بیشتر افراد در طول زندگی خود با علائم رایج هضم نشدن غذا مواجه شده اند، بروز این اختلال در دستگاه گوارش فرد را با ناراحتی های چون معده درد، سوزش معده، گاز روده، حالت تهوع و یبوست رو به رو می کند. بروز هر یک از این علائم برای فرد مبتلا ناراحت کننده و آزار دهنده می باشد. می توانید با کمک ترفندهای ساده ای که در ادامه می خوانید، از بروز این مشکل پیشگیری کنید.
به عبارتی می توان گفت سوءهاضمه بیانگر تمام مشکلات پیش آمده در دستگاه گوارش می باشد، معمولا این ناراحتی در قسمت فوقانی شکم احساس می شوند و ممکن است، ریفلاکس و حالت تهوع را برای فرد به دنبال داشته باشد. سوءهاضمه می تواند، به دلیل صرف وعده های غذایی سنگین اتفاق بیفتد.
دلایل هضم نشدن غذا
در پروسه هضم غذا مواد غذایی با تجزیه شدن، به اجزای بسیار ریزی تبدیل می شوند، تا بدن قادر باشد، این ذرات را به انرژی تبدیل کند و از مواد مغذی آن بهره مند گردد. دلایل مختلفی برای عدم هضم غذا وجود دارد، تجزیه نشدن صحیح و عدم هضم غذا مشکلات متعددی با خود به همراه دارد. البته این مشکل با تغییر رژیم غذایی و پیروی از سبک زندگی سالم به راحتی قابل درمان و پیشگیری می باشد، تغییر سبک زندگی برای داشتن زندگی سالم تر یکی از آسان ترین روش ها برای رهایی از مشکلات تهدید کننده سلامتی می باشد.
آشنایی با مشکلات هضم غذا
یقینا شما نیز در مواقعی دچار احساس ناخوشایندی چون عدم هضم غذا شده اید و به دنبال دلیل ماندن غذا سر دل گشته اید. لازم است بدانید، دستگاه گوارش بخش گستره ای از بدن را به خود اختصاص می دهد. وظیفه دستگاه گوارش جذب مواد مفید و ضروری برای بدن و دفع مواد غیر ضروری می باشد. بیماری های گوارشی از مشکلات عمده در تمام جهان می باشند و سالانه میلیون ها نفر متاثر از این نوع بیماری ها دچار ناراحتی های بیشماری می شوند. در صورت بروز مشکل در هضم غذا باید به پزشک مراجعه نمود، تا بررسی های لازم انجام گیرد.
نشانه های مشکل در هضم
برای پی بردن به دلایل هضم نشدن غذا باید نسبت به نشانه های این اختلال هوشیار بود، ممکن است این بیماری نشانه های مشترکی با سایر بیماری ها داشته باشد، به همین جهت باید برای تشخیص به پزشک مراجعه نمود، در ادامه رایج ترین علائم در این زمینه را معرفی می کنیم. به یاد داشته باشید برخی از علائم یادشده در زیر جزو نشانه های اورژانسی می باشند و خطرناک محسوب می شوند.
خونریزی، نفخ، اسهال، سوزش سر دل، یبوست یا اسهال، حالت تهوع یا استفراغ، درد معده، درد شکم، مشکلات بلع، افزایش یا کاهش وزن از رایج ترین علائم در این زمینه هستند.
علت بروز مشکلات گوارشی
عواملی متعددی می توانند، در گوارش اختلال ایجاد کنند. شرایط تاثیر گذار در هضم غذا از خفیف تا شدید متغیر می باشند. بیماری هایی که در ادامه از آن ها نام برده می شود، از رایج ترین دلایل بروز مشکل در پروسه گوارش می باشند.
یبوست مزمن، استفراغ، عدم تحمل غذا، بیماری های التهابی روده، اسهال، سندروم روده تحریک پذیر، سنگ کیسه صفرا، تنگی مری و سایر مشکلات مربوط به آن، سوزش سر دل، سایر مشکلات کبدی مانند سیروز کبدی و انواع هپاتیت، پانکراتیت، مشکلات روده مانند سرطان و پولیپ، بیماری سلیاک، بیماری زخم معده، عفونت معده و رفلاکس معده مهم ترین علت های ایجاد مشکل در گوارش می باشند.
البته هنوز دلیل مشخصی برای هضم نشدن غذا پیدا نشده است، اما متخصصان بر این باورند، که به هم ریختگی سیگنال های عصبی در شکم می تواند عامل این مشکل باشد، با تحت تاثیر قرار گرفتن عصب های داخل شکم، غذا در داخل شکم بسیار آرام حرکت می کند، ممکن است مشکل دیگری که این امر را پدید می آورد، حساس شدن بیش از اندازه شکم به سیگنال های سیستم عصبی باشد، که باعث می شود شکم نتواند، به وعده های غذایی واکنش نشان دهد.
