دسته ها
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳

آیا انحراف پای نوزاد خطرناک است؟

  • زهرا شفیعی
  • ۱۸ آذر ۱۴۰۲
  • ۰

تشخیص انحراف پای نوزاد نیاز به آزمایشات پیچیده ندارد، تنها کافی است به فرم آن ها نگاهی داشته باشید تا به حتمی بودن عارضه پی ببرید. بهتر است بدانید زمانی جای هیچونه نگرانی ای وجود ندارد که با رسیدن به سن ۳ سالگی انحرافات بهبود پیدا کنند و اگر این چنین نشد، باید درمان های سختی را در پیش رو مد نظر بگیرید.

انحراف پای نوزاد به داستان چگونگی قرار گیری جنین در رحم مادر اشاره دارد که با افزایش طول عمر این اشکال به حالت طبیعی باز می گردد. در کودکان نیز تا پیش از رسیدن به سن دو رقمی ۱۰ سالگی به صورت زانوی ضربدری، زانوی پرانتزی، کف پای صاف و انحراف پنجه داخل به چشم نمایان می شود و حتما برای درمان، باید توسط متخصصین ارتوپد راه کار های درمانی تجویز صورت بگیرد.

از اصلی ترین دلایل حضور مراجعین به کلینیک های ارتوپدی، انحرافات ضعیف و سخت پای نوزادان می باشد. همواره این اشکال در تمامی نوزادان تازه متولد شده یکسان نبوده، بلکه در برخی دیگر کاملا موقتی بوده و با استحکام گیری استخوان ها به حالت اولیه باز می گردد.

چه عوامی باعث انحراف پای نوزاد می شوند؟

  • ژنتیک:

ژنتیک و مادر زادی بودن می تواند اختلالات بسیاری را در همان ابتدای تولد، نوزاد را برای رسیدگی های درمانی با مشکل درگیر کند. اما این عامل چگونه اثر می گذارد؟

به فرض مثال امکان دارد در خانواده ای پدر یا مادر و یا هر دو، پای طبیعی نداشته باشند، در نتیجه احتمال تولد نوزادی با پای منحرف وجود خواهد داشت.

  • اشکالات در رشد جنین:

گاه کاستی هایی در رحم، نوزاد را برای رشد به سوی تغییر شکل و ساختار پا می کشاند.

به فرض مثال اگر جنین در رحم مادر فعالیت های حرکتی از خود به شکم وارد نکند، دچار اختلالاتی همچون تغییر شکل پای نوزاد می شود.

  • تضعیف عضلات:

تضعیف عضلات پا و کمر به دلیل کمبود ویتامین D، کمبود کلسیم، عوامل مادرزادی یا حتی خارج از رحم نقص انحراف پا را در نوزاد شکل می دهد.

  • آسیب رسی به پای نوزاد:

انحرافات وارده تنها محدود به ژنتیک مادرزادی نمی شود، بلکه شکستگی های استخوانی، آسیب به عصب ها و حتی بافت های نرم این اختلال را در آدمی شکل خواهند داد.

  • شرایط رحم:

رحم زمانی تاثیرات منفی به جای می گذارد که توده ها و یا سوراخ هایی را درون خود داشته باشد، اینگونه اختلال انحراف پا در کودک رشد پیدا می کند.

  • فشار های مداوم در حین تولد:

چالش فشار های مداوم برای پای نوزاد، تغییر شکل و ساختار را پس از تولد برای آدمی به بار می آورد.

  • عفونت ها:

عفونت های استخوانی و مفاصلی پا، اشکال عارضه انحراف پا را به همراه دارد.

بررسی انحراف پای نوزاد

زانوی پرانتزی در نوزاد، پای او را به خطا رشد می دهد

برای تشخیص این عارضه نیازی به آزمایشات سخت و زمان بر نیست. بلکه لحظه ای را برای دقت بینی پای نوزاد، برنامه داشته باشید تا به هلالی کمانی ظاهری آن پی ببرید و شاهد فاصله گرفتن زانو ها از یکدیگر باشید. نوزادان گاه با عدم برقراری شرایط مطلوب در رحم مادر دچار این اختلال جسمانی می شوند. برخی از پزشکان اعتقاد دارند که پس از رسیدن به سنین بالاتر، عارضه با مراجعه به متخصصین ارتوپد بهبود پیدا می کند.

زانوی پرانتزی یکی از عوارض انحراف پای نوزاد

زانوی ضربدری در نوزاد، پای او را به خطا رشد می دهد

این مشکل شایع برای تشخیص نیاز به توجه لازم در ظاهر پاها می باشد. ظاهر آن نیز به گونه ای است که زانوی هر دو پا به یکدیگر چسبیده شده و مچ پاها همچون علامت پرانتز از یکدیگر جدا می شوند. از سن ۳ تا ۴ سالگی با کودک همراه بوده و پس از افزودگی سن، پاها صاف رشد می کنند، اگر چنین احتمالی به خلاف پیش آمد حتما به پزشک متخصص باید مراجعه شود. اما چه عواملی در شکل گیری این عارضه مقصر هستند؟

از جمله احتمالات پدید آورنده را می توان به مشکلات عضله ای، نرمی استخوان همچون راشیتیسم، صافی کف پا و … اشاره داشت.

