به نظر شما یک عشق سالم چه مشخصه هایی دارید؟ آیا شما در زندگی مشترک عمیقا احساس خوشبختی می کنید و به همسر خود شدیدا عشق می ورزید؟ در این مطلب قصد داریم به ویژگی های عشق سالم اشاره نماییم. در صورت تمایل با ادامه مطلب همراه ما باشید.
آشنایی با ویژگی های عشق سالم
بسیاری از زوجین تصور می کنند عشق میان آن ها سالم بوده ولی گاها عشق از یک احساس خوب به خشم و نفرت تبدیل می شود. در واقع بین عشق و نفرت مرز باریکی است. یکی از موضوعات مهم برای همه دانستن ویژگی های عشق سالم است و این که عشق چه تاثیراتی روی انسان می گذارد.
اگر رابطه عاشقانه ای دارید یا می خواهید این رابطه را تجربه کنید حتما به رابطه ای سالم نیاز است. ولی یک عشق سالم چه ویژگی هایی دارد. در ادامه مطلب پیرامون این موضوع صحبت می کنیم. زوج هایی که عشق سالمی دارند صمیمانه این عشق را نثار طرف مقابل نموده و عواطف و احساسات خود را با صداقت در میان می گذارند.
بسیاری درباره ویژگی عشق سالم بیان می کنند که عاشقانه همسرشان را دوست دارند اما با توجه به شرایط روحی و نوع ترتیب عملکرد متفاوتی دارند. تمام انسان ها از بدو تولد به دوست داشتن و دوست داشته شدن نیاز عمیقی دارند. عشق ورزی بر اساس سطح فرهنگی و اجتماعی تعاریف گوناگونی دارد.
چه عاملی رابطه عاشقانه را سالم می نماید؟
روابط سالم برای همه یکسان نبوده چرا که افراد دارای نیازهای متفاوتی هستند. این نیازها شامل همراهی،همدلی، علاقه، فضا، سرگرمی ها، یا ارزش های مشترک و … ممکن است در طول زندگی تغییر یابد. رابطه ای که در ۲۰ سالگی تجربه می کنید ممکن است با رابطه ای که در ۳۰ سالگی تجربه می کنید، تفاوت داشته باشد.
با توجه به نگاه افراد هم ممکن است روابط سالم با هم فرق کند. به طور مثال، افرادی که روابط متعدد را تجربه می کنند، ممکن است رابطه سالم را کمی متفاوت از فردی که به یک رابطه متعهد است، تعریف نمایند. به بیان خلاصه، روابط سالم اصطلاحی گسترده بوده زیرا آنچه سبب موفقیت یک رابطه می شود به نیاز افراد برای آن وابسته است. با این وجود، در یک رابطه موفق، ویژگی های اصلی متعددی وجود دارند که باید شناسایی گردند.
خصوصیات یک عشق سالم
موقعی که ارکان اساسی عشق ورزی نادیده انگاشته می شود و افراد با خودشیفتگی و خودخواهی با این احساس مواجه شوند احساس عشق تغییر جهت یافته و در مسیر دیگری رشد می کند. این همان چیزی است که در روابط زنان و مردان بسیاری مشاهده می شود.
به طور مثال همه در اطراف خود زوج های خوشبختی را می شناسند که با عشق و محبت با شریک زندگی شان، زندگی مشترک خود را شروع کرده و در نهایت هنگامی که همه اطرافیان تصور می کردند این زوج بسیار خوشبخت هستند آن ها از یکدیگر جدا شده اند.
در حقیقت آنچه سبب این اتفاق می شود چیزی جز نادیده گرفتن ارکان یک عشق سالم نیست. آنچه که موجب می شود عشقی پایدار بماند میزان صمیمیت، شفافیت، آزادی و تماس فیزیکی میان زوجین است. در ادامه به ویژگی های یک عشق سالم اشاره می شود.
صمیمیت
از ویژگی های اصلی عشق سالم وجود صمیمیت است. منظور از صمیمیت این است که زوجین بتوانند احساسات یکدیگر را درک نموده و مدام نگران این نباشند که اگر احساسات مثبت یا منفی خود را با همسرشان در میان می گذارند مورد سرزنش یا مواخذه قرار بگیرند. یا این که احساسات شان نادیده گرفته شود. وقتی زوجین یاد بگیرند که چطور به احساسات هم احترام بگذارند و با عشق به صحبت های یکدیگر گوش دهند به این معنی است که صمیمیت لازم برقرار بوده و در ابراز عشق به یکدیگر تردیدی ندارند.
این زوج ها حتی می توانند درباره احساسات منفی خود با یکدیگر گفتگو نموده و نگرانی از بابت کم شدن محبت طرف مقابل نداشته باشند.
سازگاری
عشق سالم با شرایط و واقعیت سازگار می گردد. انسان دائما در حال تغییر بوده و مراحل مختلفی از زندگی را سپری می کند ولی این تغییر سازگاری را از بین نمی برد. یک درمانگر در برکلی کالیفرنیا به نام لیندسی آنتین بیان می دارد: آنچه در یک رابطه سالم تا حد زیادی مشترک می باشد، سازگاری است.
راحتی در ارتباط
زوجینی که عشق سالمی تجربه می کنند معمولا درباره هر آنچه که بین آن ها از موفقیت و شکست است به راحتی صحبت می کنند. حتی زوج باید در مورد موضوعاتی که در زندگی روزمره ایجاد می شود نیز حس راحتی نماید. مثلا در مورد مسائل کاری، چالش با دوستان، سلامت روان، مشکلات مالی و … بتوانند بدون قضاوت به صحبت های یکدیگر گوش داده و دیدگاه های خود را به اشتراک بگذارند. ارتباط دو طرفه درست است. این اهمیت دارد که احساس کنید طرف مقابل شما موقع بروز مشکلات افکارش را بیان نماید.
اعتماد
از دیگر ویژگی های عشق سالم وجود اعتماد است که این اعتماد صداقت و نجابت را شامل می شود. در یک رابطه سالم زوجین راز های خود را مخفی نمی کنند. اعتماد چیزی فراتر از این تصور است که آن ها به یکدیگر خیانت نکرده یا دروغ نمی گویند. این همچنین به این مفهوم است که زوج ها با هم احساس امنیت و راحتی دارند و می دانند از نظر جسمی یا روحی به هم آسیب نمی رسانند،که اهمیت زیادی دارد.
شفافیت در بروز احساسات
دو طرف باید در بروز احساسات خود نسبت به یکدیگر شفافیت لازم را داشته به این معنی که تا چه اندازه می توانند موضع و احساسات خود را به طور شفاف به طرف مقابل بیان نمایند. یا از طرفی تا چه حد می توانند خود را جای شریک زندگی قرار دهند و او را درک نمایند. بیشتر زوجین متاسفانه به علل مختلفی نمی توانند احساسات خود را شفاف و واضح نشان دهند و این موجب بروز سوء تفاهم های زیادی در زندگی مشترک آن ها می شود.
حفظ حریم و آزادی
حفظ حریم در حقیقت به این معنی است که زوجین تا چه حد نسبت به وضعیت جسمی و روانی طرف مقابل خود نگرانی دارند. تا چه میزان به یکدیگر آزادی داده و از طرفی تا چه حد به حریم خصوصی هم احترام می گذارند. اکثر زوجین تصور می کنند اگر در همه لحظات زندگی کنار همسر باشند و لحظه ای او را ترک نکنند یعنی عشق واقعی وجود دارد.
جدا از این که عشق سالم عشقی است که به حریم خصوصی و علایق و آزادی های فردی شریک زندگی خود احترام بگذارید. در صورتی که حریم خصوصی محدود شود و آزادی و علایقی وجود نداشته باشد این رابطه در مسیر چالش قرار گرفته و به تدریج احساس ناخوشایندی این عشق را به نفرت تبدیل می کند.
حس استقلال
رابطه سالم به بهترین شکل به عنوان رابطه ای مبتنی بر وابستگی متقابل تعریف می شود. منظور از وابستگی متقابل این است که شما علیرغم حفظ فردیت خود به عنوان شخص منحصر به فرد نیز حمایت می شوید. به بیان دیگر رابطه در تعادل است. طرف مقابل می داند که تایید و عشق به وی را داشته ولی ارزش شخصی شما به این بستگی ندارد.
هر چند شما در زندگی مشترک سپری می کنید ولی برای رفع تمام نیازهای خود به یکدیگر وابسته نیستید. در رابطه سالم جدا از روابط عاشقانه دوست خوبی برای هم بوده و می توانید بخشی از وقت خود را به کارها و سرگرمی های مورد علاقه اختصاص دهید بدون این که چالشی میان شما ایجاد شود.
کنجکاوی
از دیگر ویژگی های یک عشق سالم و پایدار حس کنجکاوی نسبت به افکار، اهداف و زندگی روزمره شریک زندگی است. افراد عاشق تمایل دارند بهترین خودشان باشند ولی به طرف مقابل اجبار نکرده که آن چه آن ها می خواهند باشد. به عبارتی دارای نگرش منعطف نسبت به یکدیگر هستند.
همچنین کنجکاوی به این معنی است که وقتی جنبه های خاصی از رابطه کاهش رضایت شد، تغییراتی در ساختار روابط در نظر گرفته یا در مورد آن ها صحبت کرد. فرد عاشق، طرف مقابلش را برای آنچه واقعا است می بیند و به وی اهمیت می دهد نه به نسخه ایده آل وی.
فاصله از یکدیگر
اکثر افراد در روابط سالم از سپری کردن وقت در کنار هم لذت می برند. با این وجود زمانی که با هم سپری می کنید می تواند مطابق نیازهای شخصی، کاری و دیگر تعهدات زندگی مشترک باشد. ولی لازم نیست همه وقت را با یکدیگر بگذرانید. اگر تایمی را جدا از هم سپری نمایید روابط شما آسیبی پیدا نمی کند. همه افراد گاهی اوقات به تنهایی یا کمی فاصله از هم نیاز دارند.
شوخ طبعی
اگر روحیه خوبی دارید مهم است که وقتی را به سرگرمی و شوخی بگذرانید. گاهی مواقع مشکلات یا بیماری ها ممکن است یکی از زوجین را تحت تاثیر قرار دهد. این موضوع می تواند لحن روابط شما را تغییر یا در روابط عادی شما اختلال ایجاد کند. از این رو به اشتراک گذاشتن لحظات خوشی می تواند به تسکین این چالش حتی برای مدت کوتاهی کمک نماید. شوخ طبعی و سرگرمی می تواند روابط را در مواقع سخت تقویت کند.
حل تعارضات
حتی در روابط سالم نیز گاه اختلاف نظراتی ایجاد می شود و هرزگاهی احساس ناامیدی یا عصبانیت به وجود می آید. این امری طبیعی بوده و به معنی سالم نبودن رابطه شما نیست. مهم نحوه برخورد شما با این شرایط است. اگر بتوانید در بروز اختلافات با صداقت و احترام برخورد نمایید در مسیر درست گام بر می دارید. زوجینی که بدون قضاوت و تحقیر یکدیگر این اختلافات را رسیدگی می کنند اغلب راه حل را زودتر پیدا می کنند.
روابط ناسالم چه ویژگی هایی دارد؟
در بخش قبلی با ویژگی های عشق سالم آشنا شدید. در این بخش به ویژگی های روابط ناسالم اشاره می شود که بسته به شرایط می تواند بسیار متفاوت باشد:
یکی از زوجین سعی در کنترل یا تغییر دیگری دارد.
در روابط ناسالم یکی از زوجین سعی در کنترل یا تغییر طرف مقابل دارد. اگر نگران یک رفتار خاص بوده باید به اندازه کافی راحت باشید و در مورد آن صحبت کنید. این که احساسات خود را بیان نموده و بخواهید طرف مقابل تغییر کند اشکالی ندارد ولی این که بگویید چه کاری را باید انجام بدهد یا رفتارش را کنترل کنید کار درستی نیست.
زوجین به محدودیت های یکدیگر احترام نمی گذارند.
روابط زوجین می تواند تحت تاثیر مرزها از ارتباطات محترمانه تا خواسته های حریم خصوصی قرار گیرد. در صورتی که محدودیت تعیین و آن را اجباری نمایید یا بر تغییر آن مصر باشد یک مشکل جدی است. می توانید این طور بیان کنید.
“وقتی از محل کار به خانه می آیم به کمی حریم خصوصی احتیاج دارم. از دیدن شما خوشحالم، اما من باید قبل از هرگونه ارتباطی تنها باشم تا استرس های روزانه خود را کاهش دهم “
زوجین زمان کمی را با هم سپری می کنند.
در روابط سالم افراد از سپری کردن اوقات در کنار یکدیگر لذت می برند و دوست دارند بیشتر اوقات را کنار هم سپری کنند. برخی مواقع اتفاقات زندگی ممکن است بر زمان با هم بودن زوجین تاثیر بگذارد که این موقتی است. ولی اگر به علل ناشناخته خیلی کم همدیگر را می بینید و با هم کمتر وقت می گذرانید احتمالا روابط شما دچار مشکل شده است.
از نشانه های دیگر احساس جدایی یا تسکین در صورت نبودن کنار یکدیگر است. حتی ممکن است برای عدم سپری کردن وقت کنار یکدیگر بهانه های مختلف بیان کنند.
روابط زوجین نابرابر به نظر می رسد.
روابط سالم معمولا تعادل نسبی دارند. مثلا می توانند با اجرای کار بیشتر امور مالی را به صورت مساوی تقسیم نمایند. برابری در روابط می تواند به موارد ناملموس نظیر محبت، ارتباطات و انتظارات اشاره نماید. دوره های نابرابری می تواند گاها روی دهد. هر یک از طرفین ممکن است به طور موقت درآمدش را از دست دهد یا به خاطر بیماری در کار منزل مشکل داشته باشد. با این وجود اگر رابطه زوجین نامتعادل به نظر می رسد نشانه یک مشکل جدی است.
زوجین درباره خود یا اطرافیان حرف های منفی می زنند.
در روابط ناسالم معمولا زوجین به انتقاد مداوم از یکدیگر پرداخته یا حرف های آزاردهنده بیان می کنند. مثلا در مورد انتخاب های لباس، غذا، برنامه تلویزیونی مورد علاقه و … دائما از یکدیگر ایراد می گیرند. موضوعاتی که سبب ایجاد حس شرمندگی یا آزردگی خاطر شود معمولا نتیجه عکس دارد.
در پایان اگر علاقمند هستید با ویژگی های شریک عاطفی خوب و رابطه عاطفی قبل از ازدواج آشنا شوید روی لینک ها کلیک کنید.
منبع : آرگا