شیوه تشخیص
از آزمایش های مختلفی برای تشخیص مشکلات هضم غذا استفاده می شود، با توجه به شرایط بیمار پس از معالجه بالینی پزشک استفاده از روش مناسب را تجویز می کند.
آزمایش خون و مدفوع: برای تشخیص وجود عفونت ها از این روش استفاده می شود.
آندوسکوپی کولونوسکوپی: در این روش ها بافت های مختلف قابل رویت می باشند و از طریق لوله ظریفی که سر آن به دوربین ریزی مجهز است، استفاده می شود و با ورود این لوله به معده مشکلات موجود در آن را مورد بررسی قرار می گیرد.
سونوگرافی: استفاده از این روش تصویر برداری تمام بافت معده را قابل مشاهده خواهد کرد، تا وجود مشکل در آن به خوبی قابل مشاهده باشد.
درمان
مشکل در هضم غذا می تواند، به دلیل وجود بیماری بر اثر عفونت باشد، در این صورت پزشک برای درمان هضم نشدن غذا استفاده از دارو های آنتی بیوتیک را تجویز می کند، در مواردی نیز توصیه پزشک این است، که رژیم غذایی خود را تغییر دهید و غذا های به خصوصی را با سایر غذا های پیشنهادی از جانب دکتر جایگزین کنید. راهکار هایی که در ادامه بیان می شوند، می توانند در درمان موثر باشند.
استرس را کنترل کنید
به سلامت روان خود به اندازه سلامت جسم اهمیت بدهید، برخورداری از حمایت عاطفی اطرافیان، ورزش، خواب کافی و آرامش به دوری از استرس کمک می کند و این امر می تواند، تاثیر مثبتی بر روند درمان داشته باشد.
مواد غذایی دارای فیبر
استفاده از مواد غذایی دارای فیبر به شما در این زمینه کمک بسیاری خواهد کرد، مصرف مواد غذایی دارای فیبر به تنظیم حرکات روده و بهبود هضم کمک می کند. مهم ترین منابع مواد غذایی دارای فیبر شامل غلات کامل، میوه، حبوبات و مغز های خوراکی می باشند.
شناسایی محرک های گوارشی
بریخی مواد غذایی این توانایی را دارند، که گوارش افراد را دچار اختلال کنند، لازم است این مواد غذایی را که سلامتی شما را با مشکل مواجه می کنند، شناسایی کنید. این مواد غذای برای هر فرد متفاوت خواهند بود، البته برخی از مواد غذایی مانند قهوه، محصولات لبنی و نوشیدنی های گازدار و برخی مواد غذایی فرآوری شده، موجب بروز نفخ و اسهال می شوند و تاثیر منفی آن ها بر گوارش شناخته شده است.
بررسی عوارض دارو ها
چنانچه به تازگی دچار مشکلات گوارشی و هضم نشدن غذا شده اید و این امر در شما بی سابقه است، در عوارض دارو های مصرفی خود دقت کنید، برخی دارو ها این شرایط را برای فرد ایجاد می کند و لازم است، تا با مشورت با پزشک از دارو های جایگزین استفاده کنید، تا این مشکل از بین برود.
غذا های تخمیر شده
باکتری های طبیعی بسیاری در بدن وجود دارند، که در پروسه هضم غذا مفید می باشند و می تواند، در این زمینه موثر واقع شوند، برخی مواد غذای مانند ماست پروبیوتیک و کفیر از جمله مواد غذایی دارای باکتری های مفید می باشند، که به هضم بهتر غذا کمک می کنند.
غذا های تازه و پخته
پیشنهاد می کنیم، به جای استفاده از غذا های کهنه و نیمه پخته از انواع غذا های پخته و تاره استفاده کنید، زیرا هضم این غذا ها بسیار راحت است، همین طور میتوانید، از سایر میوه های پخته شده نیز به عنوان میان وعده استفاده کنید.
پیشگیری از مشکلات هضم
برای پیشگیری از هضم نشدن غذا می توانید، از بریخی راهکار های ساده استفاده کنید و بروز این مشکل را به حداقل برسانید. از مهمترین این اقدامات می توان، به جدی گرفتن غربالگری به خصوص در صورت داشتن سابقه خانوادگی بیماری و سرطان های مربوط به دستگاه گوارش اشاره کرد. سایر روش ها نیز شامل کاهش وعده های غذایی و افزایش دفعات مصرف است، برای استفاده از این روش باید میزان کالری دریافتی را بالا ببرید. مقدار مصرف مایعات را افزایش دهید و از مصرف الکل پرهیز کنید، فعالیت های بدنی خود را افزایش دهید و وزن سالم را حفظ کنید و رژیم غذایی سالمی داشته باشید. رعایت این نکات ساده در پیشگیری از بروز مشکلات گوارشی بسیار موثر می باشد.
منبع : آرگا