صافی کف پا در نوزاد، پای او را به خطا رشد می دهد

در کف پای تمامی آدم ها اگر دقت کرده باشید، قوس منحنی شکل ملایمی وجود دارد. این قوس به کاهش نیرو های وارد شده سطح زمین به بدن منجر شده و به این دلیل نقش موثری در سلامت پاها دارد. قوس کف پا در نمو نوزاد از ابتدا شکل نگرفته، بلکه با رسیدن به سنین بالاتر از ۳ سال آهسته قابل دید می شود. بنابراین هیچ جای نگرانی ای وجود ندارد و با افزایش سن عارضه بهبود پیدا می کند. باید بدانید که اگر باز هم سلامت کف پا به حالت نرمال تغییری نداشت اشکلاتی همچون:

آرتروز

درد های اسکلتی

خستگی های مفرط

درد پاها

و …

نتیجه خواهد بود.

چرخش پنجه پا به داخل در نوزاد، پای او را به خطا رشد می دهد

پنجه پا در هنگام ایستادن و یا راه رفتن حتی در جدی ترین حالت به هنگام دویدن سوی داخلی به خود می گیرد و حالت نرم مستقیم و رو به جلویی پنجه پا را به داخل بر هم می زند. این عارضه مادرزادی کاملا عادی نبوده و از هر هزاران نوزاد متولد شده، تنها یک نوزاد را به خود درگیر می سازد و آن هم علت از کمبود میزان مایع آمنیوتیک در رحم مادر دارد. این انحراف پیش آمده در صورت برقرار سازی حالت انعطاف پذیری، به خودی خود درمان می شود و با استفاده از کفش مخصوص، نرمش  های کششی و گچ گیری کاملا امکان پذیر است و در شدید ترین حالت نیاز به جراحی دارد. این انحراف حتی در ناحیه ساق پا و ران نیز وجود دارد.

چرخش پا به داخل یکی از عوارض انحراف پای نوزاد

درمان انحراف پا در نوزادان چگونه انجام می گیرد و به چه عواملی بستگی دارد؟

وضعیت طبیعی گونه انحراف پای نوزاد در ۶ ماهگی به وجود می آید و با رسیدن به سنین ۱ تا ۲ سالگی خود به خود بهبود پیدا می کند. گاه در حالت غیر طبیعی، بازگشتی در کار نخواهد بود و نیاز به درمان سنگین تری دارد. درمان این عارضه به روش های زیر اشاره دارد:

  • تغذیه اصولی و مناسب:

انحراف اصلی در استخوان پا فرم گیری می کند در نتیجه برای بهبود استخوان ها به خالت اصلی نیاز به مصرف مواد غذایی و مکمل های سرشار از کلسیم و ویتامین D است. چون این دو عناصر به رشد استخوان ها کمک کرده و انحرافات پیش آمده را کاهش می دهد.

  • تغییرات اساسی در ریتم الگوی خواب:

این الگوی خواب هم به ساعات تنظیم شده و هم به محل خواب نوزاد بستگی دارد. بهتر است هنگام خواب، نوزاد در مکانی صحیح به روی پشت بخوابد تا به افتادگی پای او منجر نشود.

  • آمادگی برای فعالیت های جسمانی:

در تقویت عضلات و استخوان های پا، انجام فعالیت های جسمانی ای همچون تغییر وضعیت نوزاد، ماساژ و نرم سازی پاها و تمرینات کششی نیاز است.

  • به کارگیری از دستگاه های پشتیبان:

دستگاه اسپیلنت و روکش پا به تصحیح سازی عضلات منحرف شده بسیار کمک می کنند.

  • مراجعه به فیزیو تراپی:

متخصص فیزیو تراپ با ارائه برنامه های تمرینی، انحرافات پیش آمده را بهبود می بخشد.

راه حل های لازم برای درمان انحراف پای نوزاد

چه زمانی باید از این عارضه در نوزادان نگران بود؟

اگر با افزایش سن نوزاد و پس از ۳ سال عارضه انحراف پا به خودی خود حل نشد، باید حتما از یک متخصص کودک مشورت بگیرید. چون در صورت عدم بهبودی مشکلات زیر را در آینده کودک با آن ها دست و پنجه نرم می کند:

  • قدم زنی های سخت
  • اختلالات حرکتی همچون دویدن های سخت
  • ناتوانی در ایستادن
  • مشکلات استخوانی و عضله ای

برای آگاهی بیشتر از موضوعات انحراف پای کودک، اختلالات شایع ساق پا نوزادان و درمان اختلالات ساق پا نوزادان لینک های قرار داده شده را کلیک کنید و به مطالعه مقالات تعریف شده بپردازید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *