شوید.
منبع : آرگا